fbpixel

Search icon
Search
SKG Stories: H πόλη μέσα από τα μάτια της Ειρήνης Μαλασίδου
SKG STORIES

SKG Stories: H πόλη μέσα από τα μάτια της Ειρήνης Μαλασίδου

Η εμπνευστής του THE pot μας μιλάει για το ξεχωριστό έργο της που ισορροπεί ανάμεσα στον χώρο της τέχνης & της φύσης, αλλά και για όσα αγαπάει στη Θεσσαλονίκη


Γέννημα θρέμμα Θεσσαλονικιά, η Ειρήνη Μαλασίδου είναι ένα νεαρό δημιουργικό πλάσμα, που αγαπάει να μεταμορφώνει ό,τι βρίσκεται δίπλα του. Ανήσυχη από μικρή κατάφερε να αναβαθμίσει μια χρόνια συνήθεια, που μοιράζει αγάπη ανάμεσα σε ανθρώπους, όπως είναι η προσφορά μιας ιδιαίτερης ανθοδέσμης. Συνδυάζοντας την τέχνη με μια πιο οικολογική συνείδηση, η Ειρήνη έχει εμπνευστεί το THE pot, στο οποίο θα βρει κανείς υπέροχες, αυτόνομες συνθέσεις φυτών. Μια βιώσιμη εναλλακτική λύση από τις εφήμερες ανθοδέσμες και τα κλασικά φυτά εσωτερικού χώρου! Πρόκειται ουσιαστικά για ένα mix μεταξύ του κόσμου της διακόσμησης και των φυτών.

Η ίδια μας μιλάει για την πηγή έμπνευσής της, αλλά και για όσα αγαπάει στην όμορφη πόλη μας...

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στα Μετέωρα Θεσσαλονίκης σε μια όμορφη και ήσυχη γειτονιά. Με τα παιδιά της γειτονιάς παίζαμε στις αλάνες κυνηγητό, κρυφτό, τζαμί και φυσικά κάναμε ατελείωτες βόλτες με τα ποδήλατα μέχρι να βραδιάσει. Θυμάμαι να ταΐζω και να φτιάχνω σπίτια από κούτες για τα αδεσποτάκια της γειτονιάς για να έχουν μια ζεστασιά τις κρύες νύχτες του χειμώνα. Η γειτονιά σήμερα δεν έχει καμία σχέση με τότε, αφού στις αλάνες αυτές φύτρωσαν πολυκατοικίες. Αυτό που δεν έχει αλλάξει είναι ότι στις γωνιές των σπιτιών μας βάζουμε νερό και τροφή για τα αδέσποτα της γειτονιάς.

Η αγαπημένη μου γειτονιά είναι η Λώρη Μαργαρίτη καθώς και τα γύρω στενά της Στρατηγού Καλλάρη και Μορκεντάου και αυτό γιατί ξεκινούσαν τα πρωινά μου τα τελευταία 17 χρόνια έξω από το Κόμης Έργα παρέα με φίλους.

Από μικρό παιδί μου άρεσε να αλλάζω τη μορφή του κόσμου γύρω μου. Παρατηρούσα αντικείμενα και τα ζωγράφιζα σε ένα χαρτί δίνοντάς τους μια δική μου διάσταση. Μου άρεσε να βάφω και να κουρεύω τις κούκλες μου και να κάνω την κάθε μια μοναδική. Μεγαλώνοντας λοιπόν δεν ήταν έκπληξη για τους γύρω μου αλλά και για μένα ότι θα συνδυάσω τη δουλειά μου με αυτό που μου άρεσε από μικρή να κάνω. Να δημιουργώ!

Πηγή έμπνευσης του THE pot αποτέλεσε ένα ταξίδι μου στο εξωτερικό. Στον φανταστικό κόσμο του μυήθηκα όταν βρέθηκα μπροστά σε ένα καταπληκτικό μαγαζί που το διακοσμούσαν υπέροχες γυάλες με ζωντανά φυτά στο εσωτερικό τους. Ξετρελάθηκα! Ένιωσα κατευθείαν μια έντονη επιθυμία να δημιουργήσω κι εγώ τον δικό μου κήπο μέσα σε γυάλινα βάζα. Έτσι ξεκίνησα να διαβάζω για αυτήν την ιδιαίτερη τεχνική και να πειραματίζομαι κι εγώ στη δημιουργία κλειστών οικοσυστημάτων! Όπως κάθε αρχή και δύσκολη, έτσι και στη δική μου περίπτωση, μετά από πολλούς πειραματισμούς, κατέληξα ύστερα από χρόνια στους σωστούς συνδυασμούς υποστρωμάτων ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν όλα τα φυτά σε ένα κλειστό βάζο. Έπειτα ταξίδεψα στη Γαλλία για να βρω τον άνθρωπο που μου δίδαξε όλα τα μυστικά αυτού του κόσμου. Κράτησα επαφή με τον εμπνευστή μου και υπό την καθοδήγηση του στις τεχνικές και τις μεθόδους, με πολλή μελέτη, έρευνα, αστοχίες και πρακτική η ιδέα άρχισε να υλοποιείται. Η ενασχόλησή μου αυτή ξεκίνησε ως χόμπι στον ελεύθερό μου χρόνο, στη συνέχεια όμως οι δημιουργίες μου είχαν απήχηση στους γνωστούς μου, οι οποίοι ενδιαφέρθηκαν να αποκτήσουν κάποια από τις δημιουργίες μου κι έτσι ξεκίνησα πλέον επαγγελματικά να ασχολούμαι αποκλειστικά με αυτό. Σήμερα μπορείτε να με βρείτε στο website μου: www.thepot.gr, στο Instagram και στο Facebook.

