fbpixel

Search icon
Search
SKG Stories: H πόλη μέσα από τα μάτια της Ιωάννας Σαμαρά
SKG STORIES

SKG Stories: H πόλη μέσα από τα μάτια της Ιωάννας Σαμαρά

Η παγκοσμίου φήμης αθλήτρια μιλάει για όλα όσα λατρεύει στη Θεσσαλονίκη


Είτε έχετε ασχοληθεί με τον αθλητισμό είτε όχι σίγουρα το όνομα Ιωάννα Σαμαρά σας είναι οικείο. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη κι από την ηλικία των 5 ετών ξεκίνησε την ενασχόλησή της με τη ρυθμική γυμναστική. Στα 12 μετακόμισε μόνη της στην Αθήνα λόγω του πρωταθλητισμού. Η Ιωάννα αποτέλεσε μέλος της Ελληνικής ομάδας του ανσάμπλ, η οποία κατέκτησε την 9η θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008. Τα τελευταία χρόνια έχει επιστρέψει πίσω στη γενέτειρα της και έχει αποφασίσει να συνδυάσει τις γνώσεις που έχει για τον αθλητισμό αθλητικό, δημιουργώντας το δικό της project, το site ioannasamara.com, στο οποίο θα συναντήσει κανείς πολλά προγράμματα γυμναστικής και απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες. Επιπλέον, διαθέτει το δικό της κανάλι στο YouTube στο οποίο εκτός των άλλων συμπεριλαμβάνονται συμβουλές ομορφιάς. 

Ας ανακαλύψουμε όλα όσα δεν ξέραμε για την Ιωάννα!

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη. Μου άρεσε το δέσιμο που είχαμε με τα υπόλοιπα παιδιά της γειτονιάς και παίζαμε ελεύθερα κάθε απόγευμα μαζί με τις δυο αδερφές μου.

Η αγαπημένη μου γειτονιά θα έλεγα ότι είναι το Κέντρο της Θεσσαλονίκης. Αυτό που επιθυμώ περισσότερο είναι να βρίσκομαι κοντά σε στοιχεία της φύσης, από την Παραλία της Θεσσαλονίκης μέχρι κάποιο πάρκο ώστε να κάνω το περπάτημα μου, την γυμναστική και το meditation.

Όταν ήμουν παιδί ήθελα να γίνω αθλητική ψυχολόγος.

Η σχέση μου με τη Θεσσαλονίκη μετράει πολλά χρόνια και έχει περάσει από διάφορα στάδια. Γεννήθηκα εδώ, ωστόσο έπρεπε να μετακομίσω μόνη μου στην Αθήνα όταν ήμουν 12 χρονών λόγω πρωταθλητισμού. Τώρα που επέστρεψα μου αρέσει που την ανακαλύπτω από την αρχή γιατί είναι πανέμορφη πόλη.

Σπούδασα στο Α.Π.Θ στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού.

Το εναρκτήριο λάκτισμα για την ενασχόλησή μου με τον αθλητισμό ήταν οι γονείς μου, οι οποίοι παρότρυναν εμένα και τις αδερφές μου να στρέψουμε το ενδιαφέρον μας στη γυμναστική. Έτσι ξεκίνησα την άθληση στα απογευματινά τμήματα που είχε το σχολείο μου. Αργότερα η δασκάλά μου είδε ότι είχα την τάση να ασχοληθώ και πιο σοβαρά με τον πρωταθλητισμό και έτσι γράφτηκα ενόργανη γυμναστική στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρον από 4 χρονών. Μετά από έναν χρόνο, είδα ότι η ρυθμική μου άρεσε περισσότερο οπότε η αθλητική μου καριέρα ξεκίνησε «επίσημα» από την ηλικία των 5 ετών. 

Η κομβική στιγμή στην καριέρα μου δεν μπορώ να πω πως ήταν μόνο μία. Η αλήθεια είναι ότι είχα υπήρξαν πολλές στιγμές που σκέφτηκα να τα παρατήσω, καθώς ο πρωταθλητισμός είναι απαιτητικός, δύσκολος και με πολλές ατυχίες. Παρόλα αυτά πάντα κάτι με ωθούσε να συνεχίζω την προσπάθεια μου, ό,τι κι αν συνέβαινε.

279799375-539774964362678-4768898256290947075-n.jpg

Η μεγαλύτερη στιγμή της αθλητικής καριέρας και της ζωής μου ως τώρα είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Πεκίνο το 2008.

