fbpixel

Search icon
Search
SKG Stories: Η πόλη μέσα από τα μάτια του Κωστή Καρατζά
SKG STORIES

SKG Stories: Η πόλη μέσα από τα μάτια του Κωστή Καρατζά

Για τη γειτονιά που μεγάλωσε ως παιδί και την ωραιότερη θέα στην πόλη


Ο Κωστής Καρατζάς σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ενώ στη συνέχεια τη σκυτάλη πήρε το Λονδίνο, με μεταπτυχιακές σπουδές Αρχιτεκτονικής (Architectural Association) και MBA στο Imperial College Business School. Ο ιδρυτής του boutique hotel «The Modernist» στη Θεσσαλονίκη είναι ένας πρωτοπόρος επιχειρηματίας με ανοιχτούς ορίζοντες και όραμα, ένας σύγχρονος "μοντερνιστής" που επιδιώκει την υψηλή αισθητική, την ποιότητα και την αναβάθμιση της καθημερινής ζωής μέσα από κάθε του project. Μεταξύ άλλων, διατελεί μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Aλυσίδας Πολιτισμού IANOS, είναι ο ιθύνων νους πίσω από την πλατφόρμα The Greek Foundation, που προάγει τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό σε όλα τα μήκη και πλάτης της γης και partner στην ελληνική εταιρία Ergon Foods που προσφέρει περισσότερα από 1.200 προϊόντα Ελλήνων παραγωγών, διατηρεί την αλυσίδα εστιατορίων Ergon και υλοποίησε πρόσφατα το πρωτοποριακό project του foodie hotel Ergon House στην Αθήνα. 

Παρακάτω μας ξεναγεί στην πόλη που γεννήθηκε και μεγάλωσε μέσα από τα μάτια του... 

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Τα περισσότερα χρόνια τα πέρασα πέριξ της Αγίας Σοφίας, την οποία νιώθω ως γειτονιά μου. Εκεί ήταν το σπίτι μου, οι παιδικοί μου φίλοι, οι σημαντικότερες αναμνήσεις μου ως παιδί. Θυμάμαι ακόμα να ποτίζω τα λουλούδια στη βεράντα του σπιτιού μας πάνω από τον Χατζηφωτίου και μαζί τα ταψιά με κουλουράκια που περνούσαν από κάτω. Στην αυλή της εκκλησίας παίζαμε από παιδιά, στο καθιερωμένο ραντεβού. Εκεί πηγαίνω πλέον με την κόρη μου. Έζησα κάποια χρόνια και στην Παλιά Παραλία, όταν ακόμη ήταν μια ήσυχη γειτονιά.

Η αγαπημένη μου γειτονιά εξακολουθεί να είναι το κέντρο. Υπάρχουν όμως πολλά διαφορετικά σημεία που μου αρέσουν και θα τα επέλεγα για να ζήσω. Βρίσκω, για παράδειγμα, πολύ όμορφη την περιοχή γύρω από το Πειραματικό. Μεταξύ δηλαδή Φιλίππου και Ολύμπου. Σε ένα ωραίο στενό δρομάκι έμενε για κάποια χρόνια κι ένας πολύ αγαπημένος μου άνθρωπος και θυμάμαι να επισκέπτομαι τη γειτονιά από παιδί. Είναι ακόμη όμορφη, με ωραία κτίρια από τα μέσα του προηγούμενου αιώνα, δέντρα και αρκετή ησυχία για τα δεδομένα του κέντρου.

Πάντα με γοήτευαν η αρχιτεκτονική και το design. Θυμάμαι από παιδί να ζωγραφίζω διαρκώς κτίρια και κατασκευές. Κατέληξα να σπουδάζω Πολιτικός Μηχανικός στη Θεσσαλονίκη, αφού άρεσε πολύ ως αντικείμενο σπουδών και θεωρώ ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της αντίληψής μου για τα πράγματα. Στη συνέχεια έκανα μεταπτυχιακές σπουδές Αρχιτεκτονικής στο Λονδίνο (Architectural Association) όπου κι έμεινα για ένα διάστημα διδάσκοντας μετά το τέλος των σπουδών μου. Αργότερα, αποφάσισα να δοκιμάσω κάτι διαφορετικό κι έκανα MBA στο Imperial College πριν επιστρέψω στη Θεσσαλονίκη και τον ΙΑΝΟ. Έχω ασχοληθεί με διάφορα πράγματα όλα αυτά τα χρόνια και πλέον η βασική μου δραστηριότητα είναι το hospitality και το real estate.

