fbpixel

Search icon
Search
Qigong: η αρχαία κινέζικη γυμναστική για τέλειο σώμα και πνεύμα
WELLNESS

Qigong: η αρχαία κινέζικη γυμναστική για τέλειο σώμα και πνεύμα

Εναλλακτικές λύσεις που θα σας αλλάξουν την οπτική


Το Qigong (προφέρεται chee-gong) είναι μια αρχαία κινεζική γυμναστική και θεραπευτική τεχνική που περιλαμβάνει διαλογισμό, ελεγχόμενη αναπνοή και ασκήσεις κίνησης. Ο χαρακτήρας "Qi" που αποτελεί το πρώτο μέρος του τσιγκόνγκ είναι μια λέξη που μεταφράζεται δύσκολα, αλλά σύμφωνα με τον Peter Wayne, βοηθό καθηγητή ιατρικής στη Ιατρική Σχολή του Harvard, αφορά τη ζωτική ενέργεια, τις πληροφορίες, την αναπνοή ή το πνεύμα. Ο δεύτερος χαρακτήρας στο τσιγκόνγκ, «Gong», σημαίνει καλλιέργεια ή κυριότητα. Ως εκ τούτου, το Qigong μεταφράζεται μερικές φορές ως «καλλιέργεια ζωτικής ενέργειας» ή «κυριαρχία της ενέργειάς σας».  

Υπάρχουν πολλές μορφές αυτής της πρακτικής που ασκούνται σε όλο τον κόσμο. Ορισμένες από αυτές τις μορφές περιλαμβάνουν αναπνοή και διαλογισμό για την προώθηση της πνευματικότητας και της υγείας, ενώ άλλες είναι πιο έντονες και περιλαμβάνουν ασκήσεις πολεμικών τεχνών. Το Tai chi, για παράδειγμα, είναι μια ευρέως διαδεδομένη άσκηση μυαλού-σώματος, που μερικές φορές αναφέρεται ως μια μορφή qigong επειδή έχει να κάνει με τη διαχείριση του qi.  

qi-gong-2.jpg

The Eyes in Qi Gong

Στη Δύση, τα μάτια θεωρούνται η πύλη για την ψυχή και, σύμφωνα με την ταοϊστική θεωρία, πιστεύεται ότι καθοδηγούν τη λάμψη ή το πνεύμα. Λέγεται ότι το qi (ενέργεια) ακολουθεί το shen (πνεύμα), και το αίμα και τα υγρά του σώματος, με τη σειρά τους, ακολουθούν το qi. Επομένως, τα μάτια γίνονται το «κέντρο διοίκησης» με το πνεύμα να ελέγχει και να καθοδηγεί την κίνηση της ενέργειας στο σώμα. 

qi-gong-3.webp

Body Movements in Qi Gong

Πολλές από τις κινήσεις στο ακολουθούν τα μονοπάτια των ενεργειακών μεσημβρινών που διατρέχουν το σώμα. Εντοπίζονται συχνά τις εξωτερικές άκρες των ενεργειακών πεδίων, εξομαλύνοντας και καταπραΰνοντας την ισχύ της ενεργειακής ροής του σώματος. Αυτές οι κινήσεις συχνά περιλαμβάνουν διάφορους βαθμούς άσκησης και ανάλογα με το σύστημα στο οποίο εκπαιδεύεστε, μπορεί στην πραγματικότητα να είναι αρκετά δύσκολες. Με πιο απλά λόγια είναι κάτι σαν τη γιόγκα καθώς περιλαμβάνει τόσο στατικές πόζες όσο και άλλες που έχουν δυναμική ροή και συνέχεια της κίνησης.

