fbpixel

Search icon
Search
Spirits of Crafts: 4 δημιουργοί που τους ενώνει το handcrafting αποκαλύπτουν τις μοναδικές τεχνικές που εφαρμόζουν
MAGAZINE

Spirits of Crafts: 4 δημιουργοί που τους ενώνει το handcrafting αποκαλύπτουν τις μοναδικές τεχνικές που εφαρμόζουν

Η Patrόn premium tequila, που μοιράζεται εξίσου την αγάπη του χειροποίητου, γίνεται συνοδοιπόρος τους στο ταξίδι αυτό


Η εξελικτική διαδικασία έχει τους δικούς της κανόνες και όρους, με την υπέρβασή τους συχνά να αποδίδει θετικό πρόσημο στο αποτέλεσμα. Τέσσερις δημιουργοί που τους ενώνει το πάθος για το handcrafting, αποκαλύπτουν τις μοναδικές τεχνικές που εφαρμόζουν. Η αυθεντική Patrόn premium tequila, που μοιράζεται εξίσου την αγάπη του χειροποίητου, γίνεται συνοδοιπόρος τους στο ταξίδι αυτό.

1. Στράτος Χατζηιωαννίδης - The Architect

glow-patron-003-asb.jpg

Με πολύτιμη εμπειρία στην κατασκευή, ο Στράτος Χατζηιωαννίδης, πολιτικός μηχανικός και αρχιτέκτονας μηχανικός, απόφοιτος του Πολυτεχνείου του Μιλάνο, διευθύνει πλέον το σχεδιαστικό και μελετητικό τμήμα της Chatziioannidis Architecture & Interior, με βάση πλέον στην Αθήνα. Έχει ήδη στο ενεργητικό του μια σειρά από έργα interiors, σ’ ένα από τα οποία τον συναντήσαμε να οργανώνει τον χώρο ενός μπαρ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Οι πηγές έμπνευσης... οι νέες τεχνολογίες και τα καινούρια υλικά, οι εκθέσεις αρχιτεκτονικής και επίπλων, παλιές αρχιτεκτονικές παραδόσεις που μπορούν να ενσωματωθούν στον σύγχρονο σχεδιασμό. 

Η δημιουργική διαδικασία... είναι ένα σημαντικό κομμάτι της αρχιτεκτονικής. Τελικός στόχος είναι πάντα να εξυπηρετείται η λογική της ενιαίας ταυτότητας σ’ ένα έργο. 

Χρησιμοποιώ διάφορες τεχνικές και προσεγγίσεις... ανάλογα με το έργο και τον στόχο του. Η εξειδίκευση του αρχιτεκτονικού μου γραφείου στον σχεδιασμό επίπλων κάνει κάθε έργο να είναι ένας ζωντανός οργανισμός, ο οποίος ικανοποιεί αισθητικά και λειτουργικά, αποκλίνοντας πολλές φορές ακόμα και από τον αρχικό σχεδιασμό. Αυτό είναι, άλλωστε, και το μεγάλο προνόμιο της επιλογής του χειροποίητου επίπλου. 

Αν δημιουργούσα ένα έργο με βάση το μπουκάλι της διάσημης Patrόn premium tequila... θα μπορούσε να πάρει τη μορφή ενός γλυπτού ή ενός διακοσμητικού αντικειμένου. Το μπουκάλι αυτό έχει έναν αριστοκρατικό και πολυτελή χαρακτήρα. 

2. Νατάσα Αριστιδάκη - The Artist

glow-patron-010-asb.jpg

Επένδυσε στη χειροτεχνία με ζωγραφική και ράψιμο που ξεκίνησε σαν χόμπι, για να καταλήξει στη δημιουργία του brand Ocean Darling με τσάντες, πλεκτά καλάθια από κορδέλες και κορδόνια, τα οποία πωλούνται και στο Benaki shop και πολλά άλλα. Ως πτυχιούχος της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών του Μιλάνου, η Νατάσα Αριστιδάκη αναλαμβάνει ατομικές και ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής και χαρακτικής, ενώ έχει βρεθεί και στον χώρο της εκπαίδευσης, διδάσκοντας Αρχιτεκτονικό και Ελεύθερο Σχέδιο, αλλά και ως καθηγήτρια Εικαστικών. 

Βασική προϋπόθεση για τη χειροποίητη δημιουργία... είναι η πηγαία έκφραση. Για να μπορέσεις να δημιουργήσεις, πρέπει να είσαι ανοιχτός, να μην περιορίζεσαι από στερεότυπα ή προκαθορισμένες ιδέες. 

