fbpixel

Search icon
Search
Straight from the Future: 4 design projects στον κόσμο που φανερώνουν το μέλλον της αρχιτεκτονικής
DESIGN NEWS

Straight from the Future: 4 design projects στον κόσμο που φανερώνουν το μέλλον της αρχιτεκτονικής

Τα κτίρια και οι εγκαταστάσεις που αυτήν τη στιγμή μονοπωλούν το ενδιαφέρον μας


Ο χώρος του design δε σταματά ποτέ να μας εκπλήσσει και να μας χαρίζει αριστουργηματικά έργα, τα οποία μετατρέπονται σε πόλο έλξης στις must-visit πόλεις του κόσμου. Καινοτομία, υψηλή αισθητική και τεχνολογία, μοντέρνες κατασκευές είναι μερικές μόνο από τις λέξεις με τις οποίες μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει τα νέα κτίσματα around the world, που «κόβουν» την ανάσα με τις ιδιαίτερη όψη τους, φανερώνοντας το πώς πρόκειται να μοιάζει η αρχιτεκτονική του μέλλοντος.

Παρακάτω, σας αποκαλύπτουμε τα 4 most-talked-about design projects στον κόσμο, που φαίνεται να είναι απευθείας βγαλμένα από το μέλλον!

Chapel of Sound, Κίνα

befunky-collage-31.jpg

Η πόλη Chengde είναι γνωστή για «θαύματα», τόσο φυσικά όσο και ανθρωπογενή. Το ομώνυμο ορεινό του θέρετρο είναι ένα από τα μεγαλύτερα υπάρχοντα αυτοκρατορικά συγκροτήματα στην Κίνα, ενώ οι βράχοι, όπως το Bangchui Shan και το όρος Shuangta, μοιάζουν με βράχοι στην πιο «άγρια» εκδοχή τους. Ο σχεδιασμός του studio OPEN για το "Chapel of Sound" συγχωνεύει την ιδιαίτερη ομορφιά του τόπου με κάτι το καινοτόμο. Η υπαίθρια αίθουσα είναι κατασκευασμένη από τσιμεντένια στρώματα που σταδιακά προεξέχουν το ένα από το άλλο για να δημιουργήσουν ένα σχήμα ανεστραμμένου κώνου. Λειτουργεί σημείο συνάντησης 150 ατόμων και το απόλυτο spot για διαλογισμό.


Glasshouse, Αγγλία

befunky-collage-32.jpg

Ένα μοναδικού σχεδιασμού Glasshouse, ένα γλυπτικό θερμοκήπιο που αλλάζει μορφές, δημιούργησε το studio του Thomas Heatherwick στο ιστορικό Woolbeding Estate στην Αγγλία. Χτισμένο για τη φιλανθρωπική οργάνωση National Trust, το ωδείο στο Δυτικό Σάσεξ έχει μια πυραμιδική μορφή 10 πλευρών που ανοίγει σαν στέμμα για να αποκαλύψει μια ποικιλία από υποτροπικά δέντρα και θάμνους. Εκεί, υπάρχουν είδη φυτών που εισήχθησαν στη Βρετανία μέσω της διαδρομής γεμίζοντας τη δομή, συμπεριλαμβανομένου ενός σπάνιου δέντρου Aralia Vietnamensis κι ενός μείγματος από φτέρες, ομπρελόδεντρα, μανόλιες και μπανάνες. Σύμφωνα με το studio, ο σχεδιασμός του αναφέρεται σε διακοσμητικά βικτοριανά terrarium, ένα είδος σφραγισμένου δοχείου, κατασκευασμένο από γυαλί και γεμάτο με χώμα και φυτά. Αυτή η διαδικασία ανοίγματος, η οποία διαρκεί τέσσερα λεπτά, έχει σχεδιαστεί για να εκθέτει τα υποτροπικά φυτά στον ήλιο και τον αερισμό. 


Design Museum, Δανία

befunky-collage-33-YoWro.jpg

Ο επανασχεδιασμός ενός μουσείου σχεδιασμού φέρει μαζί του το «βάρος» της κληρονομιάς και των σύγχρονων προσδοκιών. Για το Designmuseum Danmark στην Κοπεγχάγη αυτό ήταν ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς πολλές από τις εγκαταστάσεις του μουσείου σχεδιάστηκαν τη δεκαετία του 1920 από το σύμβολο της αρχιτεκτονικής, τον Δανό design Kaare Klint. Δάπεδα από νορβηγικά πέτρινα πλακάκια και τοίχοι Gjellebæk που αποδίδονται με γκρι μείγμα κονιάματος σήμαιναν ότι ο χώρος πρόσφερε ένα διαχρονικό και, παράλληλα, σύγχρονο σκηνικό. Η υλικότητα, οι καθαρές γραμμές με τις κλασικές αναφορές και η δεξιοτεχνία εξασφάλισαν ότι ο σχεδιασμός του μουσείου θα παραμείνει «ακλόνητος» για σχεδόν έναν αιώνα.


Sun Tower, Κίνα

befunky-collage-34.jpg

Άλλο ένα ιδιαίτερο project του studio OPEN που είναι πραγματικά άξιο θαυμασμού! Πρόκειται για έναν πύργο θέασης στην παραλιακή πόλη Yantai στα βορειοανατολικά της Κίνας, με το γραφείο να σχεδιάζει τον πύργο ύψους 50 μέτρων με σκοπό να μοιάζει με γιγάντιο ηλιακό ρολόι. Το πολυσυζητημένο "Sun Tower" είναι μια πολιτιστική εγκατάσταση με θέα στη θάλασσα, ένα ημιυπαίθριο θέατρο στο ισόγειο, ένας δαιδαλώδης εκθεσιακός χώρος, βιβλιοθήκη και κατάστρωμα παρατήρησης. Στέκεται στο κέντρο μιας κυκλικής πλατείας και είναι κατασκευασμένο από δύο λευκές κωνικές φόρμες από σκυρόδεμα συνδεδεμένες κι ενισχυμένες με οριζόντιες πλάκες και ράμπες. Plus, o χώρος μέσα στο εσωτερικό κέλυφος του κτιρίου σχεδιάστηκε για να λειτουργεί ως ηχοσυλλέκτης, απορροφώντας κι ενισχύοντας τον ήχο από τη θάλασσα.