fbpixel

Search icon
Search
Τα 4 τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε για να βελτιώσετε την υγεία το εγκεφάλου σας
HEALTH

Τα 4 τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε για να βελτιώσετε την υγεία το εγκεφάλου σας

Τα don'ts των brain foods


Είναι το μοναδικό όργανο που η επιστήμη δεν έχει καταφέρει να κατανοήσει εξολοκλήρου, αυτό που μας κάνει να αναρωτιόμαστε για την εξέλιξή μας και η αρχή των πάντων· της κάθε μικρής και μεγάλης σκέψης και της κάθε κίνησης του σώματός μας.

Ο εγκέφαλός μας είναι πιθανώς το σπουδαιότερο όργανο που μας κάνει να ξεχωρίζουμε από κάθε άλλο οργανισμό στη φύση. Όπως θέλουμε να έχουμε μία υγιή καρδιά, έτσι είναι σημαντικό να φροντίζουμε όλα τα όργανα του οργανισμού για να είμαστε συνολικά υγιείς.

Βρείτε παρακάτω τα 4 πράγματα που πρέπει να αποφεύγετε για την καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου.

Αλκοόλ

shutterstock-1215609367.jpg

Έρευνες δείχνουν ότι η περιστασιακή κατανάλωση κόκκινου κρασιού, στα πλαίσια μίας ισορροπημένης μεσογειακής διατροφής, προσφέρει κάποιο όφελος στη λειτουργία της καρδιάς. Ωστόσο είμαι σίγουρη ότι όλοι μας γνωρίζουμε από προσωπική εμπειρία, πως η υπερκατανάλωση αλκοολούχων ποτών χτυπάει... στο «κεφάλι», και πιο συγκεκριμένα την εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου. Η αλκοόλη εμποδίζει τη διάθεση απαραίτητων θρεπτικών συστατικών προς τον εγκέφαλο και δυσχεραίνει την επιτυχημένη αποστολή εντολών του εγκεφάλου στο υπόλοιπο σώμα.

Η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών μειώνει τη δυνατότητα συγκέντρωσης, επεξεργασίας νέων πληροφοριών και εκτίμησης των δυνατοτήτων μας. Λίγες έρευνες δείχνουν ότι η συστηματική κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, ακόμα και αν δεν είναι σε μεγάλες ποσότητες, επηρεάζουν την πυκνότητα του εγκεφάλου σε ορισμένα σημεία και κατ’ επέκταση την σωστή λειτουργία τα επόμενα χρόνια. Επίσης, η συστηματική υπερκατανάλωση αλκοολούχων ποτών αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης άνοιας.

  • Στο αλκοόλ ισχύει η ρύση “more is less”, γενικότερα όσο λιγότερο καταναλώνετε, τόσο το καλύτερο
  • Εφόσον θέλετε να καταναλώνετε τακτικά αλκοόλ, καταναλώνετέ το με μέτρο, αυτό σημαίνει το πολύ 1 ποτήρι ημερησίως για τις γυναίκες και 2 για τους άνδρες
  • Το κόκκινο κρασί φαίνεται να έχει μερικές ευεργετικές ιδιότητες ως προς τη λειτουργία της καρδιάς έναντι την κατανάλωση άλλων επιλογών
trans-fat-shutterstock-1439244791.jpg

Trans λιπαρά οξέα

Τα trans λιπαρά οξέα έχουν ενοχοποιηθεί για πολλά νοσήματα και παθήσεις, όπως τις δυσμενείς επιπτώσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα, την αντίσταση της ινσουλίνης και την εμφάνιση μερικών μορφών καρκίνου. Τελευταίες έρευνες φαίνεται να τα συσχετίζουν και με τη λειτουργία του εγκεφάλου και πιο συγκεκριμένα με την αδύναμη μνήμη, την κακή διάθεση και την εμφάνιση άνοιας.

Τα συγκεκριμένα λιπαρά οξέα, κατά ένα τεράστιο ποσοστό, αποτελούν προϊόν βιομηχανικής επεξεργασίας και πιο συγκεκριμένα μερικής υδρογόνωσης του λίπους. Βρίσκονται σε περισσότερα τυποποιημένα προϊόντα απ’ ότι φαντάζεστε, από φυτικές μαργαρίνες έως και τυποποιημένα μπισκότα (ακόμα και αν είναι μπισκότα βρώμης), κριτσίνια και πατατάκια.

