fbpixel

Search icon
Search
The Eco Fashion Challenge: Πώς οι νέες συλλογές μεγάλων οίκων προσαρμόζονται σε ένα sustainable μέλλον
MAGAZINE

The Eco Fashion Challenge: Πώς οι νέες συλλογές μεγάλων οίκων προσαρμόζονται σε ένα sustainable μέλλον

Εναρμονιζόμενοι με τις σύγχρονες συνθήκες


Ολοένα και περισσότεροι σχεδιαστές τάσσονται υπέρ μιας απόλυτα βιώσιμης καθημερινότητας, μυώντας το αγοραστικό κοινό σε sustainable κομμάτια, που παραμένουν, όμως, κομψά, διαχρονικά και πρωτοποριακά. Υπήρχε ανέκαθεν μια γκρίζα ζώνη στη βιομηχανία της μόδας, όπου αιωρούνταν όλα τα φλέγοντα ζητήματα, όπως το ποιος κατασκευάζει τα ρούχα και κάτω από ποιες συνθήκες, τι υλικά χρησιμοποιούνται και πού καταλήγουν τόνοι υφασμάτων, χημικών υλικών και τοξικών χρωμάτων. Σήμερα, με την κλιματική αλλαγή να «χτυπάει κόκκινο» και τις πόρτες της γνώσης να έχουν ανοίξει διάπλατα, η αειφορία και σε αυτόν τον χώρο μάς αφορά περισσότερο από ποτέ.

hm-conscious.jpg
H&M Conscious

Fast VS ethical

Το ενδιαφέρον γύρω από την ηθική μόδα συνέπεσε με την ταχεία ανάπτυξη του fast fashion -γρήγορη παραγωγή ρούχων χαμηλής ποιότητας, η οποία ωστόσο είναι υπεύθυνη για υψηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και συγκεντρώσεις αποβλήτων, καθώς αποτελεί τη δεύτερη πιο μολυσματική βιομηχανία μετά από αυτήν του πετρελαίου. Με όλους μας να στρεφόμαστε σε περισσότερο ποιοτικές συνήθειες, προέκυψε η ανάγκη να εμβαθύνουμε στο inside story των ρούχων που επιλέγουμε, για ενσυνείδητες αγορές και κατανόηση του vintage και second hand shopping. Το ερώτημα, όμως, παραμένει: πόσο ηθική μπορεί να είναι η μόδα όταν όλα κινούνται με τόσο γρήγορους ρυθμούς κι ο πλανήτης απειλείται από παντού; Η περίοδος που διανύουμε μάς έκανε να στραφούμε περισσότερο στο περιβάλλον, ακριβώς επειδή το στερηθήκαμε, ενώ παράλληλα ήταν μια καλή αφορμή για τους δημιουργούς ν’ αλλάξουν φιλοσοφία και να προσαρμόσουν το σχεδιαστικό τους DNA.

stella-mccartney.jpg
Stella McCartney

Sustainable creativity

Στο πλαίσιο αυτής της φιλοσοφίας, η Stella McCartney είναι το πρώτο όνομα που μας έρχεται στο μυαλό. Γι’ άλλη μια χρονιά, η πρωτοπόρος της eco-friendly fashion παρουσίασε μέσα από τη Spring/Summer ’21 collection της εναλλακτικές προτάσεις, χρησιμοποιώντας φιλικά προς το περιβάλλον υλικά, όπως οργανικό βαμβάκι, μαλλί ηθικής προέλευσης και greenwashing υφάσματα. Ακολουθώντας παρόμοια λογική, η Levi’s συνεργάστηκε με το brand Ganni για τη δημιουργία μιας συλλογής από ανακυκλωμένα vintage looking denim, ενώ ο Bradley Sharpe σχεδίασε γι’ άλλη μια σεζόν φουτουριστικά items από νάιλον -ένα υλικό που έχει ως βάση το λάδι-, αλλά και από βιομηχανικά δίχτυα, επιλέγοντας να περάσει ηχηρά μηνύματα για την προστασία του περιβάλλοντος. Την ίδια χρονική περίοδο, η Vivienne Westwood συνεχίζει να δεσμεύεται για ένα βιώσιμο μέλλον στη μόδα, συστήνοντας στο αγοραστικό κοινό τις δημιουργίες της για το φθινόπωρο και τον χειμώνα του 2021, μ’ έμπνευση από τις ροκοκό γραμμές των έργων του γάλλου ζωγράφου François Boucher κι έχοντας ως βάση της το οικολογικό μετάξι.

Green luxury

Όλα δείχνουν πως δεν πρόκειται απλώς για μια τάση της εποχής, αλλά για μια ιδεολογία, που υιοθέτησε, μεταξύ άλλων, και η Acne Studios στην τελευταία της σειρά “Repurposed”, αναδεικνύοντας με τον πιο κομψό και σύγχρονο τρόπο τη βιώσιμη εξέλιξη της μόδας, με τη χρήση μαλακού δέρματος, τζιν και tweed. Η Marine Serre, στο μεταξύ, ανήκει στη νέα γενιά designers που ενσωματώνουν την αειφορία στην παραγωγική τους διαδικασία και μέσα από τις προσωπικές της συλλογές προωθεί τη χρήση του ανακυκλωμένου δέρματος και του βαμβακιού. Παράλληλα, το label Theory συμμετέχει εξίσου σε αυτόν τον «αγώνα», με την capsule κολεξιόν “Good Cotton”, για την οποία αντί να φτιάχνει ρούχα με οικολογικά υλικά, κάνει τα βασικά της υφάσματα (μαλλί, λινό και τώρα βαμβάκι) περισσότερο ανιχνεύσιμα και φιλικά προς το περιβάλλον. Γι’ αυτό, αν αποκτήσετε κάποιο κομμάτι της σειράς, μπορείτε να στείλετε στην εταιρία mail ζητώντας να μάθετε πού και πώς καλλιεργήθηκε το βαμβάκι του πουκαμίσου σας και να λάβετε όλες τις πληροφορίες.

bradley-sharpe.jpg
Bradley Sharpe

Recycled accessories

Θέτοντας νέους κανόνες στο street style, η Prada με τη “Re-Nylon” συλλογή της λάνσαρε ρούχα, τσάντες και αξεσουάρ από υλικά που συλλέχθηκαν από τόνους απορριμμάτων, τακτική που ακολουθεί και η Gucci, μέσα από την pre-fall collection 2021, “Gucci Off the Grid”, δημιουργώντας βιολογικής προέλευσης κομμάτια, όπως clutches, σακίδια και καπέλα. Σε παρόμοια σχεδιαστικά μονοπάτια βαδίζει και ο οίκος JW Anderson, που ύστερα από μια σειρά eco-friendly capsule συλλογές, παρουσιάζει μοντέρνες tote bags, φτιαγμένες με βιώσιμες διαδικασίες, έχοντας ήδη ξετρελάνει τα stylish girls. Από τη λίστα δε θα μπορούσαν να λείπουν τα Veja shoes, το training brand που διατηρεί την ηθική του φιλοσοφία, και παρουσίασε πάνινα vegan sneakers, τα οποία χαρακτηρίζονται για τη μοναδική τους άνεση.

Kεντρική Φωτογραφία: Marine Serre

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2021