fbpixel

Search icon
Search
SKG Stories: Η πόλη μέσα από τα μάτια του Σάββα Σμάλη
SKG STORIES

SKG Stories: Η πόλη μέσα από τα μάτια του Σάββα Σμάλη

Ο chef μας μιλάει για όλα όσα λατρεύει στη Θεσσαλονίκη


Home is where the heart is... Αυτό ισχύει και για τις πόλεις. O Σάββας Σμάλης, μπορεί να μη μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη αλλά σίγουρα τη νιώθει «σπίτι» του. Μετά τις σπουδές του αποφάσισε να εγκατασταθεί στη Νύφη του Θερμαϊκού και από τότε δεν την έχει αποχωριστεί. Μόνο για τα επαγγελματικά του ταξίδια, όπως αυτό που πραγματοποιεί αυτήν την περίοδο στην πόλη La Paz, την πρωτεύουσα της Βολιβίας. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Όταν ήταν μικρός ήθελε να ασχοληθεί με τον αθλητισμό, σπούδασε Τοπογράφος αλλά η μεγάλη του λατρεία για τη μαγειρική ήταν αυτή που τελικά τον κέρδισε. Καλά λένε λοιπόν, πως δεν μπορείς να ξεφύγεις απ' αυτό που αγαπάς πραγματικά. Την επαγγελματική του δραστηριότητα στην πόλη θα την χαρακτηρίζαμε έντονη. Είναι chef στο bar-restaurant, Lupo Nero Osteria στο Ρετζίκι και ambassador του ZEO BAKERS, ενός brand που παρασκευάζει, συσκευάζει και διανέμει εκλεκτά προϊόντα αρτοποιίας , από αγνά υλικά. Plus, έχει συνεργαστεί και μ' άλλα spots της Θεσσαλονίκης, όπως το Kokonat Bay. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής μας, εκείνος βρίσκεται στο εστιατόριο Popular στη Νότια Αμερική και βιώνει -όπως μας λέει ο ίδιος- την πιο ωραία στιγμή στην καριέρα του. Τα μελλοντικά του σχέδια; Αρκετά και άκρως δημιουργικά. Ένα από αυτά η υλοποίηση ενός γλυκοπωλείου στα Κουφονήσια.

Ο Σάββας πιστεύει πολύ στη Θεσσαλονίκη και στους ανθρώπους της. Παρακάτω, ανακαλύπτουμε μαζί την ιδιαίτερη σχέση του με αυτήν! 

Γεννήθηκα στην Αθήνα, ωστόσο τα παιδικά μου χρόνια τα πέρασα στη Χρυσούπολη Καβάλας. Όταν ανατρέχω με τη μνήμη μου σ' εκείνη την εποχή σίγουρα έρχονται στο μυαλό μου ανέμελες στιγμές με πολύ παιχνίδι και φίλους που κρατάω μέχρι και σήμερα. Βέβαια, από τότε έχουν παρέλθει αρκετά χρόνια. Παρόλα αυτά πάντα είναι μια ευχάριστη ανάμνηση όταν το μυαλό μου «ταξιδεύει» σε εκείνες τις περιόδους της ζωής μου. 

Η αγαπημένη μου γειτονιά στην πόλη είναι η Αρχαία Ρωμαϊκή Αγορά. Δεν έχω καταφέρει να μείνω ακόμα λόγω συγκυριών. Είναι μια γειτονιά με χαρακτήρα κι αυτό είναι που με κερδίζει. Πρόκειται για μία μίξη πολλών πραγμάτων. Τα αρχαία μνημεία, τα bars, η Πλατεία Αριστοτέλους... Ο νεανικός κόσμος της χαρίζει μία φρέσκια πνοή. Μου αρέσει που οι άνθρωποι εκεί είναι πιο αυθόρμητοι, πιο «ελεύθεροι». 

