Τα εορταστικά τραπέζια έχουν την τιμητική τους αυτήν την περίοδο και τη σημαντικότητά τους την καθορίζουν όχι μόνο οι γαστρονομικές επιλογές που θα γευτούμε, αλλά και οι άνθρωποι που θα βρίσκονται γύρω από αυτές. Φίλοι και οικογένεια σε μία συνάντηση με επίκεντρο την αγάπη και τη συμφιλίωση. Πλησιάζοντας όλο και πιο κοντά στην ημέρα των Χριστουγέννων, τα στολίδια είναι στη θέση τους, η διάθεση μας όλο και ανεβαίνει και τα μενού που θα προσφέρουμε στους καλεσμένους οδεύουν προς την ολοκλήρωση.
Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία οποιουδήποτε τραπεζιού είναι το κρασί που θα μας συνοδεύσει. Ένα μπουκάλι για πολλά ποτήρια που όταν σηκώνονται, ακόμη κι αν δεν ειπωθεί κάποια πρόποση, υπάρχει μια σιωπηλή συμφωνία: αυτή τη στιγμή αξίζει να την τιμήσουμε μαζί.
Για όσους δεν έχουν βρει ακόμα το κρασί που θα σταιεί επάξια σ' αυτή την ιδιαίτερη περίσταση, παρακάτω ακολουθούν ορισμένες προτάσεις, ιδανικές για όλες τις περιπτώσεις, τόσο με πιάτα όσο και με κρασιά που μπορούν να τις συνοδεύσουν.
Το Λευκό
Η πιο «δροσερή» πλευρά του κρασιού, αυτό που είναι ιδανικό για την αφετηρία μια όμορφης βραδιάς με ελαφριά και αρωματική γεύση. Συνδυάζεται πολύ εύκολα με τα ορεκτικά μας, ειδικά αν αυτά περιέχουν θαλασσινά ή κοτόπουλο, με τις σαλάτες αλλά και με μαλακά τυριά.
Πλατό τυριών & αλλαντικών
Ένα πλατό από αλλαντικά και τυριά είναι πιθανότατα το ιδανικό starter για τους καλεσμένους μας. Ποικιλία από υφές και χρώματα σε ένα πιάτο που η επιτυχία του είναι δεδομένη και η δημιουργία μοιάζει με παιχνίδι αρκεί να συνθέσουμε τα στοιχεία της αρεσκείας μας.
Υλικά: (οι ποσότητες είναι ανάλογες με τον αριθμό των ατόμων που θα καλέσουμε)
• Τυριά: Μασκαρπόνε, φέτα, γραβιέρα, φρέσκο κατσικίσιο τυρί, παρμεζάνα, και μπλε τυρί.
• Αλλαντικά: Προσούτο, σαλάμι, καπνιστό χοιρινό ή μοσχαρίσιο, λουκάνικα και κρητικό απάκι.
• Συνοδευτικά: Κράκερς, φρυγανισμένο ψωμί, φρέσκα και αποξηραμένα φρούτα όπως σταφύλια, μήλα ή αχλάδια, ξηροί καρποί και αλοιφές όπως chutney ντομάτας.
Εκτέλεση:
Κόβουμε ομοιόμορφα και σε σχήματα όλα τα στοιχεία του πιάτου μας. Βάζουμε σε μικρά μπολάκια τις επιλεγμένες μας αλοιφές και κόβουμε σε μικρές μπουκιές τα συνοδευτικά μας. Τα τοποθετούμε όλα πάνω στο πλατό μας και σερβίρουμε.

Συνοδεύουμε με:

APLA Λευκό από τα οινοποιεία OENOPS
Ένα κρασί με τρεις γηγενείς ποικιλίες από τρεις διαφορετικούς τόπους. Μαλαγουζιά, βιδιανό και ασύρτικο σε ένα μπουκάλι με ισορροπημένη οξύτητα και φρουτώδη επίγευση.
Ασύρτικο Ταρσανάς του κτήματος Κυρ - Γιάννη
Από τον αμπελώνα της Σαμαρόπετρας, στον Άγιο Παντελεήμονα Αμυνταίου αυτό το κρασί έχει άρωμα από λευκά άνθη, κυδώνι, λευκό αχλάδι καθώς και νότες βανίλιας. Τα χαρακτηριστικά της υψηλής οξύτητας και της πολύ μακριάς επίγευσης υπόσχονται να αναδείξουν τις σαλάτες και τα ορεκτικά μας.

Το Κόκκινο
Το πιο αντιπροσωπευτικό χρώμα της εορταστικής περιόδου. Πλούσιο σε γεύση και σε σώμα, με έντονο χαρακτήρα, ιδανικό για να "ζεστάνει" την παρέα. Συνδυάζεται εύκολα με κόκκινα κρέατα, ψητά, μαγειρευτά με σάλτσα και γενικά είναι μια ωραία επιλογή για το κυρίως μας.
Χοιρινό ρολό γεμιστό με δαμάσκηνα και κάστανα

