fbpixel

Search icon
Search
Summer days: Οι top επιλογές στα κρασιά που θα σας «μεθύσουν» αυτό το καλοκαίρι
MAGAZINE

Summer days: Οι top επιλογές στα κρασιά που θα σας «μεθύσουν» αυτό το καλοκαίρι

Η Κυριακή Παναγιώτου μας δημιουργεί την καλύτερη wine list


Είναι κάποιες ημέρες που θέλεις να κρατήσεις τα πόδια σου βαθιά βουτηγμένα στην αμμουδιά και -όσο βρίσκεσαι σε διακοπές- να τραβήξεις όση αλμύρα μπορείς, για να γίνει η «μπαταρία» σου για τότε που ο υδράργυρος θα «πέσει» και πάλι. Σε αυτές τις μέρες ανήκουν και οι στιγμές που, μπροστά στο κύμα, αναζητάς κάτι πολύ νόστιμο για το ποτήρι σου. Είναι τα δειλινά εκείνα της καλοκαιρινής ραστώνης που δε σε κάνουν να τεμπελιάζεις, αλλά να ψάχνεις ευκαιρίες για να σε «φροντίσεις». Γιατί πραγματικά το έχεις ανάγκη!


Η συντριπτική πλειονότητα των "imbibers" αφιερώνουν τις ημέρες του χειμώνα στην κατανάλωση κρασιού. Αυτό το συμπέρασμα δεν είναι αυθαίρετο, στηρίζεται σε αλήθειες, μιας και αποδεδειγμένα πάνω από το 90% της διαδικτυακής αναζήτησης του όρου «κρασί» και της καταγεγραμμένης επισκεψιμότητας σε σχετικές ιστοσελίδες (στο βόρειο ημισφαίριο) παρατηρείται από τον μήνα Νοέμβριο έως τον Ιανουάριο. Έτσι, εάν τυγχάνει να κάνετε έρευνα για το κρασί οποιαδήποτε άλλη εποχή του χρόνου ή αυτήν τη στιγμή συνεχίζετε να διαβάζετε το άρθρο αυτό, τότε μπορείτε να θεωρείστε ανάμεσα στους λίγους που ενδιαφέρονται πραγματικά για τους κορυφαίους οίνους.

Τώρα που επιβεβαιώσαμε ότι είστε πραγματικός λάτρης του κρασιού, λοιπόν, μπορούμε να σας παρουσιάσουμε τους δικούς μας νικητές της φετινής σεζόν, που θα πρέπει ν’ αναζητήσετε, για να γεμίσει το ψυγείο σας και να συνοδεύσετε με αυτούς ευχάριστα τα γεύματά σας. Πριν ξεκινήσουμε, όμως, ν’ αναλύουμε τα μοναδικά χαρακτηριστικά τους, ας υπολογίσουμε πως αυτήν την εποχή, ακόμη κι ένα αναψυκτικό δεν πίνεται ζεστό. Άλλωστε, ποιος προτιμάει οτιδήποτε δεν είναι δροσερό το καλοκαίρι; Το ίδιο -και πιο αυστηρά- ισχύει και με το κρασί.

Για να μιλάμε πιο συγκεκριμένα:

• Σερβίρουμε πάντα τα ερυθρά κρασιά ελαφρώς πιο δροσερά από τη θερμοκρασία δωματίου, μεταξύ 15-20°C.Το καλοκαίρι αυτή η θερμοκρασία μπορεί να είναι λίγο ακόμη πιο χαμηλή, καθώς αυτοί οι οίνοι αγαπιούνται ιδιαίτερα δίπλα σ’ ένα barbeque.

• Σε γενικές γραμμές, διατηρήστε τα λευκά και ροζέ ελαφρώς πιο ζεστά από τη θερμοκρασία του ψυγείου, μεταξύ 7-12 °C. Για να είστε καθόλα έτοιμοι, αν θέλετε να τα απολαύσετε δίπλα στη θάλασσα ή ακόμη και σ’ ένα πικ νικ, φροντίστε να έχετε μαζί σας κι ένα ice bag.

