fbpixel

Search icon
Search
Rishi Sunak: Ποιος είναι ο νέος πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας
PEOPLE & MOMENTS

Rishi Sunak: Ποιος είναι ο νέος πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας

Σκάνδαλα, αντιδράσεις και μία νέα εποχή για τη χώρα


Η Μεγάλη Βρετανία μπαίνει σε μία νέα εποχή, ανοίγει -σε σύντομο χρονικό διάστημα- μία νέα σελίδα. Λίγες ημέρες μετά από την παραίτηση της Liz Truss, όλες οι προβλέψεις επιβεβαιώθηκαν κι ο Rishi Sunak γίνεται ο πέμπτος πρωθυπουργός της Βρετανίας, μετά το δημοψήφισμα για το Brexit το 2016. Οι εξελίξεις «τρέχουν» στη χώρα κι ο κόσμος, παρακολουθεί όλα όσα συμβαίνουν, σε μία Μεγάλη Βρετανία που έχει βιώσει το τελευταίο διάστημα πολλές και σημαντικές αλλαγές, που επηρεάζουν τη ζωή και την καθημερινότητα των πολιτών της -κι όχι μόνο- σε μεγάλο βαθμό.

Μία ακόμη αλλαγή!

New Era

Η Liz Truss ανακοίνωσε την παραίτησή της από την ηγεσία των Συντηρητικών της Βρετανίας το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης και κάπως έτσι, αυτόματα ξεκίνησε η διαδικασία διαδοχής της στην πρωθυπουργία. Βλέποντας όλο και περισσότερα στελέχη του κόμματος να ζητούν την παραίτητή της, η Truss παραιτήθηκε μετά από μόλις 45 ημέρες κι έγινε η πρωθυπουργός με τη μικρότερη θητεία στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ από την πρώτη στιγμή, ξεκίνησε μία έντονη φημολογία για τον διάδοχό της και τελικά, έγινε αυτό που ανέμεναν οι περισσότεροι. Ο «εκλεκτός» είναι ο Rishi Sunak, που έμεινε μόνος του στην κούρσα της διαδοχής του πρωθυπουργικού θώκου κι είναι έτοιμος να αναλάβει τα νέα του καθήκοντα, έχοντας μπροστά του ένα δύσκολο, μακρύ μονοπάτι. «Ο Rishi Sunak εκλέγεται ηγέτης του Συντηρητικού κόμματος και θα διαδεχθεί τη Liz Truss», σημείωσε -μεταξύ άλλων- ο Graham Stuart Brady, πρόεδρος της Επιτροπής 1922 που είχε αναλάβει τη διαδικασία της εκλογής, στέλνοντας αυτός το πρώτο μήνυμα με φόντο την επόμενη μέρα.

titlo-g3RgA.jpg

O Sunak, κανόνισε αμέσως μία συνάντηση με τους βουλευτές των Τόρις, συνοδευόμενος από αρκετούς υποστηρικτές του, για να τον υποδεχθούν άπαντες στην αίθουσα με ένα ζεστό χειροκρότημα, σε μία ιδιαίτερη στιγμή. «Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μια σπουδαία χώρα, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αντιμετωπίζουμε μια βαθιά οικονομική πρόκληση. Δεσμεύομαι ότι θα σας υπηρετήσω με ακεραιότητα και ταπεινότητα και θα εργάζομαι καθημερινά για να αποδώσω για τον βρετανικό λαό», ανέφερε στην πρώτη του τοποθέτηση ο ινδικής καταγωγής, πολιτικός, που -πλέον- αναλαμβάνει έναν νέο, πολύ πιο σημαντικό ρόλο και καλείται να κάνει πράξη όσα εξήγγειλε, με τους Βρετανούς πολίτες να βιώνουν μία ιδιαίτερη πραγματικότητα και πολλές αλλαγές. Όπως συμβαίνει σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, υπάρχουν αυτοί που χαμογελούν, αλλά κι αυτοί που αντιδρούν έντονα για τον Rishi Sunak. Ποιος είναι όμως στην πραγματικότητα ο νέος πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας;

