fbpixel

Search icon
Search
Shila Athens: Δείτε πρώτοι τη νέα πρόταση διαμονής με artistic concept που θα σας ταξιδέψει στην παλιά Αθήνα
DESIGN

Shila Athens: Δείτε πρώτοι τη νέα πρόταση διαμονής με artistic concept που θα σας ταξιδέψει στην παλιά Αθήνα

Το νέο boutique hotel στο Κολωνάκι είναι ένα αληθινό και ασφαλές καταφύγιο που διεγείρει όλες τις αισθήσεις


To Shila είναι μια κατοικία στα τέλη της δεκαετίας του 1920 στην καρδιά της Αθήνας, η οποία φέρνει νέο νόημα κι έμπνευση στην ιδέα του boutique hotel. Το κτίριο βρίσκεται σε κεντρική τοποθεσία σε έναν ήσυχο πεζόδρομο, στη μοντέρνα γειτονιά του Κολωνακίου. Το ιδιαίτερο πλαίσιό του προκαλεί την αίσθηση της απομονωμένης πολυτέλειας και του «καταφυγίου» από τον συναρπαστικό θόρυβο της αθηναϊκής ζωής στην πόλη.

shila-artist-atelier-pink-couch.jpg

Είναι ένα χώρος που μάλλον βιώνεται παρά περιγράφεται με λέξεις. Η ιδέα είναι για τους επισκέπτες να αισθάνονται αμέσως σαν στο σπίτι τους, αλλά ταυτόχρονα, να βιώσουν έναν άλλον κόσμο της κομψότητας και του αισθησιασμού. Συνδυάζοντας παραδοσιακά στοιχεία και το σύγχρονο, αυτό το νεοκλασικό σπίτι αποτελείται από έξι ξεχωριστά σχεδιασμένες σουίτες. Κάθε δωμάτιο είναι μοναδικό σε χαρακτήρα και θέμα, αλλά με ένα ενοποιητικό στοιχείο απλότητας και άνεσης.

shila-salon-flowers.jpg

Πέρα από τις σουίτες

Ένας χώρος σχεδιασμένος να προσφέρει πολύ περισσότερα από τις πρακτικές λειτουργίες ενός ξενοδοχείου. Το Shila Athens διαθέτει μια καταπράσινη αυλή, μια ήσυχη ταράτσα, χώρους χαλάρωσης και γωνίες ανάγνωσης, άρα είναι ιδανικό για συγκεντρώσεις, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και ιδιωτικά events. Με τα κινηματογραφικά και θεατρικά του στοιχεία, το κτίριο λειτουργεί ως ένας ευέλικτος χώρος ιδανικός για δημιουργικές παραγωγές που περιλαμβάνουν φωτογραφία και ταινίες. Νωρίτερα φέτος, η κατοικία χρησίμευσε ως σκηνικό για την καμπάνια SS20 του Versace Jeans Couture και αυτή είναι μόνο η αρχή.

shila-entrance.jpg
shila-garden-staircase-Cz1xc.jpg


Ως πρώην ιδιωτική κατοικία, είναι εξίσου κατάλληλη για ένα ευρύ φάσμα εκδηλώσεων. Το Shila μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν ολόκληρη κατοικία για μια πολυτελή διαμονή, ή για να φιλοξενήσει μια ιδιωτική εκδήλωση στα διαφορετικούς δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους ή στο όμορφο roof garden του. Ανεξάρτητα από αυτές τις διαφορετικές δυνατότητες, το κτίριο λειτουργεί σαν μια οργανική κι ενοποιημένη οντότητα που αναπνέει και ρέει, προσκαλώντας σε πολλές ερμηνείες και μετασχηματισμούς.