Υλικά:
Για τη γέμιση: 100 γρ. δαμάσκηνα, αποξηραμένα, 200 γρ. κάστανα, βρασμένα, 3 πράσα, 1 κρεμμύδι, 2 σκ. σκόρδο, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.σ. θυμάρι, αποξηραμένο, αλάτι, πιπέρι
Για τη σύνθεση: 2 κιλά χοιρινό λαιμό, χωρίς κόκαλο, 4-6 κ.σ. ελαιόλαδο, 150 γρ. κασέρι, 3 κλ. θυμάρι, 2 κλ. δεντρολίβανο, 2 σκ. σκόρδο, αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Τοποθετούμε σε μια επιφάνεια κοπής το χοιρινό και το χαράζουμε στη μέση κατά μήκος και στη συνέχεια σε διάφορα σημεία ώστε να ανοίξει σαν βιβλίο και να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο η επιφάνειά του. Χαράζουμε σταυρωτά όλη την επιφάνεια σε διάφορα σημεία. Ραντίζουμε με 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι κι έπειτα ρίχνουμε τη γέμιση πάνω από το κρέας και την απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια. Κόβουμε το κασέρι σε στικς και τα βάζουμε σε διάφορα σημεία. Τυλίγουμε το χοιρινό σε ρολό και δένουμε καλά με μαγειρικό σπάγκο οριζόντια και κάθετα του ρολού. Απλώνουμε ένα μεγάλο κομμάτι αλουμινόχαρτου στον πάγκο εργασίας και τοποθετούμε από πάνω λαδόκολλα όπου και μεταφέρουμε το ρολό και ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το θυμάρι, το δεντρολίβανο, αλάτι και πιπέρι. Κόβουμε τις σκελίδες σκόρδου στη μέση, τις βάζουμε και αυτές, και τυλίγουμε τη λαδόκολλα και το αλουμινόχαρτο. Τοποθετούμε το ρολό σε ένα ταψί με σχάρα και ψήνουμε για 3 ώρες. Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για ακόμα 30 λεπτά και αφού το βγάλουμε από τον φούρνο το αφήνουμε να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 30 λεπτά. Αφαιρούμε τον σπάγκο, κόβουμε σε κομμάτια και μεταφέρουμε σε πιατέλα όπου σερβίρουμε με πατάτες baby και δεντρολίβανο.
Συνταγή από Akis Petretzikis
Συνοδεύουμε με:
Νάουσα Μπουτάρη - Ξινόμαυρο
Ένα ξηρό κρασί, παλαιωμένο 12 μήνες σε γαλλικά βαρέλια. Τα ώριμα κόκκινα φρούτα, το βατόμουρο και το δαμάσκηνο που αναδύονται, συνυπάρχουν με αυτά της παλαίωσης, την κανέλα και το ξύλο. Κρασί με πλούσιο και γεμάτο σώμα, καλή ισορροπία και βελούδινη επίγευση.

Κτήμα Βιβλία Χώρα - Ερυθρός

Ο συνδυασμός των ποικιλιών Cabernet Sauvignon, Merlot και Αγιωργίτικο σε ένα αποτέλεσμα με αρώματα κόκκινων φρούτων, φραγκοστάφυλου και μπαχαρικών μαζί µε νότες βανίλιας, κέδρου και σοκολάτας γάλακτος. Ένα κρασί πλούσιο στο στόμα με μακρά επίγευση, ιδανικό για να συνοδεύσει τα κυρίως πιάτα μας.
Το Ροζέ
Το κρασί που είναι ιδανικό για όσους θέλουν κάτι ανάμεσα στο λευκό και το κόκκινο: δροσερό αλλά με χαρακτήρα. Είναι ευχάριστο, φρουτώδες και ευέλικτο, τέλειο για χειμώνα - καλοκαίρι και χαλαρές στιγμές. Συνδυάζεται εύκολα με μεζέδες, ζυμαρικά, κοτόπουλο, αλλαντικά, σαλάτες και ελαφριά πιάτα της μεσογειακής κουζίνας, κάνοντάς το ιδανικό τόσο για τα ορεκτικά όσο και για τα κυρίως μας.
Χριστουγεννιάτικη Μακαρονάδα με Κάστανα

Υλικά:
125 γρ. φρέσκα φύλλα λαζάνια, 1 χοιρινό λουκάνικο, 1 φέτα καπνιστό μπέικον, 1 μικρό κόκκινο κρεμμύδι, 1 κλαδάκι φασκόμηλο, 15 γρ. παρμεζάνα, λίγο ελαιόλαδο, 5 έτοιμα βρασμένα κάστανα, 1 ολόκληρο μοσχοκάρυδο για τρίψιμο
Εκτέλεση: Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι και σοτάρουμε το λουκάνικο (χωρίς το περίβλημα) και το μπέικον ενώ τα σπάμε με μία κουτάλα. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το φασκόμηλο και τα σπασμένα κάστανα και τα αφήνουμε να μαλακώσουν. Ρίχνουμε τα λαζάνια και προσθέτουμε λίγο καυτό νερό ίσα-ίσα να τα σκεπάζει. Τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να γίνουν τα ζυμαρικά και να δέσει η σάλτσα. Τέλος, σβήνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε την παρμεζάνα, το αλάτι, το πιπέρι και λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο. Σερβίρουμε.
Συνταγή από Jamie Oliver
Συνοδεύουμε με:
Ξινόμαυρο του κτήματος Γεροβασιλείου
Ένα κρασί με απαλό ροζ- σομόν χρώμα και έντονο αρωματικό χαρακτήρα με αρώματα εσπεριδοειδών, φρούτων του δάσους, κερασιού και φράουλας. Καλή οξύτητα, αφήνοντας μια ισορροπημένη και πλούσια γεύση στο στόμα.

THEMA του κτήματος Παυλίδη

Ένα κρασί με έντονη μύτη εσπεριδοειδών και νύξεις μικρών κόκκινων φρούτων, όπως η φράουλα και το κεράσι. Γεύση ισορροπημένη, με κυρίαρχη οξύτητα και φρουτώδη επίγευση, ιδανικό για να συνδυαστεί με πολλά πιάτα.
