The World’s Best Restaurant
Όταν η σκανδιναβική παράδοση συναντά τη γαστρονομία, η πρωτιά είναι μονόδρομος! Το παγκοσμίου φήμης εστιατόριο Noma παραδίδει μαθήματα εκλεκτικότητας, κατακτώντας για πέμπτη χρονιά την πρώτη θέση ανάμεσα στα πενήντα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου.
Εφευρετικότητα, έρευνα και πρωτοποριακή αισθητική δομούν το τρίπτυχο της γαστρονομικής του επιτυχίας. Η νέα εποχή του σφραγίζεται επίσημα με την κατάκτηση και των τριών αστεριών Michelin, γεγονός που άνοιξε τον δρόμο για την ανακήρυξή του ως “best of the best” εστιατορίου παγκοσμίως για το 2021. Η εκλογή του από χίλιους κριτικούς φαγητού, σεφ και ιδιοκτήτες εστιατορίων, στην απονομή των βραβείων του “World’s 50 Best Restaurant Awards” στην Αμβέρσα, αποδεικνύει τον εξαιρετικό επαγγελματισμό και την αποτελεσματικότητά του. Δεν είναι, όμως, η πρώτη φορά που το Noma αγγίζει την κορυφή της παγκόσμιας γαστροσκηνής. Σταθμοί των κορυφαίων διακρίσεών του αποτελούν οι χρονολογίες 2010, 2011, 2012 και 2014, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του El Bulli του Ferran Adrià. Η επιτυχημένη πορεία του οφείλεται στην ενεργό δράση των ιδρυτών του, René Redzepi και Claus Meyer, οι οποίοι δημιούργησαν μια φρέσκια εστιατοριακή ταυτότητα, συστήνοντας στο κοινό μια νέα γευστική προσέγγιση της κλασικής τοπικής κουζίνας της Σκανδιναβίας. Αν ποτέ έχετε την τύχη να σας βγάλει ο δρόμος σας στην Κοπεγχάγη, πρώτη στάση σας θα πρέπει να είναι η νέα του διεύθυνση στην περιοχή Refshalevej. Μη χάσετε την ευκαιρία να γευτείτε το διάσημο “The Hen and the Egg”!
Must Visit: Sessions Art Club
Βικτοριανή πολυτέλεια, μποέμ ατμόσφαιρα, κεριά που τρεμοπαίζουν - ένα επίλεκτο κρησφύγετο στο Λονδίνο.
Το εστιατόριο Sessions Art Club μάς μεταφέρει στον 18ο αιώνα, όταν το κτίριο όπου στεγάζεται αποτελούσε ένα από τα πιο μεγαλοπρεπή δικαστικά μέγαρα. Ο ιδιοκτήτης του, Jon Spiteri, πρωτοτυπεί «παντρεύοντας» το φαγητό με την τέχνη και το σχέδιο. Κάθε τοίχος και μια έκθεση, κάθε χώρος και μια ευκαιρία να εκφραστούν καταξιωμένοι, αλλά και λιγότερο γνωστοί στο ευρύ κοινό, καλλιτέχνες. Προσεγμένη είναι και η κουζίνα του, χάρη στη μαεστρία της διακεκριμένης σεφ Florence Knight. Με απλότητα, ιδιαίτερο άρωμα και ποιοτική πρώτη ύλη, κάθε πιάτο μοιάζει μ’ ένα γευστικό ταξίδι!
Let's drink together
Ποιος περίμενε ότι ύστερα από 152 χρόνια ο γαλλικός θρύλος Moët & Chandon θα παραχωρούσε τα ηνία σχεδίασης της limited edition “Moët Impérial” φιάλης σε γνωστό οίκο μόδας; Η συνεργασία με το ιαπωνικό brand AMBUSH είναι γεγονός! Η συνιδιοκτήτρια και creative director του, Yoon Ahn, σφραγίζει την πολυτελή σειρά με την επαναστατική αισθητική της. Με οικολογική συνείδηση, το collab διαθέτει μέρος των εσόδων στον φιλανθρωπικό οργανισμό “World Land Trust”, ενώ η έντονη παρουσία της Ιαπωνίας στα premium drinks δε σταματά εδώ! Εν μέσω πανδημίας, η κυκλοφορία του νέου Whisky της Suntory, “Αο”, κερδίζει το challenge. Με συστατικά πέντε χωρών δημιουργεί ένα γευστικό θαύμα!
The Collaboration: Μια συνεργασία απόλυτης (αλ)χημείας!
Ένα ξύλινο τραπέζι, χαμηλός φωτισμός και λευκά πορσελάνινα σερβίτσια συνθέτουν την κομψή νεοκλασική αισθητική κάθε παριζιάνικης τραπεζαρίας. Η καλλιτέχνης Alix D. Reynis και η αγαπημένη food blogger Mimi Thorisson ενώνουν τις δυνάμεις τους, δημιουργώντας μια εκλεπτυσμένη σειρά πιάτων στην ιδιαίτερη ατμόσφαιρα του 18ου και του 19ου αιώνα. H αγάπη της Mimi για τη μαγειρική και την επιμελημένη διακόσμηση του τραπεζιού συναντά τη γλυπτική και αρχιτεκτονική γνώση της Alix. Το αποτέλεσμα; Η απόλυτη αλχημεία!
