fbpixel

Search icon
Search
Τελικά, ποια είναι η σωστή ώρα για να τρώμε βραδινό;
WELLNESS

Τελικά, ποια είναι η σωστή ώρα για να τρώμε βραδινό;

Πιστεύετε ότι μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι υπάρχει;


Υπάρχουν άνθρωποι που δεν τρώνε ποτέ μετά τις 7 το απόγευμα και υπάρχουν κι εκείνοι που καταναλώνουν τακτικά γεύματα μέχρι αργά το βράδυ. Ποια ομάδα όμως έχει δίκιο; Όπως αποδεικνύεται, καμία από τις δύο. Σύμφωνα με τους περισσότερους διατροφολόγους, δεν υπάρχει ιδανική ώρα για να απολαύσετε το τελευταίο γεύμα της ημέρας, καθώς αυτό που είναι πιο σημαντικό, είναι τι τρώτε σε σχέση με το πότε το τρώτε.

First things first 

Το ρολόι δεν καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας χρησιμοποιεί ή αποθηκεύει τα τρόφιμα. Δεν υπάρχει καμία έρευνα που να αποδεικνύει ότι είναι πιο υγιεινό να καταναλώνουμε ένα δείπνο νωρίς σε σύγκριση με κάποιο αργότερα το βράδυ. Είτε προσπαθείτε να κερδίσετε είτε να χάσετε βάρος, έχει πραγματικά σημασία πόσες θερμίδες καταναλώνετε, όχι απαραίτητα η χρονική στιγμή αυτών. 

kamil-kalbarczyk-19ft3qfakmo-unsplash.jpg

Πότε να απολαμβάνετε το δείπνο σας

Ένας καλός κανόνας είναι να μην περνάτε πάνω από τρεις με τέσσερις ώρες άφαγοι. Για παράδειγμα, αν τρώτε μεσημεριανό γεύμα γύρω στο μεσημέρι, θα ήταν καλή ιδέα να φάτε ένα σνακ γύρω στις 3 μ.μ. και δείπνο μεταξύ 6 και 7 μ.μ.

Εάν, ωστόσο, είστε επιρρεπείς σε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή καούρα μετά το φαγητό, τότε μπορεί να ωφεληθείτε από μια πρωιμότερη ώρα δείπνου. Τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 μπορεί επίσης να ωφεληθούν από μια πρωιμότερη ώρα δείπνου, καθώς όσο περνάει η ώρα μπορεί να οδηγήθουν σε διαβητικές επιπλοκές. Η κατανάλωση φαγητού αργά το βράδυ μπορεί επίσης να προκαλέσει αυξημένη αποθήκευση λίπους, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας.

Σε γενικές γραμμές, οι ειδικοί συμβουλεύουν να περιμένετε τρεις έως τέσσερις ώρες μετά το γεύμα πριν κοιμηθείτε. Ο κιρκάδιος ρυθμός σας παίζει όντως μεγάλο ρόλο όταν πρόκειται για ενδείξεις πείνας. Εξαιτίας αυτού, είναι καλύτερο να προσπαθείτε να καταναλώνετε πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό σε σταθερή, τακτική βάση κάθε μέρα χωρίς να παραλείπετε γεύματα.

Η τήρηση ενός τακτικού προγράμματος ύπνου και διατροφής είναι απαραίτητη για έναν υγιεινό τρόπο ζωής

Ο ποιοτικός ύπνος είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο οικοδομείται η βέλτιστη υγεία. Ακόμα και αν η διατροφή και η άσκηση είναι στο καλύτερο δυνατό επίπεδο, χωρίς σωστό ύπνο τα οφέλη τους μειώνονται σημαντικά. Ο ύπνος είναι σημαντικός για τον μεταβολισμό, την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος, τη βέλτιστη λειτουργία του εγκεφάλου και την ψυχική υγεία.  

brooke-lark-oaz0raysask-unsplash.jpg

Προτάσεις δείπνου

Για να διασφαλίσετε ότι καταναλώνετε ένα ισορροπημένο γεύμα, χρησιμοποιήστε τη «μέθοδο του υγιεινού πιάτου», η οποία αποτελείται από τα εξής:

  • Το μισό πιάτο σας να έχει μη αμυλούχα λαχανικά.
  • Το 1/4 του πιάτου σας περιέχει ένα δημητριακό/αμυλούχο λαχανικό ολικής αλέσεως.
  • Το 1/4 του πιάτου σας περιέχει μια μερίδα άπαχης πρωτεΐνης σε μέγεθος παλάμης.
  • Ένα παράδειγμα μπορεί να μοιάζει ως εξής: μισό πιάτο ανάμεικτης σαλάτας με μία κουταλιά της σούπας βινεγκρέτ βαλσάμικου, ένα φλιτζάνι καστανό ρύζι και δύο φιλέτα από κοτόπουλο σχάρας.
  • Για επιδόρπιο, δοκιμάστε να συμπεριλάβετε μια μερίδα φρούτων, όπως ένα φλιτζάνι ανάμεικτα μούρα ή ένα μικρό πορτοκάλι.