fbpixel

Search icon
Search
Πώς να κάνετε ένα πραγματικά αποτελεσματικό spring cleaning
LIVING

Πώς να κάνετε ένα πραγματικά αποτελεσματικό spring cleaning

Ήρθε η ώρα να οργανώσετε και να καθαρίσετε τον χώρο σας σε βάθος!


Η άνοιξη σηματοδοτεί αλλαγές και συνεχή ανανέωση, ειδικά σε ζητήματα τα οποία έχουν άμεση σχέση με τη διαμόρφωση των εσωτερικών χώρων της κατοικίας μας. Η διαδικασία καθαριότητας του σπιτιού μας εγγυάται πέρα από μια άκρως επιμελημένη και τακτοποιημένη εικόνα, το αίσθημα ολοκλήρωσης. Είτε μπορούμε να διαθέσουμε μόνο πέντε λεπτά είτε ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο, ο ανοιξιάτικος καθαρισμός του σπιτιού μας θα δημιουργήσει την ιδανική ιεροτελεστία ανανέωσης.

Αν ψάχνετε τον τρόπο να διατηρήσετε τους χώρους σας καθαρούς και οργανωμένους, ώστε να μη γυρίσετε πάλι στις παλιές συνήθειες, διαβάστε παρακάτω!

1. Ξεκινήστε με μια εκκαθάριση

Όταν πρόκειται για το σπίτι σας, μας αρέσει πάντα να ξεκινάμε με μια καλή εκκαθάριση, ακολουθούμενοι από ένα βαθύ καθάρισμα. Αυτό σας επιτρέπει να κάνετε μια νοητική απογραφή όλων όσων έχετε, όσων χρησιμοποιείτε και οτιδήποτε ιδιαίτερο θέλετε να κρατήσετε. Είναι επίσης η κατάλληλη στιγμή για να αποχωριστείτε οτιδήποτε έχετε ξεπεράσει ή δεν εξυπηρετεί πλέον τον σκοπό του.

2. Δώστε σε όλα μια συγκεκριμένη θέση

Μόλις κατηγοριοποιήσουμε όλα όσα θέλουμε να κρατήσουμε, βρίσκουμε ένα σπίτι για αυτά τα κομμάτια, είτε πρόκειται για καθορισμένα συρτάρια, είτε για χώρο στη ντουλάπα κ.λπ. 

shutterstock-690710332.jpg

3. Μείνετε πιστοί στο στιλ σας

Η διατήρηση της αισθητικής των πραγμάτων είναι ένα τεράστιο κίνητρο για να κρατάμε τα πράγματα τακτοποιημένα. Μείνετε σε υλικά οργάνωσης που μιλούν στο προσωπικό σας στιλ και σας κάνουν να αισθάνεστε περήφανοι αν τα εκθέτετε ή τακτοποιείτε. Γυαλί, ξύλο, μαύρο και άσπρο, φυσικές ίνες ή ό,τι σας ελκύει.

Διαπιστώνουμε ότι αυτοί που διατηρούν την οργάνωσή τους επειδή απλοποιεί τη ζωή τους, κάνει τα πράγματα να βρίσκονται εύκολα, αλλά και ομορφότερα. Αν είστε περήφανοι για κάτι, φυσικά καταβάλλετε προσπάθεια για να το διατηρήσετε έτσι, και αυτό σας βοηθά να παραμείνετε συνεπείς με τη ρουτίνα σας.

4. Αντιμετωπίστε την ακαταστασία

Η εξάλειψη της ακαταστασίας και το ξεκαθάρισμα σας κάνει να προσέχετε τι φέρνετε πίσω ή τι επιτρέπετε στον προσωπικό σας χώρο. Νομίζω ότι το να βλέπετε τα αντικείμενα που δεν χρησιμοποιούνται ή έχουν λήξει είναι ένα τεράστιο wake up call. Πραγματικά ανοίγει τα μάτια γιατί οι άνθρωποι θέλουν να αφήνουν ένα ελάχιστο αποτύπωμα και να μην θεωρούν τον εαυτό τους σπάταλο. Αφήνεις κάτι να φύγει. Ίσως το αντικαταστήσεις όταν χρειαστεί ή δεις ότι είσαι εντάξει και χωρίς αυτό. Η εμπέδωση της ενσυνειδητότητας σίγουρα σε βοηθάει να είσαι συνεπής.

5. Κάντε colour coding

Όσον αφορά τις ντουλάπες, θεωρούμε ότι η κωδικοποίηση χρωμάτων από το ανοιχτό στο σκούρο και από το μικρό στο μεγάλο μήκος σας επιτρέπει να κάνετε απογραφή όλων των πραγμάτων που διαθέτετε. Και σας βοηθάει να βάζετε τα κομμάτια πίσω μόλις φορεθούν. Η δημιουργία συστημάτων που κάνουν τα αντικείμενα να τοποθετούνται εύκολα, ενώ χρησιμοποιούνται με συνέπεια, είναι ο στόχος.

shutterstock-1894377529.jpg

Μην ξεχάσετε...

  • Πως η ακαταστασία και η οργάνωση φαίνεται στις πιο μικρές λεπτομέρειες. Διατηρήστε λοιπόν καθαρούς τους βαμμένους τοίχους χρησιμοποιώντας ένα πανί μικροϊνών για τους λεκέδες.
  • Τα επίπεδα υγιεινής των χαλιών μας επηρεάζουν τη γενικότερη ατμόσφαιρα και εικόνα των κατοικιών μας, γι' αυτό είναι χρήσιμο να εστιάσουμε στη φροντίδα και ενίσχυσή τους. Είναι καλό να προμηθευτούμε τον κατάλληλο εξοπλισμό, ο οποίος θα διευκολύνει τη διαδικασία, όπως ένα φορητό καθαριστικό χαλιών με περιστρεφόμενη βούρτσα.