The explosive

texnh-oinou-plano-malagousia-2020-2.jpg

ΠΛΑΝΟ ΜΑΛΑΓΟΥΖΙΑ 2021 - ΤΕΧΝΗ ΟΙΝΟΥ

Η Μαλαγουζιά του Κτήματος Τέχνη Οίνου είναι σχεδιασμένη στη λεπτομέρεια. Όπως ο διαβήτης πάνω στην ετικέτα, έτσι και η γευστική της αρμονία είναι εντυπωσιακή. Η Μαλαγουζιά, για τις καλοκαιρινές ημέρες, γίνεται μοναδικό ταίρι με τη μεσογειακή κουζίνα. Δεν είναι τυχαίο που αποτελεί μία από τις πιο αγαπημένες ποικιλίες που επιλέγει και η Generation Z. Πρόκειται για ένα κρασί που έχει τόσο όμορφο όγκο στην πρώτη γουλιά, το οποίο σίγουρα δε θα επιλέξετε μόνο μία φορά φέτος το καλοκαίρι. Μην ξεχάσετε από το ίδιο κτήμα να προμηθευτείτε και φιάλες Ασύρτικου, ακόμη κι εάν δεν είναι του 2021.

Βασικά στοιχεία: Προζυμωτική κρυοεκχύλιση, οινοποίηση σε ανοξείδωτες δεξαμενές και sur lie (επαφή με τις ευγενείς λάσπες) για ένα μήνα.

Με τι φαγητό; Η Μαλαγουζιά «διψάει» για κάθε λογής ντολμαδάκι ή για ένα καλοκαιρινό φαγητό από τα χέρια της μαμάς.

The dynamic

magoutes-56a9608-edit.jpg

VIEILLES VIGNES BLANC 2021- VINEYARD MAGOUTES

Έχουμε συνηθίσει το Ξινόμαυρο σε ροζέ και ερυθρή εκδοχή. Για να κάνεις ένα ωραίο λευκό δεξαμενής 100% από την ποικιλία Ξινόμαυρο, χρειάζεται ταλέντο. Εδώ, τα τόσο κομψά χαρακτηριστικά αυτού του λεπτεπίλεπτου Ξινόμαυρου με έκαναν πρόσφατα σε μία έκθεση να το δοκιμάσω 3 φορές. Και δε δοκίμασα μόνο του 2020, αλλά και του 2021. Η τραγανή και κοφτερή οξύτητα του ασβεστόλιθου, η ένταση από αρώματα κίτρου, ροζ γκρέιπφρουτ και lime θα σας εντυπωσιάσουν. Μία ποσότητα αυτού του κρασιού εξάγεται, οπότε θα πρέπει να μπείτε στην αναζήτηση ενός σημείου, απ’ όπου θα μπορείτε να το προμηθεύεστε.

Βασικά στοιχεία: Ιδιαίτερα μικρά και διαφοροποιημένα μικροκλίματα οινοποιούνται και εμφιαλώνονται ξεχωριστά, αποτυπώνοντας μία νέα ταυτότητα για την περιοχή της Σιάτιστας. Οι δυνατότητες παλαίωσης της «ψυχής» αυτού του εκατονταετούς αμπελώνα Ξινόμαυρου του κτήματος ξεπερνούν κάθε προσδοκία, αφού δοκιμάζοντας κρασιά 5ετίας δεν μπορείς σε καμία περίπτωση να μαντέψεις από ποια εσοδεία προέρχονται.

Με τι φαγητό; Mε θαλασσινά μαγειρεμένα με κάθε ευφάνταστο τρόπο, για να κρατήσουν την αλμύρα στη γεύση. Ακόμη και με ένα μυλοκόπι στη λαδόκολλα με λαχανικά.

The exotic

gerobasileioy-viognier.jpg

VIOGNΙER 2021- ΚΤΗΜΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Μπορεί ένα κρασί να είναι «τραγανό», κι ας μην καταλαβαίνει κανείς τι εννοούμε χαρακτηρίζοντάς το έτσι; Το Viognier μπορεί! Πλούσιο και πολύπλοκο. Οι πρώτες φιάλες Viognier του Κτήματος Γεροβασιλείου είχαν έναν πιο rustic χαρακτήρα. Τα τελευταία χρόνια, έγινε στροφή στη φρεσκάδα και το αποτέλεσμα είναι βραβεύσεις και πολύ δυνατές διακρίσεις, όπως και sold outs. Είναι αυτό που πολλές φορές λέμε μεταξύ μας: ότι η οικογένεια Γεροβασιλείου δε γίνεται να δημιουργήσει κρασί που να μην έχει αυτό το μαγικό άγγιγμα νοστιμιάς.

Βασικά στοιχεία: Προζυμωτική κρυοεκχύλιση, ζύμωση σε δρύινα γαλλικά βαρέλια και παλαίωση μερικούς μήνες μαζί με τις οινολάσπες του.

