fbpixel

Search icon
Search
Συναρπαστικά βιβλία για την παραλία που θα σας ταξιδέψουν μέσα από τις σελίδες τους
ARTS & CULTURE

Συναρπαστικά βιβλία για την παραλία που θα σας ταξιδέψουν μέσα από τις σελίδες τους

Οι επιλογές που θα κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον σας


Το καλοκαίρι έχει έρθει και ήδη πολλοί είναι αυτοί που έχουν ξεχυθεί στις παραλίες. Όπου κι αν επιλέξετε να περάσετε τη φετινή summer season, το μόνο σίγουρο είναι πως ένα καλό βιβλίο θα γίνει η τέλεια συντροφιά σας και θα σας βοηθήσει να θυμάστε αυτήν την περίοδο για πάντα. Ειδικά εσείς που λατρεύετε τα ταξίδια, θα αγαπήσετε εξίσου και τις επιλογές που συγκεντρώσαμε για εσάς.

Για όλους εσάς που λατρεύετε να ταξιδεύετε, συγκεντρώσαμε τα καλύτερα experiential travel books που μπορείτε να διαβάσετε με αμείωτο το ενδιαφέρον!

1. Στην Παταγονία, Bruce Chatwin

1-RYvCI.jpg

O ορκισμένος ταξιδευτής και enfant terrible της αγγλικής λογοτεχνίας, Bruce Chatwin, ανακάλυψε στην Παταγονία «τη μυρωδιά των παιδικών του χρόνων» κι έγραψε ένα από τα πιο δημοφιλή ταξιδιωτικά βιβλία του 1977. Ο Chatwin, γεμάτος επιμονή για να ανακαλύψει τα μυστικά του κόσμου, έφτασε στο νοτιότερο σημείο της Αμερικής αναζητώντας απομεινάρια βροντόσαυρων και ανακαλύπτοντας μοναχικούς Ευρωπαίους μετανάστες. Το βιβλίο του αποτελείται από 97 μέρη με βάση τους οποίους καταγράφει εξωφρενικές ιστορίες ιθαγενών, τυχοδιωκτών και κολασμένων ψυχών που συνθέτουν τη συναισθηματική τοπογραφία της Παταγονίας. Η ιστορία, οι μαγευτικές εικόνες και η δυναμική αυτού του τόπου φανερώνονται μέσα από τις αφηγήσεις του συγγραφέα, αλλά και την έρευνα και τα ντοκουμέντα που αυτός προσκομίζει.

2. Μικρά Αγγλία, Ιωάννα Καρυστιάνη

2.jpeg

Λίγοι συγγραφείς ξέρουν την Άνδρο όσο η Καρυστιάνη και την έχουν δει στην άγρια και σκληρή αλλά και στην υπόγεια, αρχοντική και ανάλογα δοξασμένη πλευρά της. Η εσωστρέφεια και η αυστηρότητα που χαρακτήριζε τις αρχοντοοικογένειες, με το βλέμμα πάντα στραμμένο πέρα από τα πέλαγα, εκεί όπου χάνονταν οι καραβοκύρηδες και φτιάχνονταν οι εφοπλιστές, είναι κυρίαρχες στο μυθιστόρημα για τη σκληρή καρδιά και τα κυρίαρχα ήθη της Άνδρου. Μικρά Αγγλία έλεγαν το νησί ακριβώς επειδή τολμούσε να αντιπαρατεθεί στο αυτοκρατορικό κλέος της θαλασσοκράτειρας Μεγάλης Βρετανίας και να εμπνεύσει στους κατοίκους αντίστοιχα μεγαλόπνοες ενατενίσεις.

3. Νόα Νόα: Ταξίδι στις Νότιες Θάλασσες, Paul Gauguin

3-9bTIP.jpg

«Έπρεπε να επιστρέψω στη Γαλλία. Με καλούσαν τεράστιες οικογενειακές υποχρεώσεις. Αντίο φιλόξενη, γλυκιά γη, ελεύθερη και όμορφη πατρίδα. Αναχωρώ κατά δύο χρόνια γηραιότερος, νεότερος κατά είκοσι, ακόμα πιο βάρβαρος από όσο ήμουν όταν έφτασα κι εντούτοις πιο μορφωμένος». Ο Gauguin, ως μετα-ιμπρεσιονιστής ζωγράφος, γράφει για την ευωδιαστή Ταϊτή που έγινε καταφύγιό του για μεγάλο μέρος της ζωής του κι επηρέασε καθοριστικά τον τρόπο που αντιμετώπιζε και αποτύπωνε την τέχνη. Μέσα σε αυτό το ταξιδιωτικό βιβλίο του συμπεριλαμβάνεται μια σειρά από εικόνες των πιο διάσημων έργων τέχνης του, προσδίδοντας περισσότερες πινελιές στις περιπέτειες με τις οποίες ήρθε αντιμέτωπος και κλήθηκε να φέρει εις πέρας.

4. Ένας παράξενος ταξιδιώτης, Φιλομήλα Βακάλη-Συρογιαννοπούλου

5-99qgf.jpg

Ήταν μια παγερή νύχτα του Γενάρη. Ο αέρας λυσσομανούσε ξεσηκώνοντας τους πεινασμένους λύκους. Ήχοι διαπεραστικοί ξεχύνονταν από κάθε μεριά. Ψυχή δεν κυκλοφορούσε στον δρόμο και το πανδοχείο ήταν άδειο και κλειστό. Περασμένα μεσάνυχτα ο πανδοχέας άκουσε να του χτυπούν την πόρτα... Σηκώθηκε από το κρεβάτι απρόθυμα και πήγε να δει ποιος μπορεί να ήταν. Άραγε, ποιος να ήταν ο νέος ταξιδιώτης που νύχτα ώρα έφτασε στο πανδοχείο, έμεινε για ένα μήνα και στο διάστημα αυτό άλλαξε τη ζωή της οικογένειάς του; Δάσκαλος, παραμυθάς, μάγος, σοφός ή μήπως... Από πού ερχόταν και πού πήγαινε; Κανείς δεν το έμαθε ποτέ. Το πέρασμά του, ωστόσο, σημάδεψε και ολόκληρη τη μικρή επαρχιακή πόλη και ταυτίστηκε με τη μοίρα της.

5. Αιθιοπία-Αβησσυνία, Σαράντος Ι. Καργάκος

6-aUXKP.jpeg

Ένα ιστορικό και ταξιδιωτικό οδοιπορικό, στο οποίο ανακαλύπτεις μια άλλη Ελλάδα που αποτύπωσε τη σφραγίδα της πολιτιστικής, θρησκευτικής και οικονομικής δραστηριότητας στην Αιθιοπία από τα αρχαία χρόνια ως την πρόσφατη εποχή. Ανακαλύπτεις μια χώρα που σου δίνει την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε άλλο πλανήτη και ο λόγος είναι οι άνθρωποι που τους «δέρνει» η ξηρασία, η φτώχεια και η δυστυχία. Στο βιβλίο, Σαράντος Καργάκος αναφέρεται στην προσωπική του εμπειρία από αυτό το ταξίδι, ενώ ο αναγνώστης μπορεί να ανακαλύψει περισσότερες από 200 φωτογραφίες. 

Καλή ανάγνωση!