fbpixel

Search icon
Search
Refresh your home: 7 νέα trends στη διακόσμηση για το 2024
INTERIORS

Refresh your home: 7 νέα trends στη διακόσμηση για το 2024

Οι τάσεις στο interior design που θα κυριαρχήσουν τη νέα χρονιά


διακόσμηση διαμορφώνει τα συναισθήματα που αισθανόμαστε οι ίδιοι μέσα στο σπίτι μας. Πλέον, στο προσκήνιο έχει έρθει η σημασία της λειτουργικότητας σε όλους τους χώρους. Το 2024, λοιπόν, τα interior trends θα βασίζονται στη δημιουργικότητα, αλλά και στη διασφάλιση της άνεσης και της ευελιξίας σε κάθε γωνία του σπιτιού. 

Παρακάτω, μοιραζόμαστε τα βασικότερα trends, που θα κυριαρχήσουν στους χώρους μας τη νέα χρονιά!

1. Δημιουργία «υβριδικών» χώρων

robert-brown-interior-design-portfolio-interiors-family-room-media-1501110849-9469113-1557866371.jpg
Emily J Followill, ELLE Decor

Ζούμε σε μια εποχή κατά την οποία οι χώροι πολλαπλών χρήσεων μας είναι απαραίτητοι, καθώς ένα μεγάλο μέρος της εργασίας μας γίνεται υβριδικά. Τα δωμάτια του σπιτιού πρέπει εξυπηρετούν πολλαπλούς σκοπούς, καθώς η άνεση είναι σημαντική. Η AD PRO, Brigette Romanek, αναφέρει ότι «η δημιουργία χώρων, τόσο για την πραγματοποίηση απομακρυσμένης εργασίας όσο και για την αποσύνδεση από αυτή, απαιτεί ουσιαστική ανανέωση στις υπάρχουσες διατάξεις».

2. Αλλαγή σε γήινους τόνους

e48f9c8249ff6d8c42e597ff34ea0cff.jpg

Σε αντίθεση με το 2023, οι σχεδιαστές στρέφονται προς τις πιο ζεστές αποχρώσεις σε μια προσπάθεια να προδώσουν χαρακτήρα στους εσωτερικούς χώρους. Ειδικότερα, το 2024 παρατηρούμε ανοδική τάση σε γήινες παλέτες με χρώματα όπως το πράσινο, το βουργουνδί, το κρεμώδες λευκό και φυσικά πολλές αποχρώσεις του καφέ. Άλλωστε, σχεδιαστές εσωτερικών χώρων σε μια έρευνα τάσεων του 1stDibs για το 2024 ανέδειξαν το καφέ ως ένα από τα τρία κορυφαία χρώματα για τη νέα χρονιά. Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε το ζεστό Peach Fuzz (απαλό ροδακινί), που αναδείχθηκε χρώμα της χρονιάς.

Tip: Ενσωματώστε διαφορετικούς τόνους, υφές και μοτίβα, ώστε να χαρίσετε πολυεπίπεδη αίσθηση και εποχιακή ευελιξία σε κάθε δωμάτιο.

3. Μαξιμαλισμός και τολμηρά μοτίβα

benjamin-vandiver-1-656e17235acbf-rzgUz.jpg
Joshua McHugh, ELLE Decor

Ο μαξιμαλισμός βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο και κάθε εκατοστό εσωτερικού χώρου αποτελεί ευκαιρία για καλλιτεχνική έκφραση. Η μετακίνηση προς πιο μαξιμαλιστικές και πολύχρωμες επιλογές, ίσως αποτελούν αντίδραση στις minimal τάσεις των τελευταίων ετών. Θα βλέπουμε όλο και περισσότερα, ιδιαίτερα και δημιουργικά στοιχεία στα σπίτια, χωρίς όμως να αφήνουμε έξω τον παραδοσιακό σχεδιασμό. Οι παλαιότερες τάσεις θα επανέλθουν με νέους, καινοτόμους και πρωτότυπους τρόπους.

4. Vintage λεπτομέρειες

maxresdefault.jpg

H αγάπη για τη vintage αισθητική αυξάνεται διαρκώς. Οι περισσότεροι συνδυάζουν το μοντέρνο design με τις retro γραμμές, δημιουργώντας ένα μοναδικό mix 'n' match στη διακόσμηση του σπιτιού. Λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες περιβαλλοντικές συνθήκες, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, τα vintage ξύλινα έπιπλα αποτελούν διαχρονικά κομμάτια, που μειώνουν το συλλογικό αποτύπωμα άνθρακα.

