fbpixel

Search icon
Search
Summer Cooking: Τρεις εναλλακτικές καλοκαιρινές συνταγές για τα τραπέζια σας αυτήν την εποχή
MAGAZINE

Summer Cooking: Τρεις εναλλακτικές καλοκαιρινές συνταγές για τα τραπέζια σας αυτήν την εποχή

Απολαύστε τες!


Το καλοκαίρι δεν είναι μόνο ντοματοσαλάτα και γεμιστά. Ετοιμάσαμε για σας τρεις συνταγές αξίζει να δοκιμάσετε.

Σαλάτα με καρότα, ροδάκινα και ψητούς χουρμάδες

img-7341.jpg

Το καλοκαίρι μπορούμε να δοκιμάσουμε μια ποικιλία από φρούτα και λαχανικά. Η σαλάτα αυτή είναι αρωματική, αντέχει στο ψυγείο και ταιριάζει τέλεια με ψητά ψάρια, γαρίδες και λευκά κρέατα ψημένα στο grill.

(Υλικά για 4 άτομα/1 μεγάλη σαλάτα)

Για τη σαλάτα

  • 8 καρότα
  • 1 αγγουράκι
  • 2 ροδάκινα, σε φετούλες
  • 2 κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • Αλάτι και πιπέρι

Για τη σάλτσα

  • 4 κ. σ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 lime, το ξύσμα και ο χυμός του
  • 1 κ. σ. ελαιόλαδο
  • Λίγο σουμάκ
  • Λίγο κάρι

Για το σερβίρισμα

  • 10 μεγάλοι χουρμάδες
  • Φρέσκα μυρωδικά

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τη σάλτσα: ανακατεύουμε όλα τα υλικά για να γίνουν μια ωραία κρέμα. Βγάζουμε το κουκούτσι απ’ τους χουρμάδες και τους περνάμε από καυτό τηγάνι. Τους κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια.

Ετοιμάζουμε τη σαλάτα: καθαρίζουμε τα καρότα και με το ειδικό εργαλείο τα κόβουμε σε λεπτές φέτες, κόβουμε το αγγουράκι στη μέση, αφαιρούμε τους σπόρους και τεμαχίζουμε σε λεπτές φέτες. Προσθέτουμε τα ροδάκινα, τα μυρωδικά, τα κρεμμυδάκια, τη σάλτσα που ετοιμάσαμε, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

Ζυμαρικά με πέστο ντομάτας

img-7308.jpg

Υπάρχουν αμέτρητοι τρόποι ν’ απολαύσετε αυτό το πέστο ντομάτας. Το μυστικό της επιτυχίας είναι να ψήσετε τις ντομάτες στην πιο υψηλή θερμοκρασία, σε καλά προθερμασμένο φούρνο. Εμείς χρησιμοποιούμε ένα μείγμα από ντοματίνια, ντομάτες, λιαστές ντομάτες και πελτέ. Στη συνταγή αυτή δεν έχουμε τυρί ή ξηρούς καρπούς. Μπορείτε να τους προσθέσετε κατά βούληση. Η σούπερ ντοματένια αυτή πάστα ταιριάζει με ζυμαρικά, αλλά όχι μόνο: δοκιμάστε να τη σερβίρετε με αβγά, σε φρυγανισμένο ψωμί δίπλα σε μια ποικιλία τυριών, με ψητά κρέατα, θαλασσινά, ακόμη και λαχανικά. Φτιάξτε μια μεγάλη ποσότητα και θα σας λύσει τα χέρια.

(Υλικά για 500 γρ. πέστο)

Για το πέστο ντομάτας

  • 200 γρ. ντοματίνια
  • 4 μεγάλες ντομάτες, ώριμες, σε μεγάλα κομμάτια
  • 200 γρ. λιαστές ντομάτες
  • 500 γρ. ζεστό νερό
  • 2 κ. σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ. σ. ξίδι από κόκκινο κρασί
  • 2 κ. σ. πελτές ντομάτας (100 γρ.)
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κ. γλ. ρίγανη ξερή
  • ½ κ. γλ. πάπρικα καπνιστή
  • ¼ κ. γλ. κύμινο
  • ¼ κ. γλ. κόλιανδρος ξερός
  • Λίγο κανέλα
  • Λίγο μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι

Για το σερβίρισμα

500 γρ. ζυμαρικά ολικής άλεσης

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 270°C (ή στην πιο υψηλή θερμοκρασία του). Σ’ ένα ευρύχωρο ταψί, ρίχνουμε τα ντοματίνια και τις ντομάτες και ψήνουμε στο πιο ψηλό ράφι για περίπου 20΄ ή μέχρι να ψηθούν καλά και να καούν σε κάποια σημεία.

Παράλληλα, ετοιμάζουμε τις λιαστές ντομάτες: τις βυθίζουμε στο ζεστό νερό, τις αφήνουμε να μαλακώσουν και στη συνέχεια τις στραγγίζουμε και τις στεγνώνουμε καλά. Δεν πρέπει να έχουν καθόλου υγρά. Τις βάζουμε στο μούλτι και αλέθουμε καλά. Ρίχνουμε μετά τα ντοματίνια, τις ντομάτες με τα υγρά τους -όσα έχουν μείνει στο ταψί απ’ το μαγείρεμα-, το ελαιόλαδο, το ξίδι, τον πελτέ, και αλέθουμε μέχρι να έχουμε μια ωραία πάστα. Προσθέτουμε το σκόρδο, τη ρίγανη, την πάπρικα, το κύμινο, τον κόλιανδρο, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, λίγο αλάτι και αλέθουμε για λίγο ακόμη.

Παράλληλα, βράζουμε τα ζυμαρικά ακολουθώντας τις οδηγίες της συσκευασίας. Όταν είναι έτοιμα, ανακατεύουμε με το πέστο και σερβίρουμε.

Σοκολατένια πανακότα με γιαούρτι

img-7371.jpg

Για το πιο σοκολατένιο γλυκό, αρκεί ν’ αντικαταστήσετε τη σοκολάτα μ’ ένα καλής ποιότητας κακάο. Το κακάο έχει όλη τη γεύση, χωρίς όμως τις θερμίδες και τα λιπαρά της σοκολάτας. Είναι το τέλειο καλοκαιρινό επιδόρπιο, ειδικά αν το σερβίρετε με ώριμα φρούτα εποχής.

(Υλικά για 6-8 μερίδες)

  • 7 γρ. ζελατίνη σε φύλλα
  • 160 γρ. γάλα εβαπορέ
  • 160 γρ. ρόφημα φουντουκιού
  • 30 γρ. μέλι
  • 2 κ. σ. κακάο
  • 160 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 2%

Για το σερβίρισμα

  • 100 γρ. κόκκινα φρούτα
  • Λίγη γκρανόλα

Εκτέλεση

Αφήνουμε τα φύλλα ζελατίνης σε κρύο νερό για 10΄, μέχρι να μαλακώσουν, και τα στραγγίζουμε καλά με τα χέρια. Σ’ ένα κατσαρολάκι βάζουμε το εβαπορέ με το ρόφημα φουντουκιού και τα αφήνουμε να βράσουν. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τα φύλλα ζελατίνης, το μέλι, το κακάο και ανακατεύουμε καλά να διαλυθούν τα υλικά. Προσθέτουμε το γιαούρτι. Στη συνέχεια, μεταφέρουμε σε μικρές φόρμες και αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να σταθεροποιηθεί. Σερβίρουμε με φρέσκα φρούτα και γκρανόλα.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΙΟΥΛΙΟΥ 2021