fbpixel

Search icon
Search
Στέφανος Τσιτσιπάς: Ο διαστημικός Djokovic τον «λύγισε», αλλά η κορυφή δεν είναι μακριά!
PEOPLE & MOMENTS

Στέφανος Τσιτσιπάς: Ο διαστημικός Djokovic τον «λύγισε», αλλά η κορυφή δεν είναι μακριά!

Κοίταξε στα μάτια τον Σέρβο κι έδειξε πως το μέλλον του ανήκει


Πάλεψε με όλες τις δυνάμεις του, έδωσε μία τεράστια μάχη μέχρι το τέλος, αλλά απέναντί του βρήκε έναν Novak Djokovic που δεν το έχανε με τίποτα και για κανένα λόγο... Ο Στέφανος Τσιτσιπάς έκανε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό, όμως ηττήθηκε στον μεγάλο τελικό του Australian Open. Ήταν μία επική μάχη, με εναλλαγές συναισθημάτων, με πραγματικά όμορφες στιγμές. Δύο top class τενίστες, έδωσαν μία μοναδική παράσταση στη Μελβούρνη, με τον Τσιτσιπά να «λυγίζει» και τον Σέρβο -στον αντίποδα- να δείχνει για μία ακόμη φορά την ποιότητά του και να κάνει το 10/10 σε τελικούς στην Αυστραλία, για να επιστρέψει στο Νο1 του κόσμου, εκτοπίζοντας από την κορυφή τον Carlos Alcaraz.

Επική μάχη με έναν νικητή!

Πάλεψε με κάθε τρόπο ο Στέφανος

Από την στιγμή που ο Novak Djokovic ξεπέρασε το εμπόδιο του Tommy Paul στον ημιτελικό, ήταν ξεκάθαρο πως ο Στέφανος Τσιτσιπάς θα είχε πολύ-πολύ δύσκολο έργο στον μεγάλο τελικό του Australian Open. Ο ίδιος, προσπάθησε να προετοιμαστεί όσο το δυνατόν καλύτερα γι' αυτόν, τόσο σωματικά, όσο και πνευματικά. Έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του, πήρε σημαντικούς πόντους, έπαιξε το δικό του τένις, έδειξε -ξανά- την ποιότητά του, αλλά απέναντί του βρέθηκε ο κορυφαίος! Ο Σέρβος τενίστας αρνήθηκε πεισματικά να χάσει στη Μελβούρνη και στο τέλος, ήταν αυτός που χαμογέλασε. Μετά τον τελευταίο πόντο, παρέμεινε ψύχραιμος. Με το ένα του χέρι έδειξε το μυαλό και την καρδιά του και κάπως έτσι, σφράγισε μία σπουδαία πορεία στο πρώτο Grand Slam της σεζόν. Στα 35 του, ο Djokovic επικράτησε με 6-3, 7-6(4), 7-6(5), του Τσιτσιπά κι έκανε το 10/10 σε τελικούς στη Μελβούρνη, για να επιστρέψει με κάθε επισημότητα και με τον πιο εμφατικό τρόπο στο Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης. Είναι η δική του στιγμή και το απολαμβάνει!


Ο κορυφαίος Έλληνας τενίστας από τη δική του μεριά, έκανε πραγματικά ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν σε αυτόν τον τελικό. Κόντρα στον Djokovic τα λάθη δεν επιτρέπονται και το γεγονός ότι ο Τσιτσιπάς δεν εκμεταλλεύτηκε στον μέγιστο βαθμό το μεγάλο του όπλο, το forehand, μάλλον του κόστισε πολύ ακριβά. Ο Σέρβος πήρε σημαντικούς πόντους σε κρίσιμα σημεία κι όσες φορές βρέθηκε σε δύσκολη θέση, κατάφερε να βρει τις απαντήσεις, για να πανηγυρίσει στο φινάλε τον 22ο major τίτλο του και να πιάσει στην κορυφή της σχετικής λίστας τον Rafael Nadal. Πρόκειται για... μηχανές, όχι για τενίστες! Ο Djokovic έχει να επιδείξει πια 28 σερί νίκες στο Australian Open και 41 στην Αυστραλία, ενώ μετράει και 10 διαδοχικές νίκες με αντίπαλο τον Τσιτσιπά, από τον οποίο έχει ηττηθεί μόνο 2 φορές σε 13 αγώνες. 

