fbpixel

Search icon
Search
Τα 7 αρχιτεκτονικά γραφεία στη Θεσσαλονίκη που αξίζουν για το interior design τους
CITY VIBES

Τα 7 αρχιτεκτονικά γραφεία στη Θεσσαλονίκη που αξίζουν για το interior design τους

Ανακαλύψτε stylish χώρους που ξεχωρίζουν για την ιδιαίτερη αισθητική τους


Η Θεσσαλονίκη διαθέτει στο DNA της την αυθεντική αισθητική μιας κοσμοπολίτικης πόλης. Η αρχιτεκτονική, οι άνθρωποι, η ατμόσφαιρα, όλα σχεδόν τα στοιχεία της Νύμφης του Βορρά την θέτουν στο επίκεντρο της δημιουργικής έμπνευσης πολλών καλλιτεχνών εδώ και χρόνια. Τι γίνεται όμως με το design της, και πώς αυτό αναδεικνύεται μέσα από τους εκπροσώπους του; Οι αρχιτέκτονες στην πόλη διακρίνονται από μια ανεπιτήδευτη γοητεία, αγαπούν την τέχνη τους, και επιθυμούν ο χώρους τους να εκφράζει αυτήν τους την αγάπη. Αυτό διαπιστώσαμε κι εμείς ρίχνοντας μια ματιά στα γραφεία τους στη Θεσσαλονίκη. Ελεύθερο εικαστικό πνεύμα, προσεγμένος σχεδιασμός, σύγχρονο design και λειτουργικότητα είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά τους. Κι εμείς δεν έχουμε παρά να σας δώσουμε μια inside ματιά στα καλύτερα από αυτά! 

Let's take a look!

To αρχιτεκτονικό γραφείο του Άκη Μπογδάνου

3-ZMA0d.jpg
svd1412f.jpg
1-Or2Jy.jpg

Το διαμέρισμα στο υπέροχο διατηρητέο κτίριο της δεκαετίας του '20 στο κέντρο της πόλης της Θεσσαλονίκης ήταν μια ιδανική επιλογή για τον αρχιτέκτονα Άκη Μπογδάνο, για να στεγάσει το γραφείο του. Στόχος του ήταν να διατηρήσει τα βασικά στοιχεία του χώρου κι έτσι κράτησε την κάτοψη, όπως ήταν αρχικά και αποκατέστησε στοιχεία που είχαν αλλοιωθεί, επαναφέροντάς τα στην αρχική τους μορφή. Διατηρώντας το εντυπωσιακό ελεύθερο ύψος του χώρου έκανε επέμβαση με λωρίδες από πλακάζ στις κατακόρυφες επιφάνειες, οι οποίες την καθιστούν απόλυτα διακριτή σε σχέση με το υφιστάμενο κέλυφος. Το νέο «δέρμα» φέρει φωτισμό και λειτουργεί ως επιφάνεια έκθεσης, κάτι που βοηθάει στη λειτουργία του γραφείου ενώ παράλληλα χαρίζει ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Η χρωματική παλέτα των πάνελ διατηρείται σε ουδέτερες αποχρώσεις ενώ κάποια τμήματα παραμένουν στη φυσική απόχρωση του ξύλου. Ο εξοπλισμός του γραφείου με vintage έπιπλα και αντικείμενα, χαλιά και σύγχρονα φωτιστικά λειτουργεί σαν ένα γοητευτικό mix & match από διάφορες εποχές και χρήσεις, δημιουργώντας ένα φιλικό και ιδιαίτερα οικείο εργασιακό περιβάλλον.

Photo credits: Nikos Vavdinoudis-Christos Dimitriou / Studiovd.gr

Info: Λασσάνη 9, Θεσσαλονίκη, bogdanos-architecture.com

Karalasos Operaday Architects

3-khHA1.jpg
1-0epy4.jpg
2-k5BlI.jpg

Η ισχυρή εντύπωση της ρευστότητας και του κενού επιτυγχάνεται μέσα από τα διαφορετικά επίπεδα των διαχωριστικών, του άπλετου φυσικού φωτός και της αιώρησης, πάνω από το διατηρημένο αρχικό δάπεδο, των κάθετων επιφανειών και όγκων. To αρχιτεκτονικό γραφείο του Βασίλη Καραλάζου στο κέντρο της πόλης αποτελεί ένα μοναδικό δείγμα της ιδιαίτερης σχεδιαστικής προσέγγισής του. Η αντίληψη αυτής, συνολικά ενισχύεται από το στοιχείο της έκπληξης, που δίνει η άμεση πρόσβαση στον χώρο από τον ανελκυστήρα. Η αξιοποίηση του σπάνιου διαμπερούς στοιχείου, με το εξισορροπημένο φυσικό φως, ένας «παραλογισμός» στην δομή του συνόλου, επιτείνουν αντί να καταστέλλουν το στοιχείο της έκπληξης και της αμεσότητας. Οι βοηθητικοί υγροί χώροι παραμένουν αθέατοι πίσω από μια ενιαία επιφάνεια, ενώ ο αναγκαίος χώρος αρχείων, μηχανημάτων, αθέατος από τον κυρίως. Η γραμμική φύτευση του μπροστινού εξώστη, αναδεικνύει τη μεγάλη διάσταση προκαλώντας ένα αίσθημα γλυκύτητας στην καθημερινότητα.

