fbpixel

Search icon
Search
The Drinking Guide: Τα αλκοολούχα ποτά για τις γιορτές με τις λιγότερες θερμίδες
WELLNESS

The Drinking Guide: Τα αλκοολούχα ποτά για τις γιορτές με τις λιγότερες θερμίδες

Χαρείτε τις γιορτινές εξόδους χωρίς να εκτροχιάσετε τη διατροφή σας


Ο πιο εορταστικός μήνας ήρθε και μας φέρνει περισσότερες εξόδους και συναντήσεις με αγαπημένα πρόσωπα. Είναι συνηθισμένο μαζί με τις γιορτές να αυξάνεται και η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών. Η αύξηση κατανάλωσης αλκοόλ αυξάνει κατά πολύ την ημερήσια θερμιδική μας πρόσληψη και αναπόφευκτα μπορεί να εκτροχιάσουμε το πρόγραμμα διατροφής μας. Το αλκοόλ μπορεί επίσης να επηρεάσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, διαβάστε εδώ πώς η διατροφή μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες να αρρωστήσουμε μέσα στις γιορτές.

Η λύση δεν είναι να καταλήξουμε να πίνουμε μόνο σόδα με λεμόνι (αν και θα βοηθούσε να παραγγείλουμε μία ανάμεσα στα ποτά που καταναλώσουμε) αλλά να διαλέξουμε σωστά και να μην υπερβάλουμε στον αριθμό των αλκοολούχων μερίδων που θα καταναλώσουμε.

Βρείτε παρακάτω τις πιο ελαφριές επιλογές αλκοολούχων ποτών όταν βγαίνετε έξω!

Ο εορταστικός οίνος

shutterstock-1125937799.jpg

Ο αφρώδης οίνος είναι αδιαμφισβήτητα συνδεδεμένος με τις γιορτές, σχεδόν σαν οι ανάλαφρες φυσαλίδες του να δημιουργούν πάντα ένα εορταστικό κλίμα. Είναι πιθανώς το ιδανικό ποτό των γιορτών αφού η τυπική του μερίδα είναι μικρότερη από το κλασικό κρασί (σκεφτείτε ότι σερβίρεται σε πιο «στενό» ποτήρι) που συνολικά μας προσφέρει περίπου 85-100 θερμίδες. Ένα ποτήρι λευκό, ροζέ ή κόκκινο κρασί είναι επίσης μία καλή επιλογή προσφέροντας περίπου 110-150 θερμίδες. Αν θέλετε να «αυξήσετε» λίγο την ποσότητα του ποτού σας, προσθέστε 2-3 παγάκια στο λευκό ή ροζέ κρασί, εφόσον δε σας πειράζει η αλλοίωση της γεύσης του. Τέλος, αν και δεν είναι συνηθισμένο στην Ελλάδα, υπάρχει και το Tinto de Verano το οποίο θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι μία άγλυκη εκδοχή της σαγκριάς με την προσθήκη σόδας, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο όγκος αλλά όχι οι θερμίδες του ποτού σας.

Οι κλασικοί συνδυασμοί

shutterstock-639702199.jpg

Πιστεύετε ότι η βότκα με πορτοκαλάδα είναι καλός συνδυασμός αφού δεν έχει πρόσθετη ζάχαρη; Αφήστε τον χυμό για το πρωινό σας και επιλέξτε να καταναλώσετε τη βότκα σας με σόδα και λίγο στημένο λεμόνι ή λάιμ. Έτσι ουσιαστικά επιβαρύνεστε μόνο με τις θερμίδες του αλκοόλ αυξάνοντας συγχρόνως τον όγκο του ποτού σας χωρίς να αυξάνονται οι θερμίδες. Αν δε σας πειράζει που η ποσότητα θα είναι μικρή, μπορείτε να πιείτε τη βότκα σας και με σκέτο πάγο. Αν προτιμάτε να πιείτε τζιν, ζητήστε τόνικ χωρίς πρόσθετη ζάχαρη. Μη σας μπερδεύει η πικρή γεύση του, δυστυχώς το κλασικό τόνικ κρύβει ζάχαρη στα συστατικά του.

