fbpixel

Search icon
Search
Θαλασσινό νερό: Τελικά κάνει καλό ή κακό στα μαλλιά σας;
HAIR & NAILS

Θαλασσινό νερό: Τελικά κάνει καλό ή κακό στα μαλλιά σας;

Ήρθε η ώρα να μάθετε τα pros and cons και να τα φροντίζετε αναλόγως


Η θάλασσα και το κολύμπι προσφέρει πολλά οφέλη για τη σωματική και ψυχική σας ευεξία, όμως για τα μαλλιά σας έχει κάποια αναπόφευκτα pros & cons. Η επίδραση του θαλασσινού νερού εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τύπο των μαλλιών σας και την τρέχουσα κατάσταση τους. 

Ως γνωστόν οι ειδικοί και κατασκευαστές καλλυντικών για τα μαλλιά παρέχουν προιόντα που προκαλούν τα λεγόμενα beachy waves κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όμως τώρα ήρθε η ώρα να αποκτήσετε το πραγματικό αποτέλεσμα, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα τα οφέλη του θαλασσινού νερού. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε για να προστατευτείτε από τις αρνητικές επιπτώσεις του: δηλαδή την ξηρότητα και την ευθραυστότητα, είναι να μην ξεχνάτε να παρέχετε το ανάλογο haircare. 

shutterstock-2242217063.jpg

The cons

Αφυδάτωση

Το αλάτι γενικά, συμπεριλαμβανομένου του θαλασσινού νερού, είναι υγροσκοπικό: δηλαδή προσελκύει περισσότερο νερό στα μαλλιά σας και σχηματίζει κρυστάλλους αλατιού. Αυτοί οι κρύσταλλοι αλατιού μπορεί να δίνουν στα μαλλιά σας επιπλέον σώμα, αλλά αυτή η διαδικασία απομακρύνει επίσης την υγρασία από το εσωτερικό της τρίχας σας - κάνοντάς την ξηρή και εύθραυστη. 

Έντονη ξηρότητα στα βαμμένα μαλλιά

Εάν χρησιμοποιείτε βαφή ή εάν η δομή των μαλλιών σας έχει υποστεί χημικές αλλοιώσεις - το θαλασσινό νερό μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση των μαλλιών σας. Η χημική επεξεργασία έχει ήδη απογυμνώσει τα μαλλιά σας από τα θρεπτικά συστατικά και έχει αλλάξει τεχνητά τους σταυροειδείς δεσμούς μέσα στις τρίχες σας. Οι υγροσκοπικές ιδιότητες του θαλασσινού νερού αφαιρούν την υγρασία, όπως περιγράφηκε παραπάνω - ακόμη και από υγιή μαλλιά, αλλά γίνεται ακόμη χειρότερο για χημικά αλλοιωμένες τούφες, κάνοντάς τες ιδιαίτερα εύθραυστες.

shutterstock-513652252.jpg

The pros

Επιπλέον όγκος και πληρότητα των μαλλιών

Το θετικό είναι ότι οι κρύσταλλοι αλατόνερου προσθέτουν "σώμα" στα μαλλιά σας. Αυτό μπορεί να είναι καλό, αν θέλετε να αυξήσετε τον όγκο των μαλλιών σας. Προσοχή, καθώς αυτό το επιπλέον αλάτι τα κάνει επίσης ξηρά και ανασηκώνει την επιδερμίδα της τρίχας, γεγονός που τα καθιστά ευάλωτα σε περαιτέρω απώλεια υγρασίας.

Θρεπτικά συστατικά που απορροφώνται από το τριχωτό της κεφαλής σας

Το θαλασσινό νερό περιέχει θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός σας. Για παράδειγμα, το μαγνήσιο είναι γνωστό ότι ενισχύει το νευρικό σας σύστημα και έχει ηρεμιστική επίδραση στο σώμα σας. Το μαγνήσιο απορροφάται επίσης καλά μέσω του δέρματός σας, καθιστώντας μια βουτιά στον ωκεανό όχι μόνο ευχάριστη αλλά και - υγιεινή για τα νεύρα σας. Το λιγότερο άγχος έχει συνδεθεί με την καλύτερη ανάπτυξη των μαλλιών, οπότε η ηρεμιστική επίδραση του μαγνησίου είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα για τα μαλλιά σας.

Απολέπιση και διέγερση της ροής του αίματος

Οι κρύσταλλοι αλατόνερου μπορούν να χρησιμεύσουν ως εξαιρετικό απολεπιστικό για το τριχωτό της κεφαλής σας, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση των προϊόντων που συσσωρεύονται στις ρίζες των μαλλιών σας. Μπορεί επίσης να διεγείρει τη ροή του αίματος εάν κάνετε μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής σας μετά τη βουτιά σας. 

shutterstock-1081518164.jpg

Αντιμυκητιασικές ιδιότητες

Το αλάτι μπορεί να βοηθήσει κατά της πιτυρίδας που προέρχεται από μύκητα, καθώς το αλατόνερο έχει αντιμυκητιακές ιδιότητες. Αυτές οφείλονται στο γεγονός ότι οι μύκητες πρέπει να δαπανήσουν περισσότερη ενέργεια για την επίτευξη όσμωσης (ή οσμωρύθμισης) με το αλμυρό νερό σε σχέση με το γλυκό νερό, αντί να δαπανήσουν αυτή την ενέργεια για τη δική τους ανάπτυξη.

Φυσικό σαμπουάν και αφαίρεσης λιπαρότητας

Αν έχετε λιπαρά μαλλιά, τότε το θαλασσινό νερό μπορεί να σας βοηθήσει να απομακρύνετε τα βαριά έλαια και το επιπλέον σμήγμα, λειτουργώντας ως ξηρό σαμπουάν. Απορροφά τα περιττά έλαια που υπάρχουν στις τούφες σας κοντά στη ρίζα τους και μπορεί να σας βοηθήσει να λούζετε τα μαλλιά σας λιγότερο συχνά ως αποτέλεσμα.

Η απάντηση είναι, επομένως, διπλή. Για να αποτρέψετε την ξήρανση των μαλλιών σας ως αποτέλεσμα της έκθεσης στη θάλασσα και το νερό του ωκεανού - σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε φυσικό λάδι μαλλιών ή βιοδιασπώμενο και φιλικό προς το περιβάλλον leave-in conditioner πριν βγείτε στην παραλία.