Mental Focus in Qi Gong

Αυτή είναι μια κρίσιμη πτυχή της πρακτικής και είναι αυτή που οι μαθητές συχνά αγνοούν. Η προσοχή είναι ένα απόλυτα στοιχείο για κάθε ενεργειακή γυμναστική, καθώς εμπλέκει την ενέργεια της φωτιάς -που προέρχεται από την καρδιά- και τη συνδέει με αυτή του πνεύματος. Άλλωστε, σύμφωνα με τους αρχαίους ανατολικούς φιλοσόφους η σύνδεση της προσοχής και της πρόθεσης δημιουργεί κυριαρχία στη ζωή. Εδώ, στο Qi Gong, ζητείται να επικεντρωθείτε στην κίνηση των χεριών σας και να παραμείνετε αφοσιωμένοι στις κινήσεις του σώματος, παρακολουθώντας τις με τα μάτια σας. Κάτι τέτοιο απαιτεί ψυχική εστίαση και παρουσία, και η ανταμοιβή είναι τεράστια. Καθώς θα δείτε τόσο το σώμα σας, όσο και το πνεύμα σας να αλλάζουν. 

qi-gong-1.jpg

Η σύνδεση της προσοχής και της πρόθεσης δημιουργεί κυριαρχία στη ζωή!

Breath in Qi Gong

Είναι ζωτικής σημασίας η αναπνοή που αναφέρεται ότι κυκλοφορεί μέσα από τους διάφορους μεσημβρινούς και η ενέργεια που προσλαμβάνετε από τον αέρα καθώς μαζί δημιουργούν τη λειτουργική ενέργεια του σώματος. Ο συντονισμός της αναπνοής με τις κινήσεις του σώματος και τη συνολική προσοχή οδηγούν την ενέργεια στα επιθυμητά μονοπάτια και ανοίγουν τα ενέργεια blocks, μια γνώση που άλλωστε ήδη γνωρίζετε από τη yoga. Το ιδανικό είναι να μάθετε πώς να εξάγετε ζωτική ενέργεια από τον αέρα μέσω της αναπνοής.

qi-gong5.jpg

The connection of all the various aspects

Η γυμναστική αυτή έχει ως σκοπό την ένωση. Μόλις διορθώσετε τη ροή της ενέργειας και απομακρύνετε όλα τα βάρη του παρελθόντος, μπορείτε να αρχίσετε να μαζεύετε και να συσσωρεύετε τη θετική ενέργεια και να τη χρησιμοποιείτε ως προστατευτικό ενάντια σε ασθένειες, κόπωση ή απλά για να είστε μονίμως καλύτερα. Παρόλα αυτά είναι σημαντικό να μην ξεκινήσετε να το αναζητάτε εμμονικά αλλά να αρκεστείτε σε όλα όσα μπορείτε να καταφέρετε κάθε στιγμή. Δίνοντας χώρο και χρόνο στον εαυτό σας για να βγαίνει από κάθε δοκιμασία. Σε αυτό φυσικά θα σας βοηθήσει η συγκεκριμένη προπόνηση.

Σύμφωνα με τη θεωρία της δεν υπάρχει εξωτερική πηγή από την οποία αντλείτε ενέργεια. Όλη η δύναμη του σύμπαντος ρέει μέσα σας ανά πάσα στιγμή. Επομένως, είναι η αντίσταση ή τα εμπόδια που δημιουργείτε στην ελεύθερη ροή της είναι που σας κάνουν να νιώθετε την αίσθηση έλλειψης. Οι gurus αναφέρουν πως διοχετεύετε μεγάλο μέρος αυτής ασυνείδητα στη "σκιά" και στις σκέψεις σας και έτσι κλείνετε κάθε δίοδο. 

Τhe goal of Qi Gong

Ο στόχος του Qi Gong δεν είναι μια διαδικασία προσθήκης. είναι περισσότερο μια διαδικασία αφαίρεσης. Όσο περισσότερο μπορείτε να βγείτε από τον δικό μας τρόπο σκέψης, τόσο περισσότερο μπορείτε να αφήσετε την παγκόσμια ροή ενέργειας να περάσει μέσα σας. Θα μάθετε να ζείτε στη στιγμή και θα ξεφύγετε από τη θλίψη, το θυμό και την απογοήτευση. Το να φέρετε αρμονία είναι αυτό που κρατά τη ζωή σας ομαλή και που σας συνδέει με την πηγή της ζωή σας, σύμφωνα με το Qi Gong. Η σωστή ευθυγράμμιση της προσοχής και της πρόθεσης, άλλωστε, απαιτεί μια υγιή κατανόηση της ανθρώπινης κατάστασης.