fbpixel

Search icon
Search
Sound Bathing: Η απόλυτη εμπειρία διαλογισμού που λατρεύουν οι celebrities
WELLNESS

Sound Bathing: Η απόλυτη εμπειρία διαλογισμού που λατρεύουν οι celebrities

Απολαύστε όλα τα οφέλη του


Ανεξάρτητα από το ποιοι είστε, οι πιθανότητες το άγχος να επηρεάζει τη ζωή σας είναι πολλές. Θα ήταν σημαντικό, λοιπόν, αν μπορούσατε να επωφεληθείτε από μια μικρή self-care πρακτική. Για όλους εσάς, το sound bathing είναι η λύση που ακολουθούν δεκάδες celebrities όπως η Gwyneth Paltrow, η Kim Kardashian και φυσικά η Victoria Beckham. Εύκολο, χωρίς τεχνητά στοιχεία, με πολλά θετικά για το σώμα και το πνεύμα σας, το μόνο βέβαιο είναι πως θα το λατρέψετε από την πρώτη κιόλας συνεδρία.

sound-bathing-3.jpg

H αρχαία προέλευση της θεραπείας

Αν και πολλοί άνθρωποι έχουν ακούσει πρόσφατα για τα sound baths, η χρήση μουσικής για θεραπεία δεν είναι κάτι καινούριο. Από τα θιβετιανά τραγούδια μέχρι τους Αβορίγινες, η μουσική χρησιμοποιείται για τα θεραπευτικά της αποτελέσματα εδώ και χιλιάδες χρόνια. Ακόμη, οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποίησαν ηχητικές δονήσεις για να βοηθήσουν στην πέψη, να θεραπεύσουν τις ψυχικές διαταραχές και να προκαλέσουν τον ύπνο, και όπως έχει επισημανθεί και στο «Περί Ψυχής» του Αριστοτέλη αναφέρει λεπτομερώς πως η μουσική φλάουτου θα μπορούσε να καθαρίσει την ψυχή. 

Στη συνέχεια, στα τέλη του 19ου αιώνα, οι ερευνητές άρχισαν να επικεντρώνονται στην απόδειξη της συσχέτισης μεταξύ ήχου και θεραπείας. Αυτές οι μελέτες απέδειξαν ότι η μουσική θα μπορούσε να μειώσει έμπρακτα την αρτηριακή πίεση, να ελαττώσει τους παλμούς και να βοηθήσει το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, το οποίο είναι υπεύθυνο για την πέψη και ορισμένες μεταβολικές διαδικασίες. 

sound-bathing-2.jpg

Τι ακριβώς είναι το sound bathing

Ουσιαστικά, ένα sound bath είναι μια τάξη διαλογισμού που στοχεύει να σας καθοδηγήσει σε μια βαθιά κατάσταση meditation, ενώ ακούτε ένα περιβάλλοντα ήχο που παίζουν εκπαιδευτές ή θεραπευτές ήχου. Μερικές φορές οι συμμετέχοντες παραμένουν σε καθιστή θέση σε άνετα μαξιλάρια κατά τη διάρκεια των συνεδριών, αν και ορισμένοι εκπαιδευτές ζητούν από τους συμμετέχοντες να ξαπλώσουν σε στρώματα γιόγκα. Όπως ήδη θα γνωρίζετε, ο διαλογισμός είναι εξαιρετικός για τη διαχείριση του άγχους και τη βελτίωση της συνολικής σας ευημερίας και αν και ακούγεται αρκετά εύκολο σαν διαδικασία, λίγοι είναι αυτοί που πετυχαίνουν να αφαιρέσουν τους περισπασμούς από το φυσικό περιβάλλον τους αλλά και από τις ίδιες τους τις σκέψεις. 

Τα απαραίτητα «εργαλεία»

Τα sound baths χρησιμοποιούν επαναλαμβανόμενες νότες σε διαφορετικές συχνότητες για να απομακρύνουν την εστίασή σας από τις σκέψεις σας. Γενικά, αυτοί οι ήχοι δημιουργούνται με παραδοσιακά κρυστάλλινα μπολ, κύπελλα πολύτιμων λίθων, κύμβαλα και γκονγκ. Κάθε όργανο δημιουργεί μια διαφορετική ακολουθία που δονεί το σώμα σας και σας βοηθά να οδηγηθείτε σε μια ιδανική κατάσταση αποκατάστασης. Όπως έχει αναφέρει και η Sara Auster -θεραπεύτρια ήχου στο Μπρούκλιν-: «Χρησιμοποιώντας συγκεκριμένους συνδυασμούς ρυθμών και συχνοτήτων, είναι δυνατόν να μετατοπίσουμε την κανονική μας κατάσταση βήτα (ειδοποίηση, συγκέντρωση, αντίδραση) σε άλφα (δημιουργική, χαλαρή), και ακόμη και σε θήτα (κατάσταση διαλογισμού) αλλά και δέλτα (βαθύς ύπνος · όπου μπορεί να συμβεί αποκατάσταση και επούλωση)». Φυσικά, για όσους από εσάς βρίσκεστε ακόμη στην αρχή, αρκεί να αφεθείτε στην κανονική κατάσταση βήτα. Προχωρώντας με τον καιρό στα παρακάτω στάδια, θα δείτε τη διαφορά.  

sound-bathing-1.jpg

Η πραγματική εμπειρία

Συνήθως θα βρεθείτε σε ένα δωμάτιο όπου υπάρχουν κουβέρτες, μαξιλάρια και χαλάκια. Θα ξεκινήσετε από τη στάση savasana και τα πρώτα 15 λεπτά θα προσπαθήσετε να ρυθμίσετε την αναπνοή σας με τη βοήθεια του καθοδηγητή. Μόλις αρχίσετε να επικεντρώνεστε στους ήχους, θα τη νιώσετε απευθείας να αλλάζει και θα αισθανθείτε πως σας παίρνει ένας ελαφρύς ύπνος, ενώ ταυτόχρονα έχετε πλήρη επίγνωση του περιβάλλοντος γύρω σας. Ωστόσο, για τον καθένα αυτή η εμπειρία είναι διαφορετική με κοινό στόχο να σας κάνει να νιώσετε ανανεωμένοι και χαλαροί. 

Τελικά αξίζει να τα δοκιμάσετε;

Τα sound baths μπορούν να είναι ένας εξαιρετικός τρόπος διαλογισμού, ειδικά εάν έχετε ήδη αυτήν την πρακτική στην καθημερινότητά σας. Πετυχαίνουν να ενισχύσουν στο έπακρον την εμπειρία του meditation καθώς εφαρμόζουν μια πορεία χιλιετιών. Παρόλα αυτά, αποτελούν μια ακριβή διαδικασία. Έτσι, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να «ζυγίσετε» τα δικά σας θέλω και φυσικά να ανακαλύψετε εάν τελικά αυτή η πρωτοποριακή -αλλά και τόσο αρχαία- μέθοδος, αποτελεί την ιδανική επιλογή για εσάς.