Όταν ήμουν παιδί ήθελα να ασχοληθώ με τον αθλητισμό. Ήμουν, πραγματικά, όλη τη μέρα με μια μπάλα και έπαιζα. Αυτό ήταν κάτι που άλλαξε μετέπειτα, τόσο με τις σπουδές μου όσο και με την ενασχόληση μου με την εστίαση. Πιστεύω ακράδαντα ότι αυτή η επαφή μου με ώθησε στην ενασχόλησή μου με τη μαγειρική.

Η σχέση μου με τη Θεσσαλονίκη είναι λίγο περίεργη. Ήρθε στη ζωή μου μετά τις σπουδές μου. Τότε δέχτηκα μία πρόταση από το Makedonia Palace, την οποία κι αποδείχθηκα. Το αποτέλεσμα ήταν να παραμείνω για δύο ολόκληρα χρόνια. Από τότε μέχρι και σήμερα αποτελεί μία ισχυρή βάση για εμένα τόσο σε προσωπικό όσο και επαγγελματικό επίπεδο

Έχω σπουδάσει Τοπογράφος στα ΤΕΙ των Σερρών. Παρόλα αυτά ο κλάδος της εστίασης με κέρδισε πολύ γρήγορα. Στην αρχή ασχολήθηκα ως bartender αλλά ο μαγικός κόσμος της μαγειρικής δεν άργησε να με συνεπάρει. Αυτή η διαδικασία ήταν και το έναυσμα για να αντιληφθώ ότι μ' αρέσουν τα δημιουργικά επαγγέλματα. Έτσι ξεκίνησα και τις σπουδές μου στη μαγειρική!

image5.jpeg
Σάββας Σμάλης

Η μαγειρική με μία λέξη είναι δημιουργία.

Το αγαπημένο μου φαγητό είναι τα ελληνικά-παραδοσιακά γεμιστά.

Η γαστρονομία στη Θεσσαλονίκη είχε ανέκαθεν ένα πολύ δυνατό χαρακτήρα και άποψη. Πιστεύω πως τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει άλματα σ' αυτόν τον τομέα και όπως όλα δείχνουν έπεται συνέχεια. Συνεχώς κάνουν την εμφάνισή τους νέοι άνθρωποι, γεμάτοι πάθος, πολλοί από τους οποίους είναι καταρτισμένοι στο εξωτερικό δίπλα σε διάσημους chef και εμβληματικά εστιατόρια. Αυτή η γνώση τους λοιπόν, αποτελεί το «καύσιμο» για να εξελίξουμε τη γαστρονομία την πόλης. 

Το μέλλον της Ελλάδας γαστρονομικά θεωρώ πως δεν έχει να ζηλέψει απολύτως τίποτα από καμία άλλη χώρα του εξωτερικού. Έχουμε πολλές και καταπληκτικές γεύσεις, αγνές πρώτες ύλες, φρέσκα υλικά και μια παράδοση που μας οδηγεί και μας καθοδηγεί. Είμαι σίγουρος πως το επίπεδο θα συνεχίσει να «ανεβαίνει» συνεχώς, κι όπως ανέφερα και προηγουμένως σημαντικό ρόλο σ' αυτήν τη διαδικασία θα παίξουν οι νέοι που θα κάνουν τη διαφορά. 

Η μυρωδιές που «ξυπνούν» αναμνήσεις από τη γειτονιά μου είναι το κρεμμύδι, το σκόρδο, η δάφνη και η κανέλα.

Μία στιγμή στην καριέρα μου που έχει μείνει ανεξίτηλη είναι αυτή που βιώνω τώρα. Βρίσκομαι στη La Paz, στην πρωτεύουσα της Βολιβίας, χαμένος στη μηχανή του χρόνου και ζω μια απίστευτη μαγειρική εμπειρία στο Popular, ένα εστιατόριο που είναι ότι πιο cult έχω συναντήσει. Παραδοσιακές συνταγές που αναβιώνονται ξανά με μοντέρνες τεχνικές και υψηλή αισθητική.

Ένας άνθρωπος που θαυμάζω ιδιαίτερα είναι ο Juan Pablo Reyes. Πρόσκειται για τον chef του εστιατορίου που ανέφερα. 

