fbpixel

Search icon
Search
Ruth Bader Ginsburg: Το νέο γλυπτό της κορυφαίας Δικαστή των ΗΠΑ παρουσιάστηκε στο Brooklyn
PEOPLE & MOMENTS

Ruth Bader Ginsburg: Το νέο γλυπτό της κορυφαίας Δικαστή των ΗΠΑ παρουσιάστηκε στο Brooklyn

Ένα έργο τέχνης προς τιμήν μιας σπουδαίας γυναίκας


Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η 87χρονή Δικαστής του Ανώτατου Διακστηρίου των ΗΠΑ άφησε την τελευταία της πνοή, γεγονός που σκόρπισε θλίψη στην παγκόσμια κοινότητα. Ήταν μία γυναίκα που έμεινε πιστή στα πιστεύω και τις αξίες της, ενώ παράλληλα ήταν ευρέως γνωστή για την τεράστια υπεράσπιση της προς τα γυναικεία δικαιώματα, αποτελώντας έμπνευση για πολλές νεαρές που ασχολήθηκαν και συνεχίζουν να ασχολούνται με την πολιτική, όχι μόνο στην Αμερική, αλλά παγκοσμίως.

Ακριβώς 6 μήνες μετά το θάνατό της, ένα νέο άγαλμα, ύψους πάνω από 2 μέτρα και περίπου 300 κιλά, έκανε την εμφάνιση του, αυτήν τη φορά στο City Point Brooklyn, προς τιμήν αυτής της σπουδαίας γυναίκας και δικαστικού. Το συγκεκριμένο οίκημα, όπου δημιουργήθηκε το άγαλμα είναι εμπορικής χρήσης και βρίσκεται περίπου μισό μίλι μακριά από τη γέφυρα του Brooklyn. Είναι ανοιχτό για το κοινό αλλά παράλληλα μπορεί να προβληθεί και από τον ιστότοπο του City point.

210316101955-01-ruth-bader-ginsburg-statue-brooklyn-0312-exlarge-169.jpeg
Σ’ αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι πίσω από αυτήν την εξαιρετική δουλειά «κρύβονται» οι Αυστραλοί καλλιτέχνες Gillie και Marc, οι οποίοι είχαν λάβει έγκριση για τη δημιουργία του πριν από το θάνατό της, που οφείλεται σε επιπλοκές του μεταστατικού καρκίνου στο πάγκρεας.

«Είχαμε την τιμή και το προνόμιο να δημιουργήσουμε τη διακεκριμένη φιγούρα της Ginsburg σε αιώνιο χάλκινο, ως μέρος των Statues of Equality. Το τελικό άγαλμα, αντικατοπτρίζει την επιθυμία της να απεικονιστεί με αξιοπρεπή τρόπο», ανέφεραν οι καλλιτέχνες σε δήλωσή τους.

Η Ginsburg έγινε μόλις η δεύτερη γυναίκα δικαστής στο Ανώτατο Δικαστήριο όταν, το 1993, η τότε πρόεδρος Bill Clinton τη διόρισε. Υπηρέτησε στο δικαστήριο για 27 ολόκληρα χρόνια. Στο άγαλμα, η δικαστίνα στέκεται σε δύο σκαλοπάτια, τα οποία οι καλλιτέχνες δήλωσαν ότι αντιπροσωπεύουν την ανάβασή της για να φτάσει στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

rbg-statue-01-ht-jt-201014-1602685583212-hpembed-15x14-992.jpeg

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η παρουσία του αγάλματος έγινε τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, αφού στις 15 Μαρτίου η Ruth Bader Ginsburg θα γιόρταζε τα 88α
γενέθλια της. Γι’ αυτόν τον λόγο και οι αξιωματούχοι της πόλης ονόμασαν το Δημοτικό Κτήριο του Brooklyn, το οποίο στεγάζει πολλά γραφεία της πόλης, σε «Δημοτικό Κτήριο Ginsburg» προς τιμήν της.

«Σήμερα τιμούμε μια αληθινή κόρη του Brooklyn: Τη δικαστίνα Ruth Bader Ginsburg. Η Ruth Ginsburg αγωνίστηκε για τη δικαιοσύνη και την ισότητα σε όλη της τη ζωή. Η μνήμη της, και αυτό το κτίριο, εμπνέει γενιές να σηκωθούν, να μιλήσουν και να κάνουν τη χώρα μας ένα καλύτερο μέρος για όλους όσους την αποκαλούν σπίτι», δήλωσε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Bill de Blasio.

Στην τελετή, ο de Blasio είπε ότι το κτίριο θα είναι «ζωντανό μνημείο» της Ginsburg όπου οι εργαζόμενοι της πόλης θα συνέχιζαν την κληρονομιά της. Νωρίτερα αυτό το μήνα, οι εκπρόσωποι του Κογκρέσου παρουσίασαν νομοσχέδιο για τη δημιουργία μνημείου στο Ginsburg στο Capitol Hill.