Who is who

Γεννήθηκε στο Σαουθάμπτον της νότιας Αγγλίας κι οι γονείς του, έχουν ινδική καταγωγή, καθώς πήραν την απόφαση να μεταναστεύσουν στη Βρετανία από την ανατολική Αφρική, τη δεκαετία του 1960. Ο Sunak, αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και στη συνέχεια, βρέθηκε στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, όπου γνώρισε τη σύζυγό του Akshata Narayan Murty, πατέρας της οποίας είναι ο Ινδός δισεκατομμυριούχος Narayana Murthy, ιδρυτής του κολοσσού Infosys Ltd. Αγαπούσε την πολιτική από μικρός κι από μικρός, επέλεξε το δικό του μονοπάτι, με την περιουσία του να υπολογίζεται -πλέον- σε περίπου 730 εκατομμύρια στερλίνες ή 827 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την Sunday Times Rich List. Μόλις στα 39 του χρόνια, ανέλαβε τη θέση του υπουργού Οικονομικών, όταν ήταν πρωθυπουργός ο Boris Johnson, ενώ με την εμφάνιση της πανδημίας, ήταν αυτός που ανέλαβε να φτιάξει και να αναπτύξει ένα πρόγραμμα αναστολής εργασίας, προκειμένου να παρέχει στήριξη σε εκατομμύρια Βρετανούς πολίτες. Στις αρχές του Ιουλίου υπέβαλε την παραίτησή του, κάτι που στην πορεία οδήγησε στη διάλυση του υπουργικού συμβουλίου και μετέπειτα, στη διάλυση της Κυβέρνησης του Johnson, με τη συνέχεια να είναι γνωστή. Κατηγορήθηκε έντονα γι' αυτό κι είναι χαρακτηριστικό, πως έγινε λόγος ακόμη και για προδοσία, με τον ίδιο από τη μεριά του να κλείνει τα αυτιά του σε όσα ειπώθηκαν και να κοιτάζει μπροστά.

24uk-politics-sunak-wealth-01-articlelarge-v2.webp

Υπάρχει -ωστόσο- και κάτι ακόμη που δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα σε πολλούς ανθρώπους. Η Akshata Narayan Murty, έχει βρεθεί πολλές φορές στο επίκεντρο για τους χειρότερους δυνατούς λόγους, ενώ πριν από μερικούς μήνες ξέσπασε ένα τεράστιο σκάνδαλο, βάζοντας τον Sunak αλλά και την ίδια στο επίκεντρο. Η σύζυγος του νέου πρωθυπουργού της Βρετανίας, εκμεταλλεύτηκε τη φορολογία μη μόνιμων κατοίκων και παρά το γεγονός ότι ζούσε στο Λονδίνο, δεν πλήρωνε φόρους για τα κέρδη της από τις δραστηριότητές της στο εξωτερικό. Ο Sunak στάθηκε στο πλευρό της και την υπερασπίστηκε, υποστηρίζοντας πως η σύζυγός του αγαπάει την πατρίδα της και δε θα έπρεπε να υποχρεωθεί να διακόψει τους δεσμούς της με την Ινδία, επειδή τον παντρεύτηκε. Μπορεί η Murty να παραιτήθηκε στη συνέχεια από αυτό το ειδικό, φορολογικό καθεστώς, ωστόσο, το ζευγάρι συνολικά δέχθηκε ένα τεράστιο πλήγμα κι όπως υποστηρίζουν πολλοί, ίσως γι' αυτό δεν εξελέγη πρωθυπουργός ο σύζυγός της στις τελευταίες εκλογές. 

«Τις τελευταίες ημέρες, πολλοί έκαναν ερωτήσεις σχετικά με τις φορολογικές μου υποθέσεις. Για να είμαι σαφής, πλήρωσα φόρο σε αυτή τη χώρα για το εισόδημά μου στο Ηνωμένο Βασίλειο και διεθνή φόρο για το διεθνές εισόδημά μου. Κατανοώ και εκτιμώ τη βρετανική αίσθηση δικαιοσύνης και δεν επιθυμώ το φορολογικό μου καθεστώς να αποσπά την προσοχή του συζύγου μου ή να επηρεάζει την οικογένειά μου. Από τώρα θα πληρώνω φόρο στο Ηνωμένο Βασίλειο σε προκύπτουσα βάση για όλο μου το παγκόσμιο εισόδημα, συμπεριλαμβανομένων των μερισμάτων και των κερδών κεφαλαίου, οπουδήποτε στον κόσμο προκύψει αυτό το εισόδημα. Το κάνω επειδή το θέλω, όχι επειδή το απαιτούν οι κανόνες», υποστήριξε η Murty, θέλοντας να δώσει τη δική της απάντηση σε όσα γράφτηκαν κι ειπώθηκαν. Σε κάθε περίπτωση, η Βρετανία μπαίνει σε μία νέα εποχή κι ετοιμάζεται για μία νέα ημέρα. Ο Rishi Sunak, ένας άνθρωπος με ινδικές ρίζες κι ένα πλούσιο βιογραφικό, είναι έτοιμος να αναλάβει τα νέα του καθήκοντα και στο πλευρό του, θα έχει την Akshata Narayan Murty, όπως όλα τα τελευταία χρόνια. Είναι ο νέος πρωθυπουργός της χώρας και θα γράψει τη δική του ιστορία...