Η συμμετοχή μου στους Ολυμπιακούς Αγώνες μου δίδαξε πειθαρχία και σκληρή δουλειά για την επίτευξη των στόχων. Να μην τα παρατάω εύκολα αλλά να κάνω τα πάντα με μέτρο, έτσι ώστε να αναγνωρίζω πότε χρειάζεται να αφήσω μια κατάσταση που δεν εξυπηρετεί τον απώτερο σκοπό μου χωρίς να με εξαντλήσει.

Αντλώ έμπνευση από οτιδήποτε με τριγυρίζει. Έχω ανάγκη να εμπνέομαι γιατί λατρεύω το δημιουργικό κομμάτι της δουλειάς μου. Μια βόλτα στην φύση και σχεδόν έχω λύσει κάθε πρόβλημα μου.

Αν θα έλεγα κάτι στην μικρή Ιωάννα, αυτό θα ήταν υπομονή γιατί ό,τι ονειρευόταν και ό,τι στόχο έβαζε, το έκανε πραγματικότητα αργότερα. Περισσότερη σιγουριά και αυτοπεποίθηση για τον εαυτό της αλλά αυτό είναι κάτι που έκανε εξάσκηση αργότερα με πολλή βοήθεια. Άλλωστε είναι μια συνεχόμενη προσπάθεια εξέλιξης που δεν σταματάει ποτέ.

Ο αθλητισμός στη ζωή μου συνεχίζει να παραμένει καθώς είναι η «φωλίτσα» που με κάνει να αισθάνομαι όμορφα και πλήρης. 

Ένας άνθρωπος-μέντορας για μένα είναι η μητέρα μου και την ευχαριστώ!

Ένα 24ωρο μου περιλαμβάνει σίγουρα γυμναστική και περπάτημα. Βόλτες με τον σκύλο μου, δημιουργία περιεχομένου για brands γύρω από την άσκηση/ευεξία/ομορφιά και δουλειές στο σπίτι φυσικά.

Το μαγαζί - «στέκι» στη Θεσσαλονίκη που μου αρέσει να πίνω τον καφέ μου το Peach boy στην Ερμού - έχει τέλειο καφέ.

Το μέρος της Θεσσαλονίκης που έχω την πιο ωραία ανάμνηση τα Κάστρα, όπου έχει την πιο ωραία θέα.

All time classic αγαπημένο μου μέρος στην πόλη είναι η Νέα Παραλία για περπάτημα, τρέξιμο και ποδήλατο, η οδός Ικτίνου με τα όμορφα δέντρα της και οι μικρές αγορές με φρέσκα βότανα και μπαχαρικά που υπάρχουν στο Κέντρο.

Η καλύτερη συμβουλή που μου έχουν δώσει ποτέ είναι να είμαι αποτελεσματική, να μην αλλάξω την προσωπικότητα μου και ότι η καλοσύνη είναι το στίγμα που μπορούμε να αφήσουμε πίσω μας. 

Το «κρυφό» μου σημείο στην πόλη είναι τα Κάστρα γιατί μου αρέσει να ακούω χαλαρωτική μουσική και να κάνω διαλογισμό απολαμβάνοντας την πόλη από ψηλά. Από αυτές τις στιγμές αντλώ ενέργεια και έμπνευση.

305661835-160958886597065-1076588003840354229-n.jpg
Image source: @ioannasamarafitness

Η Θεσσαλονίκη μου αρέσει γιατί παρέχει όλες τις ανέσεις μια μεγάλης πόλης σε βατούς ρυθμούς και μικρότερες αποστάσεις. Έχουμε πολλά αξιόλογα μαγαζιά, αγορά και νέες ιδέες για να την βελτιώσουμε ακόμα παραπάνω.

Αν θα άλλαζα κάτι στη πόλη μου θα ήταν το θέμα της καθαριότητας. Όλοι πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί και να μην αφήνουμε τα σκουπίδια μας στο σημείο που απολαμβάναμε τόσες ώρες. Δεν υπάρχει κάτι χειρότερο από το να τα βλέπω πεταμένα δίπλα σε μουσεία και σε χώρους τέχνης. 

Τη Θεσσαλονίκη θα την ήθελα περισσότερο «σπιρτόζα» γιατί έχει όλο το ταλέντο, τις ιδέες, την ομορφιά και την ζεστασιά των ανθρώπων της ώστε να αναδειχθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε όλο τον κόσμο και να γίνει ένας must προορισμός.

Αν θα έπρεπε να τη χαρακτηρίσω με 3 λέξεις τότε αυτές θα ήταν, Μαγική, Ερωτεύσιμη και Αξέχαστη.