fbpixel

Search icon
Search
Τα 6 σημεία που επιτίθεται το άγχος όταν σωματοποιείται
MAGAZINE

Τα 6 σημεία που επιτίθεται το άγχος όταν σωματοποιείται

Μάθετε να «ακούτε» στο σώμα σας τις ενδείξεις!


Το χρόνιο στρες έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, αν και οι περισσότεροι δε συνειδητοποιούν πόσο αγχωμένοι είναι. Καλό θα ήταν να γνωρίσετε καλύτερα τον οργανισμό σας και να ακούτε τι σας ζητάει το σώμα σας, αποφεύγοντας να το ωθείτε στα όρια του. Παρακάτω θα βρείτε μερικές από τις πιο συχνές ενδείξεις που θα σας υπενθυμίσουν ότι ταλαιπωρήστε από το άγχος σας! 

1 Μύτη

Ένδειξη στρες: Φτερνίζεστε κι έχετε καταρροή.

Χαλαρώστε: Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα για τις αλλεργίες μπορεί να βοηθήσουν, όπως και η άσκηση. Οι τακτικές προπονήσεις 30΄ επιταχύνουν την έκκριση επινεφρίνης, του φυσικού αποσυμφορητικού του οργανισμού.

2Δέρμα

Ένδειξη στρες: Βγάζετε σπυράκια. Όταν έχετε ένταση, το σώμα σας παράγει επιπλέον αδρεναλίνη, η οποία προκαλεί έκκριση σμήγματος, ενός ελαίου που με τη σειρά του δημιουργεί σπυράκια και στίγματα. Όσο αυξάνεται η παραγωγή αδρεναλίνης, τόσο μεγαλώνει και η παραγωγή σμήγματος.

Χαλαρώστε: Πλύνετε τις προβληματικές περιοχές δύο φορές ημερησίως. Τα καθαριστικά σε μορφή τζελ ή αφρού είναι τα καλύτερα. Αν δε μειωθεί η λιπαρότητα, ζητήστε από τον γιατρό σας να σας γράψει μια ρετινοειδή κρέμα, που ρυθμίζει το σμήγμα.

3Μαλλιά

Ένδειξη στρες: Παρουσιάζετε «κενά». Λόγω άγχους, τα μαλλιά μπορεί να σταματήσουν να μεγαλώνουν, λόγω των ορμονών που παρεμβαίνουν στην ανάπτυξή τους.

Χαλαρώστε: Φροντίστε να λαμβάνετε αρκετό σίδηρο, Ω3 λιπαρά και βιταμίνη Β12, που προωθούν την υγεία των μαλλιών. Καταναλώνετε τροφές, όπως το μπρόκολο και ο σολομός.

4Σαγόνι

Ένδειξη στρες: Σας φαίνεται ότι η γνάθος σας έχει πάρει φωτιά; Ίσως τρίζετε τα δόντια σας τη νύχτα, κάτι που προκαλείται από την ένταση.

Χαλαρώστε: Πιέστε μια χλιαρή κομπρέσα στο σαγόνι για 5΄ πριν πέσετε για ύπνο. Η ζέστη θα χαλαρώσει τους μυς και θα σας βοηθήσει να μειώσετε το τρίξιμο. Δεν έχει αποτέλεσμα; Πηγαίνετε στον οδοντογιατρό για να σας δώσει ειδικό μασελάκι.

5Στομάχι

Ένδειξη στρες: Έχετε όρεξη για πρόχειρο φαγητό. Τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, αυξάνουν την επιθυμία για γλυκά.

Χαλαρώστε: Οι λιγούρες θα κρατήσουν όσο η κορτιζόλη εκκρίνεται στο σώμα, γι’ αυτό αντικαταστήστε ό,τι παχυντικό σκέφτεστε με μία τσίχλα χωρίς ζάχαρη.

6Γεννητικά όργανα

Ένδειξη στρες: Η περίοδός σας έρχεται νωρίς, αργά ή καθόλου. Όταν είστε στρεσαρισμένες, ο εγκέφαλος στέλνει σήματα που μπορεί να μεταβάλουν ή να διαταράξουν την ωορρηξία.

Χαλαρώστε: Μιλήστε στον γιατρό σας για τη λήψη αντισυλληπτικών, που μπορεί να εξισορροπήσουν τα επίπεδα των αναπαραγωγικών ορμονών και να επαναφέρουν τον κύκλο σας στο φυσιολογικό.

Read more, stress less!

Ό,τι κι αν σας απασχολεί, ένα βιβλίο χαλαρώνει και ηρεμεί. Έρευνα του Πανεπιστημίου του Sussex έδειξε ότι η ανάγνωση είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης του άγχους, περισσότερο ακόμη και από τη μουσική ή μια βόλτα. Οι συμμετέχοντες χρειάστηκαν 6΄ από τη στιγμή που άρχισαν να διαβάζουν για να χαλαρώσουν τους καρδιακούς παλμούς και τη μυϊκή ένταση. Η ευεργετική αυτή δράση οφείλεται στο ότι το μυαλό είναι αναγκασμένο να συγκεντρωθεί σε αυτό που διαβάζει και αποσπάται η προσοχή από τις έγνοιες που το βασανίζουν. Τα βιβλία αυτοβοήθειας μπορούν, επίσης, να σας βοηθήσουν. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Plos One, όσοι διαβάζουν οδηγούς ευτυχίας ή αυτοπεποίθησης -σε συνδυασμό με συνεδρίες- έχουν χαμηλότερα επίπεδα κατάθλιψης, σε σύγκριση με όσους ακολουθούν την τυπική θεραπευτική οδό.

Βio

Η Βίκυ Χατζηβασιλείου είναι συγγραφέας των best sellers «Νιάτα Διαρκείας», «Όμορφα Μυστικά» και «Άλλαξε ζωή και σώμα σε 42 ημέρες», «Κάντο να συμβεί τώρα», καθώς και δημιουργός του site www.omorfamystika.gr και του application omorfamystika.

Instagram: @vikyhatzivasiliou

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW 
ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020