Strong mentality

Η ζωή για έναν επαγγελματία τενίστα δεν είναι εύκολη. Υπάρχουν οι καλές, αλλά υπάρχουν και οι δύσκολες στιγμές. Τη μία μέρα μπορεί να βρεθεί στην κορυφή και την επόμενη στο πιο δύσκολο σημείο. Ο Στέφανος Τσιτσιπάς το γνωρίζει πολύ καλά αυτό. Στα 24 του χρόνια, έχει δώσει πολλές και σκληρές μάχες. Έχει βρεθεί στο επίκεντρο για πολλούς διαφορετικούς λόγους, έχει δεχθεί πολύ έντονη και σκληρή κριτική. Υπάρχουν αυτοί που τον υποστηρίζουν κι αυτοί που σε κάθε ευκαιρία, φροντίζουν να αναδεικνύουν τα λάθη του. Ένα είναι σίγουρο: Το παιδί αυτό, ο σπουδαίος αυτός αθλητής, έχει κάνει απίστευτα βήματα προόδου. Έχει δουλέψει απίστευτα πολύ σε όλους τους τομείς και κυρίως, μέσα από τα λάθη που του κόστισαν σε πολλές περιπτώσεις, κατάφερε να γίνει πιο δυνατός. Απέκτησε το κατάλληλο mentality, ωρίμασε, ξέρει πώς και πότε πρέπει να μιλήσει και τι να πει. Αυτή τη φορά, ο κορυφαίος Έλληνας τενίστας δεν τα κατάφερε. Βρήκε μπροστά του έναν -πραγματικά- αλύγιστο Djokovic, που στο φινάλε ξέσπασε σε λυγμούς, μη μπορώντας κι αυτός να συνειδητοποιήσει τι κατάφερε, όμως ξέρει πως όλο το μέλλον είναι μπροστά του. Αποτελεί -για πολλούς- το next big thing του τένις και τα βλέμματα θα είναι στραμμένα επάνω του για πολλά ακόμη χρόνια.

Μπορεί να μην μπόρεσε να κατακτήσει το Australian Open φέτος, όμως αύριο θα κάνει ένα ακόμη άλμα, καθώς θα επιστρέψει στο Νο3 της παγκόσμιας κατάταξης. Step by step, ο Στέφανος παίρνει ό,τι αξίζει κι όπως φάνηκε και στις πρώτες του δηλώσεις μετά τον τελικό, πνευματικά είναι πιο ισχυρός από ποτέ! «Novak, δεν ξέρω τι να πω, νομίζω ότι τα κατορθώματα σου μιλούν από μόνα τους. Είναι τόσο μεγάλοι οι αριθμοί... Συγχαρητήρια, όχι μόνο σε σένα, αλλά και στην οικογένεια σου! Είναι πανομοιότυπος ο τρόπος που μεγαλώσαμε, εκτιμώ ό,τι έχεις κάνει για το άθλημα, ήσουν καλύτερος στο court, σε ευχαριστώ!», ανέφερε και συνέχισε: «Είχα το προνόμιο να παίξω πολύ έντομα παιχνίδια, να δώσω τον καλύτερο εαυτό μου, απέναντι σε έναν παίκτη που είναι από τους σπουδαιότερους που έχει βγάλει το άθλημα μας. Είναι ο σπουδαιότερος που έχει κρατήσει ποτέ ρακέτα. Δεν το έχω κάνει έως τώρα, αλλά θέλω να σε ευχαριστήσω που έχεις ωθήσει το άθλημα μας κι οδηγείς κάθε αθλητή που ασχολείται με το τένις να βελτιώνεται. 

Δεν είναι εύκολο να χάνω έναν ακόμα τελικό σε Grand Slam, αλλά θέλω να επιστρέψω και να δουλέψω σκληρά. Θέλω να ευχαριστήσω την ομάδα μου που δουλεύουμε σκληρά. Είμαι χαρούμενος που έχω υποστηρικτικούς ανθρώπους δίπλα μου, που έχουν τις ίδιες φιλοδοξίες με μένα και τους Έλληνες φιλάθλους, που πάντα με κάνουν να αισθάνομαι σαν να βρίσκομαι στην πατρίδα μου. Ελπίζω να σας δω την επόμενη χρονιά». Προφανώς είναι μία δύσκολη στιγμή, προφανώς ήθελε με όλη την καρδιά του να πανηγυρίσει στη Μελβούρνη. Όμως, γνωρίζει καλά πως το μέλλον του ανήκει, πως η κορυφή δεν είναι μακριά και πως το ταξίδι θα συνεχιστεί για πολλά χρόνια ακόμη...