fbpixel

Search icon
Search
Τα καταπράσινα national parks της Ευρώπης που η ομορφιά τους «κόβει» την ανάσα
ESCAPE

Τα καταπράσινα national parks της Ευρώπης που η ομορφιά τους «κόβει» την ανάσα

Ιδανικά για να τα επισκεφθείτε αυτήν την εποχή


Ποτέ άλλοτε ένα ταξίδι στην Ευρώπη δε φάνταζε τόσο δελεαστικό! Η φύση διατηρεί το ζωντανό πράσινο χρώμα της, η θερμοκρασία παραμένει υψηλή στις περισσότερες χώρες και η διάθεσή μας για εξορμήσεις είναι στα ύψη. Γι' αυτό, λοιπόν, κι εμείς εντοπίσαμε και καταγράψαμε τα πιο εντυπωσιακά ευρωπαϊκά εθνικά πάρκα, που αξίζει να βρίσκονται στην bucket-list σας και είμαστε σίγουρη που θα σας καταπλήξουν.

Ώρα να τα γνωρίσετε και να μαγευτείτε από τη γοητεία τους!

Plitvice Lakes, Κροατία

shutterstock-245388445.jpg

Το εθνικό πάρκο Plitvice Lakes της Κροατίας, λόγω της ιδιαίτερης γεωλογίας, γεωμορφολογίας και υδρολογίας του, είναι πραγματικά ένα από τα πιο εντυπωσιακά μέρη σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι ένα από τα παλαιότερα εθνικά πάρκα στην νοτιοανατολική Ευρώπη και το μεγαλύτερο στην Κροατία, μ' έκταση 296,85 χλμ. - το 90% στη κομητεία Λίκα-Σένι και το υπόλοιπο 10% στην κομητεία του Κάρλοβατς. Το πάρκο ιδρύθηκε το 1949 και από το 1979 αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Σήμερα δέχεται περίπου ένα εκατομμύριο επισκέπτες ετησίως. Βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και περιλαμβάνει 16 λίμνες, οι οποίες συνδέονται με μια σειρά καταρρακτών, καθώς και αρκετές σπηλιές, που δημιουργήθηκαν λόγω της καρστικής αποσάθρωσης του ασβεστόλιθου.

Belluno Dolomites, Ιταλία

shutterstock-1663596292.jpg

Πρόκειται για μια από τις πιο διάσημες οροσειρές στη βορειοανατολική Ιταλία, τμήμα των Άλπεων. Ένα εθνικό πάρκο και πολλά τοπικά πάρκα απλώνονται στην περιοχή, ενώ τον Αύγουστο του 2009, οι Δολομίτες ανακηρύχθηκαν Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Σχεδόν 100 χλµ. µακριά από τη Βενετία και µόλις 15 χλµ. από την πόλη Belluno της Ιταλίας, το Belluno Dolomites national park ξεχωρίζει στον χάρτη χάρη στην απερίγραπτη ομορφιά του, με τη φύση να «οργιάζει» σε κάθε σημείο και τις φυσικές πισίνες να ξεπροβάλουν από τα πυκνά δάση, περιτριγυρισµένες από ψηλές οροσειρές. Εάν είστε λάτρης της φύσης και ιδίως της πεζοπορίας σε τόπους που μαγεύουν, τότε δεν έχετε παρά να το επισκεφθείτε.

Saxon Switzerland, Γερμανία

shutterstock-1481257214.jpg

Το εθνικό πάρκο Saxon Switzerland είναι μια από τις πιο breathtaking γωνιές της Γερμανίας. Βρίσκεται στο γερμανικό ελεύθερο κρατίδιο της Σαξονίας, κοντά στην πρωτεύουσα της Σαξονίας Δρέσδη, και καλύπτει δύο περιοχές 93,5 km² στην καρδιά του γερμανικού τμήματος των βουνών ψαμμίτη Έλβα, που συχνά αποκαλείται ως Σαξονική Ελβετία - στα γερμανικά "Sächsische Schweiz". Εντοπίζεται στο κέντρο μιας φυσικής περιοχής σχεδόν 710 km², και καλλιεργείται από τον άνθρωπο σε πολλά μέρη. Μικρότερες πόλεις και χωριά, όπως το Bad Schandau ή το Königstein αποτελούν μέρος αυτής της περιοχής. Η υψηλότερη κορυφή αυτού του πάρκου βρίσκεται στα 556 μέτρα (1.814 πόδια) πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, σε μικρή απόσταση από την κοιλάδα του ποταμού Έλβα, ενώ προσφέρει πολλούς διαφορετικούς οικοτόπους και ζώνες μικροκλίματος λόγω της έντονης κατακόρυφης διαίρεσης. Να αναφέρουμε πως εξακολουθεί να φιλοξενεί ορισμένες μορφές δάσους χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, κάτι που είναι ασυνήθιστο στην κεντρική Ευρώπη.

Écrins, Γαλλία

68-region-parc-national-1600x907.jpg

Ένα θεαματικό φυσικό καταφύγιο που βρίσκεται στα διαμερίσματα Hautes-Alpes και Isère, στη νοτιοανατολική Γαλλία. Το must-visit πάρκο δημιουργήθηκε το 1973 και καταλαμβάνει 226.694 στρέμματα, ενώ αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο εθνικό πάρκο στη Γαλλία. Τα δάση αγριόπευκων καλύπτουν το πάρκο κι εκεί μπορεί κανείς να θαυμάσει από κοντά σπάνια φυτά και λουλούδια, όπως διάφορα είδη ορχιδέας, κρίνα πορτοκαλιού και κρίνα μαρταγώνου. Μάλιστα, εάν βρεθείτε εκεί ετοιμαστείτε να δείτε από κοντά αλπικά πουλιά, όπως χρυσούς αετούς, capercaillies, πέρδικες και ptarmigans. Περισσότερα από 438.000 στρέμματα που συνορεύουν με το πάρκο έχουν χαρακτηριστεί ως περιφερειακή ζώνη, ή ζώνη ασφαλείας, όπου επιτρέπονται τουριστικές δραστηριότητες και συναφείς επιχειρήσεις. 

Ordesa, Ισπανία

shutterstock-2125271771.jpg

Το national park της Ορδέσα βρίσκεται στα Πυρηναία όρη της επαρχίας της Ουέσκας, στην αυτόνομη κοινότητα της Αραγωνίας, στην Ισπανία. Υπάρχει ως εθνικό πάρκο στην κοιλάδα της Ορδέσα από το 1918, ενώ η προστατευόμενη περιοχή του πάρκου διευρύνθηκε το 1982 για να καλύψει ολόκληρη την περιοχή συνολικής επιφάνειας 156.08 τ.χλμ. Το ανάγλυφο του πάρκου κυριαρχείται από τον ορεινό όγκο των Treserols, τον υψηλότερο ασβεστολιθικό ορεινό όγκο στην Ευρώπη. Το υψηλότερο σημείο του είναι το όρος Μόντε Περδίδο, από το οποίο μια σειρά από εντυπωσιακές κορυφογραμμές βουνών και παγετώδεις κοιλάδες κατεβαίνουν περίπου ακτινωτά. Το πιο χαρακτηριστικό και εμβληματικό σημείο του πάρκου είναι η κοιλάδα της Ορδέσα, που διασχίζεται από τον ποταμό Αράθας, εκεί απ' όπου ξεκινά το εθνικό πάρκο, το οποίο ανοίγει προς ανατολική-δυτική κατεύθυνση.

Κεντρική φωτογραφία: Plitvice Lakes, Κροατία