fbpixel

Search icon
Search
Shopping therapy: Μύθος ή πραγματικότητα; Η αλήθεια βρίσκεται στη μέση
PSYCHOLOGY

Shopping therapy: Μύθος ή πραγματικότητα; Η αλήθεια βρίσκεται στη μέση

Βγείτε μια βόλτα στην αγορά και διαβάστε τι λένε οι επιστημονικές μελέτες


Είναι επίσημο. Tο shopping μπορεί να λειτουργήσει σε ορισμένες περιπτώσεις σαν «φάρμακο». Προσπαθήστε να θυμηθείτε όλες εκείνες τις στιγμές που βλέπατε μέσα από τη μικρή οθόνη την Carrie Bradshaw του Sex and the City γεμάτη με σακούλες και με τεράστιο χαμόγελο να φωτίζει το πρόσωπό της και τότε, ίσως να κατανοείτε ότι πίσω από μια έξυπνη αγορά, τελικά μπορεί να κρύβονται πολλά περισσότερα από όσα βλέπετε.

Για να ανακαλύψουμε την επιστημονική βάση πίσω από αυτή τη θεωρία, ανατρέξαμε σε μια μελέτη η οποία έγινε πριν από μερικά χρόνια, από το Journal of Psychology and Marketing, η οποία απέδειξε πως το 62% των ανθρώπων που κάνουν shopping, το κάνουν για να ευχαριστήσουν τον εαυτό τους και το 28% για να «γιορτάσουν» ένα γεγονός. Τα ψυχολογικά rewards, λοιπόν, τα οποία λαμβάνει ή νιώθει ότι λαμβάνει ο καταναλωτής -στην πλειοψηφία των περιπτώσεων- είναι και ο κύριος λόγος για τον οποίο οδηγείται σε μια αγορά.

Παρακάτω θα ανακαλύψετε μερικά οφέλη καθώς και τα απόλυτα #not της πιο δημοφιλούς συνήθειας ανάμεσα στις γυναίκες. 

Easing Transitions

stocksy-woman-home-plants-bonninstudio.jpg

Είναι γεγονός πως πολλές φορές οι δυσάρεστες καταστάσεις που βιώνετε σας κάνουν να επιθυμείτε μια αλλαγή. Αναλογιστείτε, τις περιπτώσεις κατά τις οποίες έχετε πιάσει κι εσείς τον εαυτό σας -μετά από ένα χωρισμό ή οποιαδήποτε μεταβατική φάση- να χρειάζεται απεγνωσμένα ένα εύκολο boost. Πολλές φορές, η απάντηση έρχεται μέσα από μια απλή αγορά. Όταν, λοιπόν, το shopping δε γίνεται εξάρτηση -και κατ΄επανάληψιν- αλλά παραμένει απλώς μια ευχάριστη συνήθεια, μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά στην ψυχολογία σας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι αγορές με μέτρο μπορούν να λειτουργήσουν ως μια μορφή ψυχικής προετοιμασίας, καθώς σας βοηθούν να απεικονίσετε το που επιθυμείτε να φτάσετε ή πώς θέλετε να νιώσετε. Πολλές φορές, ο ανθρώπινος εγκέφαλος χρειάζεται μερικά εξωτερικά ερεθίσματα, τα οποία θα τον ωθήσουν να... προχωρήσει παρακάτω, ειδικά από ένα γεγονός που ίσως να σας στεναχώρησε ή σας εκνεύρισε. Έτσι, για παράδειγμα, μερικά καινούργια μαξιλάρια με ζωηρό χρώμα στον καναπέ ή καινούριες κορνίζες για τις αγαπημένες σας φωτογραφίες, μπορούν να σας οδηγήσουν να αλλάξετε τη διάθεσή σας. 

Όπως είναι γνωστό, άλλωστε, με αυτό τον τρόπο μπορείτε να ενισχύσετε τις επιδόσεις σας και να μειώσετε το άγχος σας. Το ανανεωμένο περιβάλλον πάντα λειτουργεί καταλυτικά. 

Dressing for Success

shopping-kai-igia-5.jpg

Οι επιτυχημένες γυναίκες έχουν μυστικά που ακολουθούν κατά γράμμα. Ένα από αυτά είναι να επιλέγουν προσεκτικά τα ρούχα που φορούν στη δουλειά τους, ώστε να δείξουν και τα ανάλογο status. Έτσι, μπορεί πολλές φορές να έχουμε επαναλάβει πως οφείλετε να νιώθετε υπέροχα με όσα ήδη έχετε αλλά σε ορισμένες περιστάσεις, μια ανανέωση -για τους σωστούς λόγους- είναι επιβεβλημένη. Ανακαλύψτε τα key items για αυτή τη σεζόν και κάντε check σε αυτά που θα κάνουν το κάθε office look σας να μοιάζει μοναδικό. Άλλωστε, που ξέρετε; Μπορεί όλα όσα χρειάζεστε να υπάρχουν ήδη στην ντουλάπα σας. 

Αυτή την παραδοχή, έρχεται για να την ενισχύσει μια μελέτη στο Journal of Research in Personality. Αποδείχθηκε πως οι συμμετέχοντες είχαν την ικανότητα να μαντέψουν, την ηλικία, το φύλλο καθώς το εισόδημα κάποιων ανθρώπων, μόνο με μια φωτογραφία των παπουτσιών τους. 

Relaxation

shopping-kai-igia-4.jpg

Θα ακουστεί, παράδοξο, αλλά το online shopping θεωρείται από πολλούς ως μια mini απόδραση από την καθημερινότητα. Έτσι, σύμφωνα με μια ομάδα ψυχολόγων από το University of Alabama πολλές φορές δεν έχει σημασία καν αν θα προχωρήσετε στην αγορά τελικά, αλλά η διαδικασία και μόνο του shopping, θα δώσει στον εγκέφαλό σας το μήνυμα του break από τη ρουτίνα. Αυτός με τη σειρά του το εκλαμβάνει σαν bonus για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, αυξάνοντας πολλές φορές την απόδοση καθώς και το πόσο γρήγορα λαμβάνετε αποφάσεις. Άλλωστε, οι μελέτες αποδεικνύουν ότι το ασυνείδητο, συνεχίζει να αντιμετωπίζει τα προβλήματα, ψάχνοντας λύση, ακόμα κι αν εσείς δεν τα σκέφτεστε και ασχολείστε με μια διαφορετική δραστηριότητα.

Therapy Fail

shopping-kai-igia-3.jpg

Σύμφωνα με την θεραπεύτρια Peggy Wynne, τα ψώνια σε φυσιολογικό βαθμό μπορούν όντως να λειτουργήσουν ως καταπραϋντικό. Παρόλα αυτά, όπως συμβαίνει και με τις υπόλοιπες, γνωστές, εξαρτήσεις, έτσι και εδώ, ο καθένας οφείλει να φροντίζει να διατηρεί ένα μέτρο. 

Αν λοιπόν πιάνετε τον εαυτό σας να κρύβει όσα έχετε αγοράσει, να αποφεύγετε να μιλάτε γι' αυτό και να αισθάνεστε τύψεις ή ντροπή, τότε μάλλον, η κατάσταση ξέφυγε και το mood boost έγινε υπερκαταναλωτισμός. Μην ξεχνάτε ότι οι αγορές δεν είναι απαραίτητες και κατηγορηματικά δεν αποτελούν τρόπο ψυχαγωγίας.