fbpixel

Search icon
Search
Spring cleaning: Δείτε πώς μπορείτε να μετατρέψετε το decluttering σε μια light προπόνηση
WELLNESS

Spring cleaning: Δείτε πώς μπορείτε να μετατρέψετε το decluttering σε μια light προπόνηση

Εκμεταλλευτείτε την ανοιξιάτικη καθαριότητα και το εκτενές decluttering session με τους παρακάτω τρόπους...


Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από ένα καλό spring clean μετά από έναν μακρύ χειμώνα. Είτε πρόκειται για την οργάνωση της ντουλάπας και του ψυγείου σας, είτε για ένα καλό scrub του σπιτιού σας, υπάρχει κάτι απίστευτα ικανοποιητικό με το ξεσκαρτάρισμα. Και είναι επίσης μια εξαιρετική ευκαιρία να βελτιώσετε την κινητικότητά σας. Όλο αυτό το βαθύ καθάρισμα και η ταξινόμηση απαιτεί ισορροπία, τεντώματα και άλλες κινήσεις που μπορεί να μην κάνετε κάθε μέρα - ούτε καν στα μαθήματα γυμναστικής.

Το καλό mobility είναι εξαιρετικά σημαντικό, επειδή μπορεί να καθορίσει πόσο καλά κινούμαστε και ζούμε αργότερα στη ζωή μας. Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η διατήρηση υψηλών επιπέδων ευλυγισίας του σώματος, μυϊκής δύναμης και συντονισμού (δηλαδή κινητικότητας) έχει ευνοϊκή επίδραση στο προσδόκιμο ζωής. 

Πώς μπορείτε, λοιπόν, να αποκομίσετε τα μέγιστα οφέλη από την κινητικότητα καθώς καθαρίζετε το σπίτι σας;

Τι είναι το mobility και γιατί είναι τόσο σημαντικό;

Πρώτον, μια σύντομη ανακεφαλαίωση σχετικά με το τι είναι στην πραγματικότητα η κινητικότητα. Η κινητικότητα είναι ο συνδυασμός δύναμης και ευελιξίας. Όταν έχετε και τα δύο σε ίσο βαθμό, θα μπορείτε να κινείστε εύκολα και χωρίς πόνο. Η κινητικότητα απαιτεί δύναμη για τη σταθεροποίηση των αρθρώσεων (π.χ. το να μπορείς να σηκωθείς από το πάτωμα χωρίς να χρησιμοποιείς τα χέρια σου).

Πώς να μετατρέψετε την καθαριότητα σε άσκηση κινητικότητας

Ένας πλήρης βαθύς καθαρισμός του σπιτιού μπορεί να μοιάζει συντριπτικός αν τον βλέπουμε ως ένα μεγάλο έργο, όμως θα βοηθήσει να το να το χωρίζετε σε μέρες και tasks. Αντί να βλέπετε, λοιπόν, το συμμάζεμα του σπιτιού και τη γυμναστική ως δύο πράγματα στη λίστα με τις δουλειές σας, συνδυάστε τα προσθέτοντας την κίνηση στη ρουτίνα καθαρισμού σας. 

shutterstock-1933486190.jpg

1. Δοκιμάστε την ισορροπία σας

Το ανοιξιάτικο καθάρισμα περιλαμβάνει αναπόφευκτα μια πληθώρα διαφορετικών κινήσεων με το σώμα σας. Ακόμα κι αν έχετε κολλήσει να τρίβετε το ίδιο σημείο, υπάρχουν τρόποι να προκαλέσετε το σώμα σας: δοκιμάστε να ισορροπήσετε στο ένα πόδι ενώ καθαρίζετε πάγκους ή επιχειρήστε ένα αραμπέσκ -ανασηκώνοντας το πίσω πόδι σας όσο το δυνατόν πιο ψηλά- όταν μαζεύετε πράγματα από το πάτωμα.

2. Σκεφτείτε ενεργά το rotation

Το καθάρισμα και το γυάλισμα παραθύρων σας δίνει την ευκαιρία να κινήσετε τους ώμους σας και να εξασκήσετε την καλή κινητικότητα της πλάτης σας. Για να αξιοποιήσετε στο έπακρο αυτές τις κινήσεις, κάντε το άνοιγμά σας όσο το δυνατόν μεγαλύτερο και ευρύτερο. Για κινήσεις από πλευρά σε πλευρά, σκεφτείτε να λικνίζεστε μέσω της μέσης και των γοφών. Άλλες ασκήσεις που βασίζονται στο δάπεδο μπορεί να περιλαμβάνουν το βύθισμα κατά το σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα.

3. Χρησιμοποιήστε περισσότερο το μη κυρίαρχο χέρι σας

Για να γυμνάσετε περισσότερο το μυαλό σας, δοκιμάστε να καθαρίσετε χρησιμοποιώντας το μη κυρίαρχο χέρι σας. Αυτό θα ενεργοποιήσει τις νευρικές οδούς σας και θα δώσει την ευκαιρία και στις δύο πλευρές του σώματος να κινηθούν και να δυναμώσουν.

shutterstock-311459891.jpg

4. Αφιερώστε περισσότερο χρόνο στο πάτωμα

Το να βρισκόμαστε στο επίπεδο του πατώματος είναι ένα από τα πιο ευεργετικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για την κινητικότητά μας καθώς η απλή πράξη του να κάθεσαι και να σηκώνεσαι απαιτεί καλή κινητικότητα μέσω διαφόρων αρθρώσεων. Βρείτε λόγους για να μετακινείστε μεταξύ όρθιου και επιπέδου δαπέδου και αναζητήστε ευκαιρίες για να περάσετε χρόνο στο πάτωμα σε διάφορες θέσεις. 

Μην ξεχνάτε πως η δοκιμασία "sitting to standing" είναι ο χρυσός τρόπος για να αξιολογήσετε την κινητικότητα σας, και χρειάζεται μόνο ένα λεπτό για να την κάνετε!