fbpixel

Search icon
Search
Συμβουλές και tips για να κάνετε yoga στο σπίτι
WELLNESS

Συμβουλές και tips για να κάνετε yoga στο σπίτι

Μετατρέψτε το δωμάτιό σας στον απόλυτο χώρο χαλάρωσης και ηρεμίας


Η γυμναστική μπορεί να γίνει ευχάριστη, αλλά και βαρετή, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο υπάρχει στη ζωή όλων μας. Αυτός είναι ο λόγος, που πολλές φορές οι εναλλακτικοί μέθοδοι πρακτικής της, μας βοηθούν να ερχόμαστε πιο κοντά της. Μια από αυτές είναι και η πιο δημοφιλής μορφή της: η yoga!

Με αμέτρητα είδη, instructors, athleisure συλλογές και εντυπωσιακά yoga mats, αποτελεί το Νο1 training μεγάλου πληθυσμού παγκοσμίως, που επιλέγεται από... κοινούς θνητούς μέχρι και λαμπερούς celebrities του Hollywood. Άλλωστε, όπως λέει και η συγγραφέας του βιβλίου: «The Subtle Body: The Story of Yoga in America», Stefanie Syman, «Η yoga είναι το πρώτο και πιο επιτυχημένο προϊόν της παγκοσμιοποίησης».

Ωστόσο, αν συχνά νιώθετε τους χώρους των γυμναστηρίων ή των ασφυκτικά γεμάτων αιθουσών να σας «πνίγουν» ή αν ακόμα, ο χρόνος σας περιορίζει, τότε δεν έχετε παρά να προσπαθήσετε να δοκιμάσετε yoga στο σπίτι με σωστό και εύκολο τρόπο.

Κυριαρχήστε τον εαυτό σας και τολμήστε να πάτε ένα βήμα παραπάνω την εκγύμνασή σας, διαμορφώνοντας τη δομή της με επιτυχία, χωρίς να χρειαστεί να φύγετε από το σπίτι.

Σωστός Εξοπλισμός

yoga1.jpg

Τα τρία βασικά στοιχεία της yoga στο σπίτι είναι: το χαλάκι γυμναστικής σας, η «αίσθηση της αυτοσυνειδησίας» και η απαλλαγή από το κινητό σας. Επενδύστε στο κατάλληλο yoga mat, το οποίο θα σας χαρίσει ασφάλεια και σιγουριά, κατά τη διάρκεια των ασκήσεων. Σημαντικό είναι και το bolster-μαξιλάρι, το οποίο είναι ιδανικό για τις ώρες τους διαλογισμού σας –ιδιαίτερα σε καθιστή θέση-, ενώ παράλληλα χρησιμεύει και ως ένα go-to στήριγμα, που θα σας κάνει να αισθανθείτε ζεν. Ακόμη, καλό θα ήταν να επιλέξετε ένα μίνι σύστημα ηχείων ή pad, το οποίο θα σας συνοδεύει ιδανικά με μουσικές της επιλογής σας ή ακόμη και την work-out ρουτίνα σας. Τέλος, επιλέξτε ένα ρολόι-ξυπνητήρι, ώστε να χρονομετρείτε την προπόνηση σας. Φροντίστε να είναι αναλογικό, ώστε σε περίπτωση που προτιμάτε να αφήνετε τις ψηφιακές συσκευές σας έξω από το δωμάτιο, να μη σας εμποδίζει από τη συνολική εμπειρία χαλάρωσης.

Βρείτε τον κατάλληλο χώρο μέσα στο σπίτι

Μπορεί η yoga να φροντίζει για την εσωτερική ηρεμία μας, ωστόσο, φαίνεται πως το «εξωτερικό» κομμάτι της -με άλλα λόγια η τοποθεσία εξάσκησης της- παίζει κι αυτή το ρόλο της. Το περιβάλλον που επιλέγετε να κάνετε τις ασκήσεις σας δεν πρέπει να σας αποθαρρύνει, αλλά να σας προτρέπει. Επιλέξτε τον χώρο εκείνο, που είναι τακτικός και καθαρός και δεν περιέχει αντικείμενα, τα οποία μπορούν να διασπάσουν την προσοχή σας εύκολα. Ανεβάστε τη διάθεση σας, πίνοντας ένα ποτήρι φασκόμηλο, το οποίο θα σας αποτοξινώσει πλήρως και ανάψτε ένα ή και περισσότερα κεριά... Στο χώρο του σπιτιού που επιλέγετε να κάνετε yoga πρέπει να αισθάνεστε ελεύθεροι, ήρεμοι και πλήρως απομονωμένοι.