kostiskaratzas3.jpg

Από παιδί θυμάμαι τον εαυτό μου μέσα στον ΙΑΝΟ. Τα Σάββατα πήγαινα πάντα βόλτα ως παιδί και καθόμουν στο πατάρι, όπου γινόταν οι ιστορικές συναντήσεις από τις οποίες περνούσαν πολλοί από τους σημαντικούς λογοτέχνες, εικαστικούς και ανθρώπους του πολιτισμού της Θεσσαλονίκης. Μεγαλώνοντας, πέρασα από το διάβασμα παιδικών βιβλίων και τη ζωγραφική στα τραπεζάκια του παταριού, στη δουλειά του βιβλιοπωλείου. Τμήμα παραλαβών, λογοτεχνία, μελέτες και πολλά άλλα. Πέρασα αρκετό χρόνο σε διάφορα τμήματα και μετά την επιστροφή μου από το Λονδίνο, ανέλαβα πλέον έναν μεγαλύτερο ρόλο. Έχω πολλές έντονες μνήμες από όλα αυτά τα χρόνια, ως παιδί και ως ενήλικας. Ο ΙΑΝΟS είναι ένας μεγάλος συναρπαστικός κόσμος σχέσεων, γεγονότων και αγάπης για το βιβλίο και τον πολιτισμό.

Το Modernist είναι για εμένα ένα κομμάτι του εαυτού μου. Είναι ένα project που ξεκίνησα από το μηδέν και μεγαλώνουμε μαζί. Η ιδέα ξεκίνησε το 2017 και αφετηρία υπήρξε το διατηρητέο κτίριο στην οδό Ερμού, στο οποίο στεγάζεται πλέον το ξενοδοχείο. Η διστακτική πρώτη επαφή μου με τον κόσμο του hospitality, μετατράπηκε γρήγορα σε ενθουσιασμό και όσο περισσότερο έψαχνα και σκάλιζα για να μάθω, τόσο μου άρεσε κι έβρισκα την ιδέα να δημιουργήσω μια μοναδική εμπειρία διαμονής, συναρπαστική.

Το Modernist φιλοδοξεί να προσφέρει μια σύγχρονη και αυθεντική εμπειρία φιλοξενίας που εξάπτει την περιέργεια και μένει ανεξίτηλη στη μνήμη. Βρίσκεται στην καρδιά της πόλης κι έχει μια πολύ διαφορετική φιλοσοφία και αισθητική που διαπνέει όλους τους χώρους, τις υπηρεσίες και τους ανθρώπους του. Στον πυρήνα του concept από την αρχή υπήρξε η σύνδεσή του με την πόλη και τους δημιουργούς της. Έτσι, συνεργαστήκαμε με πολλούς ανθρώπους και brands, ώστε να φέρουμε αυτήν τη δημιουργικότητα μέσα στο ξενοδοχείο, ενώ ταυτόχρονα προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους επισκέπτες να ανακαλύψουν ό,τι πιο ενδιαφέρον συμβαίνει στη Θεσσαλονίκη. Τώρα ετοιμαζόμαστε για το επόμενο μεγάλο βήμα, το άνοιγμα του Modernist στην Αθήνα.

Το πρωτοποριακό project του foodie hotel Ergon House γεννήθηκε ως ιδέα από τον Θωμά Δούζη, συζητώντας το καλοκαίρι του 2018 στη βεράντα του σπιτιού του. Υπήρχε η εμπειρία του ΕΡΓΟΝ ΑΓΟΡΑ στη Θεσσαλονίκη και προστέθηκε στην ιδέα η φιλοξενία, στην οποία εγώ ξεκινούσα τότε τα πρώτα μου βήματα. Το ERGON HOUSE είναι ένας παράδεισος για τους λάτρεις του φαγητού, στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Δημιουργήσαμε μια σύγχρονη, εντυπωσιακή Αγορά που αποτελεί μια μεγάλη γιορτή της ελληνικής κουζίνας και του πολιτισμού. Και για να διευρύνουμε αυτή την εμπειρία ακόμα περισσότερο, ακριβώς από πάνω της τοποθετήσαμε ένα boutique ξενοδοχείο που προσφέρει στους φιλοξενούμενούς του μαθήματα μαγειρικής, ενώ στο rooftop οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν τη μαγευτική θέα της Ακρόπολης στο Retire.