shila-romantic-dust-garden.jpg

Η ομάδα

Το Shila υλοποιήθηκε χάρη στη συνεργασία μιας διεθνούς, κοσμοπολίτικης, ομάδας καλλιτεχνών, εξαιρετικών ταλέντων, που αφοσιώθηκαν πλήρως στο μοναδικό του concept και δεσμεύτηκαν να επιτύχουν υψηλή ποιότητα σε κάθε επίπεδο.
Η ιδέα της δημιουργίας ενός ξενοδοχείου υψηλών διεθνών προδιαγραφών στο κέντρο της Αθήνας γεννήθηκε από τον real-estate developer Shai Antebi με έδρα του τη Νέα Υόρκη. Το πάθος του για το design και την αυθεντική φιλοξενία, σε συνδυασμό με το οραματικό του πνεύμα συντέλεσαν στη δημιουργία του Shila.
Υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Ευτυχίας Στεφανίδη, που με τη δημιουργική της ευαισθησία και την υψηλή αισθητική ενασχολήθηκε με πολυάριθμα projects από το Λονδίνο μεχρι τη Νέα Υόρκη, και κάτω από το ιδιαίτερο βλέμμα της πολυτάλαντης head designer Anna Bonnet, το Shila μετατράπηκε σε εικόνα-σύμβολο της ελληνικής φιλοξενίας.

shila-lobby.jpg
shila-romantic-dust-bedroom-view.jpg

Ο σχεδιασμός

Στόχος της ομάδας ήταν να προκαλέσει και να βελτιώσει τις προϋπάρχουσες ιδέες του ευρωπαϊκού boutique hotel. Στη διάρκεια διαδικασίας της σύλληψης, ενθαρρύνθηκαν να εξερευνήσουν τη φαντασία τους για το πώς μπορεί να μοιάζει και τι συναισθήματα προκαλεί ένα «ιδανικό μέρος». Αυτές οι ελευθερίες έδωσαν στην ομάδα την αυτοπεποίθηση να σχεδιάσει έναν χώρο που θα ακολουθήσει μια κατευθυντήρια αρχή -ότι «η απλότητα είναι η απόλυτη μορφή εκλεπτυσμού». Η χρήση φυσικών υλικών όπως το μάρμαρο και η πέτρα σε συνδυασμό με μεταλλικές κατασκευές, ξύλο και vintage υφάσματα συνθέτουν τη διαχρονική αισθητική τoυ Shila. Η δημιουργική ομάδα φρόντισε να αποκαλύψει και να διατηρήσει τις ιδιότητες του νεοκλασικού κτιρίου σε όλες τις ποικίλες λεπτομέρειες. Ο συνδυασμός πρωτότυπων αρχιτεκτονικών χαρακτηριστικών με τις αρχικές υφές, έπιπλα κατά παραγγελία και αντίκες είναι τα βασικά «συστατικά» που συμβάλλουν στους μοναδικούς εσωτερικούς χώρους του Shila.

shila-the-dreamers.jpg

Η σπάνια επιλογή επίπλων προήλθε από μια ελληνική οικογενειακή επιχείρηση ξυλουργίας που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1920 έως τις αρχές του αιώνα. Η οικογένεια χρησιμοποίησε μια όμορφη σειρά από vintage υφάσματα από διάφορα μέρη του κόσμου. Η κληρονομιά αυτών των υλικών παραμένει ανέγγιχτη και αποτελούν τη βάση των εσωτερικών χώρων του Shila, συμβάλλοντας στην όμορφη και μυστηριώδη ατμόσφαιρά της. «Πιστεύουμε ότι η κομψότητα και το στιλ δεν έχουν καμία σχέση με την τιμή ή τις ετικέτες» εξηγεί η ομάδα. Στο Shila αυτό προκύπτει από την έμπνευση που παρέχει ο χώρος και από την επιθυμία για κάθε είδους άνεση σε κάθε ιδιωτική σουίτα.

shila-walls.jpg
shila-salon-view.jpg

Το όραμα

To Shila γεννήθηκε από μια βαθιά αγάπη για την Αθήνα -την αιώνια πόλη της μυθικής ομορφιάς- και μια συνεχώς αυξανόμενη επιθυμία να προσφέρει αυθεντική φιλοξενία, ευφάνταστο σχεδιασμό και βιωσιμότητα. Οι επιμελητές του Shila εκτιμούν τα ιδιαίτερα μέρη με αυξημένη ευαισθησία στην αισθητική ικανοποίηση, την άνεση και την ψυχή. Ο στόχος ήταν να επικεντρωθεί σε στοιχεία που βρήκαν ότι λείπουν από ξενοδοχεία που βίωσαν κατά τη διάρκεια των πολλαπλών ταξιδιών τους και να επικεντρωθεί σε μια πραγματικά αυθόρμητη και διακριτική αλληλεπίδραση με τους επισκέπτες. 

