fbpixel

Search icon
Search
7 αλλαγές μέχρι την επόμενη Κυριακή για να μειώσετε το αίσθημα ζήλειας
PSYCHOLOGY

7 αλλαγές μέχρι την επόμενη Κυριακή για να μειώσετε το αίσθημα ζήλειας

Εκτυπώστε τη λίστα και ξεκινήστε ήδη από σήμερα


Η ζήλια έχει κακή φήμη. Δεν είναι ασυνήθιστο να ακούτε καλοπροαίρετους ανθρώπους να λένε πράγματα όπως: «Μην ζηλεύεις» ή «Η ζήλια καταστρέφει τις σχέσεις». Τι είναι όμως αυτό που κάνει αυτό το συναίσθημα τόσο άσχημο; Ενώ συνδέεται συχνά με ρομαντικές σχέσεις, η ζήλια μπορεί να εμφανιστεί όποτε ανησυχείτε ότι θα χάσετε οτιδήποτε σημαντικό για εσάς. Είναι φυσικά διαφορετική από το φθόνο, ο οποίος περιλαμβάνει την επιθυμία για κάτι που ανήκει σε κάποιον άλλο. Η ζήλια μπορεί να οδηγήσει σε συναισθήματα θυμού, δυσαρέσκειας ή θλίψης. Συχνά μπορεί να σας αποκαλύψει και μερικά πράγματα για τον εαυτό σας και τις ανάγκες σας. 

Αποφασίσαμε, λοιπόν, να κάνουμε μια day-to-day σειρά με όλα όσα μπορείτε να αλλάξετε σταδιακά.

tips-wellness.png

1. Αναζητήστε την πηγή

Αν έχετε το αίσθημα της ζήλιας τότε πρέπει να αρχίσετε από τα βασικά. Αναρωτηθείτε τι βρίσκεται στη ρίζα του. Στη συνέχεια, κάντε βήματα για να αλλάξετε αυτό που δεν σας αρέσει για να αποκτήσετε αυτό που θέλετε. Η εξέταση των συναισθημάτων σας μπορεί να σας δώσει μια καλή εικόνα για την πραγματική προέλευση. Αυτή μπορεί να είναι η ανασφάλεια, ο φόβος ή η κατάληξη μιας προηγούμενης σας σχέσης. 

2. Επικοινωνήστε τις ανάγκες σας

Εάν οι ενέργειες του συντρόφου σας (ή οι ενέργειες κάποιου άλλου προς τον σύντροφό σας) προκαλούν συναισθήματα ζήλιας, συζητήστε το με το σύντροφο σας το συντομότερο δυνατό. Ανοίξτε το θέμα όταν μπορείτε και οι δύο να αφιερώσετε λίγο χρόνο σε μια παραγωγική συζήτηση. Ο σύντροφός σας μπορεί να μην έχει παρατηρήσει τη συμπεριφορά ή να μην έχει συνειδητοποιήσει πώς αισθάνεστε για αυτήν. Εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία για να μιλήσετε για τα όρια σχέσης που θέλετε να θέσετε εξ αρχής ή συζητήστε τρόπους για να διατηρήσετε τη σχέση σας ισχυρή. Αν εμπιστεύεστε τον σύντροφό σας αλλά έχετε αμφιβολίες λόγω εμπειριών από προηγούμενες σχέσεις, προσπαθήστε να βρείτε μερικούς τρόπους που θα βοηθήσετε και οι δύο να βελτιωθεί η κατάσταση. Εάν αισθάνεστε νευρικοί, προσπαθήστε να θυμηθείτε ότι είναι απολύτως φυσιολογικά όλα τα συναισθήματα αρκεί να μη σας ορίζουν.

wellness.jpg

3. Δώστε διαφορετική τροπή

Η ζήλια μπορεί να είναι ένα σύνθετο, δυνατό συναίσθημα και δε σας κάνει να νιώθετε πολύ καλά όταν το αντιμετωπίζετε. Αντί όμως να το σκεφτείτε ως κάτι αρνητικό, προσπαθήστε να το δείτε ως μια χρήσιμη πηγή πληροφοριών. Η ζήλια σας λέει ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ αυτού που έχετε και αυτού που θέλετε. Φυσικά, η ανεξέλεγκτη ζήλια μπορεί να μετατραπεί σε ένα συναίσθημα που σας στερεί από όλα όσα αξίζετε. Αλλά μπορεί να είστε σε θέση να το διαχειριστείτε αναγνωρίζοντάς την ως χρήσιμη πληροφορία που θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε συνθήκες στις οποίες ικανοποιούνται οι ανάγκες σας. Μην ξεχνάτε πως τα πάντα είναι θέμα μυαλού.

