Τι καλύτερο από το ξεκινήσετε την Κυριακή σας απολαμβάνοντας την αγαπημένη σας γευστική συνήθεια, που δεν είναι άλλη πέρα από το brunch! Όποια κι αν είναι τα γούστα σας, εμείς συγκεντρώσαμε τις πιο νόστιμες επιλογές, για τις οποίες είμαστε σίγουροι πως θα σας ξετρελάνουν και θα θέλετε να τις φτιάχνετε again & again. Αυτή, άλλωστε, φαντάζει ως η ιδανική στιγμή για να μπείτε στην κουζίνα σας και να ετοιμάσετε κάτι από τα παρακάτω.
Take a look!
Pancakes με κοτόπουλο & μανιτάρια
Υλικά:
- 150 γρ. νερό
- 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 50 ml ξίδι
- 2 πιπεριές τσίλι, ψιλοκομμένες
- 1 πιπεριά Φλωρίνης, ψιλοκομμένη
- 1 κ.σ. corn flower, διαλυμένο σε 2 κ.σ. νερό
- 75 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 3 αβγά
- 80 ml νερό
- Aλάτι & πιπέρι
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 200 γρ. κιμά κοτόπουλο
- 150 γρ. μανιτάρια champignon, ψιλοκομμένα
- 2 κ.γ. ginger
- 1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 130 γρ. λάχανο, κόκκινο, κομμένο
- 1 καρότο, χοντροτριμμένο
- Σπανάκι baby, για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
Για τη sauce βάζουμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε μέσα το νερό, τη ζάχαρη, το ξίδι, τις πιπεριές και ανακατεύουμε. Βράζουμε για 3-5 λεπτά. Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την πιπεριά Φλωρίνης, το corn flower διαλυμένο σε 2 κ.σ. νερό και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός, το αλεύρι, τα αβγά και το νερό μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε αλάτι, φρέσκο πιπέρι και ανακατεύουμε. Αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τα χρειαστούμε. Σε ένα βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά προσθέτουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το κοτόπουλο και το σοτάρουμε για περίπου 5 λεπτά ή μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα. Προσθέτουμε στο τηγάνι τα μανιτάρια, το ginger, το σκόρδο και ψήνουμε για 3 λεπτά ακόμα. Μόλις είναι έτοιμα αφαιρούμε από το τηγάνι και τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν. Στο μπολ με τον χυλό, προσθέτουμε το κοτόπουλο μαζί με το λάχανο, το καρότο και ανακατεύουμε ελαφρά. Στο ίδιο τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, προσθέτουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο τη φορά και τα pancakes (1 γεμάτη κ.σ. για κάθε pancake) σε 2 δόσεις. Ψήνουμε για 3 λεπτά από κάθε πλευρά. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει ο χυλός. Θα βγουν περίπου 8 pancakes.
Ιταλική ομελέτα με κολοκυθάκια & δυόσμο
Υλικά:
- 3 κολοκυθάκια, μεσαίου μεγέθους
- Δυόσμο
- Θυμάρι
- 1 κρεμμύδι, μικρό
- 8 αβγά
- Ελαιόλαδο, για τηγάνισμα
- 100 γρ. φέτα
- 1 πιπεριά πράσινη
- Πιπέρι καγιέν, για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
Παίρνουμε τα κολοκυθάκια, τα πλένουμε, καθαρίζουμε τα ακριανά τους κομμάτια με ένα μαχαίρι, τα κόβουμε στη μέση οριζοντίως και τα ψιλοκόβουμε σε λεπτές φέτες. Προσοχή στο σκεύος που θα χρησιμοποιήσουμε γιατί θα το βάλουμε και στον φούρνο (άρα για να μπει στο φούρνο δεν θα πρέπει να έχει πλαστικά χερούλια). Παράλληλα με ένα μαχαίρι, ψιλοκόβουμε σε λεπτές φέτες το κρεμμύδι. Βάζουμε λίγο λάδι στο τηγάνι και μόλις ζεσταθεί, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε σιγανή και αρχίζουμε να σοτάρουμε τα κρεμμύδια μας μέχρι να καραμελώσουν ενώ παράλληλα κόβουμε τη μισή πιπεριά και την ψιλοκόβουμε. Την άλλη μισή, την κρατάμε για το τέλος. Σε ένα μπολ σπάμε τα αυγά, προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι, τον ψιλοκομμένο δυόσμο και λίγο θυμάρι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα! Μόλις καραμελώσουν τα κρεμμύδια μας, δυναμώνουμε πάλι τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα την πιπεριά και τα κολοκυθάκια μας και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε λίγο ακόμα ελαιόλαδο. Ρίχνουμε το μισό μείγμα με τα αυγά μέσα στο τηγάνι και φροντίζουμε τα αυγά να πάνε παντού. Μαγειρεύουμε για 3-4 λεπτά μέχρι τα αυγά να σταθεροποιηθούν στη βάση, αφαιρούμε από τη φωτιά και μετά ρίχνουμε και το υπόλοιπο μείγμα μέσα στο τηγάνι μας. Φροντίζουμε να πάει παντού το αυγό μας. Σπάμε την υπόλοιπη φέτα πάνω στην ομελέτα και αλατοπιπερώνουμε και βάζουμε και το πιπέρι καγιέν.