Για να αποφύγετε την κατανάλωση των trans λιπαρών οξέων:

  • Προτιμήστε σπιτικά προϊόντα έναντι των τυποποιημένων, όποτε αυτό είναι δυνατόν
  • Διαβάζετε πάντα τα συστατικά που αναγράφονται στη συσκευασία εντός τυποποιημένου προϊόντος και αποφύγετε τα «μερικώς υδρογονωμένα λιπαρά/λίπη»
  • Ελέγξτε τη διατροφική ετικέτα για την ύπαρξη trans λιπαρών οξέων, διαλέξτε αυτό με τα μηδενικά trans ή αυτά με τη λιγότερη ποσότητα
sodas-shutterstock-439045513.jpg

Αναψυκτικά εμπορίου

Φαίνεται ότι τα τυποποιημένα αναψυκτικά, είτε αυτό είναι η πατροπαράδοτη ανθρακούχα cola είτε κάποιο έτοιμο τσάι με πρόσθετη ζάχαρη (και πολλά συντηρητικά), επηρεάζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και πιο συγκεκριμένα τη μνήμη και την ανάπτυξη της νόσου alzheimer. Αλλά το πρόβλημα δεν τελειώνει εκεί, φαίνεται ότι ακόμα και τα diet αναψυκτικά, εκείνα χωρίς ζάχαρη αλλά με γλυκαντικές ουσίες χωρίς θερμίδες, επίσης έχουν συνδεθεί με τη λειτουργία του εγκεφάλου μακροπρόθεσμα και την πιθανότητα εγκεφαλικού επεισοδίου.

Προτιμήστε να καταναλώνετε:

  • Νερό: είναι η ιδανικότερη επιλογή· είναι φυσικό προϊόν, έχει μηδενικές θερμίδες και είναι βασικό συστατικό του οργανισμού. Αν το βαρεθήκατε σκέτο, προσθέστε φέτες λεμονιού, φρέσκο δυόσμο ή φλοίδες αγγουριού
  • Σπιτικό τσάι: ζεστό ή κρύο, άγλυκο ή με μέλι, το τσάι μπορεί να σας προσφέρει την ενυδάτωση που χρειάζεστε και την απόλαυση ενός αφεψήματος αντί για τα αναψυκτικά τύπου cola 
  • Φυσικό τσάι εμπορίου: υπάρχουν πλέον στο εμπόριο προϊόντα τσαγιού, χωρίς συντηρητικά και επιπλέον ζάχαρη. Διαβάστε τα συστατικά για γνωρίζετε τι καταναλώνετε
eating-shutterstock-722419219.jpg


Τρόφιμα υψηλά σε υδράργυρο

Ο υδράργυρος είναι μία νευροτοξίνη βλαβερή για τον ανθρώπινο οργανισμό. Υψηλές ποσότητες υδραργύρου είναι τοξικές για το ανοσοποιητικό, πεπτικό και νευρικό σύστημα, επηρεάζοντας πολλά όργανα του οργανισμού. Φυσικά δεν λείπουν και οι επιπλοκές στην εγκεφαλική λειτουργία τόσο του ενήλικα όσο και των παιδιών και του εμβρύου κατά τη διάρκεια της κύησης.

Στην ανθρώπινη διατροφή, η κυριότερη πηγή υδραργύρου είναι τα πολύ μεγάλα ψάρια, όπως ξιφία και καρχαριοειδή, τα οποία αλιεύονται σε ανοιχτές θάλασσες με υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο. Αυτό σημαίνει ότι η πλειοψηφία των ψαριών (μικρά, μεσαία) που καταναλώνουμε δεν περιέχουν σημαντικές πηγές υδραργύρου και αντιθέτως αποτελούν εξαιρετική πηγή πολλών θρεπτικών συστατικών και κυριότερα των καρδιοπροστατευτικών ω-3 λιπαρών οξέων. Οι διατροφικές συστάσεις προτείνουν την κατανάλωση 2-3 μερίδων ψαριού εβδομαδιαίως.

Για να αποφύγετε την κατανάλωση υδραργύρου:

  • Διαλέξτε μικρά και μεσαία ψάρια, γνωρίζοντας τον τόπο αλίευσής τους, για το εβδομαδιαίο σας πρόγραμμα
  • Καταναλώστε τουλάχιστον 1φ./εβδ μικρά ψάρια, όπως οι σαρδέλες, οι οποίες είναι ιδιαίτερα πλούσιες σε ω-3 λιπαρά οξέα
  • Εφόσον θέλετε να καταναλώσετε κάποιο μεγάλο ψάρι, διαλέξτε το 1φ./εβδ και αποφύγετέ το εξολοκλήρου εφόσον είστε έγκυος
niki-athanasiadou.jpeg

Η Νίκη Αθανασιάδου PhD MSc RDN CDN, είναι κλινική διαιτολόγος με πολυετή εμπειρία στη Νέα Υόρκη, ΗΠΑ.

Φωτογραφία: Άρης Ράμμος