Θα χαρακτήριζα ως αρκετά παράδοξη τη διαδικασία... που ακολουθώ προκειμένου να δημιουργήσω ένα έργο ή αντικείμενο Τέχνης στο χέρι. Λειτουργώ χωρίς προσχέδια. Το δικό μου σημείο εκκίνησης είναι η επιλογή των υλικών, οι ιδιότητές τους και κυρίως η δυνατότητα που μου προσφέρουν να πειραματιστώ, να επινοήσω και να εφαρμόσω νέες τεχνικές. Τα υλικά είναι αυτά που ουσιαστικά με εξελίσσουν.

Οι τεχνικές μου... είναι παρόμοιες με αυτές της γλυπτικής. Ειδικότερα, η μοντελοποίηση μου επιτρέπει να δημιουργήσω τρισδιάστατα έργα χρησιμοποιώντας το σχοινί σαν πηλό. Η συγκεκριμένη τεχνική χάρισε άλλη προοπτική στα έργα μου, αποδίδοντας αισθητικό ενδιαφέρον σε χρηστικά αντικείμενα. 

Ένα αντικείμενο με εντυπωσιακή, διακριτική σχεδίαση όπως η εμβληματική φιάλη της Patrόn premium tequila... προσελκύει το βλέμμα. Για να αναδείξω τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του, θα επέλεγα ένα γλυπτικό έργο από σχοινί με μαύρη μεταξωτή επένδυση που να αποδίδει την εκλεπτυσμένη αισθητική και υψηλή ποιότητα του συγκεκριμένου ποτού. 

Η χειροτεχνία βρήκα ότι σχετίζεται με... την αδέσμευτη δημιουργική έκφραση. Αποτελεί μια «συνθήκη» ερμηνείας πολύ διαφορετική από τις άλλες.

3. Βασίλης Χαμάμ - The Chef

glow-patron-012-as.jpg

Ξεκίνησε για να σπουδάσει Αρχιτεκτονική, φοίτησε σε Σχολή Καλών Τεχνών για να μετακομίσει στα 19 του στο Λονδίνο, όπου τελικά αφοσιώθηκε στη μαγειρική. Έπειτα από 25 χρόνια διαμονής εκεί, ο Βασίλης Χαμάμ επέστρεψε στην Ελλάδα, αφού του προτάθηκε να αναλάβει το πρώτο εστιατόριο της Beetroot, το Poster. Η κουζίνα του, την οποία προσεγγίζει με ιδιαίτερο μεράκι, έχει ανατολίτικες ρίζες.

Στο φαγητό οι πηγές έμπνευσης είναι... οι αναμνήσεις που έρχονται στην ενήλικη ζωή, όταν καταλαβαίνουμε πια τι σήμαιναν και πού έχουν τις ρίζες τους όσα κάνουμε. Όταν ήμουν μικρός, ο πατέρας μου έπαιζε με το φαγητό της μητέρας μου, ήταν κάτι σαν private joke. Έχοντας καταγωγή από την Ιορδανία, πρόσθετε κάρδαμο σουμάχ, καυτερά από τη δική του νοσταλγία και, όταν μεγάλωσα, και ειδικά στο Λονδίνο, αντιλήφθηκα ότι το δικό μου φαγητό είναι αυτό. Κάποιος θα το έλεγε fusion, για μένα είναι ο τρόπος που μεγάλωσα. Για μένα, η Διασπορά, ο κόσμος που πηγαίνει από το ένα μέρος στο άλλο είναι πηγή έμπνευσης.

Σχετικά με τη δημιουργική διαδικασία στην κουζίνα... έχοντας αυτήν την αρχή της έμπνευσης, μελετώ πώς εξελίσσεται μια συνταγή ιστορικά μέσω της Διασποράς. Αυτό μετά συνδυάζεται και με προσωπικές συναισθηματικές μνήμες που κάπως προσπαθώ να καλύψω με το φαγητό, κάτι που με ιντριγκάρει συναισθηματικά να δοκιμάσω και να πειραματιστώ.

Οι τεχνικές διαδικασίες που ακολουθώ... όταν πλησιάζω μια συνταγή είναι ότι θέλω εκτός του να είναι νόστιμη, να με εμπνέει και να τη θεωρώ fun, όπως κάναμε με τον πατέρα μου. Θέλω σε έναν βαθμό να το φοβάμαι το πιάτο. Στο τέλος, βέβαια, πιο σημαντικό είναι να είναι νόστιμο. Όλοι να ανοίγουν τα μάτια τους από τη νοστιμιά. 

Ένα ποτό πάντα μπορεί να συνοδεύσει όμορφα ένα πιάτο και οι εντάσεις της Patrόn premium tequila... είναι παρόμοιες με αυτές των πιάτων μου, που έχουν πολλές αναφορές τόσο στο street food όσο και κάποια στοιχεία από fine dining. Χρησιμοποιώ υλικά που βρίσκεις και σε αυθεντικά μαγειρεία, όπως και στην ακεραιότητα ενός πολύ καλού εστιατορίου.