Με τι φαγητό; Το Κτήμα Γεροβασιλείου διαθέτει και εστιατόριο, οπότε δεν επισκέπτεστε τον χώρο του μόνο για να ξεναγηθείτε στο μουσείο και στον αμπελώνα. Ανάμεσα στα πιάτα του μενού, υπάρχει μία εξαιρετική μπρουσκέτα ταραμά μαζί με αβγοτάραχο. Δίπλα σε αυτήν και μία νέα παραλλαγή της, η “Wine Killer”, που η νοστιμιά της απλά δεν περιγράφεται. Για να εκτοξεύσετε αυτήν τη μοναδική εμπειρία, δοκιμάστε και τις επιλογές που προτείνει το κτήμα, εκπαιδευόμενοι στη γευστική δοκιμή.

The innivative

kyr-yianni-scaperdas-freres.jpg

SCAPERDAS FRERES CUVEE EXCEPTIONNELLE NV - KTIMA KIR-YIANNI

Το αφρώδες Scaperdas Frères του Κτήματος Κυρ-Γιάννη οινοποιήθηκε με παραδοσιακή μέθοδο με τη γηγενή ποικιλία του Ξινόμαυρου, στην αμπελουργική ζώνη ΠΟΠ Αμυνταίου στη Φλώρινα. Βαπτίστηκε με το όνομα του Σπυρίδωνα Σκαπέρδα, αγαπημένου προπάππου, από τη μεριά της μητέρας του διευθύνοντα συμβούλου Στέλλιου Μπουτάρη, που έζησε στο Παρίσι στις αρχές του 20ού αιώνα. Με γαλλική φινέτσα, αυτό το ροζέ έχει εμφιαλωθεί σε λίγα μπουκάλια. Προσωπικά, αγόρασα 6 φιάλες και τις 3 τις έχω ανοίξει δίπλα σε καθημερινά πιάτα.

Βασικά στοιχεία: Ο τρύγος του Ξινόμαυρου έγινε χειρωνακτικά στα τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ τα σταφύλια εισήλθαν ολόκληρα στο πιεστήριο, όπου το cuvée που επιλέχθηκε ζυμώθηκε και παλαιώθηκε για 6 μήνες σε δρύινα βαρέλια.

Με τι φαγητό; Σαλάτα με ψητά ροδάκινα, αμύγδαλα κι έντονα μυρωδικά, δίπλα σε τυρί καρίκι από την Τήνο και μέλι. Τόσο απλά! Ελπίζω, βέβαια, να βρείτε καρίκι.

The bold

rose-14-18.jpg

14-18h - GAIA WINES - ΤΟ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ - THEΤΙΜΕLESS

Ένα ροζέ που έχει λάβει τις υψηλότερες πληροφορίες των οινοκριτικών ανά τον κόσμο. H ετικέτα μιλάει από μόνη της σε αυτό το κρασί. Μία από τις πιο σημαντικές και ιστορικές ετικέτες των ελληνικών ροζέ με το πιο έξυπνο όνομα. Για να δούμε γιατί; Ο λευκός μούστος μόλις παραλαμβάνεται στο οινοποιείο παραμένει σε επαφή με τους φλοιούς του σταφυλιού για εκχύλιση περίπου 14-18 ώρες, και το αποτέλεσμα έρχεται με αυτό το δυναμικό χρώμα και άρωμα. Η πολυδυναμική ποικιλία του Αγιωργίτικου σε αυτό το ροζέ αποκτά ένα διαφορετικό νόημα. Η αλμυρή και φρουτώδης ένταση αρώματων συνεχίζεται σε μια λαχταριστή και πικάντικη γεύση φράουλας και βανίλιας. Αυτό το κρασί έχει μια βοτανική πινελιά που του δίνει βάρος και πολυπλοκότητα. Το τελείωμα είναι μακρύ και γεμάτο μπαχαρικά. Η καλύτερη επιλογή για αυτούς που ψάχνουν ένα ροζέ όταν ο καιρός είναι πολύ ζεστός.

Βασικά στοιχεία: Τα αμπέλια βρίσκονται στις ημιορεινές κοινότητες Ασπρόκαμπου και Κούτσι της Νεμέας και οι σχετικά ξηρές συνθήκες που επικρατούν, συνθέτουν τις ιδανικές συνθήκες για την καλή ωρίμανση των σταφυλιών.

Με τι φαγητό; Tο πιο διάσημο φαγητό που αναζητά ένα ροζέ... τα μακαρόνια με κιμά, ακόμη και εάν είναι κρύα.

