fbpixel

Search icon
Search
Ruth Bader Ginsburg: Έφυγε από τη ζωή η κορυφαία Δικαστής των ΗΠΑ & υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών
LIFE & CAREER

Ruth Bader Ginsburg: Έφυγε από τη ζωή η κορυφαία Δικαστής των ΗΠΑ & υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών

Μια από τις πιο σημαντικές γυναίκες στην πολιτική ιστορία της Αμερικής αφήνει πίσω της μια σπουδαία κληρονομιά


Σε ηλικία 87 ετών κι έχοντας έρθει αντιμέτωπη για σχεδόν τέσσερα χρόνια με την ανίατη ασθένεια, η σπουδαία Ruth Bader Ginsburg έφυγε από τη ζωή εχθές το βράδυ, αφήνοντας πίσω της κάτι παραπάνω από αυτό που θα λέγαμε σημαντική κληρονομιά. Η Δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, κατάφερνε εδώ και χρόνια να παραμένει πιστή στα πιστεύω της, να παρακινεί μια ολόκληρη γενιά νεαρών πολιτικών, αλλά και να αντιτίθεται σε ό,τι πήγαινε κόντρα στον θεσμό της δημοκρατίας. 

Υπέρμαχος των γυναικείων δικαιωμάτων, η Ginsburg αποτέλεσε έμπνευση για πολλές νεαρές γυναίκες που ασχολήθηκαν και συνεχίζουν να ασχολούνται με την πολιτική, όχι μόνο στην Αμερική, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Μέσα από το βαθύ βλέμμα της, τις ακέραιες κουβέντες της και τις δυναμικές απόψεις της καθιερώθηκε ως μια εμβληματική φιγούρα στην παγκόσμια νομική και πολιτική σκηνή. 

ruth-bader-ginsburg.jpg

Η δικαστής πέθανε στην κατοικία της στην Washington, έχοντας στο πλευρό της την οικογένειά της και όσους αγαπούσε, μετά από επιπλοκές του μεταστατικού καρκίνου στο πάγκρεας, από τον οποίο κι έπασχε.

Η Ruth Bader Ginsburg ήταν η μεγαλύτερη σε ηλικία Δικαστής και η δεύτερη γυναίκα που κατέλαβε τη θέση αυτή στο Ανώτατο Δικαστήριο της Αμερικής, όπου και υπηρέτησε για 27 ολόκληρα χρόνια. «Το Έθνος μας έχει χάσει έναν Νομικό ιστορικού επιπέδου», δήλωσε ο Chief Justice, John Roberts, «Στο Ανώτατο Δικαστήριο χάσαμε μία αγαπητή συνάδελφο. Θρηνούμε, αλλά με σιγουριά ότι οι μελλοντικές γενιές θα θυμούνται την Ruth Bader Ginsburg όπως τη γνωρίζαμε εμείς -μία ακούραστη και αποφασιστική πρωταθλήτρια της δικαιοσύνης.»

Α True Icon

3-IcINp.jpg

H ίδια, πάλεψε ενάντια στον κατάφωρο σεξισμό καθ 'όλη τη διάρκεια της καριέρας της. Σημαντική υπερασπίστρια της ισότητας των φύλων, της άρεσε να αστειεύεται ότι θα ακουστεί πραγματικά η «γυναικεία φωνή» στις εννέα έδρες του Ανώτατου Δικαστηρίου, «όταν υπάρχουν εννέα γυναίκες σε αυτές».

Δημιουργώντας εχθρούς στον συντηρητικό πάγκο των Ρεπουμπλικάνων, η Ginsburg διατήρησε ένα χαμηλό τόνων προφίλ, ωστόσο ακούσια το όνομά της συνδέθηκε με τον ορισμό μιας ηρωίδας της σύγχρονης κουλτούρας.