"Skinny" Cocktails

shutterstock-1513040396.jpg

Όπως είναι ήδη γνωστό, το πρόβλημα με τα cocktails είναι η πρόσθετη ζάχαρη και επομένως η αύξηση των συνολικών θερμίδων που περιέχουν, είτε λόγω της προσθήκης κοινής ζάχαρης (προσοχή, η καστανή ζάχαρη έχει τις ίδιες θερμίδες) ή κάποιου σιροπιού με γεύση. Επιλέξτε ένα cocktail με απλούς συνδυασμούς και χωρίς πολλά υλικά. Ένα κλασικό long cocktail, χωρίς την προσθήκη ζάχαρης, είναι το bloody mary και αν το κάνετε λίγο πιο καυτερό, αυξάνονται οι πιθανότητες να το πιείτε πιο αργά. Επίσης, κάτι που κάνουν στο εξωτερικό, είναι να ζητούν το cocktail τους "skinny", δηλαδή με όλα τα υλικά που κανονικά περιέχει το ποτό εκτός της ζάχαρης. Έτσι για παράδειγμα μπορείτε να ζητήσετε μία μαργαρίτα χωρίς τη προσθήκη ζάχαρης για να απολαύσετε όλα τα αγαπημένα σας υλικά χωρίς τις επιπλέον θερμίδες. Προσοχή, με αυτό τον τρόπο η γεύση του cocktail σας θα αλλοιωθεί και προφανώς δεν θα είναι όσο «γλυκό» το έχετε συνηθίσει. Συμβουλεύετε τον bartender για την επιλογή του ιδανικού ποτού για εσάς.

Το αγαπημένο μου

shutterstock-452504773.jpg

Εκτός από το κρασί και την βότκα με σόδα και στημένο λάιμ, το αγαπημένο μου ποτό είναι το whiskey sour. Η βάση του είναι το ουίσκι και συνδυάζεται με λεμόνι και χτυπημένο ασπράδι αυγού το οποίο του δίνει μία βελούδινη υφή και λίγο πρωτεΐνη (όχι πως χρειάζεται να παίρνουμε την πρωτεΐνη μας από το αλκοολούχο ποτό που θα καταναλώσουμε αλλά γιατί όχι!). Φυσικά όπως η πλειοψηφία των cocktails, περιέχει και ζάχαρη αλλά ζητάω να μειωθεί στο ελάχιστο για να μην χάσω τη γεύση αλλά να μειώσω κατά πολύ τις αχρείαστες θερμίδες. Τέλος προσπαθώ να καταναλώνω ένα ποτήρι νερό για κάθε αλκοολούχο ποτό ή να κάνω ένα διάλειμμα παραγγέλνοντας μία σόδα με λεμόνι μεταξύ των ποτών μου.

Το πιο σημαντικό

Θεωρώ τις γιορτές μία ιερή περίοδο επαναφόρτισης μπαταρίας και συνάντησης αγαπημένων προσώπων που μας λείπουν στην καθημερινότητά μας. Είναι λογικό, αναπόφευκτο θα έλεγα, να βρεθείτε μπροστά σε ένα μεγάλο τραπέζι ή μία ατελείωτη βραδιά που περιλαμβάνει πολλά ποτά. Οργανωθείτε και αποφασίστε τι θα πιείτε στην έξοδό σας, διαλέξτε έξυπνα, πίνετε νερό ή σόδα ενδιάμεσα και επενδύστε κυρίως στο κοινωνικό κομμάτι της εξόδου. Το πιο σημαντικό είναι να γεμίσετε πνευματικά τις δυνάμεις σας. Εδώ ταιριάζει και το «καλύτερα να μιλάς, παρά να μασάς (και να πίνεις)». Θα υπάρξουν οι βραδιές που θα πιείτε παραπάνω, προσωπικά το θεωρώ ένα υγιές κομμάτι ενός ισορροπημένου τρόπου ζωής (εφόσον σας αρέσει το αλκοόλ). Αν γίνεται περιστασιακά δεν έχετε να φοβάστε τίποτα, γι’ αυτό μιλάμε για έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής και όχι μία δίαιτα λίγων ημερών.

1.jpeg

Η Νίκη Αθανασιάδου MSc RDN CDN, είναι κλινική διαιτολόγος με πολυετή εμπειρία στη Νέα Υόρκη, ΗΠΑ.

Φωτογραφία: Άρης Ράμμος