fbpixel

Search icon
Search
Τέχνη στη Βρετανία: Οι νέες εκθέσεις που αξίζουν την προσοχή μας το 2022
ARTS & CULTURE

Τέχνη στη Βρετανία: Οι νέες εκθέσεις που αξίζουν την προσοχή μας το 2022

Η νέα χρονιά ανατρέπει τα δεδομένα στον καλλιτεχνικό χώρο


Είστε έτοιμοι για μια χρονιά γεμάτη τέχνη σε έναν από τους πιο multicultural προορισμούς της Ευρώπης; Με μεγάλα ονόματα δημιουργών να πρωταγωνιστούν στην καλλιτεχνική σκηνή της Μεγάλης Βρετανίας, και πολλές εκθέσεις να επαναπροσδιορίζουν τη νέα εποχή, αποφασίσαμε να εξερευνήσουμε ό,τι πιο φρέσκο πρόκειται να παρουσιαστεί στον art world το καινούριο έτος. Από το iconic V&A στο Λονδίνο ν' ανεβάζει το Fashioning Masculinities: The Art of Menswear, ένα show που γιορτάζει τη δύναμη, την τέχνη και την ποικιλομορφία της ανδρικής μόδας, μέχρι το παράρτημά του στην Dundee της Σκωτίας, να παρουσιάζει μια έκθεση αφιερωμένη στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του πλαστικού. 

So, keep notes! 

Francis Bacon: Man and Beast

1-lXN13.jpg

Μπορεί να αναβλήθηκε το 2021, ωστόσο αυτή η πολυαναμενόμενη έκθεση επανέρχεται δυναμικά κι εξετάζει πώς η λατρεία του Bacon για τα ζώα επηρέασε τη δουλειά του και ιδιαίτερα τη συμπεριφορά του για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπλαχνικές, ακατέργαστες και παραμορφωμένες ωμές φόρμες του ζωγράφου εξερευνούν τα βασικά ένστικτα και τα όρια μεταξύ του κάθε τι ανθρώπινου και μη. Στην έκθεση θα μπορείτε να απολαύσετε περίπου 45 πίνακες και θα γνωρίσετε την 50χρονη καριέρα του καλλιτέχνη, από τα πρώτα έργα που χρονολογούνται από τις δεκαετίες του '30 και '40 μέχρι τον τελευταίο του πίνακα, Study of a Bull (1991), που θα εκτεθεί για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο. Παρουσιάζεται επίσης, μια τριάδα μαγευτικών πινάκων ταυρομαχίας, όλοι φτιαγμένοι το 1969, και μια σειρά από ιδιαίτερα πορτρέτα, που αμφισβητούν το κάθε είδος.

Info: Francis Bacon: Man and Beast, Royal Academy of Arts, Λονδίνο, από 29 Ιανουαρίου έως 17 Απριλίου 2022. 

Ai Weiwei: The Liberty of Doubt

3-DeLPn.jpg

Η τέχνη του Ai Weiwei, η οποία περιλαμβάνει γλυπτά, ταινίες, φωτογραφίες και εγκαταστάσεις, πραγματεύεται τις έννοιες της αλήθειας, της εξουσίας, της αυθεντικότητας και της αξίας, ενώ διερευνά τους δεσμούς μεταξύ του σύγχρονου κόσμου και της παραδοσιακής κινεζικής κουλτούρας. Αυτή η νέα ατομική έκθεση περιλαμβάνει μια συλλογή 13 έργων τέχνης του καλλιτέχνη και 14 ιστορικών κινεζικών αντικειμένων, που ο Ai αγόρασε σε δημοπρασία το 2020. Περιλαμβάνοντας έργα από διαφορετικές περιόδους και στιλ μαζί, ο σπουδαίος artist εφιστά την προσοχή στους τρόπους, με τους οποίους αποδίδουμε νόημα και αξία στα αντικείμενα. Κάπως έτσι, παρακινεί τον θεατή να αμφισβητήσει τον ρόλο που παίζουν τα μουσεία ως ιστορικοί και πολιτιστικοί «φύλακες». Μια επιλογή από πρόσφατες ταινίες, συμπεριλαμβανομένων των Coronation (2020) και Human Flow (2017), θα προβληθούν επίσης κατά τη διάρκεια της έκθεσης.