Κατά τη δημιουργία του ξενοδοχείου, οι επιμελητές οραματίστηκαν έναν έξυπνο συναρπαστικό και όμορφο χώρο, από τον οποίο οι επισκέπτες δε θα ήθελαν να φύγουν. Αντλώντας από τα αυθεντικά δάπεδα του κτιρίου, τις ψηλές οροφές και τον άγριο κήπο με την παλιά αθηναϊκή γοητεία, φαντάστηκαν ότι είναι το σπίτι και το ατελιέ μιας αινιγματικής μούσας, της «Shila». 

Οι οικοδεσπότες και το προσωπικό του ξενοδοχείου επενδύουν επίσης σε μια διαισθητική μορφή φιλοξενίας όπου η ιδιωτικότητα είναι απόλυτα σεβαστή και όπου οι υπηρεσίες είναι κατά παραγγελία. Ήταν σημαντικό να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον που διεγείρει όλες τις αισθήσεις: η όραση, το άρωμα, η αφή, ο ήχος και η γεύση ενεργοποιούνται και συμβάλλουν απαλά στο αισθησιακό και χαλαρωτικό αποτέλεσμα της διακόσμησης. Από την επιλογή της μουσικής και τα επιμελημένα βιβλία τέχνης, στον βραβευμένο καφέ της Anana, στην οπτική και την κομψότητα.

shila-library.jpg

Η τέχνη είναι αναπόσπαστο μέρος του «ατελιέ» του Shila. Μια προσεκτικά επιμελημένη συλλογή έργων από Έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες ανταποκρίνεται στους διαφορετικούς χώρους του κτιρίου. Ενώ είναι διαθέσιμα προς πώληση, αυτά τα έργα θα εκτίθενται περιοδικά για να παρουσιάσουν διαφορετικούς καλλιτέχνες. Η εποχιακή εμφάνιση νέων έργων τέχνης θα συμβάλει επίσης σε νέες ερμηνείες του Shila ως χώρου και, κατά συνέπεια, ως προορισμού τόσο για τη σύγχρονη τέχνη όσο και για το design.

shila-garden-retreat-kitchenette.jpg

Συνεργασίες

Μια κρίσιμη πτυχή της σύλληψης του ξενοδοχείου είναι οι δημιουργικές συνεργασίες. Με την αφθονία φυσικών υλικών, προϊόντων και καλά συντηρημένων τοπικών χειροτεχνιών στην Ελλάδα, η ομάδα θεώρησε ότι ήταν προτεραιότητα να παρουσιάσει παραγωγούς με μεράκι και ντόπιους τεχνίτες. Καθώς το Shila συνεχίζει να δημιουργεί νέες συνεργασίες με επιχειρηματίες, με τους οποίους μοιράζεται τις ίδιες αξίες, θα συνεχίσει να ασκεί workshops στη μαγειρική, την τέχνη, τον σχεδιασμό και τo self care. Αυτό περιλαμβάνει επί του παρόντος τα φυσικά προϊόντα μπάνιου που είναι αποκλειστικά κατασκευασμένα για το ξενοδοχείο, τα αισθησιακά υφάσματα των ξεχωριστών μπουρνουζιών μας, μέχρι τα υλικά των σπιτικών λιχουδιών. To Shila έβαλε σκέψη και ψυχή σε κάθε λεπτομέρεια.

shila-artist-atelier-pink-bathroom.jpg

Shila και η νέα κανονικότητα

Λαμβάνοντας υπόψη τις αλλαγές στον τρόπο που ταξιδεύουμε μετά την πανδημία, το Shila είναι πολύ προσαρμοσμένο στις ευαισθησίες και τις ανάγκες των επισκεπτών ως προς αυτό. Ακολουθεί αυστηρά τις διεθνείς οδηγίες υγιεινής και το πρωτόκολλο φιλοξενίας. Φροντίζει επίσης για απόλυτη απομόνωση και ιδιωτικότητα λόγω του μεγέθους και του σχεδιασμού του. Κάθε μία από τις έξι ευρύχωρες σουίτες διαθέτει υπαίθριους χώρους, είτε μέσω των μπαλκονιών Juliet είτε με πρόσβαση στον κήπο. Όλοι οι επισκέπτες έχουν πρόσβαση στην ήσυχη ταράτσα και οι υπηρεσίες μπορούν να προσφερθούν στην κάθε σουίτα χωριστά.

shila-attic-antique-bedroom-frame.jpg

Info: www.shila-athens.com & www.aum-ny.com