Επιλέξτε την ποικιλία

yoga2.jpg

Δεν υπάρχει καμία ανάγκη να ξεχωρίσετε ένα και μοναδικό στιλ yoga. Αυτό, που πρέπει να φροντίσετε είναι να αξιολογήσετε τι χρειάζεται το σώμα σας εκείνη την ώρα και την ημέρα. Επιθυμείτε να τεντώσετε τους μυς σας μετά από ένα εξοντωτικό night-out ή ακόμη να χαλαρώσετε, ύστερα από μια κουραστική ημέρα στο γραφείο; Η home yoga είναι η λύση! Το θετικό της, λοιπόν, είναι το γεγονός ότι, σας χαρίζει την απόλυτη ελευθερία κινήσεων, ώστε να επιλέξετε και να ενώσετε μαζί διαφορετικές μορφές yoga, χωρίς απαραίτητα να αισθάνεστε εγκλωβισμένη σε ένα μόνο μάθημα ενός συγκεκριμένου είδους. Παράλληλα, υπάρχουν εξαιρετικά χρήσιμα applications στο κινητό, τα οποία σας εξηγούν την ποικιλία των ασκήσεων και σας βοηθούν να διαμορφώσετε τη δική σας yoga routine. Δοκιμάστε το...

Give it a try!

Morning Yoga Routine

yoga1.jpg
 • Σηκωθείτε από το κρεβάτι και πιείτε ένα ποτήρι νερό, ενώ παραμένετε με τις πιτζάμες σας. Στη συνέχεια, ρυθμίστε ένα ξυπνητήρι στο τηλέφωνό σας, για 10-15 λεπτά -ή χρησιμοποιήστε ένα ρολόι, εάν επιθυμείτε να απενεργοποιείτε την τεχνολογία. Φυσικά, πατήστε play, στην αγαπημένη σας playlist.

 • Ξεκινώντας από όρθια θέση, σηκώστε τα χέρια πάνω από το κεφάλι με μια συνεχόμενη κίνηση, παίρνοντας ταυτόχρονα μια βαθιά ανάσα.
 • Συνεχίστε, ξαπλώνοντας μπρούμυτα στο πάτωμα, σηκώνοντας μονάχα το κεφάλι σας προς τα πίσω.
 • Σηκωθείτε σε όρθια ευθυγραμμισμένη στάση με τεντωμένα πόδια και γείρετε προς τα κάτω, ώστε τα χέρια σας ν' ακουμπούν το πάτωμα διαμορφώνοντας μια γωνία. 
 • Έπειτα, τοποθετήστε το ένα πόδι μπροστά, ενώ διατηρείται το άλλο πίσω και σηκώστε ψηλά τα χέρια σας.
 • Ξεκουραστείτε, επιστρέφοντας μπρούμυτα στο πάτωμα και επαναλάβετε την άσκηση αλλάζοντας πόδια.
 • Σηκωθείτε ξανά όρθιες, πάρτε μια βαθιά ανάσα, τοποθετώντας τα χέρια πάνω από το κεφάλι, και τελειώστε με ένα τελευταίο λεπτό διαλογισμού.

   Night Yoga Routine

   yoga2.jpg

   • Φορέστε και πάλι τις πιτζάμες σας, αφού μέσα σε αυτές θα αισθάνεστε άνετα και ήρεμα. Φτιάξτε λίγο τσάι, το οποίο θα σας χαλαρώσει κατάλληλα και κρατήστε την κάθε στάση σας για μέχρι 10 αναπνοές.
   • Ξαπλώστε ανάσκελα και σηκώστε τα πόδια στον αέρα προς τα επάνω στην ευθεία. Στη συνέχεια φέρτε τον κορμό σας μπροστά, ακουμπώντας με τα χέρια τα πόδια σας.
   • Επιστρέψτε στην αρχική θέση και προσπαθήστε να φέρετε τα πόδια σας πάνω από το κεφάλι -ή προσπαθήστε να φτάσετε όσο πιο κοντά στο πάτωμα μπορείτε.
   • Έπειτα, επιστρέψτε ανάσκελα στο πάτωμα και λυγίστε το ένα πόδι σας από την μια πλευρά, κάνοντας εναλλαγές. 
   • Τέλος, σηκωθείτε όρθιες και κάντε μερικές διατάσεις, με ανοικτά πόδια και χέρια πάνω από το κεφάλι. 
   • Φυσικά και ολοκληρώστε το yoga training σας, με λίγα λεπτά εποικοδομητικού διαλογισμού.

    Extra Tip: Κατά τη διάρκεια της ημέρας και σε όποιο χώρο επιθυμείτε, μπορείτε να παίρνετε τρεις διαδοχικές, βαθιές ανάσες, κάθε στιγμή που αισθάνεστε πιεσμένοι.