fbpixel

Search icon
Search
Σύμφωνα με τους ψυχολόγους μια απιστία μπορεί να ξεπεραστεί και εμείς βρήκαμε τον τρόπο
PSYCHOLOGY

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους μια απιστία μπορεί να ξεπεραστεί και εμείς βρήκαμε τον τρόπο

Είτε αποφασίσετε να μείνετε στη σχέση είτε όχι


Η αλήθεια είναι πως δεν είναι εύκολο να θεραπευτείτε μετά από απιστία. Δεν έχει -πάντα- σημασία εαν έγινε για μια φορά, εάν είναι μια σειρά από mini-flirts, εαν αφορά μια συναισθηματική υπόθεση ή εαν τελικά ανακαλύψετε ότι ο σύντροφός σας διατηρεί μια μυστική οικογένεια στην άλλη άκρη της χώρας. Όποια και αν είναι η απιστία που αντιμετωπίζετε, είναι απολύτως φυσικό να έχετε μια αίσθηση προδοσίας, θυμού και θλίψης μεταξύ των πολλών άλλων συναισθημάτων που μπορούν να προκύψουν όταν δοκιμάζονται τα θεμέλια μιας κάποτε σταθερής σχέσης. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τους ειδικούς της ψυχολογίας, με χρόνο και υπομονή το να θεραπεύσετε όλες τις πληγές σας και το να ξεκινήσετε ξανά από την αρχή είναι πιθανό. Είτε αυτό αφορά το μέλλον σας μέσα στη σχέση, είτε έξω από αυτήν 

apistia-therapeia-ksepernaw.jpg

Παρακάτω θα βρείτε 7 βήματα που θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε τα δικά σας εμπόδια.

1. Κάντε εσωτερική ανασκόπηση

Όταν ένα άτομο βγαίνει έξω από τα όρια μιας σχέσης, δεν είναι συνήθως υπόθεση μόνο του ενός από τους δύο. Δοκιμάστε, αντί για να στηριχθείτε στις κατηγορίες να απομακρυνθείτε και να επεξεργαστείτε αυτά τα συναισθήματα που νιώθετε, ιδιωτικά. Σε δεύτερη ανάλυση είναι βέβαιο πως δεν θέλετε να λάβετε μια παρορμητική απόφαση από τον θυμό και τον πόνο που μπορεί να τη μετανιώσετε αργότερα. Αφιερώστε το χρόνο που χρειάζεστε για να περάσετε από το σοκ και την αρχική συλλογή πληροφοριών. Ο χρόνος δεν θεραπεύει όλες τις πληγές, ωστόσο, θα σας δώσει κάποια προοπτική. 

2. Πάρτε βοήθεια από κάποιον ειδικό

Η απιστία είναι μια ιδιαίτερα μοναχική εμπειρία. Ενώ, λοιπόν, μπορείτε να επωφεληθείτε από την εσωτερική δουλειά -όταν χάνετε την αίσθηση του εαυτού σας- χρειάζεστε και άλλους ανθρώπους να σας στηρίξουν. Όσο και αν δεν θέλετε να μοιραστείτε αυτό που περνάτε, το άνοιγμα σε έναν αξιόπιστο φίλο ή σε έναν ψυχολόγο μπορεί να σας βοηθήσει να θεραπευτείτε πιο γρήγορα και σίγουρα πιο αποτελεσματικά.  

apistia-therapeia-ksepernaw-1.jpg

3. Ρωτήστε τον εαυτό σας εάν αξίζει να αγωνιστείτε

Η απιστία δεν αφορά απαραιτήτως ένα άτομο που δεν σας αγαπά και η δεν υποδηλώνει απαραίτητα μια τοξική σχέση. Σκεφτείτε τα πάντα διπλά, αφήστε στην άκρη τις δικαιολογίες και δείτε, με ειλικρίνεια, εάν η σχέση θα μπορούσε να αξίζει μια ακόμη προσπάθεια. Κάτι που αξίζει μπορεί με υπομονή, επικοινωνία και κατανόηση να σωθεί.

