fbpixel

Search icon
Search
Τα ορεινά χωριά στη Χαλκιδική που αξίζει να προσθέσετε στην bucket-list σας αυτό το φθινόπωρο
TRAVEL

Τα ορεινά χωριά στη Χαλκιδική που αξίζει να προσθέσετε στην bucket-list σας αυτό το φθινόπωρο

Η άλλη πλευρά της Χαλκιδικής


Η Χαλκιδική συνδυάζει την κοσμοπολίτικη ζωή, με την ηρεμία, το απέραντο μπλε, με τα καταπράσινα τοπία και τη θάλασσα με το βουνό. Γι' αυτό κι αποτελεί ιδανική επιλογή για κάθε εποχή, για όσους θέλουν να κάνουν ένα short-trip και να απολαύσουν την ομορφιά της από κοντά. Πώς θα σας φαινόταν αυτή τη φορά να πείτε "ναι" σε κάποιο από τα ορεινά της χωριά αυτή τη φορά, κάνοντας τη διαφορά; Εμείς ξεχωρίσαμε τα must-visit μέρη της ορεινής Χαλκιδικής κι εσείς, αυτό που πρέπει να κάνετε, είναι να ετοιμάσετε την travel-bag σας. 

Απολαύστε το ταξίδι σας!

Αρναία

dsc-0883.webp

Η Αρναία είναι χτισμένη αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 600 μέτρων, στους πρόποδες του όρους Χολομώντα. Φτάνοντας σε αυτήν, συναντά κανείς ένα τοπίο γεμάτο με καταπράσινα δάση και πλούσια βλάστηση και χάρη στη σπάνια ομορφιά της, θεωρείται σήμερα ένα από τους πιο όμορφους και παραδοσιακούς οικισμούς της Χαλκιδικής. Τα στενά σοκάκια και τα λιθόστρωτα στενάκια της, οι πλατείες που συνδυάζουν την παράδοση με τη σπάνια, φυσική ομορφιά, αλλά κι η θέα που κόβει την ανάσα, αποτελούν μερικούς -μόνο- από τους λόγους που αξίζει να την επισκεφθεί κανείς, ενώ οι locals υποδέχονται με καλή διάθεση τους visitors και φημίζονται για την ζεστή φιλοξενία του. Last but not least, η Αρναία θεωρείται ιδανικός προορισμός για τους φυσιολάτρεις και τους λάτρεις των extreme-sports, καθώς η περιοχή γύρω από αυτήν, προσφέρεται για πεζοπορία, προκειμένου να γνωρίσει κανείς από κοντά την πλούσια ιστορία αυτού του τόπου.

Ταξιάρχης 

taxiarxis.jpg

Ένα ορεινό παραδοσιακό χωριό χτισμένο στην καρδιά του όρους Χολομώντα, σε υψόμετρο 670 μέτρων. Ένα ειδυλλιακό μέρος, που για να φτάσει κανείς σε αυτό, πρέπει να διασχίσει μία πανέμορφη διαδρομή πάνω από το βουνό. Αυτός είναι ο Ταξιάρχης. Πρόκειται αναμφίβολα για ένα από τα πιο εντυπωσιακά χωριά της Χαλκιδικής, που περικλύεται από πυκνό δάσος με έλατα και πεύκα, που σε συνδυασμό με τα πετρόκτιστα σπίτια, τους ξενώνες και τα ξωκλήσια συνθέτουν ένα σκηνικό σπάνιας ομορφιάς. Για όσους αγαπούν τα sports, το mountain bike ή κι η ιππασία αποτελούν ιδανική επιλογή, ενώ η περιοχή προσφέρεται και για πεζοπορία, προκειμένου να εξερευνήσετε από κοντά όλα τα πανέμορφα τοπία της. Σε κάθε περίπτωση, μην παραλείψετε να κάνετε βόλτες στα στενά του χωριού και πείτε ένα μεγάλο "ναι" στις τοπικές λιχουδιές, που θα κερδίσουν αμέσως μία θέση στην καρδιά σας.