Photo credits: Studiovd

Info: Γρηγορίου Παλαμά 8, Θεσσαλονίκη, karalasos.gr

Minas Kosmidis Architects 

3-e6nXM.jpg
4-r2JM6.jpg
2-em8Pa.jpg

To αρχιτεκτονικό γραφείο του Μηνά Κοσμίδη στο Πανόραμα της Θεσσαλονίκης είναι σχεδιασμένο από τον ίδιο. Το μόττο του «ένας αρχιτέκτονας είναι ο σκηνοθέτης ενός έργου που το σενάριο γράφεται από τους ίδιους τους ήρωες-τους πελάτες του και λαμβάνει χώρα σε ένα συγκεκριμένο μέρος, μια συγκεκριμένη στιγμή», είναι φανερό σε κάθε project του, όπως είναι και το αρχιτεκτονικό του γραφείο. Ο χώρος εργασίας του ίδιου, αλλά και της ομάδας του αντικατοπτρίζει τη design φιλοσοφία του. Με ιδιαίτερους συμβολισμούς που βοηθούν στη διαδικασία της δημιουργικότητας -κάτι σαν να ψάχνει κάποιος τον κρυμμένο θησαυρό- το γραφείο χαρακτηρίζει τη δουλειά του, ισορροπεί μεταξύ του μινιμαλισμού και της έντασης των διάφορων χρωμάτων και φυσικά ευνοεί την έννοια της λειτουργικότητας. Στο γκρι πάτωμα από πέτρα, που οδηγεί σε ένα μοντέρνο boardroom, έχει γραφτεί η επιγραφή: "If you step further, have in mind that this is the point of no return", η οποία μάλιστα φτάνει μέχρι τη τζαμαρία που διαχωρίζει τα δωμάτια. Τα έπιπλα του studio είναι και αυτά συμβατά με την υπόλοιπη αφαιρετική αισθητική του χώρου, ενώ τα γραφεία του προσωπικού έχουν δημιουργηθεί με τη λογική της μετακίνησης.

Info: Φιλελλήνων 55, Πανόραμα, minaskosmidis.com

Schema 4 architects 

unnamed-1-21.jpg
schema-4-architects.jpg

Οι θεσσαλονικείς αρχιτέκτονες Νέλη Αρβανιτοπούλου, Δώρα Δάκη, Ελένη Σπάρτση και Γιώργος Χορόζογλου συνεργάζονται από το 1988, ενώ το 2001 ιδρύουν το Schema 4 architects και τέσσερα χρόνια αργότερα μεταφέρουν το studio τους από το κέντρο στα δυτικά της πόλης, κοντά στην εγκαταλελειμμένη Ζυθοποιία Fix, μετατρέποντας έναν παλιό βιοτεχνικό χώρο στα γραφεία της εταιρείας. Με κυρίαρχο το βιομηχανικό στοιχείο, οι αποχρώσεις του studio διατηρούνται στο γκρι του άνθρακα, ενώ λεπτομέρειες από γυαλί, φουτουριστικά φωτιστικά, και moodboards με φανταστικά αρχιτεκτονικά σκίτσα πρωταγωνιστούν σε κάθε δωμάτιο, δίνοντας έναν statement χαρακτήρα.

Info: Φρίξου 9, Θεσσαλονίκη, www.schema4.gr

Τ.square Architects 

titlo-gUKxE.jpg
222.jpg

Κεντρική φιλοσοφία της ομάδας που αποτελείται από τις Έλενα Σίτη, Φένια Δούκα και Χριστίνα Αλεξοπούλου είναι η δημιουργία ενός νέου τρόπου συμπεριφοράς μέσα στον χώρο, με αποτέλεσμα την καλλιέργεια μιας νέας εμπειρίας. Η αρχιτεκτονική συνδυάζεται με την τέχνη και τη γραφιστική, για να δώσει σχήμα και μορφή σε ένα νέο concept ανάλογα με τις επιθυμίες και τις ανάγκες του κάθε πελάτη. Οι χώροι τους δεν θα μπορούσαν να είναι κάτι διαφορετικό. Γεμάτοι χρώματα, έντονες αντιθέσεις και σύγχρονα αξεσουάρ. Φουτουριστικά σχέδια σε καρέκλες γραφείου και ιδιαίτερες προσθήκες γυαλιού μετατρέπουν το συγκεκριμένο αρχιτεκτονικό studio σε ένα από τα πιο new age της πόλης.