Για μένα το THE pot σημαίνει δημιουργία, έκφραση, ψυχοθεραπεία. Αυτό είναι για μένα το τρίπτυχο της επιτυχίας.

Μια ιδιαίτερη στιγμή που θυμάμαι είναι η περίπτωση που μου ζητήθηκε να τοποθετήσω 2 bonsai μέσα σε ένα βάζο καθώς προοριζόταν για δώρο σε μια κυρία που μόλις είχε γεννήσει δίδυμα. Την ημέρα λοιπόν που γεννήθηκαν τα δίδυμα δημιουργήθηκε μαζί τους και αυτό το ιδιαίτερο και μοναδικό pot μέσα στο οποίο θα μεγαλώνουν παράλληλα με τα δίδυμα και τα 2 bonsai.

Ένας άνθρωπος που θαυμάζω ιδιαίτερα είναι η μητέρα μου που έχει τόση δύναμη μέσα της και με στηρίζει ακόμα και σήμερα στην προσπάθειά μου.

Το αγαπημένο μου μέρος στην πόλη είναι η παραλιακή της Θεσσαλονίκης.

Με βοηθάει να ηρεμώ αυτή η απέραντη θέα με τον Όλυμπο στο βάθος και είναι το κατάλληλο μέρος να βγάζω τις σκυλίτσες μου για βόλτα.

Μπορεί να με συναντήσει κανείς σε μικρά μαγαζάκια τα οποία βρίσκονται κρυμμένα μέσα στα στενά του κέντρου.

Ένας χώρος τέχνης που αγαπώ είναι το Momus, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης! Ό,τι πιο μοντέρνο και απενοχοποιημένο από στερεότυπα και λογοκρισία υπάρχει, εκτίθεται εκεί.

Η επόμενη δουλειά που ετοιμάζω είναι ο ιδανικός χώρος που θα στεγάσει το THE pot στο κέντρο της Θεσσαλονίκης για να μπορεί ο κόσμος να δει τις δημιουργίες μου από κοντά και να επιλεγεί το ιδανικό βάζο για τον χώρο του!

Mια από τις καθημερινές μου συνήθειες είναι να πηγαίνω στο κολυμβητήριο γιατί με γεμίζει ενέργεια και καλή διάθεση για όλη την υπόλοιπη μέρα.

Την βραδινή μου έξοδο προτιμώ να την περνώ με φίλους πηγαίνοντας για φαγητό ή για ένα κοκτέιλ στο Έλξατε στην Ισαύρων και πολλά άλλα ιδιαίτερα μαγαζάκια που είναι χωμένα μέσα στα στενάκια του κέντρου.

Το μυστικό μέρος για μένα δε βρίσκεται στην πόλη, αλλά σε ένα χωριουδάκι σε υψόμετρο 1.300 μέτρων με απίστευτη φύση, το οποίο αποτελεί πηγή έμπνευσης για τις δημιουργίες μου. Εκεί βρίσκεται και το εργαστήριό μου.

Στη Θεσσαλονίκη μου αρέσουν πολλά στενάκια και σοκάκια της Άνω πόλης, γιατί είναι γραφικά και κρατάνε ζωντανό το χρώμα της παλιάς Θεσσαλονίκης. Έχει όμορφα πάρκα, ωραία μέρη για φαγητό και μια υπέροχη θέα της πόλης από ψηλά, όπως επίσης και η παράλια την οποία μπορείς περπατήσεις μέχρι το Μέγαρο, να καθίσεις να απολαύσεις το ηλιοβασίλεμα ακούγοντας τα κύματα της θάλασσας.

Αν μπορούσα να αλλάξω κάτι στην πόλη, θα ήθελα λιγότερα σκουπίδια στους δρόμους όχι μόνο του κέντρου αλλά όλης της Θεσσαλονίκης. Να είχε περισσότερα πάρκα, περισσότερο πράσινο, περισσοτέρους πεζοδρόμους και καλύτερη αστική συγκοινωνία.

Αν έπρεπε να χαρακτηρίσω τη Θεσσαλονίκη με 3 λέξεις αυτές θα ήταν όμορφη, ζωντανή, εναλλακτική!