Μεγάλη Παναγιά

east-coast-megali-panagia-2.jpg

Ένα από τα must-visit, ορεινά χωριά για τους λάτρεις των εναλλακτικών διακοπών και των καταπράσινων τοπίων, είναι αναμφίβολα η Μεγάλη Παναγιά. Πρόκειται για ένα ορεινό, παραδοσιακό χωριό σπάνιας ομορφιάς, που -μεταξύ άλλων- είναι περιτριγυρισμένο από πυκνόφυτους λόφους. Ο οικισμός παλιότερα ονομαζόταν Ρεβενίκια και το σημερινό του όνομα το απέκτησε επίσημα το 1928, ενώ είναι ένα από τα παλαιότερα και πιο ιστορικά -συνολικά- της Χαλκιδικής. Η ονομασία του, συνδέεται με το μικρό παρεκκλήσι, που χτίστηκε κοντά στο χωριό κατά τον 19ο αιώνα και προσέλκυε προσκυνητές. Μην παραλείψετε να περπατήσετε στα σοκάκια του χωριού και να θαυμάσετε τα παλιά σπίτια που χρονολογούνται το 19ο αιώνα. Η μοναδική αύρα του κι η ατμόσφαιρα που επικρατεί σε κάθε δρομάκι, σε κάθε γωνιά αυτού του τόπου θα σας μεταφέρουν σε μία άλλη εποχή και σίγουρα, θα συνθέσουν μία ανάμνηση που θα μείνει για πάντα χαραγμένη στο μυαλό και την καρδιά σας.

Παλιά Νικήτη

238486386-153528153498061-664065700196669530-n.jpg
Image source: @chris_xas

Το 2ο πόδι της Χαλκιδικής φημίζεται για τις χρυσαφένιες αμμουδιές και τις παραδεισένιες παραλίες του, ωστόσο, σε αυτό συναντά κανείς και πολλά γραφικά χωριά, που ξεχωρίζουν με τη μοναδική τους ομορφιά. Ένα από τα αυτά, είναι η Παλιά Νικήτη. Το παλιό χωριό, σύμφωνα με την παράδοση, ιδρύθηκε από πρόσφυγες των παράκτιων οικισμών στην Ελιά, Καστρί και Άγιο Γεώργιο, που αναγκάστηκαν να μετακινηθούν στην ενδοχώρα, προκειμένου να αποφύγουν τις πειρατικές επιδρομές και σήμερα, φτάνοντας κανείς σε αυτό, συναντά αμέτρητα παραδοσιακά κτίρια, που αποτελούν σήμα κατατεθέν της μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής. Το παλαιότερο κτίριο είναι ο κοιμητηριακός ναός που χρονολογείται από τον 16ο αιώνα, ενώ η εκκλησία του Αγίου Νικήτα δεσπόζει στην κορυφή του λόφου. Μια βόλτα στα σοκάκια του παλιού χωριού θα σας ταξιδέψει στο παρελθόν, ενώ οι locals θα σας προσφέρουν τα ντόπια προϊόντα, που σίγουρα θα λατρέψετε!

Παρθενώνας

parthenwnansklik.jpg

Βρίσκεται περίπου πέντε χιλιόμετρα πάνω από τον νέο Μαρμαρά και προσφέρει την πιο μαγευτική θέα στα δάση της Σιθωνίας, αλλά και στο πέλαγος. Ο Παρθενώνας, με το απίστευτο ηλιοβασίλεμα που κόβει την ανάσα και τις καταπράσινες διαδρομές, δεν είναι ένα χωριό σαν όλα τα άλλα. Οι εντυπωσιακοί ελαιώνες, που δίνουν σύντομα τη θέση τους σε ένα πυκνό πευκοδάσος δημιουργούν ένα μοναδικό σκηνικό, ενώ τα γραφικά σοκάκια και τα πετρόχτιστα σπίτια που δεσπόζουν στο εσωτερικού του χωριού, έρχονται να συμπληρώσουν ιδανικά το τοπίο. Ο Παρθενώνας, είναι το ιδανικό μέρος για ατελείωτες βόλτες κι εξερεύνηση κι ειδικά αυτή την περίοδο, στο τέλος του καλοκαιριού, αποκτά μία ιδιαίτερη ομορφιά. Αξίζει να βρίσκεται στην bucket-list σας...