The modernist

alma-ktima-pavlidis-2021.jpg

ALMA 2021 - ΚΤΗΜΑ ΠΑΥΛΙΔΗ

“Alma” στα ισπανικά σημαίνει «ψυχή». Καθόλου τυχαία η επιλογή ονόματος, αφού όντως αυτό το ροζέ είναι το νέο «παιδί» του Κτήματος Παυλίδη. Δύο πολύ δυναμικές ποικιλίες «παντρεύτηκαν», για να έχουμε αυτό το μοναδικό αποτέλεσμα στο ποτήρι μας, το Αγιωργίτικο και το Syrah. Είναι φρέσκο και τραγανό, με έντονο αρωματικό χαρακτήρα, που παραπέμπει σε φράουλες, αγριολούλουδα και grapefruit, με δυνατή οξύτητα που ξεδιψάει και φρεσκάρει.

Βασικά στοιχεία: Τα σταφύλια του Alma προέρχονται από τον ιδιόκτητο αμπελώνα του Κτήματος Παυλίδη στην Περιχώρα, ο οποίος βρίσκεται στους πρόποδες του Μενοικίου όρους, σε πλαγιές που αρχίζουν από τα 280 και φτάνουν μέχρι τα 450 μέτρα.

Με τι φαγητό; Tαρτάρ τσιπούρας στο εστιατόριο Marea, με μαύρη τρούφα και tramezzone.

The romantic

lefko-gramma-2-on-white-bgr1000x1000.jpg

ΛΕΥΚΟ ΓΡΑΜΜΑ 2021 - BOUTARI

«Έχεις σκεφτεί πόσα θα μπορούσες να κάνεις μ’ ένα “Λευκό Γράμμα”;» Αυτή η νέα πρόταση της Boutari συνοδεύτηκε με ένα πολύ ενδιαφέρον promo στα social media τις ημέρες που όντως χρειαζόμασταν ένα κύμα θετικής ενέργειας. Με συνδυασμούς ποσοστών από τρεις πολύ δυναμικές ποικιλίες -60% Ασύρτικο, 20% Sauvignon blanc, 20% Μαλαγουζιά-, το «Λευκό Γράμμα» ήρθε για να μείνει! Τα σταφύλια προέρχονται από την περιοχή του Αμυνταίου και υψόμετρο περί τα 510-710 μέτρα.

Βασικά στοιχεία: Ελαφριά έκθλιψη και, στη συνέχεια, χρήση πνευματικού πιεστηρίου και κρυοεκχύλιση 12 ωρών. Η θερμοκρασία ζύμωσης διατηρείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα και μένει ελάχιστα στις οινολάσπες.

Με τι φαγητό; Πρόσφατα, ο chef Γιώργος Παπαδόπουλος το συνδύασε με μυλοκόπι κονφί και συνοδεία από πουρέ ροδάκινου και εσπεριδοειδών με chips τραχανά.

The emblematic

freixenet-cordon-negro-brut-med.jpg

CORDON NEGRO BRUT - FREIXENET

Το Cordon Negro Brut είναι μια μοντέρνα κάβα της οικογένειας Freixenet στην Καταλονία και το οποίο πρέπει σίγουρα να δοκιμάσετε. Η ιστορία της οικογένειας Freixenet (προφέρεται “resh-eh-net”) χρονολογείται από το 1861. Το οινοποιείο τους αναδείχθηκε σε παγκόσμιο ηγέτη στα αφρώδη κρασιά που παρήχθησαν με την παραδοσιακή μέθοδο. Το Cordon Negro Brut είναι η πιο δημοφιλής κάβα τους κι αναφέρεται συχνά ως “Black Bottle Bubbly”. Σε αυτό κυριαρχούν αρώματα εσπεριδοειδών, με το ξύσμα λεμονιού να κάνει έντονη την παρουσία του. Πλούσιο σε νότες από λευκόσαρκα φρούτα, με κρεμώδη αίσθηση στο στόμα, που κυριαρχείται από αγιόκλημα και χαρακτηριστική μεταλλικότητα.

Βασικά στοιχεία: Τα σταφύλια συλλέγονται με το χέρι και πιέζονται στο οινοποιείο στο Sant Sadurní, όπου έπειτα από δέκα ημέρες ολοκληρώνεται η πρώτη ζύμωση. Στη συνέχεια, ο χυμός διαυγάζεται, αναμειγνύεται, εμφιαλώνεται και αποθηκεύεται στα κελάρια, όπου ύστερα από 10-14 μήνες επιτυγχάνεται η δεύτερη ζύμωση και η πλήρης ωριμότητα.

Με τι φαγητό; Συνδυάζεται, φυσικά, πολύ αρμονικά με πιάτα της ισπανικής κουζίνας, όπως τυρί manchego και ελιές, paella θαλασσινών ή μόνο ψητά θαλασσινά. Με οτιδήποτε κι αν επιλέξετε να συνδυάσετε το κρασί που έχετε στο ποτήρι σας, μην ξεχνάτε ότι απόλυτα σωστή επιλογή δεν υπάρχει.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2022