4. Επικοινωνήστε με το σύντροφό σας

Είναι δελεαστικό να κλειστείτε στον εαυτό σας μόλις πληγωθείτε, αλλά η επικοινωνία είναι ζωτικής σημασίας για να θεραπευτείτε μετά την απιστία. Εάν θέλετε να μείνετε με τον σύντροφό σας, ο ανοιχτός διάλογος για τις ανάγκες και τα συναισθήματά σας μπορεί να σας βοηθήσει να "επιδιορθώσετε" την εμπιστοσύνη σας σε αυτόν. Μπορεί επίσης να θέλετε να δείτε τις λεπτομέρειες του τι συνέβη προτού προχωρήσετε καθώς για κάποιους ο δρόμος της γνώσης είναι και αυτός που οδηγεί στη λύτρωση.

5. Αξιολογήστε τη σχέση για να δείτε αν κάτι δεν λειτουργούσε 

Αυτό έρχεται με μια σημαντική αποποίηση ευθυνών: Δεν φταίτε εσείς αν κάποιος σας εξαπατήσει. Εάν ο σύντροφός σας προσπαθήσει να σας κατηγορήσει λέγοντας ότι "τον κάνατε" να αναζητήσει αλλού συντροφιά αυτό είναι ένα μεγάλο καμπανάκι πως θα πρέπει να αποχωρήσετε. Παρ 'όλα αυτά, η αντικειμενική εξέταση του ρόλου σας στη σχέση μπορεί να σας βοηθήσει να οδηγηθείτε στις σωστές αποφάσεις. Οι πιθανότητες είναι ότι υπήρχαν κάποια επαναλαμβανόμενα μοτίβο -όπως σε όλες τις σχέσεις- που ήταν δυσλειτουργικά ή αρνητικά, χωρία αυτό να δικαιολογεί την απιστία. Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι αισθανθήκατε ότι εσείς και ο σύντροφός σας χωρίζατε, αλλά κανένας από εσάς δεν άνοιξε μια συζήτηση για αυτό. Μόλις διερευνήσετε αυτήν τη δυναμική, μπορείτε να προχωρήσετε με μια νέα συνειδητοποίηση της σημασίας της σαφούς, ειλικρινής επικοινωνίας -είτε σε αυτήν τη σχέση είτε στις μελλοντικές σας. 

apistia-therapeia-ksepernaw-2.jpg

6. Κάντε πράγματα για εσάς

Η απιστία μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα έλλειψης αρμονίας και να σας κάνει να νιώσετε σαν να έχετε χάσει μέρος της ταυτότητάς σας. Πολλές φορές όταν κάποιος περνάει από το στάδιο της απιστίας, είναι πιθανό να αισθάνεται ότι υπάρχει κάτι λάθος στον ίδιο και ότι ο σύντροφός του τον απορρίπτει. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό αλλά για να θεραπευτείτε, είναι σημαντικό να θυμάστε ποιοι είστε, ποιές είναι οι "αποσκευές" σας και ποιοί είναι οι λόγοι που σας αγαπάτε. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν υποτιμήσατε αυτά τα μέρη του εαυτού σας ενώ βρισκόσασταν στη σχέση. 

7. Δεσμευτείτε να ξεκινήσετε ξανά 

Δώστε στον εαυτό σας λίγο χρόνο για να αξιολογήσετε πώς αισθάνεστε και κάντε την επιλογή να μείνετε ή να προχωρήσετε. Ίσως θελήσετε ακόμη και να δώσετε στον εαυτό σας ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για να είστε υπεύθυνοι. Μόλις λάβετε αυτήν την απόφαση, αγκαλιάστε κάθε σας επιλογή με μια νέα ενέργεια και συνεχίστε με αυτήν, προχωρώντας με τα δικά σας όρια. Μην ξεχνάτε πως αν επιλέξετε να μείνετε με τον σύντροφό σας, αυτό απαιτεί και μια νέα αρχή και για αυτό το λόγο θα πρέπει να αφιερώσετε χρόνο στο να δομήσετε μια νέα σχέση.