Αrt de la table
Ο δημοφιλής βρετανοϊσραηλινός σεφ Yotam Ottolenghi με έδρα το Λονδίνο λανσάρει μια πρωτότυπη σειρά από 100 επιτραπέζια σκεύη. Άξονας της έμπνευσής του, τα έντονα χρώματα και η ατμόσφαιρα γιορτής στη Μέση Ανατολή. Στον σχεδιασμό συνέβαλε ο ιταλός καλλιτέχνης Ivo Bisignano, ένας από τους πιο παλιούς φίλους και συνεργάτες του. Ο γαλλικός οίκος Hermès συνεχίζει να ξεχωρίζει με την αφοσίωσή του στους κανόνες της πολυτελούς αισθητικής. Απόδειξη αποτελεί η φετινή παρουσίαση μιας collection καινοτόμων οικιακών ειδών στην «Εβδομάδα Σχεδίου» του Μιλάνου. Σημείο αναφοράς της συλλογής είναι η υφή των υλικών. Φωτεινά, θεματικά δωμάτια φιλοξενούν πολύτιμα κομμάτια, με κυρίαρχη τη χαρακτηριστική πολυθρόνα Sillage D’Hermes.
Star Champagnes
Τι κι αν βρίσκονται στην κορυφή του παγκόσμιου star system; Τα δεδομένα δείχνουν ότι διαθέτουν το ταλέντο να ξεχωρίζουν και σε άλλους χώρους, πέρα από τον καλλιτεχνικό. Η pop artist Lady Gaga και ο βραβευμένος ηθοποιός Brad Pitt αποδεικνύουν την επιχειρηματική τους δεξιότητα μέσα από την πετυχημένη πορεία τους στον κόσμο των ελίτ αφρωδών οίνων. Λανσάροντας την ER2, τη δεύτερη ροζέ σαμπάνια Fleur de Miraval, σε συνεργασία με τις οικογένειες Perrin και Peters, ο Brad Pitt ανεβάζει τον πήχη της αισθητικής του εκλεκτικού ποτού. Την ίδια στιγμή, με μότο το «μια κοινή πίστη στην απόλυτη δημιουργική ελευθερία», η “Dom Pérignon limited edition” φιάλη της Lady Gaga κυκλοφορεί στην παγκόσμια αγορά από 1η Οκτωβρίου. Η σαμπάνια της σοδειάς του 2006 σχεδιάστηκε από την ίδια και τον creative director Nicola Formichetti.
Chocolate Lovers
Όλοι γνωρίζουμε τον Willy Wonka, τον εκκεντρικό ιδιοκτήτη του “Chocolate Factory” με τα ποτάμια από κακάο και τα σοκολατένια σιντριβάνια. Αν πιστεύετε ότι η εικόνα του ονειρικού εργαστηρίου του παιδικού ήρωα ανήκει μόνο στη φαντασία, το νέο “Chocolate Hall” του Harrods στο Λονδίνο θα σας κάνει να αλλάξετε γνώμη, καθώς δεν έχει να το ζηλέψει σε τίποτα! Εκσυγχρονίζοντας την κλασική φιλοσοφία του πολυκαταστήματος στον κόσμο της ζαχαροπλαστικής, μας υποδέχεται σ’ έναν μοντέρνο χώρο μοναδικών brands σοκολάτας και σπάνιων ποικιλιών κακάου. Με την αρχιτεκτονική υπογραφή του διακεκριμένου David Collins Studios και τη γευστική σφραγίδα καταξιωμένων chocolatier, η πολυτέλεια νικάει!
New Entry: Wine Stories
Είναι minimal, χαρακτηρίζεται από υψηλή αισθητική και πρεσβεύει την αρχοντιά του Ολύμπου. Μας συστήθηκε μόλις στα μέσα του περασμένου Μαΐου με το ξεχωριστό της όνομα -λατινικής ρίζας-, που σημαίνει «ενέργεια». Το οινοποιείο Νavitas ήρθε για να μείνει προσκαλώντας μας σε αξέχαστες γευστικές εμπειρίες. Μέχρι σήμερα έχει παρουσιάσει πέντε από τις έξι ετικέτες του, με τις τρεις πρώτες να έχουν εξαντληθεί. Η Νavitas δημιουργήθηκε από τη Μαρία Δημητριάδη, με έδρα το Λιτόχωρο Πιερίας. Εκεί, στους πρόποδες του Ολύμπου, βρίσκεται ο αμπελώνας έκτασης 160 στρεμμάτων και το οινοποιείο. Στόχος, η παρουσίαση ποιοτικών κρασιών που «επικοινωνούν» την τοπικότητά τους και η ταυτόχρονη εφαρμογή μιας sustainable φιλοσοφίας από το αμπέλι έως τη διαδικασία οινοποίησης και τη συσκευασία. Απόδειξη και η υπογραφή της vegan πιστοποίησης σε όλες τις ετικέτες του νέου οινοποιείου. Με οινολόγο τον Γρηγόρη Σωτηριάδη, τα κρασιά της Νavitas είναι μονοποικιλιακά, Single Vineyard και παράγονται σε περιορισμένες ποσότητες. Με βάση γηγενείς και διεθνείς ποικιλίες, από τη Μαλαγουζιά μέχρι το αγαπημένο ροζέ Mountcloud, η εκλεπτυσμένη ταυτότητά τους είναι γεγονός!
ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2021
Κεντρική Φωτογραφία: "Chocolate Hall", Harrods