Success Story

1-olRkn.jpg

Γεννημένη το 1933 στο Brooklyn της Νέας Υόρκης, από Εβραίους γονείς σε μια εργατική συνοικία, η Ruth Bader Ginsburg έγραψε στα 13 της χρόνια την πρώτη της νομική έκθεση για τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, ενώ αργότερα ολοκλήρωσε τις σπουδές της στα πανεπιστήμια Cornell -όπου και γνώρισε τον μελλοντικό σύζυγό της Martin Ginsburg- και μετέπειτα Columbia, από όπου εν τέλει πήρε το πτυχίο της. Το 1957 αποτέλεσε μία από τις μόλις εννιά γυναίκες φοιτήτριες της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Harvard, ανάμεσα σε πεντακόσιους άντρες του τμήματος. Εκείνη συνήθιζε να λέει πως η μητέρα της τη συμβούλεψε δύο πράγματα:

«Να είσαι κυρία!» και «Να είσαι ανεξάρτητη!»

Το 1971, η Ginsburg σημείωσε το πρώτο επιτυχημένο επιχείρημά της ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου, όταν υπέβαλε το βασικό brief στην υπόθεση "Reed v Reed", στο οποίο εξέτασε αν οι άνδρες θα μπορούσαν να προτιμηθούν αυτόματα σε σχέση με τις γυναίκες ως συμβολαιογράφοι.

«Τα τελευταία χρόνια, έγινε μια επανεκτίμηση της θέσης των γυναικών στις Ηνωμένες Πολιτείες», ανέφερε στο brief. «Παρακινημένοι από φεμινιστές και των δύο φύλων, τα δικαστήρια και τα νομοθετικά σώματα έχουν αρχίσει να αναγνωρίζουν την επιθυμία των γυναικών για πλήρη ένταξη στον τομέα της δικαιοσύνης, της ελευθερίας και της ίσης προστασίας των νόμων».

Το δικαστήριο συμφώνησε με την Ginsburg, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που το Ανώτατο Δικαστήριο κατέβαλε νόμο εξαιτίας της διάκρισης λόγω φύλου.

Η νεαρή μητέρα, σύζυγος και σκληρά εργαζόμενη Ruth συνέβαλε όσο κανείς στη διαμόρφωση του νομικού πλαισίου για τα δικαιώματα των γυναικών. Δε δίστασε στιγμή να ορθώσει το ανάστημά της ανάμεσα σε «θηρία» του νομικού συστήματος, ενώ μάλιστα είχε εκφράσει την έντονη ανησυχία της για τον τωρινό πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump, χαρακτηρίζοντάς τον «απατεώνα».

Η ζωή της Ruth όμως δεν άρχιζε και τελείωνε στις δικαστικές αίθουσες. Η ίδια υπήρξε εξίσου ενεργή στην τέχνη, τη μόδα, αλλά και στην προσωπική της ευρωστία. Ενώ λόγω της ακούραστης προοδευτικής στάσης της, απέκτησε το status ενός pop icon και ονομάστηκε «Notorious R.B.G.». 

4-bZ73M.jpg
Η νεαρή Ginsburg

Η κηδεία της πρόκειται να πραγματοποιηθεί σε στενό οικογενειακό κύκλο στο Εθνικό Νεκροταφείο Arlington, σύμφωνα με την ανακοίνωση του δικαστηρίου και η ημερομηνία δε διευκρινίζεται ακόμη. Η μοναδική προσωπικότητα, το ακούραστο πνεύμα και η αγάπη της για την ισότητα και την ελευθερία θα αποτελεί ένα αιώνιο πρότυπο για τη νεότερη γενιά γυναικών, ενώ οι αγώνες της θα εμπνέουν, φροντίζοντας το πνεύμα της να παραμένει ζωντανό...

Πάρτε μια γεύση από τη ζωή της κορυφαίας Νομικού στα ντοκιμαντέρ «RBG - Μια ζωή για τη δικαιοσύνη», αλλά και στην ταινία «On the Basis of Sex» που είναι αφιερωμένα στην πορεία και το έργο της γυναίκας–σύμβολο του 21ου αιώνα.