4. Γιάννης Πομάκης - The Manufacturer

glow-patron-005-asb.jpg

Τον συναντήσαμε στο νέο εστιατόριο Local, το τελευταίο του έργο, όπου τα custom-made φωτιστικά του και οι ειδικές κατασκευές έχουν χαρίσει στον χώρο εκείνη την πινελιά που τον απογειώνουν. Ο Γιάννης Πομάκης της Customlightnow διαθέτει στο βιογραφικό του πολλά κατασκευαστικά επιτεύγματα. Είναι ο δημιουργός που μπορεί να καταφέρει τα πάντα, δίνοντας νέες διαστάσεις και λύσεις σε ό,τι του ζητηθεί.

Οι πηγές έμπνευσής μου... ποικίλλουν, αλλά κυρίως προέρχονται από τη φύση και τον ανθρώπινο πολιτισμό. Επιπλέον, η τάση προς το καλλιτεχνικό βιομηχανικό στιλ, παρόμοια με αυτήν που αποτυπώνεται στο Bauhaus, με εμπνέει να εξερευνώ νέες διαστάσεις στο έργο μου.

Στον χώρο μου, η δημιουργική διαδικασία... είναι μια συνεχής εξερεύνηση. Είναι γεμάτος με υλικά, εργαλεία και έργα που με ενέπνευσαν. Η έρευνα και ο πειραματισμός, πάντα μαζί με την τεχνογνωσία, μας επιτρέπει να μεταμορφώσουμε ιδέες τόσο σε φωτιστικά, όσο και σε installations ή projects.

Χρησιμοποιώ ειδικές τεχνικές για τα έργα μου... οι οποίες προσδίδουν μοναδική ταυτότητα στη δημιουργία μου. Αυτές οι τεχνικές δε συνθέτουν απλά έργα φωτισμού, αλλά αναδεικνύουν την αισθητική τους, χαρίζοντάς τους βάθος και πλούσιες διαστάσεις. Στον χώρο εργασίας διατηρούμε μια βιβλιοθήκη εξαρτημάτων και καινοτόμων στοιχείων που είναι ένα «καζάνι» έμπνευσης, όπου αξιοποιούμε αυτά τα εργαλεία για να εξερευνήσουμε νέες λύσεις και αντισυμβατικές, καινοτόμες τεχνικές.

Στον δικό μου κόσμο... η απόλαυση της δημιουργικής διαδικασίας είναι απαραίτητη. Κατά τη διάρκειά της, επιτρέπω στις ιδέες να «ρέουν» ελεύθερα και να αναπτύσσονται με φυσικό τρόπο.

Η απόλαυση ενός αυθεντικού ποτού Patrón premium tequila... με βοηθά να χαλαρώσω και να ενισχύσω τη δημιουργικότητά μου. Αυτό το άνετο περιβάλλον επιτρέπει στις ιδέες μου να μετατραπούν σε κατασκευές μοναδικές που συγκινούν τους άλλους.

Τελειοποιώντας την αυθεντική τεκίλα με μεθόδους που έχουν δοκιμαστεί στον χρόνο, η Patrόn premium tequila είναι η καλύτερη εκδοχή του διάσημου ποτού στον κόσμο.

THE FLAVOR

Το μοναδικό μείγμα της προκύπτει μετά από τριήμερη ζύμωση. Στη συνέχεια, αποστάζεται και, σε ορισμένες περιπτώσεις, παλαιώνεται σε χειροποίητα βαρέλια. Δύο μήνες τουλάχιστον χρειάζονται για την παραγωγή της “Patrόn Reposado” και μέχρι και δέκα χρόνια για την “Extra Anejo 10 Anos”, την παλαιότερη τεκίλα της σειράς.

THE BOTTLE

Αποτελώντας μέρος της ιστορίας του Μεξικού, κάθε μπουκάλι Patrόn premium tequila σχεδιάζεται και διαμορφώνεται στην εντέλεια. Είτε με εκλεκτό πορτογαλικό φελλό είτε με κρυστάλλινο πώμα Lalique, το χειροποίητο αποτέλεσμα είναι άψογο.

THE LEGACY

Αυτό το spirited drink έχει μια σπουδαία κληρονομιά στο craftsmanship. Ολόκληρη η διαδικασία παρασκευής της Patrόn premium tequila πραγματοποιείται στο «πράσινο» distillery Hacienda Patrόn, με 60 χέρια να συμμετέχουν στην παρασκευή από την αρχή μέχρι το τέλος.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ POV STUDIO ΕΚΤΟΡΑΣ ΝΙΚΟΛΑΚΗΣ