fbpixel

Search icon
Search
Rural House: Mια κατοικία στην Πελοπόννησο που αναδεικνύει άψογα τα φυσικά υλικά της περιοχής
DESIGN

Rural House: Mια κατοικία στην Πελοπόννησο που αναδεικνύει άψογα τα φυσικά υλικά της περιοχής

Υπό την αρχιτεκτονική επιμέλεια του του Studio Ivana Lukovic


Τα φυσικά υλικά που εφαρμόζονται στα υψόμετρα και στο εσωτερικό είναι εμπνευσμένα από τη βιομηχανική αίσθηση των παραδοσιακών πέτρινων στάβλων της Πελοποννήσου. Χτισμένη σύμφωνα με βιώσιμα πρότυπα με περιορισμένα μέσα, η κατοικία 140 τ.μ. αναδεικνύεται ιδανικά μέσα στην καταπράσινη φύση που την περιβάλλει.

Ένα οικόπεδο που βρίσκεται σε ένα απομακρυσμένο, συνηθισμένο χωριό της Καλαμιάς, με ελαιώνες που περιβάλλουν και απρόσκοπτη θέα στον Κορινθιακό κόλπο, είναι o ιδανικός τόπος για να κρατήσει κανείς απόσταση από την απαιτητική αστική ζωή. Ένα νεαρό ζευγάρι που αγαπά τη φύση με τα τρία τους παιδιά είναι οι ένοικοι μιας κατοικίας που μοιάζει να εντάχθηκε αρμονικά στο φυσικό περιβάλλον και να πληρεί στο έπακρο τις απαιτητικές ανάγκες τους. Η μορφολογία του τόπου - η κλίση με διαφορά ύψους 6 μέτρων από πάνω προς τα κάτω, οδήγησε στην απόφαση δημιουργίας του σπιτιού με ταπεινή, πέτρινη εμφάνιση από την πλευρά του δρόμου που λειτουργεί διακριτικά προς στη γειτονιά, ενώ από την πλευρά του κήπου εξελίσσεται σε μια περίοπτη κατασκευή δύο επιπέδων. 

2-OvafZ.jpg

Το επίπεδο εισόδου προσεγγίζεται με ράμπα και αντιπροσωπεύει τον κοινόχρηστο χώρο της κατοικίας. Σχετίζεται μέσω των μεγάλων ανοιγμάτων με την εξωτερική πλατφόρμα παρατήρησης που είναι κατάλληλη για την παρατήρηση αστέρων και τη μακρινή θέα στη θάλασσα. Πρόσθετα ανοίγματα δημιουργήθηκαν στην οροφή, τη Νοτιοδυτική και τη Βορειοανατολική πλευρά του κτιρίου για τη βελτίωση του φυσικού φωτός και του αερισμού. Η επικοινωνία με τον κήπο καθιερώνεται από πρόσοψη, τσιμεντένια σκάλα. Στο χαμηλότερο επίπεδο, οι διατρήσεις της πλάκας στον εσωτερικό διάδρομο δημιουργούν ατμοσφαιρική ιδιωτική περιοχή που μοιάζει με σπήλαιο. Τα υπνοδωμάτια και η σουίτα των επισκεπτών, καθώς και τα μπάνια υποδηλώνουν τη μοναστική αίσθηση του χώρου, χάρη στη βασική, επί παραγγελία επίπλωση. Η άμεση πρόσβαση στον κήπο από αυτά τα μέρη δημιουργείται με δύο αυλές που έχουν το ρόλο των τόπων περισυλλογής.

3-PyrDj.jpg

Φυσικά υλικά, όπως η ανακτημένη τοπική πέτρα που συμπληρώθηκε με νέα, και άλλα είναι εμπνευσμένα από τη βιομηχανική αίσθηση των παραδοσιακών πέτρινων στάβλων που χαρακτηρίζουν την αγροτική περιοχή της Πελοποννήσου. Εφαρμόζονται με σύγχρονο τρόπο συμβάλλουν, μαζί με το φυσικό φως, στον πλούτο των υφών. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι ολόκληρο το 141m2 κατοικήσιμου, προσαρμοσμένου χώρου, είναι χτισμένο με περιορισμένα μέσα, χωρίς να διακυβεύεται η αρχική αρχιτεκτονική πρόταση. Αυτό το σπίτι που αναπτύχθηκε σύμφωνα με τα σύγχρονα βιώσιμα πρότυπα και βρίσκεται σε ένα υγιές περιβάλλον, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην πανδημία του 2020, παρέχοντας στους κατοίκους του ασφάλεια και άνεση.

1-zGrmz.jpg

Αbout

H Ιβάνα Λούκοβιτς γεννήθηκε στο Βελιγράδι της Σερβίας. Αποφοίτησε με διάκριση από την Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου, Σερβία. Από το 1992 ζει και εργάζεται μόνιμα στην Αθήνα, ως εγγεγραμμένος αρχιτέκτονας (μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ΤΕΕ). Μεταξύ 1993 και 1997 συνεργάστηκε σε διάφορα έργα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Από το 1997 τρέχει τo δικό της studio αρχιτεκτονικού και interior σχεδιασμού που ασχολείται επίσης με τον πειραματικό σχεδιασμό διαγωνισμών. Η συμμετοχή της σε έργα είναι από τον αρχικό σχεδιασμό μέχρι την ολοκλήρωση.

new-photo-ivana-1280x1700-crop-1-q70.jpg

Images © Athina Souli

Ανακαλύψτε στη gallery περισσότερες φωτογραφίες!