Tip: Ακόμη κι αν ακολουθείτε διαφορετικό ύφος διακόσμησης, μερικές vintage πινελιές θα απογειώσουν τον χώρο σας.

5. Βιωσιμότητα στη διακόσμηση

bluemoon-design-fuzhou-yango-original-territory-courtyard-vill-11-e1639064655759.jpg
SBID

Η ενσωμάτωση βιώσιμων στοιχείων στην εσωτερική διακόσμηση θα είναι βασικό θέμα για το 2024. Η βιωσιμότητα έχει γίνει ευρύτερος στόχος για τη βιομηχανία του design, σε μια προσπάθεια να μειώσει σημαντικά τις αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις και να ενισχύσει την ευημερία και στους χώρους του σπιτιού. Τα φιλικά προς το περιβάλλον υλικά, οι ενεργειακά αποδοτικές λύσεις και η χρήση επαναχρησιμοποιημένων διακοσμητικών κομματιών αποτελούν πλέον προτεραιότητες τόσο για τους σχεδιαστές εσωτερικών χώρων όσο και για τους ιδιοκτήτες των σπιτιών. Ο συνδυασμός της βιωσιμότητας και του στιλ αναδιαμορφώνει το αισθητικό πεδίο και θέτει σε πρώτο πλάνο τις υπεύθυνες σχεδιαστικές αποφάσεις. Φυσικά, αυτό δε σημαίνει μόνο την επαναχρησιμοποίηση αντικειμένων, την ανακύκλωση ή τη μείωση της κατανάλωσης. Παράδειγμα αποτελεί η επιλογή ειδών μεγάλης διάρκειας και αντοχής, όπως τα μέταλλα. Αν και εξαιρετικά ανθεκτικά υλικά, είναι εύκολα προσαρμόσιμα σε κάθε είδους κατασκευές. Το 2024, θα τα δούμε πιο έντονα και ως ξεχωριστά διακοσμητικά στοιχεία, αλλά και ως λεπτομέρειες σε έπιπλα και κατασκευές.

6. Bouclé και απαλά υφάσματα

coco-republic-white-boucle-sofa-in-luxe-living-room.jpg
TLC Interiors

Το bouclé είναι ένα είδος υφάσματος, που έχει αγαπηθεί ιδιαίτερα από το ευρύτερο κοινό, καθώς αποπνέει μια αίσθηση χλιδής. Κυριάρχησε το 2023 και θα συνεχίσει να πρωτοστατεί το 2024. Όπως αναφέρει ο σχεδιαστής του AD100, Josh Greene: «Στους ανθρώπους αρέσει το bouclé επειδή είναι απαλό και αγκαλιάζει ωραία τα στρογγυλεμένα έπιπλα». Ωστόσο, οι μέρες των συμπαγών χρωμάτων έχουν περάσει. Οι Bouclé υφές δύο τόνων σε συνδυασμό με τα απαλά και ανθεκτικά υφάσματα, όπως το σενίλ, είναι το μέλλον.

7. Τοίχοι με τρισδιάστατο φινίρισμα και πολλές ταπετσαρίες

hotel-les-deux-gares-paris-interiors-luke-edward-hall-dezeen-2364-col-15-scaled.jpg
Dezeen

Απαλά φινιρίσματα, όπως τα μάλλινα, θα κυριαρχήσουν τη νέα χρονιά - ακόμα και στους τοίχους. Η σχεδιάστρια του AD PRO Directory, Zoe Feldman, αναφέρει: «Νομίζω ότι θα δούμε πιο απαλά φινιρίσματα στους τοίχους, συμπεριλαμβανομένων των μάλλινων». Το νέο trend απαιτεί συνδυασμό πολλαπλών υφασμάτων, που δουλεύουν μαζί σε ένα κομμάτι. Επιπλέον, η Joa Studholme, επιμελήτρια χρωμάτων για το Farrow & Ball, προβλέπει ότι «η μεταμορφωτική δύναμη της ταπετσαρίας θα ενσωματωθεί σε γραφικές ρίγες που χρησιμοποιούνται με πολλούς τρόπους: οριζόντια, κάθετα, πάνω από ταβάνια, ακόμη και πόρτες». Την νέα χρονιά, οι σχεδιαστές θα εισχωρήσουν βαθύτερα στον κόσμο του μαξιμαλισμού μέσω της ταπετσαρίας. «Οι άνθρωποι αισθάνονται όλο και πιο άνετα με τους μαξιμαλιστικούς και βαθιά εξατομικευμένους χώρους», υπογραμμίζει η σχεδιάστρια του AD PRO Directory, Victoria Sass.