fbpixel

Search icon
Search
Sunday Funday: Πεντανόστιμες ιδέες για το απόλυτο brunch στο σπίτι
TASTE

Sunday Funday: Πεντανόστιμες ιδέες για το απόλυτο brunch στο σπίτι

Λαχταριστές συνταγές για μία γευστική Κυριακή


Η Κυριακή είναι η ιδανική ευκαιρία για ξεκούραση, χαλάρωση και να περάσουμε όμορφες στιγμές στο σπίτι μας. Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται και γι' αυτό δεν έχετε παρά να ετοιμάσετε ένα γευστικότατο πρωινό, το οποίο θα σας γεμίσει ενέργεια και ταυτόχρονα θα συμβάλει στη διάθεση και την ψυχολογία σας. Οι συνταγές για το γνωστό σε όλους μας brunch είναι πολλές, -γλυκές και αλμυρές- για να βρείτε αυτό που σας ταιριάζει και ικανοποιεί τους γευστικούς σας κάλυκες.

Συνεχίστε να διαβάζετε παρακάτω, σηκώστε μανίκια και ετοιμαστείτε για μία υπέροχη Κυριακή!

Deep-fried croque madame

deep-fried-croque-madame.jpg

Υλικά 

  • 4 φέτες ψωμί για τοστ
  • 300 γρ. μπεσαμέλ
  • 100 γρ. mix τυριών
  • 4 φέτες ζαμπόν

Για το πανάρισμα

  • 3 αβγά
  • 100 γρ. ψωμί τριμμένο
  • 400 ml σπορέλαιο
  • Για τη σύνθεση
  • 2 αβγά, τηγανητά
  • πιπέρι

Για το σερβίρισμα

  • ρόκα
  • ντοματίνια

Εκτέλεση 

Τοποθετούμε τις δύο φέτες από το ψωμί στον πάγκο εργασίας μας. Βάζουμε ¼ από τη μπεσαμέλ σε κάθε φέτα, ¼ από τα τυριά και από μία φέτα ζαμπόν. Κλείνουμε τις φέτες μεταξύ τους και πιέζουμε καλά για να κολλήσουν τα υλικά μεταξύ τους. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για τα υπόλοιπα υλικά. Τοποθετούμε ένα τηγάνι με το σπορέλαιο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Σε ένα μπολ σπάμε τα 3 αβγά και ανακατεύουμε καλά. Σε άλλο μπολ βάζουμε το τριμμένο ψωμί. Βουτάμε το τοστ στα αβγά και στη συνέχεια στο τριμμένο ψωμί. Φροντίζουμε να καλυφθεί καλά όλη η επιφάνειά του. Τηγανίζουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα και να γίνει τραγανό. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για το άλλο τοστ. Αφαιρούμε σε απορροφητικό χαρτί.Βάζουμε πάνω από κάθε τοστ ένα αβγό τηγανητό, πιπέρι και σερβίρουμε με ρόκα και ντοματίνια. 

Συνταγή: Άκης Πετρετζίκης 

Μανιτάρια benedict με σπανάκι & vegan hollandaise σκόρδο

mushroom-benedict-051.png

Υλικά 

Υλικά για τα benedict

  • 4 μανιτάρια πορτομπέλο
  • 1 κ.σ. καπνιστή πάπρικα (ή γλυκιά πάπρικα)
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 500 γρ. σπανάκι, καθαρισμένο & χοντροκομμένο
  • ½ ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
  • Ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι
  • 4 φέτες ψωμί, φρυγανισμένες
  • αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ελαιόλαδο

Υλικά για την vegan hollandaise σκόρδου

  • 3 κ.σ. φυτικό βούτυρο ή λάδι καρύδας
  • 2 ½ κ.σ. αλεύρι
  • 350 γρ. φυτικό ρόφημα (αμυγδάλου, σόγιας, βρώμης κτλ) σε θερμοκρασία δωματίου
  • 3 κ.σ. διατροφική μαγιά
  • 2 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 2 κ.σ. Hellmann’s Vegan Mayo Garlic
  • 1 κ.γλ. κουρκουμάς
  • 1 κ.γλ. μουστάρδα
  • αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση 