Το μαγαζί - «στέκι» που μου αρέσει να πίνω τον καφέ μου Peach boy. Είναι ένα από τα πρόσφατα coffee shops στο κέντρο της πόλης. Δίνει ιδιαίτερη προσοχή στην ποιότητα του καφέ, ενώ το το σήμα-κατατεθέν του, το πορτοκαλί χρώμα, κάνει τις ημέρες λίγο πιο πολύχρωμες...

Η πιο έντονη μνήμη που έχω από τη Θεσσαλονίκη μια ανοιξιάτικη βόλτα με τη Vespa και ένας μεγάλος έρωτας. 

All time classic αγαπημένο μου μέρος στην πόλη είναι τα Κάστρα. Λατρεύω να απολαμβάνω τη θεά τόσο το πρωί όσο κι όταν πέφτει το σκοτάδι και ανάβουν τα φώτα. Αυτή η διαδικασία μου προσφέρει μία απίστευτη ηρεμία και με βοηθάει να χαλαρώσω από την πίεση ολόκληρης της ημέρας. 

Το πιο ριψοκίνδυνο πράγμα που έχω κάνει είναι ένα ταξίδι στον Αμαζόνιο.

Η καλύτερη συμβουλή που μου έχουν δώσει ποτέ «αν ρισκάρεις μπορεί και να αποτύχεις, αν δε ρισκάρεις θα αποτύχεις σίγουρα».

Το επόμενο project που ετοιμάζω είναι ένα γλυκοπωλείο στα Κουφονήσια, μαζί με τους συνεργάτες και ιδιοκτήτες από το εστιατόριο Μικρές Κυκλάδες. Παράλληλα ετοιμάζουμε ένα πολύ φρέσκο spot στην ανανεωμένη Στοά Μοδιάνο, με την ομάδα από το Cin Cin

Μια από τις καθημερινές μου συνήθειες είναι η πρωινή βόλτα με την Vespa μου, σε όλη την παραλιακή πλευρά της πόλης. Είναι κάτι, το οποίο με γεμίζει και συμβάλλει θετικά στη διάθεσή μου. 

image3.jpeg

Το «κρυφό» μου σημείο στην πόλη είναι το μικρό πάρκο μετά το "Les Zazous" ακριβώς πάνω στη στροφή. Εκεί που όποιος βρεθεί θα έχει θέα όλη την πόλη, μέσα σε αρκετό πράσινο. Αν είστε τυχεροί θα απολαύσετε ένα σαγηνευτικό ηλιοβασίλεμα. 

Η Θεσσαλονίκη μου αρέσει για αρκετούς λόγους. Είναι ανθρώπινη με καλή ποιότητα ζωής για τους κατοίκους της, οι αποστάσεις είναι μικρές και έτσι έχεις την ευκαιρία να βρίσκεσαι εύκολα και γρήγορα με τους ανθρώπους σου. Από την άλλη πλευρά, το κέντρο της τα συνδυάζει όλα. Plus, έχουμε τη δυνατότητα να αποδράσουμε σε λίγη ώρα σε υπέροχες γειτονικές πόλεις.  

Αν θα άλλαζα κάτι στη πόλη μου θα ήταν σίγουρα την Πλατεία Αριστοτέλους. Πιστεύω πως είναι αρκετά παραμελημένη σε σχέση με άλλες πλατείες στην Ευρώπη που αποτελούν ορόσημο, χαρακτηριστική αυτή της Βαρκελώνης, όπως και ένα καλύτερο κυκλοφοριακό οδικό δίκτυο.

Τη Θεσσαλονίκη θα την ήθελα περισσότερο ευρωπαϊκή με πιο χαρακτηριστική αρχιτεκτονική και μια φρέσκια μάτια μοντέρνας τέχνης.

Αν θα έπρεπε να τη χαρακτηρίσω με 3 λέξεις θα ήταν ανθρώπινη, γοητευτική, παρεΐστικη.