fbpixel

Search icon
Search
Ramsay Hunt: Τι είναι το σπάνιο σύνδρομο από το οποίο πάσχει o Justin Bieber;
HEALTH

Ramsay Hunt: Τι είναι το σπάνιο σύνδρομο από το οποίο πάσχει o Justin Bieber;

Η εξομολόγηση κι η σημαντική αλλαγή στη ζωή του ηθοποιού


Το τελευταίο διάστημα ο Justin Bieber αναγκάστηκε να ακυρώσει μία σειρά από live εμφανίσεις που επρόκειτο να κάνει και μέχρι τώρα, κανείς δε γνώριζε το λόγο. Μέχρι που ο τραγουδιστής, πήρε την απόφαση να μιλήσει ξεκάθαρα, να πει τη δική του αλήθεια για το τι πραγματικά συμβαίνει. Μία αλήθεια, που σόκαρε τους fans του κι ήρθε να μας υπενθυμίσει για μία ακόμη φορά πως δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν αντιμετωπίζει προβλήματα. Πρώτα, ήταν η Hailey, η αγαπημένη του σύζυγος αυτή που αντιμετώπισε ένα σημαντικό θέμα με την υγεία της και τώρα, ο Justin δίνει τη δική του μάχη...

Η σκληρή εξομολόγηση του τραγουδιστή!

Η στιγμή που άλλαξαν όλα

Τα social media έχουν πολλές, διαφορετικές πλευρές. Μπορεί να γίνουν σκληρά, όταν τα χρησιμοποιούν εντελώς λάθος συγκεκριμένοι άνθρωποι, όμως, μπορεί να αποδειχθούν κι εξαιρετικά χρήσιμα. Είναι σημαντικό να μιλάμε ανοικτά για όσα μας συμβαίνουν και να μοιραζόμαστε τα προβλήματά μας, καθώς μόνο έτσι αποκτούμε δύναμη και μπορούμε να συνεχίσουμε ο καθένας, τον δικό του προσωπικό αγώνα. Αυτό ακριβώς έκανε τώρα ο Justin Bieber. Δημοσιεύοντας ένα video στο λογαριασμό του στο Instagram, ο πασίγνωστος τραγουδιστής μίλησε ανοικτά για το σύνδρομο Ramsay Hunt, που άλλαξε τη ζωή του κι όλα όσα γνώριζε μέχρι τώρα. Έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο κι εξήγησε τι του συμβαίνει, θέλοντας να δώσει -ενδεχομένως- το παράδειγμα και σε άλλους ανθρώπους. 


«Είναι αρκετά σοβαρό, όπως μπορείτε να δείτε. Είναι από έναν ιό που επιτίθεται στο νεύρο του αυτιού μου και στα νεύρα του προσώπου κι έχει προκαλέσει την παράλυσή του. Όπως μπορείτε να δείτε, αυτό το μάτι δεν ανοιγοκλείνει. Δεν μπορώ να χαμογελάσω από αυτή την πλευρά του προσώπου μου, αυτό το ρουθούνι δεν κινείται. Οπότε υπάρχει πλήρης παράλυση σε αυτή την πλευρά του προσώπου μου», ανέφερε αρχικά ο Justin, για να συνεχίσει: «Για όσους είναι απογοητευμένοι από την ακύρωση των επόμενων συναυλιών μου, είναι σημαντικό να κατανοήσουν πως σωματικά προφανώς δεν είμαι σε θέση να ανταποκριθώ. Το σώμα μου, μου λέει ότι πρέπει να ρίξω ρυθμούς. Ελπίζω να καταλαβαίνετε. Θα χρησιμοποιήσω αυτή την περίοδο για να ξεκουραστώ, να χαλαρώσω και να επιστρέψω στο 100%, έτσι ώστε να μπορώ να κάνω αυτό για το οποίο γεννήθηκα». Όπως φαίνεται στο σχετικό post που έκανε, η μία πλευρά του προσώπου του έχει παραλύσει κι αυτός είναι κι ο λόγος, που αναγκάστηκε να αλλάξει όλη την καθημερινότητά του το τελευταίο διάστημα και να ακυρώσει τις εμφανίσεις του. Είναι μία δύσκολη στιγμή, αλλά δεν σταματάει να παλεύει...