InfoΣουλίου 2, Θεσσαλονίκη, www.tsquarearchitects.gr

Urban Soul Project

usp-office-34-1136x1543.jpg
usp-office-6-1136x1354.jpg
1-fasbZ.jpg

Το Karipeion Melathron είναι ένα διατηρητέο ​​ιστορικό κτίριο της Θεσσαλονίκης, το οποίο βρίσκεται στις αρχές της Άνω Πόλης και στεγάζει τώρα το πανέμορφο αρχιτεκτονικό γραφείο Urban Soul Project. Το τετραώροφο γωνιακό οθωμανικό κτίσμα σχεδιάστηκε από τον περίφημο Ιταλό αρχιτέκτονα Vitaliano Poselli. Το εσωτερικό του παρέμεινε ανέγγιχτο, καθώς αναφέρεται ως μνημείο, επομένως το αρχιτεκτονικό studio είχε να προσθέσει μόνο έπιπλα και φωτιστικά. Οι τοίχοι και οροφές καλύπτονται από επιζωγραφισμένα φυτικά και άλλα οργανικά μοτίβα που έχουν εμπνεύσει τον σχεδιασμό των επίπλων, των γραφείων και των ραφιών. Καθώς οι τοίχοι και οι οροφές παραμένουν όπως ήταν, τα έπιπλα είναι όλα ελεύθερα τοποθετημένα, από ελαφρύ μέταλλο, ενώ τα γραφεία ακολουθούν τα χρώματα του κάθε δωματίου. Τα φωτιστικά είναι custom made και σχεδιάστηκαν από τους USP ώστε να εντάσσονται ιδανικά σε κάθε χώρο. Μάλιστα, προσδίδουν έξτρα φωτεινότητα σε κάθε δωμάτιο καθιστώντας τα γραφεία απόλυτα ευήλια και χαρούμενα. Και κάπως έτσι η διάθεση απογειώνεται αμέσως! Οι αποχρώσεις που έχουν επιλεγεί για τη διακόσμηση είναι κατά κύριο λόγο οι παστέλ, οι οποίες προσδίδουν μια ανεπιτήδευτη κομψότητα σε κάθε χώρο. Ροζ, σαπουνί και beige κυριαρχούν. Οι οροφές των δωματίων είναι απόλυτα μεγαλοπρεπείς με εντυπωσιακές τοιχογραφίες που κόβουν την ανάσα.

Photo credits: Kimberley Powell

Ιnfo: Ολυμπιάδος 35B, Θεσσαλονίκη, www.usp.gr

Taka + partners

222222.jpg
takapartners-office-7.jpg
2-fung8.jpg

Τα γραφεία του αρχιτεκτονικού γραφείου Taka + partners στεγάζονται σε ένα βιομηχανικό κτίριο και σχεδιάστηκαν ως η νέα έδρα του studio, ένα ορμητήριο για δημιουργικά έργα και ιδέες. Χωροθετούνται σε μια πράσινη και ήρεμη περιοχή της Θεσσαλονίκης, στον Φοίνικα, και ανακλούν το όραμα της ομάδας γύρω από την έννοια του well-being. Εντός της δομής του μεταλλικού κτιρίου, σχεδιάστηκε μια σύγχρονη έδρα με χώρους εργασίας, κοινωνικοποίησης, συνεύρεσης και παιχνιδιού με νεοϋορκέζικο αέρα. Ο χώρος οργανώνεται σε ανοικτή κάτοψη και προωθεί τη φιλοσοφία του γραφείου, η οποία στηρίζεται στην έννοια της συνεργασίας. Σε μια επιφάνεια 400 m2 περιλαμβάνονται γραφεία, χώροι συναντήσεων workshop και brainstorming, χώροι εξοπλισμού, υγροί χώροι και χώροι αποθήκευσης. Η ανοιχτή κουζίνα αποτελεί σημείο συνάντησης και λειτουργεί ως πυρήνας του γραφείου, καθιστώντας την τον πιο δημοφιλή χώρο. Εξατομικευμένα πετάσματα και διαχωριστικά σχεδιάστηκαν με τη συνδρομή του τμήματος ακουστικής του γραφείου ως λύσεις ηχομόνωσης. Ο σχεδιασμός και η κατασκευή του χώρου προωθούν το όραμα και τις ανάγκες του studio δημιουργώντας ένα φιλικό, δημιουργικό και οικείο περιβάλλον και υλοποιήθηκαν με τη συνδρομή άριστων προμηθευτών και συνεργείων.

Photo credits: Kim Powell 

Ιnfo: Φοίνικας, Θεσσαλονίκη, www.takaandpartners.com