fbpixel

Search icon
Search
Soup stories: Φτιάχνουμε νόστιμες και εύκολες σούπες
TASTE

Soup stories: Φτιάχνουμε νόστιμες και εύκολες σούπες

Επιλέγουμε εποχικά υλικά για θρεπτικές σούπες όλο το φθινόπωρο


Αν ένα πράγμα μας έρχεται στο μυαλό το φθινόπωρο, είναι οι ζεστές λαχταριστές σούπες! Εκτός από εξαιρετική πηγή ενυδάτωσης, στις σούπες υπάρχει πάντα περιθώριο αυτοσχεδιασμού, προσθέστε οπουδήποτε επιπλέον λαχανικά και το μόνο σίγουρο είναι ότι εκτός από πιο θρεπτική, η σούπα γίνεται και πιο νόστιμη.

Ψάχνετε έμπνευση; Βρείτε παρακάτω τις πιο εύκολες και θρεπτικές σούπες του φθινοπώρου!

Η κλασική κοτόσουπα αλλιώς

shutterstock-336426953.jpg

Αν αγαπάτε την κοτόσουπα αλλά θέλετε κάτι διαφορετικό, σας προτείνουμε δύο εναλλακτικές. Η πρώτη μοιάζει με την κλασική κοτόσουπα, αλλά προσθέτουμε πλιγούρι αντί για ρύζι. Αυτό την χυλώνει λίγο παραπάνω και προσφέρει περισσότερη θρέψη. Η δεύτερη εναλλακτική συνδυάζει το κοτόπουλο με φρέσκο κρεμμυδάκι, άνηθο και μανιτάρια και είναι πεντανόστιμη! Θα έλεγε κανείς ότι μοιάζει με τη φιλοσοφία της μαγειρίτσας, αλλά χωρίς τα εντόσθια. Και στις δύο περιπτώσεις, οι συνταγές αποτελούν ένα πλήρες, χορταστικό αλλά ελαφρύ γεύμα. Προσφέρουν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας από το κοτόπουλο (και το αυγό αν αυγοκόψετε με λεμόνι), αντιοξειδωτικά και βιταμίνη C από το λεμόνι και τη χρήση λαχανικών και στο τέλος τελειώνουμε με λίγο ελαιόλαδο για πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Βρείτε τις συνταγές εδώ κι εδώ.

Μπροκολόσουπα

shutterstock-70273594.jpg

Μία από τις αγαπημένες μου σούπες αποτελεί η σούπα από μπρόκολο. Η συνταγή είναι πανεύκολη και είναι έτοιμη σε λιγότερο από 15 λεπτά. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να σοτάρετε το κρεμμύδι σε ελαιόλαδο (αν θέλετε προσθέστε και πράσο· του δίνει μία πιο ντελικάτη και γλυκιά γεύση), να προσθέσετε τις βάσεις του μπρόκολου τεμαχισμένες και να συμπληρώσετε νερό (ή σπιτικό ζωμό λαχανικών) μέχρι να καλυφθούν. Βράζετε για 3-4 λεπτά και προσθέτετε τα φουντάκια του μπρόκολου μαζί με νερό από βραστήρα μέχρι να τις καλύψετε. Βράζετε για άλλα 5 λεπτά και τα ομογενοποιείτε με μία ράβδο χειρός ή ένα μπλέντερ. Προσθέστε αλάτι, πιπέρι και πασπαλίστε με ελαιόλαδο και λίγο βαλσάμικο. Μην προσθέσετε όλο το νερό από την αρχή στο μπλέντερ, προσθέστε λίγο κάθε φορά ώστε να φτάσετε στην επιθυμητή σύσταση. Αν έχετε ράβδο χειρός, βγάλτε λίγο υγρό από την κατσαρόλα πριν ξεκινήστε να το μπλεντάρετε. Το μπρόκολο είναι ένα κατεξοχήν λαχανικό του φθινοπώρου και προσφέρει βιταμίνης C, κάλιο, φυτικές ίνες και πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά χωρίς να περιέχει πολλές θερμίδες.

Σούπα βελουτέ με κουρκουμά

shutterstock-1176327610.jpg

Ποιος δεν θα ήθελε να δοκιμάσει μία ζεστή, χρυσαφένια σούπα; Σε αυτή την περίπτωση χρησιμοποιούμε γλυκοπατάτα, καρότο, πράσο και μπόλικο κουρκουμά και το αποτέλεσμα εντυπωσιάζει! Η συγκεκριμένη σούπα μπορεί να σας προσφέρει το 100% των αναγκών σας στη βιταμίνη Α, το 35% για τη βιταμίνη Κ και το 25% των αναγκών σας σε μαγγάνιο. Ο κουρκουμάς θεωρείτε ισχυρό αντιοξειδωτικό και μελετάται για την επίδρασή του στο ανοσοποιητικό σύστημα. Προσοχή ωστόσο στην κουτάλα που θα χρησιμοποιήσετε, αν είναι ανοιχτόχρωμη μπορεί να χρωματιστεί από τον κουρκουμά οπότε ιδανικά χρησιμοποιείστε μία ανοξείδωτη ή μία σκουρόχρωμη κουτάλα. Βρείτε τη συνταγή εδώ.

Κολοκυθόσουπα

shutterstock-1907737486.jpg

Η κολοκυθόσουπα θεωρείται η βασίλισσα των επιλογών σούπας το φθινόπωρο. Ταιριάζει εξαιρετικά με το τζίντζερ και πορτοκάλι και στο τέλος μπορείτε να προσθέσετε στο πιάτο σας λίγο γιαούρτι ή τυρί κρέμα για μία προσθήκη ασβεστίου και πρωτεΐνης. Υπάρχουν πολλές συνταγές στο διαδίκτυο αλλά η πιο απλή και πετυχημένη είναι η εξής: Σοτάρουμε ένα κρεμμύδι σε ελαιόλαδο. Όταν μαλακώσει προσθέτουμε περίπου 500γρ κολοκύθα σε κομμάτια και σοτάρουμε. Συμπληρώνουμε νερό έως να καλυφθούν τα κομμάτια κολοκύθας και βράζουμε για 15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει η κολοκύθα. Μπορείτε να προσθέσετε πάντα και ένα καρότο σε κομμάτια και ψιλοκομμένο πράσο για περισσότερη γεύση. Προσθέτουμε 1 κ.σ. φρέσκο τζίντζερ (ή 1/2 κ.γ. σε σκόνη) και χυμό μισού πορτοκαλιού και ομογενοποιούμε με μία ράβδο χειρός. Αλατοπιπερώνουμε στον βαθμό αρεσκείας μας και πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο. Σερβίρουμε και τοποθετούμε στο κέντρο λίγο γιαούρτι ή τυρί κρέμα

Καλή όρεξη!
niki-dietitian.jpg

Η Νίκη Αθανασιάδη PhD MSc RDN CDN, είναι κλινική διαιτολόγος με πολυετή εμπειρία στη Νέα Υόρκη, ΗΠΑ.