fbpixel

Search icon
Search
Τι να τρώτε και τι να αποφεύγετε κατά τη διάρκεια του καύσωνα
HEALTH

Τι να τρώτε και τι να αποφεύγετε κατά τη διάρκεια του καύσωνα

Αν προσπαθείτε να καταπολεμήσετε τη ζέστη αυτό το καλοκαίρι, ίσως πρέπει να επανεξετάσετε τι τροφές καταναλώνετε


Με τμήματα της χώρας να βιώνουν ήδη θερμοκρασίες ρεκόρ, οι ειδικοί λένε ότι η σωστή ενυδάτωση και η επαρκής ενέργεια του σώματός σας είναι απαραίτητα για να σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε το σωματικό τίμημα της ακραίας ζέστης. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να κάνετε beat the heat, λοιπόν, είναι μέσω της σωστής διατροφής που θα κρατήσει τα επίπεδα ενέργειας υψηλά προστατεύοντας ταυτόχρονα τον οργανισμό σας. 

Παρακάτω, σας παρουσιάζουμε τα dos & dont's για να ακολουθήσετε τις μέρες με ακραία ζέστη..

The Don'ts

shutterstock-592075217.jpg

1. Μην τρώτε μεγάλα και βαριά γεύματα. Η πέψη δημιουργεί θερμότητα και η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων πλούσιων τροφών μπορεί να είναι δύσκολο για τον οργανισμό να τα διασπάσει. Αν δυσκολεύεστε να χωνέψετε την τροφή, το σώμα σας στην πραγματικότητα δημιουργεί περισσότερη θερμότητα. Αντ' αυτού, οι ειδικοί συνιστούν να τρώτε ελαφρύτερα γεύματα πιο συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας και να εστιάζετε σε ενυδατικές τροφές που είναι πιο εύπεπτες, όπως το αγγούρι και το καρπούζι.

2. Μην καταναλώνετε πολλή καφεΐνη. Τα ποτά με μεγάλες ποσότητες καφεΐνης, όπως τα ενεργειακά ποτά, μπορεί να αφυδατώνουν. 

3. Μην καταφεύγετε στα παγωμένα τρόφιμα. Παγωτό, γρανίτες ή ένα παγωμένο ποτό μπορεί να σας δώσει προσωρινή ανακούφιση. Η κατανάλωση πολλών κρύων τροφών ή ποτών μέσα σε μία ημέρα μπορεί να μειώσει τη συνολική θερμοκρασία σας και το σώμα σας μπορεί να αντιδράσει προσπαθώντας να θερμανθεί ξανά, γεγονός που θα μπορούσε να εξαντλήσει την ενέργειά σας και να σας κάνει να αισθάνεστε πιο ζεστοί μακροπρόθεσμα. Επιπλέον, τα περισσότερα παγωτά περιέχουν γαλακτοκομικά, τα οποία μπορεί να είναι δύσκολο να χωνευτούν από πολλούς ανθρώπους.

The Dos

shutterstock-2271138731.jpg

1. Να τρώτε φρούτα και λαχανικά. Η σωστή διατροφή μπορεί να αποτελέσει σημαντική πηγή ενυδάτωσης. Σε αντίθεση με τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία συνήθως δεν περιέχουν πολύ νερό και μπορεί να είναι πιο δύσκολο να χωνευτούν, πολλά φρούτα και λαχανικά είναι γεμάτα νερό και θρεπτικά συστατικά.

2. Ενυδατωθείτε σωστά. Το νερό και τα ροφήματα με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και χωρίς καφεΐνη είναι ιδανικά, σύμφωνα με ειδικούς. Εκτός αν αθλείστε ή γυμνάζεστε, μάλλον δεν χρειάζεστε ποτό ηλεκτρολυτών, το οποίο συχνά έχει πρόσθετη ζάχαρη. 

*Αλλά είναι σημαντικό να αποφεύγετε να πίνετε πάρα πολύ νερό. Η κατάποση νερού θα μπορούσε να προκαλέσει μια δυνητικά θανατηφόρα κατάσταση γνωστή ως υπονατριαιμία, η οποία συμβαίνει όταν το νάτριο στο σώμα σας αραιώνεται και τα επίπεδα πέφτουν ασυνήθιστα χαμηλά. Γενικότερα 2-4 λίτρα τη μέρα είναι επαρκή.

3. Σκεφτείτε την ισορροπία. Αποφύγετε να κάνετε δραστικές αλλαγές στη διατροφή σας. Πέρα από την ενυδάτωση, το σώμα σας χρειάζεται θερμίδες. Συμπληρώστε τα ενυδατικά τρόφιμα με πράγματα που είναι υψηλότερα σε ακόρεστα ή υγιεινά λίπη και άπαχες πρωτεΐνες. Λάβετε υπόψη ότι αν ξαφνικά αρχίσετε να τρώτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά από ό,τι πριν, το σώμα σας μπορεί να αντιδράσει άσχημα. Για παράδειγμα, η κατανάλωση πολύ περισσότερων φυτικών ινών από ό,τι έχετε συνηθίσει θα μπορούσε να προκαλέσει γαστρεντερικά προβλήματα, όπως φούσκωμα και κράμπες και αλλαγές στις κινήσεις του εντέρου σας.