fbpixel

Search icon
Search
The Line: Η νέα γραμμική πόλη στο Neom της Σαουδικής Αραβίας
DESIGN NEWS

The Line: Η νέα γραμμική πόλη στο Neom της Σαουδικής Αραβίας

Μία ματιά στο μέλλον της αστικής διαβίωσης


Στη Σαουδική Αραβία μία νέα γνωσιακή πόλη θα εκτείνεται σε 170 χιλιόμετρα, ανάμεσα στις κορυφές των βουνών του Neom, μέσα από τις κοιλάδες της ερήμου μέχρι και τη μαγευτική Ερυθρά Θάλασσα. To project "The Line" πρόκειται να αποτελέσει την πρώτη στο είδος της καινοτόμα πόλη και η δημιουργία της απαιτεί κεφάλαιο του ύψους 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων. 

the-line.jpg
Image source: neom.com
Το νέο αρχιτεκτονικό αριστούργημα δεσπόζει 500 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, αλλά έχει πλάτος 200 μέτρα για εξοικονόμηση γης. Ωστόσο, η διεξαγωγή και η κατασκευαστική διαδικασία ανάγκασε τη μεταφορά χιλιάδων ανθρώπων από την περιοχή για να ξεκινήσει η δημιουργία του project της τεχνητής αυτής πόλης. Το "The Line" όμως, υπόσχεται να επαναπροσδιορίσει την έννοια της αστικής ανάπτυξης και το πώς θα μοιάζουν οι πόλεις του μέλλοντος.

line-c58-g-no-gradient.webp
Image source: neom.com

Χωρίς δρόμους, αυτοκίνητα ή εκπομπές ρύπων, θα λειτουργεί με 100% ανανεώσιμη ενέργεια και το 95% της γης θα διατηρηθεί για τη φύση. Η υγεία και η ευημερία των ανθρώπων θα έχουν προτεραιότητα έναντι των μεταφορών και των υποδομών, σε αντίθεση με τις παραδοσιακές πόλεις. Η Line θα έχει ικανότητα να φιλοξενήσει περίπου 9 εκατομμύρια ανθρώπους, σε μία έκταση μόλις 34 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Αυτό θα σημαίνει μειωμένο αποτύπωμα υποδομών, δημιουργώντας πρωτοφανή αποτελεσματικότητα στις λειτουργίες της πόλης. Το ιδανικό κλίμα είναι εξασφαλισμένο για όλο το χρόνο ώστε οι κάτοικοι να μπορούν να απολαμβάνουν τη φύση που θα εγκατασταθεί ενδιάμεσα. Οι πολίτες της θα έχουν επίσης πρόσβαση σε όλα τα καθημερινά είδη πρώτης ανάγκης σε απόσταση πέντε λεπτών με τα πόδια, όπως και σε σιδηρόδρομο υψηλής ταχύτητας, με διέλευση από άκρο σε άκρο σε 20 μόνο λεπτά.

line-content-01-new.webp
Image source: neom.com
Τα κύρια προτερήματα της "The Line" είναι η απαράμιλλη πρόσβαση στη φύση, ο καθαρός αέρας για όλους, το τέλειο κλίμα καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, καθώς και το γεγονός ότι οι πολίτες της θα έχουν τη δυνατότητα να περνάνε πολύ περισσότερο χρόνο με τους αγαπημένους τους λόγω της μικρής απόστασης. Συγκεκριμένα, μέσω των ποικίλων ανοιχτών χώρων που αιωρούνται σε πολλαπλά επίπεδα, παρέχετε ισότιμη πρόσβαση στην θέα του γύρω φυσικού τοπίου, των βουνών και του ουρανού. Το περιβάλλον έχει σχεδιαστεί προσεκτικά ώστε να επιτρέπει τη βέλτιστη ισορροπία μεταξύ ηλιακού φωτός, σκιάς και φυσικού αερισμού. Επιπλέον, οι πράσινοι ανοιχτοί χώροι σε όλη την πόλη θα ενισχύσουν περαιτέρω την άνεση όσων ζουν, εργάζονται και επισκέπτονται εδώ.

line-c58-d-no-gradient.webp
Image source: neom.com

Ταυτόχρονα, η πόλη θα έχει μηδενικές εκπομπές άνθρακα, λόγω της εξάλειψης των περιττών υποδομών, αυτοκινήτων και δρόμων. Θα λειτουργεί με 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η ενσωμάτωση της φύσης και των ανοιχτών χώρων σε όλη την πόλη θα συμβάλλουν σημαντικά στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα.

Θα υπάρχουν αυτοματοποιημένες υπηρεσίες που τροφοδοτούνται από την τεχνητή νοημοσύνη. Οι ανέσεις σε κοντινή απόσταση θα παρέχει τη δυνατότητα στους πολίτες να βλέπουν συχνά την οικογένεια και τους φίλους τους μέσω αυθόρμητων συναντήσεων. Το "The Line" θα αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η ανθρωπότητα στην αστική ζωή και θα φωτίσει εναλλακτικούς τρόπους ζωής.

the-line-10.jpg
Image source: neom.com
Πάνω στο συγκεκριμένο project ο Mohammed bin Salman, πρίγκιπας, διάδοχος του θρόνου και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας NEOM σχολιάζει πως «Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις κρίσεις βιωσιμότητας και περιβάλλοντος που αντιμετωπίζουν οι πόλεις του κόσμου μας και η NEOM βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της παροχής νέων και ευφάνταστων λύσεων για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων. Η Νeom ηγείται μιας ομάδας από τα πιο λαμπρά μυαλά της αρχιτεκτονικής, της μηχανικής και της κατασκευής για να κάνει πραγματικότητα την ιδέα του «χτίζω προς τα πάνω».

Ένας τόπος απαράμιλλου κοινωνικού και οικονομικού πειραματισμού δημιουργείται, χωρίς ρύπανση και κυκλοφορία, σε συνδυασμό με προληπτική υγειονομική περίθαλψη παγκόσμιας κλάσης, ώστε οι άνθρωποι να ζουν περισσότερο με ποιότητα ζωής παγκόσμιας κλάσης.