fbpixel

Search icon
Search
Scoop Up The Love: Τα 5 πράγματα που μπορεί να διδάξει ένα παγωτό στο παιδί
MAGAZINE

Scoop Up The Love: Τα 5 πράγματα που μπορεί να διδάξει ένα παγωτό στο παιδί

Μπορεί να γίνει ένας πολύτιμος σύμμαχος στην εκπαίδευση και την ανάπτυξή τους


Ένα χωνάκι παγωτό συχνά μας ταξιδεύει πίσω στα ξέγνοιαστα χρόνια της παιδικής μας ηλικίας, ξυπνώντας αναμνήσεις χαράς και ευτυχίας. Ωστόσο, το παγωτό δεν είναι απλώς μια απόλαυση από το παρελθόν· μπορεί επίσης να λειτουργήσει ως «γλυκιά θεραπεία». Δε χρειάζεται να το αποκλείσετε από το ψυγείο σας ή να το απαγορεύσετε στα παιδιά σας. Γιατί μπορεί να γίνει ένας πολύτιμος σύμμαχος στην εκπαίδευση και την ανάπτυξή τους.

1. Το παγωτό ενισχύει τον αυτοέλεγχο

Μπορείτε να αξιοποιήσετε το παγωτό για να διδάξετε στα παιδιά σας τον αυτοέλεγχο και να καλλιεργήσετε υγιεινές διατροφικές συνήθειες - από την προετοιμασία σπιτικών, υγιεινών παγωτών μέχρι την καθιέρωση της σωστής μερίδας και του εβδομαδιαίου ορίου κατανάλωσης. Το όριο θα το ορίσετε εσείς και θα πρέπει να είστε σταθεροί στην τήρησή του. Έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά που μαθαίνουν να ελέγχουν τις επιθυμίες τους από νωρίς αναπτύσσουν υψηλά επίπεδα συγκέντρωσης, ενισχυμένη αυτοπεποίθηση και μεγαλύτερη αντοχή στις αντιξοότητες και το άγχος.

shutterstock-2430406921.jpg

2. Το παγωτό προσφέρει ενέργεια

Αυτή η δροσερή απόλαυση περιέχει σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως ασβέστιο, υδατάνθρακες, βιταμίνες και πρωτεΐνες. Το ασβέστιο ενισχύει τα οστά, ενώ οι υδατάνθρακες προσφέρουν άμεσα ενέργεια. Οι πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας συμβάλλουν στην ανάπτυξη του οργανισμού, παρέχοντάς του τα απαραίτητα αμινοξέα που μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεση των παιδιών. Αυτά τα αμινοξέα αυξάνουν τα επίπεδα της τυροσίνης στον εγκέφαλο, η οποία με τη σειρά της ενισχύει την παραγωγή ντοπαμίνης και νορεπινεφρίνης, προσφέροντας περισσότερη εγρήγορση και θετική διάθεση.

3. Το παγωτό ηρεμεί τα παιδιά

Οι νευροδιαβιβαστές είναι κάτι σαν χημικοί αγγελιοφόροι που απαιτούν το κατάλληλο περιβάλλον για να ενεργοποιήσουν τα οφέλη τους κατά την απελευθέρωσή τους. Η τρυπτοφάνη είναι ένα αμινοξύ που περιέχουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα και προσφέρει ήρεμη διάθεση, αυξάνοντας την παραγωγή σεροτονίνης - κάτι που βοηθά τα παιδιά να χαλαρώσουν και να βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου τους.

4. Το παγωτό ενθαρρύνει τη δοκιμή νέων γεύσεων

Το παγωτό μπορεί να αποτελέσει ένα μέσο για να ενθαρρύνετε τα παιδιά να δοκιμάσουν νέα τρόφιμα και να εξερευνήσουν νέες γεύσεις, προσθέτοντας φράουλες, φιστίκια ή άλλα φρούτα.

shutterstock-2466014347.jpg

5. Το παγωτό συμβάλλει στη μαθηματική σκέψη

Η ερώτηση «Πόσα παγωτά έχεις φάει μέχρι σήμερα;» είναι ένας απλός αλλά αποτελεσματικός τρόπος να εξασκήσετε τις μαθηματικές δεξιότητες των παιδιών. Μπορείτε επίσης να τους θέσετε προβλήματα όπως: «Αν κάθε μέρα αγοράζεις ένα παγωτό, πόσα θα έχεις φάει σε έναν μήνα;» ή «Αν αγοράσεις τρία παγωτά και φάω το ένα, πόσα παγωτά σου μένουν;»

Πόσο παγωτό μπορεί να φάει ένα παιδί;

Με μέτρο, το παγωτό μπορεί να αποτελεί ένα αποδεκτό υποκατάστατο για τα παιδιά που δεν καταναλώνουν γάλα. Η ιδανική ποσότητα είναι περίπου 60-80ml, όσο ένα μικρό κυπελάκι, ξυλάκι ή πύραυλος. Είναι προτιμότερο να προετοιμάζετε σπιτικά παγωτά μαζί με τα παιδιά σας. Όσον αφορά στο παγωτό του εμπορίου, επιλέξτε τυποποιημένα προϊόντα από γνωστές βιομηχανίες, καθώς έχουν ελεγχθεί και τα ποσοστά νοθείας είναι ελάχιστα, συγκριτικά με τα χύμα προϊόντα.

Τέλος, αποφύγετε τη χρήση του παγωτού ως μέσου επιβράβευσης. Η σύνδεση της επιβράβευσης με το φαγητό μπορεί να οδηγήσει σε συναισθηματική διατροφή (emotional eating) και να ενισχύσει την ιδέα ότι κάποιες τροφές, όπως το μπρόκολο, είναι υποχρεωτικές, ενώ το παγωτό αποτελεί ανταμοιβή. Αν θέλετε να ανταμείψετε το παιδί σας για την καλή του συμπεριφορά, κάντε το με μια βόλτα, μια ταινία στο σινεμά ή ένα απόγευμα με φίλους.

bimg-20210306-wa00003.jpg

Η Βίκυ Χατζηβασιλείου είναι συγγραφέας των best sellers «Νιάτα Διαρκείας», «Όμορφα μυστικά», «Άλλαξε ζωή και σώμα σε 42 ημέρες», «Κάντο να συμβεί τώρα», και «Ζήτα το σωστά και θα σου δοθεί» δημιουργός του site www. omorfamystika.gr, του podcast "Πάμε Αλλιώς" στο pod.gr, του YouTube channel viCKY'S viTA, διοργανώτρια διά ζώσης σεμιναρίων αυτοβελτίωσης και διατροφής (πληροφ. 6944144117) και Life Coach αριστούχος Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Instagram: @vikyhatzivasiliou

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2024