2-dBjOH.jpg

Το πιο ξεχωριστό project της επαγγελματικής μου ζωής είναι το Modernist και το σύντομο αλλά πυκνό ταξίδι των 3 τελευταίων χρόνων. Η εμπειρία της δημιουργίας ενός ζωντανού οργανισμού που αναπτύσσεται πέρα και πάνω από τον ίδιο, είναι ό,τι πιο έντονο και ικανοποιητικό μπορεί να ζήσει κανείς.

Το αγαπημένο μου μέρος στην πόλη είναι η νέα παραλία. Ένα σημείο εκτόνωσης της πόλης, που τόσο ανάγκη έχει από ελεύθερους δημόσιους χώρους. Εκεί όπου συνδιαλέγεται με τη θάλασσα και ισορροπεί. Είναι ζωντανή από πολύ νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ και η ανάπλασή της αποτελεί τη μεγαλύτερη (θετική) αλλαγή στην πόλη εδώ και πολλές δεκαετίες.

Μέσα στην ημέρα μπορεί να με συναντήσει κανείς στο κέντρο της πόλης, μιας και πολύ σπάνια φεύγω από αυτό. Πιθανά σημεία συνάντησης είναι οι διαδρομές μεταξύ του γραφείου μου στην Ικτίνου, του Modernist στην Ερμού και του σπιτιού μου.

Ένας χώρος τέχνης που αγαπώ ιδιαίτερα είναι το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης ως χώρος πολιτισμού αλλά και λόγω της αρχιτεκτονικής του (φέρει την υπογραφή του σημαντικού αρχιτέκτονα Κυριάκου Κρόκου). Επίσης, το Μουσείο Φωτογραφίας με το κρυμμένο καφέ στον όροφο.

Το αγαπημένο μου εστιατόριο είναι Το ΕΡΓΟΝ ΑΓΟΡΑ. Είναι ίσως το μοναδικό στο οποίο θα μπορούσα να τρώω κάθε μέρα. Ο συνδυασμός των γεύσεων, της ατμόσφαιρας και συνολικά του concept το κάνουν πολύ ξεχωριστό.

kostiskaratzas2.jpg

Η συνήθεια με την οποία έχω ταυτίσει την Θεσσαλονίκη είναι ο πρωινός καφές στο Local, πριν ξεκινήσει η μέρα μου, με φίλους ή για δουλειά.

Η αλήθεια είναι ότι δεν βγαίνω συχνά. Όταν το κάνω, είναι συνήθως για φαγητό ή σε ένα από τα λίγα αγαπημένα μου μπαρ στο κέντρο. Μου αρέσει το Βογατσικού, το Local, το Cin Cin και το Ύψιλον.

Δεν έχω ένα αγαπημένο μέρος. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω καινούριες γειτονιές ή να παρατηρώ την πόλη από απόσταση.

Στη Θεσσαλονίκη μου αρέσει η σχέση της με τη θάλασσα, η δημιουργικότητα που κρύβει και ό,τι έχει απομείνει από το πολυπολιτισμικό της παρελθόν.

Αλλά με ενοχλεί η έλλειψη σεβασμού στον Δημόσιο χώρο, η εσωστρέφεια και η έλλειψη παιδείας και αισθητικής.

Την ωραιότερη θέα στην πόλη μπορεί να την απολαύσει κανείς από τη θάλασσα. Είναι μια οπτική που σπάνια μπορούμε να έχουμε και σου δίνει μια πολύ διαφορετική προοπτική για τη Θεσσαλονίκη.

Φωτογραφίες: Dimitris Andritsos