4. Δείτε τη μεγάλη εικόνα

Μερικές φορές η ζήλια αναπτύσσεται ως απάντηση σε μια μερική εικόνα. Με άλλα λόγια, μπορεί να συγκρίνετε τον εαυτό σας και τα δικά σας επιτεύγματα και τα χαρακτηριστικά με μια εξιδανικευμένη ή ελλιπή άποψη για κάποιον άλλο. Οι άνθρωποι συνήθως δείχνουν τον καλύτερο εαυτό τους στον κόσμο, οπότε δεν είναι πάντα εύκολο να αποκαλύψετε τι συμβαίνει πραγματικά στη ζωή ή τη σχέση κάποιου άλλου. Σε αυτό βέβαια προστίθεται και η προβολή από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η οποία μεγεθύνει αυτήν την εικόνα. Προσπαθήστε, για σήμερα, να αναγνωρίσετε πως τα πράγματα δεν είναι απλώς όπως τα βλέπετε και δείτε τι μπορεί να κρύβεται από πίσω. 

woman-wellness.jpg

5. Εξασκήστε την ευγνωμοσύνη

Η ευγνωμοσύνη μπορεί να είναι το κλειδί για αυτό που ζητάτε. Όχι μόνο θα μειώσει τα αισθήματα ζήλιας, αλλά και θα σας ανακουφίσει από το άγχος. Μπορεί να μην έχετε όλα όσα θέλετε, όπως οι περισσότεροι άνθρωποι αλλά πιθανότατα έχετε τουλάχιστον μερικά από αυτά που θέλετε. Ίσως, μάλιστα, να έχετε και κάποια καλά πράγματα στη ζωή σας που δεν περιμένατε και αυτά θα πρέπει να αποτελούν τον οδηγό που θα σας δείχνει πως η ζωή σας οδηγεί εκεί που πρέπει να πάτε. Η εκτίμηση των θετικών καταστάσεων στη ζωή σας, που δεν σχετίζονται με τη ζήλια, μπορεί να σας βοηθήσει να συνειδητοποιήσετε ότι, ενώ η ζωή σας μπορεί να μην είναι τέλεια, τα καλά είναι εμφανή σε κάθε τομέα. Αρκεί να τα αναζητήσετε. 

6. Δοκιμάστε πρακτικές τεχνικές

Η αντιμετώπιση της ζήλιας τη στιγμή που έρχεται δεν είναι μια μακροπρόθεσμη λύση, αλλά μπορεί να σας βοηθήσει να κρατήσετε την αγωνία μακριά, μέχρι να μπορέσετε να αντιμετωπίσετε τα υποκείμενα ζητήματα. Η απόσπαση της προσοχής σας από τη ζήλια μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να αποφύγετε τα συναισθήματά σας και να μην κάνετε κάτι που θα μπορούσε να βλάψει μια σχέση ή φιλία. Γράψτε αυτό που νιώθετε. Κάνε μια βόλτα. Δώστε χώρο στον εαυτό σας αφήνοντας την κατάσταση. Αφιερώστε 10 λεπτά για να κάνετε κάτι χαλαρωτικό και μετά επανεξετάστε κάθε τι.

7. Κάντε reflect στην εβδομάδα

Η ζήλια που επιμένει και προκαλεί δυσφορία μπορεί μερικές φορές να σχετίζεται με θέματα άγχους ή αυτοεκτίμησης. Το να μάθετε πώς να αντιμετωπίζετε μπορεί να βοηθήσει αυτόματα στο να καταπραϋνθεί. Εντοπίστε τις προσωπικές σας αξίες όπως η συμπόνια, η επικοινωνία ή η ειλικρίνεια και ελέγχετε αν τις τηρείτε στην καθημερινή σας ζωή.