fbpixel

Search icon
Search
Sun Protection: Τα πιο συχνά λάθη που κάνετε στη χρήση του αντηλιακού
HEALTH

Sun Protection: Τα πιο συχνά λάθη που κάνετε στη χρήση του αντηλιακού

Προστατευτείτε από τις βλαβερές ακτινοβολίες με τον σωστό τρόπο


Το καλοκαίρι αποτελεί μια αγαπημένη περίοδο, λόγω της χαλαρότητας που το χαρακτηρίζει. Παράλληλα, όμως, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε μια βασική παράμετρο. Η πιο ζεστή εποχή του χρόνου δεν είναι μόνο παραλία, θάλασσα και ηλιοθεραπεία. Plus, κυριαρχεί ο καυτός ήλιος που γνωρίζουμε πόσο βλαβερός μπορεί να γίνει για την υγεία μας αν δεν λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Ένα από τα πιο σημαντικά είναι το αντηλιακό, το οποίο  μάχεται εναντίον του, προκειμένου να διασφαλίσει την υγεία μας. Έτσι, λοιπόν, είτε το γνωρίζετε είτε όχι, οφείλετε να μην το αμελείτε.

Πολλές φορές, για πράγματα που θεωρούμε πως τα αξιοποιούμε σωστά, καταλήγουμε να πράττουμε μια σειρά από λάθη. Το ίδιο ισχύει και σε αυτήν την περίπτωση. Όλοι αναφέρονται στη χρήση του αντηλιακού, αλλά στο τέλος, ελάχιστοι είναι αυτοί που καταφέρνουν να προστατευτούν ολικά. Γιατί συμβαίνει αυτό; Ο λόγος είναι η βιασύνη. Επιλέγουμε να πραγματοποιήσουμε γρήγορες κινήσεις, ώστε να ολοκληρώσουμε αυτή τη διαδικασία σύντομα. Με αυτόν τον τρόπο, όμως, το αποτέλεσμα δεν είναι το επιθυμητό.

284276309-399608541905379-7773888673088268541-n-1.jpg
Image source: @annacarlaesimona
Ενημερωθείτε κατάλληλα για την αντηλιακή προστασία & αποφύγετε τα τακτικά λάθη που μας εμποδίζουν από την ασφάλεια μας. Ανακαλύψτε παρακάτω ποια είναι και απολαύστε φέτος τον ήλιο άφοβα!

Το αλείφετε απευθείας στην παραλία

Η κρέμα για να απορροφηθεί και να ξεκινήσει να δρα χρειάζεται περίπου 30 λεπτά. Αυτό σημαίνει πως όταν εσείς το βάζετε, ενώ βρίσκεστε ήδη έξω, αφήνετε εκτεθειμένο το σώμα σας. Ξεκινήστε την πρώτη δόση από το σπίτι σας.

Βάζετε αντηλιακό με ρούχα

Ένας ακόμη λόγος που είναι αναγκαίο να το αξιοποιούμε προτού κυκλοφορήσουμε είναι λόγω της ενδυμασίας. Στην προσπάθεια να μη λερώσουμε, για παράδειγμα το μαγιό μας, καταλήγει να απλώνετε ανομοιόμορφα. Έτσι, λοιπόν, συνιστάται η τοποθέτησή του σε γυμνή επιδερμίδα, προκειμένου να καλυφθεί όλο το σώμα μας σε επαρκή ποσότητα.

Χρήση του ίδιου αντηλιακού σε πρόσωπο και σώμα

Η περιοχή του προσώπου είναι περισσότερο ευαίσθητη συγκριτικά με τον υπόλοιπο κορμό. Είναι επιρρεπής σε εγκαύματα, σημάδια και είναι αναγκαία η προσεκτική περιποίηση. Επιπλέον, εάν ταλαιπωρήστε από συμπτώματα ακμής, συμβουλευτείτε το δερματολόγο σας, καθώς ένα λανθασμένο προϊόν είναι ικανό να τη χειροτερεύσει.

Το αμελείτε σε συννεφιασμένες ημέρες

Η πιο επικίνδυνη ακτινοβολία προκύπτει, όταν δεν είναι ορατός ο ήλιος. Η ψευδαίσθηση πως τότε δεν χρειάζεται να προστατευτείτε, οδηγεί στα πιο επικίνδυνα εγκαύματα. Σ' αυτό το σημείο αξίζει να τονίσουμε πως το 80% της ηλιακής ακτινοβολίας καταφέρνει και περνάει τον συννεφιασμένο ουρανό, ακόμα κι αν δεν είναι ορατή.

277893494-155581293585799-4783122741753614755-n.jpg
Image source: @aninebing

Ξεχνάτε να το ανανεώνετε

Το αντηλιακό μας διατηρεί ασφαλείς για περίπου για 1-2 ώρες από τη στιγμή της χρήσης του. Επομένως, είναι απαραίτητο να το έχετε πάντα μαζί σας ώστε να το εφαρμόζετε ξανά. Επίσης, μην αυταπατάστε, εάν κάθεστε στη σκιά, καθώς ο ήλιος εξακολουθεί να σας «αντικρίζει» και στα κρυφά σημεία.

Δίνετε προσοχή μόνο στον δείκτη προστασίας

Το SPF ( Sun Protection Factor) -παράγοντας προστασίας από τον ήλιο και αναφέρεται μόνο στην προστασία από την ακτινοβολία- συμβολίζει το ποσοστό της ασφάλειάς μας, δηλαδή ένα αντηλιακό με δείκτη προστασίας 30 απορροφά το 97% της υπεριώδους ακτινοβολίας και εκείνα με SPF 50 το 98%. Το μυστικό, όμως, δεν κρύβεται μόνο εκεί. Θα πρέπει να δίνουμε την ανάλογη προσοχή και στο UVA, που ευθύνεται για τη γήρανση, αλλά και στο UVB, που σχετίζεται με το μελάνωμα.

Δεν το χρησιμοποιείτε σε μαυρισμένη επιδερμίδα

Μπορεί στα πιο λευκά δέρματα να συνιστάται μεγαλύτερη ανάγκη για αντηλιακό, αλλά δεν απορρίπτει αυτομάτως την σημασία του και για τους άλλους τύπους χρώματος. Οι δερματολόγοι τονίζουν πως όλοι κινδυνεύουν από την υπεριώδη ακτινοβολία, γι αυτό και απαγορεύουν την ηλιοθεραπεία πρωινές – μεσημεριανές ώρες.

54ca6de9b460e17cf33558862118a9b3.jpg

Βάζετε αντηλιακό μόνο στη θάλασσα

Ο καυτός ήλιος δεν κυριαρχεί μόνο στις παραλίες, αλλά παντού. Σίγουρα, εκεί το σώμα μας είναι περισσότερο εκτεθειμένο, αλλά θα πρέπει καθ’όλη τη διάρκεια αυτής της ζεστής εποχής να το αξιοποιούμε. Ακόμη και πριν ξεκινήσετε να βάφεστε, απλώστε στην αρχή μια ικανοποιητική ποσότητα αντηλιακής κρέμας.