fbpixel

Search icon
Search
Τα καλά κρυμμένα νησιά της Ελλάδας που αξίζει να εξερευνήσετε
TRAVEL

Τα καλά κρυμμένα νησιά της Ελλάδας που αξίζει να εξερευνήσετε

Αυτά τα μικρότερα νησιά αποτελούν τα καλύτερα φυλαγμένα μυστικά της χώρας


Μικρά αλλά εντυπωσιακά, η Ελλάδα διαθέτει διάφορα συμπλέγματα νησιών με μερικούς καλά κρυμμένους θησαυρούς. Τα περισσότερα από αυτά τα μικρά νησάκια βρίσκονται κοντά σε μερικούς από τους προορισμούς της χώρας που παρουσιάζουν αρκετά υψηλή επισκεψιμότητα. Διατηρούν ελάχιστους μόνιμους κατοίκους, αλλά έχουν μερικές από τις πιο εντυπωσιακές παραλίες, ξεχωριστή αρχιτεκτονική και ζωντανή τοπική κουζίνα που συναρπάζει κάθε επισκέπτη. Όλα αυτά, χωρίς τα μεγάλα πλήθη τουριστών που κατακλύζουν τα ελληνικά νησιά κάθε καλοκαιρινή season.

Αυτά είναι τα mini ελληνικά αριστουργήματα που αξίζει να επισκεφθείτε!

Μεγανήσι, Ιόνια Νησιά 

vathy-harbour.jpg
Image source: Μεγανήσι, Ιόνια Νησιά
Το όνομά του σημαίνει «Μεγάλο νησί», αλλά μην ξεγελιέστε, αυτό το νησί των εννέα μιλίων είναι απλώς το μεγαλύτερο από τα 10 νησάκια που βρίσκονται διάσπαρτα κατά μήκος των ακτών της Λευκάδας στο Ιόνιο πέλαγος. Απέχει μισή ώρα με πλοίο από το θορυβώδες λιμάνι του Νυδριού στη Λευκάδα, αλλά είναι επίσης δίπλα σε κατοικίες δισεκατομμυριούχων. Το γειτονικό νησί του Μεγανησίου είναι ο Σκορπιός, που κάποτε ανήκε στον Αριστοτέλη Ωνάση.  Στο Μεγανήσι, μπορείτε να λιάζεστε σε λευκές πέτρινες παραλίες, να κάνετε καταδύσεις, να εξερευνήσετε τα τρία κύρια χωριά - Σπαρτοχώρι, Βαθύ και Κατωμέρι - ή να νοικιάσετε σκάφος και να πλεύσετε σε απομονωμένους όρμους ή θαλάσσιες σπηλιές, τόσο μεγάλες που λέγεται ότι παρείχαν καταφύγιο σε ελληνικά υποβρύχια κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Υπάρχουν μερικά μικρά ξενοδοχεία που μπορείτε να διαμείνετε, αλλά πρόκειται σε μεγάλο βαθμό για νησί που επικρατούν παραθεριστικές βίλες και yacht.

Καστός, Ιόνια Νησιά

kastos1-2048x1365.jpg
Image source: Καστός, Ιόνια Νησιά

Αν ψάχνετε ένα νησί για να το αποκαλέσετε σχεδόν δικό σας, αυτό είναι το κατάλληλο μέρος. Σε απόσταση 50 λεπτών με το πλοίο από το λιμάνι του Μύτικα στην ηπειρωτική χώρα, ο Κάστος είναι το ιδανικό μέρος για να ξεφύγετε από τα πάντα. Με μήκος μόλις 6.4 χιλιόμετρα, το μικρότερο κατοικημένο νησί στο Ιόνιο πέλαγος φιλοξενεί περίπου 50 μόνιμους κατοίκους και δεκάδες κόλπους, όπου οι ιστιοπλόοι ρίχνουν άγκυρα το καλοκαίρι για να κολυμπήσουν με αναπνευστήρα, να καταδυθούν ή να εξερευνήσουν θαλάσσιες σπηλιές όπως η Φωκότρυπα, που πήρε το όνομά της από τις φώκιες που κρύβονται μερικές φορές εκεί. Μπορείτε να απολαύσετε ένα γεύμα σε μία από τις τέσσερις ταβέρνες του λιμανιού ή να παρακολουθήσετε το ηλιοβασίλεμα από ένα από τα μπαρ. Ή αναζητήστε μια από τις απομονωμένες παραλίες στην ανατολική ακτή του Καστού για να κολυμπήσετε στην υπέροχη απομόνωση.

Ερεικούσσα, Ιόνια Νησιά

othwnoi.webp
Image source: Ερεικούσσα, Ιόνια Νησιά

Το βορειότερο νησί του Ιονίου, η Ερεικούσσα είναι ένα από τα τρία κοντινά νησιά της Κέρκυρας, γνωστά συνολικά ως Διαπόντια. Σε κοντινή απόσταση από την Κέρκυρα, η Ερεικούσσα περικλείεται από δύο κύριες αμμώδεις παραλίες, το Πόρτο και το Μπραγκίνι. Το εσωτερικό του νησιδίου των πέντε μιλίων είναι αρωματισμένο με κυπαρίσσια και ελαιόδεντρα, και γεμάτο από άγρια κρίνα την άνοιξη και το μωβ ρείκι, το οποίο δίνει στο νησί το όνομά του, το φθινόπωρο. Ένας ανεξερεύνητος παράδεισος που διαθέτει μερικά μικρά ξενοδοχεία για να επισκεφθείτε. Οι περισσότεροι παραθεριστές στην Ερεικούσσα είναι απόγονοι των κατοίκων του νησιού, που μετανάστευσαν στην Αμερική και επιστρέφουν για να περάσουν το καλοκαίρι κολυμπώντας και κάνοντας καταδύσεις στο κύμα. Αν επιθυμείτε περισσότερη δραστηριότητα από αυτή, μπορείτε να κάνετε μια ημερήσια εκδρομή στους γειτονικούς Οθωνούς και πεζοπορήστε μέχρι τον φάρο, ένα σημείο το οποίο είναι ιδανικό για cart postal και  για να απολαύσετε τη θέα τόσο της Ιταλίας.

Θηρασιά, Κυκλάδες

thiresia.webp
Image source: Θηρασιά, Κυκλάδες

Αυτό το νησάκι ήταν μέρος της Σαντορίνης μέχρι που μια ηφαιστειακή έκρηξη τα χώρισε βίαια τη δεύτερη χιλιετία π.Χ., δημιουργώντας τη φημισμένη καλντέρα που βλέπουν τα ξενοδοχεία της Σαντορίνης στην κορυφή των βράχων. Σήμερα το μικρό αυτό νησάκι, των τρεισήμισι χιλιομέτρων, έχει 150 περίπου ντόπιους και το καλοκαίρι προστίθενται το μερίδιο των ημερήσιων εκδρομέων που παίρνουν τα επιβατικά σκαφάκια διάρκειας 10 έως 20 λεπτών από τη Σαντορίνη . Είναι ήσυχο, άκρως πανέμορφο και ένα παράθυρο στο πώς θα μπορούσε να ήταν η Σαντορίνη πριν από 50 χρόνια. Υπάρχουν πέντε μικρά χωριά με ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική, ξεχωρίζει όμως ο Ποταμός, που είναι γνωστός για τα παραδοσιακά σπηλαιώδη σπίτια του, τα διάφορα μονοπάτια πεζοπορίας, τις παραλίες με μαύρη άμμο, τις κλασικές ελληνικές ταβέρνες, και τα ελάχιστα αλλά γοητευτικά σπηλαιώδη σπίτια του.