Ξεκινάμε με τα μανιτάρια. Τα καθαρίζουμε με ένα υγρό πανάκι ή τα ξεφλουδίζουμε, αφαιρούμε το κοτσάνι και τα ακουμπάμε με την εσωτερική μεριά προς τα πάνω σε ταψί που έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Ραντίζουμε με 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με την καπνιστή πάπρικα. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 200°C στις αντιστάσεις για 20-25 λεπτά. Συνεχίζουμε με το σπανάκι. Βάζουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και μόλις κάψει καλά ρίχνουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι. Σοτάρουμε για 1-2 λεπτά και προσθέτουμε στο τηγάνι το σπανάκι και αλατοπιπερώνουμε. Σοτάρουμε για 2-3 λεπτά ή μέχρι να μαραθεί ελαφρώς. Προσθέτουμε τον άνηθο, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε, κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη. Εν τω μεταξύ φρυγανίζουμε το ψωμί και ετοιμάζουμε την vegan hollandaise σκόρδου. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το αλεύρι, και ανακατεύουμε συνέχεια με σύρμα, για 2-3 λεπτά μέχρι να ψηθεί και να ξανθύνει ελαφρώς. Προσθέτουμε το φυτικό ρόφημα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να πήξει ελαφρώς η σάλτσα. Χαμηλώνουμε τελείως την φωτιά και προσθέτουμε στην κατσαρόλα το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και την Hellmann’s Vegan Mayo Garlic. Ανακατεύουμε για ένα λεπτό προσθέτουμε τον κουρκουμά και την μουστάρδα και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Για να σερβίρουμε τα benedict ακουμπάμε τις φέτες ψωμιού στα πιάτα, μοιράζουμε το σοταρισμένο ψωμάκι και ακουμπάμε από ένα πορτομπέλο σε κάθε μερίδα. Σερβίρουμε με hollandaise και σερβίρουμε.

Συνταγή: Madame Ginger 

Scrambled eggs

2964cd8751427f56b2f06582b92bec36-xl.jpg

Υλικά

  • 8 αυγά, medium
  • 1 κ.γ. μουστάρδα σκόνη
  • 100 ml γάλα, πλήρες
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 40 γρ. βούτυρο, παγωμένο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για το σερβίρισμα

  • Σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο
  • Ρόκα
  • Σολομό καπνιστό

Εκτέλεση 

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τα αυγά, το γάλα, τη σκόνη μουστάρδας, το αλάτι και το πιπέρι. Χτυπάμε τα υλικά με το σύρμα χειρός για 1 λεπτό περίπου μέχρι να αφράτεψουν. Βάζουμε ένα κατσαρολάκι πάνω σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και ρίχνουμε μέσα το ελαιόλαδο. Αδειάζουμε το μείγμα των αυγών και ανακατεύουμε συνεχώς με μία πλαστική σπάτουλα. Μόλις το μείγμα αρχίζει και βγάζει ατμούς αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, συνεχίζουμε το ανακάτεμα για λίγα δευτερόλεπτα και επιστρέφουμε την κατσαρόλα στην φωτιά. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να αρχίσει το μείγμα να σφίγγει χωρίς να χάσει πολλή υγρασία. Μόλις είναι έτοιμα τα αυγά αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο και το σχοινόπρασο, ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί για ένα λεπτό. Σερβίρουμε πάνω ψημένο ψωμί μαζί με λίγο σολομό και ρόκα. 

Συνταγή: Γιώργος Τσούλης 

Banana pancakes

3-healthy-desert-recipes-that-your-child-will-love-vogue-india-866x487.jpg

Υλικά

  • 2 μπανάνες
  • 2 αυγά
  • 1 κ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας
  • μισή κούπα βρώμη
  • 1 κ. γλ. κανέλα

Εκτέλεση

Αφού πολτοποιήσετε τις μπανάνες με ένα πιρούνι, προσθέστε τα αυγά και τα υπόλοιπα υλικά και ανακατέψτε πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Για να διευκολυνθείτε, καλό είναι να προτιμήσετε ώριμες μπανάνες, που είναι πιο μαλακές. Ψήστε τα pancakes σε τηγάνι, σερβίρετε με καρύδια, κομματάκια μπανάνας και μέλι και είστε έτοιμοι!