fbpixel

Search icon
Search
 Στρατής Ταυλαρίδης: Ο αεικίνητος καλλιτέχνης έχει την ανατροπή στο DNA του
MAGAZINE

Στρατής Ταυλαρίδης: Ο αεικίνητος καλλιτέχνης έχει την ανατροπή στο DNA του

Μας μιλάει για την έννοια των εικαστικών και την πραγματική ουσία της τέχνης


Δημιουργικός κι αεικίνητος, ο Στρατής Ταυλαρίδης ξεχωρίζει για τα ιδιαίτερα, διάτρητα έργα του, αλλά και για τη φρέσκια οπτική του ως προς το τι συνθέτει την έννοια των εικαστικών, το πρόσωπο του σύγχρονου καλλιτέχνη και την πραγματική ουσία της τέχνης. Γεννημένος σ’ ένα χωριό της Θεσσαλονίκης, κατάλαβε από νωρίς πως η αστείρευτη δημιουργικότητα αποτελούσε το αδιαφιλονίκητο προσόν του. Ένας πολλά υποσχόμενος καλλιτέχνης της νέας γενιάς και master του paper-cut, καταγράφει όσα συγκροτούν το σχεδιαστικό DNA του, με το μέλλον του στα μονοπάτια της τέχνης να φαντάζει λαμπρό!

First Things First

Όλα ξεκίνησαν στο δημοτικό, όπου γνώρισα έναν σπουδαίο δάσκαλο, ο οποίος αντιλήφθηκε τις μαθησιακές μου δυσκολίες και με απάλλαξε από τα καθήκοντα ενός τυπικού μαθητή, παρακινώντας με να δουλέψω σ’ έναν τομέα που θα μ’ έκανε να αισθάνομαι πιο άνετα: τη ζωγραφική. Η σχέση μου με το paper-cut ξεκίνησε αυθόρμητα το 2010, όταν σπούδαζα στη Σχολή Καλών Τεχνών. Μέσω αυτής της σχεδιαστικής «γλώσσας», ανακάλυψα ότι μπορώ να εκφράζομαι, αντιλήφθηκα πως οδηγούμαι πολύ κοντά στον πυρήνα μου κι εκεί αισθάνθηκα ένα κλίμα ασφάλειας, που μπορεί να κάνει το έργο μου ν’ ανθίσει.

Get Inspired

Η φύση, τα ταξίδια, τα μουσεία, οι θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, οι ατέλειωτες κουβέντες με φίλους και κρασί, καλλιτέχνες όπως οι Δημήτρης Παπαϊωάννου, Νίκος Αλεξίου, Yayoi Kusama, Marina Abramovich και Pina Bausch, όλα αυτά έχουν τον τρόπο να μ’ εμπνέουν, κάνοντάς με να παρατηρώ, να μελετώ και, τελικά, να δημιουργώ.

portrait.jpg
Στρατής Ταυλαρίδης

The Other Side of Paper

Προσπαθώ να στρέψω το βλέμμα του θεατή σε πράγματα που έχουμε πάψει να παρατηρούμε εξαιτίας του τρόπου ζωής μας - σε κάτι απλό! Το κύριο υλικό που χρησιμοποιώ είναι το χαρτί. Όλα μου τα έργα είναι φτιαγμένα στο χέρι, με handmade ασιατικά χαρτιά λίγων γραμμαρίων, τα οποία κόβω με χειρουργικό νυστέρι. Η αρμονία μέσα από την έλλειψη του ολόκληρου και η αφαίρεση δημιουργούν έναν ιδανικό κόσμο, που μπορεί να φιλοξενήσει μέσα του όποιον πορεύεται με γνώμονα την ευαισθησία.

Eyes on the Future

Ευελπιστώ να παρουσιάσω τα νέα μου έργα στο πλαίσιο μιας διαδρομής σε κομβικές πόλεις, ξεκινώντας από την Αθήνα. Δημιουργίες από αυτήν την καινούρια σειρά μπορεί κανείς να δει στον προσωπικό μου λογαριασμό στο Instagram (@stratis_tavlaridis), αλλά και στο stratistavlaridis.com, όπου θα δημοσιευτούν special mini series από τη δουλειά μου. Χαίρομαι που ο κόσμος αρχίζει να ωριμάζει και ν’ αποδέχεται όλες τις μορφές τέχνης, κι έτσι ονειρεύομαι ότι, στα επόμενα χρόνια, θα μπορώ να είμαι κομμάτι μιας κοινωνίας χωρίς διακρίσεις, όπου δε θα υπάρχει χώρος για βία κι οι άνθρωποι δε θα φοβούνται να ζήσουν όπως θέλουν, μ’ ευγένεια κι ισότητα. Γιατί ο κόσμος μας, σήμερα, χρειάζεται περισσότερο από ποτέ τους καλλιτέχνες!

4 top loves

Eternal Inspo & Favorites 

blue-scarf-2021.jpg
Μπλε paper-cut φουλάρι από τη συλλογή του

abramovic.jpg

Καλλιτέχνης που θαυμάζει, η Marina Abramovich

kimono-2021.jpg

Κόκκινο πουκάμισο paper-cut με την υπογραφή του

Έργο της Yayoi Kusama

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΜΑΙΟΥ 2022