Info: Ai Weiwei: The Liberty of Doubt, Kettle's Yard, Cambridge, από 12 Φεβρουαρίου έως 19 Ιουνίου 2022. 

Fashioning Masculinities: The Art of Menswear

320.jpg

Η πρώτη μεγάλη έκθεση του V&A αφιερωμένη στα men's clothes γιορτάζει τη δύναμη, την τέχνη, την ποικιλομορφία και την εξέλιξη της ανδρικής μόδας ανά τους αιώνες. Εκθέτοντας περίπου 100 looks και 100 έργα τέχνης, θα παρουσιάσει το πώς τα ανδρικά ρούχα έχουν διαμορφωθεί και ανανεωθεί από σχεδιαστές, ράφτες, καλλιτέχνες ανά περιόδους, ενώ θα διερευνήσει τον τρόπο απόδοσης και διαμόρφωσης της αρρενωπότητας ανά τους αιώνες. Designs από οίκους όπως οι Gucci, Raf Simons και Grace Wales Bonner θα παρουσιαστούν μαζί με έργα τέχνης που εκτείνονται σε κλασική γλυπτική, αναγεννησιακή ζωγραφική, φωτογραφία, films και performences. Θα είναι μια ευκαιρία να εκτιμήσετε τις πολλές εκφάνσεις της αντρικής έκφρασης και του στιλ πέρα από το δυαδικό.

Info: Fashioning Masculinities: The Art of Menswear, V&A, Λονδίνο, από 19 Μαρτίου έως 6 Νοεμβρίου 2022.

Plastic: Remaking Our World

4-5jX9j.jpg

Ξανασκεφτείτε τον ρόλο του πλαστικού στη ζωή μας, μέσα από αυτήν την έκθεση, που συνδιοργανώνεται από το V&A Dundee, το Vitra Design Museum και το MAAT. «Χαρτογραφώντας» την 150χρονη ιστορία του πλαστικού, το Plastic: Remaking Our World εξερευνά τα πάντα γι' αυτό: από την εφεύρεσή του και τη μετεωρική του άνοδο τον 20ο αιώνα έως την πρόκληση της πλαστικής ρύπανσης και το μέλλον των νέων, βιώσιμων πλαστικών. Νέες τεχνολογίες και υλικά αιχμής θα παρουσιαστούν μαζί με το σχεδιασμό προϊόντων, τα γραφικά, την αρχιτεκτονική και τη μόδα πλαστικού από δημόσιες συλλογές σε όλο τον κόσμο. Ενόψει της συνεχιζόμενης κλιματικής κρίσης, αυτή η έκθεση δεν θα μπορούσε να είναι πιο επίκαιρη.

Info: Το Plastic: Remaking Our World, V&A Dundee, από 29 Οκτωβρίου 2022 έως 5 Φεβρουαρίου 2023. 

The Credit Suisse Exhibition: Raphael

the-credit-suisse-exhibition-raphael-national-gallery-london-9-april-31-july-2022.jpg

Λίγοι καλλιτέχνες είναι τόσο διάσημοι όσο ο Raphael. Γεννημένος στο Urbino το 1483, ο ζωγράφος, αρχιτέκτονας και ποιητής έφερε την επανάσταση στη δυτική τέχνη, εξερευνώντας τα ουμανιστικά ιδανικά της ομορφιάς, της αγάπης, της δύναμης και του θεϊκού στοιχείου με μια διαύγεια, γαλήνη και πλούτο χρώματος που δεν είχαμε ξαναδεί μέχρι τότε. Σήμερα, αναγνωρίζεται ευρέως ως ο ανώτατος ζωγράφος της Ιταλικής Υψηλής Αναγέννησης. Συγκεντρώνοντας περισσότερα από 90 έργα του, συμπεριλαμβανομένων πρωτοφανών κομματιών που δάνεισε το Λούβρο και το Uffizi της Φλωρεντίας, αυτή η μεγάλη έκθεση αναδεικνύει το εύρος της ικανότητας, της δημιουργικότητας και της εφευρετικότητάς του, ενώ απεικονίζει την κληρονομιά και την επιρροή του στις μελλοντικές γενιές καλλιτεχνών.

Info: The Credit Suisse Exhibition: Raphael, National Gallery, Λονδίνο, από 9 Απριλίου έως 31 Ιουλίου 2022.