Τι είναι το σύνδρομο Ramsay Hunt;

Το σύνδρομο Ramsay Hunt είναι μια από τις κύριες αιτίες παράλυσης του νεύρου του προσώπου. Είναι η δεύτερη πιο συχνή αιτία παράλυσης των περιφερικών νεύρων κι ουσιαστικά, αντιπροσωπεύει το 7% όλων των περιπτώσεων, ενώ πήρε το όνομά του από τον Αμερικανό νευρολόγο, James Ramsay Hunt, που το εντόπισε στις αρχές του 20ού αιώνα. Πρόκειται για μια σπάνια νευρολογική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από παράλυση προσώπου, εμπλοκή του εξωτερικού ακουστικού πόρου και της τυμπανικής μεμβράνης και συνδέεται με τον ίδιο ιό που προκαλεί τόσο την ανεμοβλογιά όσο και τον έρπητα ζωστήρα, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Ωτορινολαρυγγολογίας. Αρκετές πειραματικές μελέτες έχουν δείξει πως όταν έχει προσβληθεί από ανεμοβλογιά κάποιος, ο ιός μπορεί να παραμείνει αδρανής για δεκαετίες. Ωστόσο, λόγω κάποιων συνθηκών -πίεση, πυρετός, βλάβη των ιστών, ακτινοθεραπεία, ανοσοκαταστολή- μπορεί να ενεργοποιηθεί και σε ορισμένες περιπτώσεις να οδηγήσει στην ανάπτυξη του συνδρόμου.

shutterstock-1674726574.jpeg

Ωστόσο, οι ειδικοί ξεκαθαρίζουν πως εμφανίζεται σπάνια κι είναι ενδεικτικό, πως μόνο πέντε άτομα ανά 100.000 προσβάλλονται από αυτό ετησίως, ενώ τα πιο σημαντικά κλινικά χαρακτηριστικά του είναι η παράλυση των νεύρων του προσώπου κι η εμφάνιση εξανθημάτων, αλλά κι ο πονοκέφαλος, η ναυτία, η αυξημένη θερμοκρασία του σώματος, η απώλεια ακοής, η εμβοή κι ίλιγγος. Ανάλογα με την έκταση της νευρικής βλάβης, χρειάζεται να περάσουν μερικές εβδομάδες προκειμένου να ολοκληρωθεί το στάδιο της ανάρρωσης, ωστόσο, στις πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να προκληθεί ακόμη και μόνιμη απώλεια ακοής και βλάβη στα μάτια.

Ποια είναι η θεραπεία;

Η θεραπεία που χρησιμοποιείται στο σύνδρομο Ramsay Hunt, επικεντρώνεται -αρχικά- στην καταστολή της μολυσματικής διαδικασίας και τη μείωση των συμπτωμάτων και του πόνου, αλλά και του κινδύνου ανάπτυξης νευρολογικών φαινομένων μακροπρόθεσμα.

Συνήθως, οι τρόποι αντιμετώπισης είναι οι εξής:

  • Αντιικά φάρμακα: Στόχος είναι να σταματήσει όσο πιο άμεσα γίνεται η εξέλιξη του ιικού παράγοντα.
  • Κορτικοστεροειδή: Χρησιμοποιούνται συνήθως σε υψηλές δόσεις για σύντομες χρονικές περιόδους, προκειμένου να αυξηθεί η επίδραση των αντιικών φαρμάκων, ενώ μπορεί να χρειαστεί κι η χορήγηση στεροειδών για τη μείωση της φλεγμονής.
  • Αναλγητικά: Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο πόνος που σχετίζεται με το ακουστικό περίπτερο είναι σοβαρός κι έτσι, κάποιοι ειδικοί χρησιμοποιούν φάρμακα που περιέχουν οξυκωδόνη ή υδροκωδόνη για την αναλγητική θεραπεία.