Συνταγή: Άκης Πετρετζίκης
Νηστίσιμο strudel μήλου
Υλικά:
- 50 γρ. σταφίδες
- 20 γρ. κονιάκ ή ρούμι
- 5 φύλλα κρούστας
- 2 μέτρια μήλα
- 70 γρ. ζάχαρη
- 4 κ.σ. φυτικό βούτυρο ή λάδι
- 1/4 φλ. ψίχουλα
- 1/4 κ.γλ. κανέλα
- 1 πρέζα αλάτι
- 1/2 λεμόνι (χυμός)
- 40 γρ. καρύδια
Εκτέλεση:
Βάζουμε πρώτα σε μπρίκι τις σταφίδες και περιχύνουμε με το κονιάκ. Το ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά, το αποσύρουμε από την εστία και το καλύπτουμε με μεμβράνη. Αφήνουμε τις σταφίδες να μουλιάσουν και να φουσκώσουν. Αλέθουμε τα καρύδια. Καθαρίζουμε τα μήλα, τα κόβουμε στα 4 και κάθε τέταρτο το κόβουμε λεπτές φέτες. Τα βάζουμε σε ένα μπολ και τα ραντίζουμε με τον χυμό λεμονιού. Λιώνουμε την μια κ.σ. φυτικό βούτυρο ή λάδι και σοτάρουμε τα ψίχουλα. Πασπαλίζουμε με 1 πρέζα από την κανέλα. Τα αφήνουμε να ροδίσουν για 2 με 3 λεπτά και τα προσθέτουμε στα μήλα καθώς επίσης και το αλάτι, τα καρύδια και τη ζάχαρη (κρατάμε 2 κ.σ.). Στραγγίζουμε τις σταφίδες και τις ρίχνουμε στη γέμιση. Ανακατεύουμε πολύ καλά τη γέμιση. Λιώνουμε το υπόλοιπο φυτικό βούτυρο για το φύλλο κρούστας. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα. Απλώνουμε λαδόκολλα στον πάγκο. Στρώνουμε επάνω 1 φύλλο κρούστας. Το βουτυρώνουμε με πινέλο και πασπαλίζουμε λίγη ζάχαρη. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο και με τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας. Αφού στρώσουμε τα 5 φύλλα, το ένα πάνω στο άλλο, αδειάζουμε τη γέμιση κατά μήκος. Κλείνουμε τα πλαϊνά του φύλλου και τυλίγουμε τη μηλόπιτα σε ρολό. Φροντίζουμε η ένωση των φύλλων να είναι προς τα κάτω. Καλύπτουμε την πίτα με λίγο φυτικό βούτυρο, το μεταφέρουμε με τη λαδόκολλα σε λαμαρίνα και ψήνουμε για 20 με 25 λεπτά μέχρι να ροδίσει. Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο το αφήνουμε για 5 λεπτά και μετά αχνίζουμε με άχνη και κανέλα
Συνταγή: Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Vegan banana bread
Υλικά:
- 3 μεγάλες μαυρισμένες μπανάνες
- 75 γρ. ηλιέλαιο
- 100 γρ. καστανή ζάχαρη
- 225 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 3 κ.γ. baking powder
- 3 κ.γ. κανέλα
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα. Αρχικά, βάζουμε τη φλούδα από τις μπανάνες και τις λιώνουμε καλά. Έπειτα, ανακατεύουμε με το ηλιέλαιο και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το αλεύρι, το baking powder, την κανέλα και ανακατεύουμε καλά. Ψήνουμε σε μια φόρμα για κέικ -που πρώτα έχουμε λαδώσει- για 20 λεπτά. Ελέγχουμε το κέικ, για να δούμε εάν είναι έτοιμο. Εάν ναι, το αφήνουμε να κρυώσει λιγάκι πριν το κόψουμε. Από πάνω μπορούμε να ρίξουμε και λίγη λιωμένη bitter σοκολάτα, ώστε να το κάνουμε πιο λαχταριστό.
Καλή απόλαυση!