fbpixel

Search icon
Search
Πώς το ροζέ κρασί κατέληξε να γίνει δυνατός αντίπαλος του λευκού;
MAGAZINE

Πώς το ροζέ κρασί κατέληξε να γίνει δυνατός αντίπαλος του λευκού;

Plus: προτάσεις που ίσως πείσουν ακόμα και τους λεγόμενους rose haters


Σήμερα φαίνεται ότι το ροζέ είναι για όλους. Τα τελευταία χρόνια, οι πωλήσεις του αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς, αποτελώντας πλέον έναν υπολογίσιμο αντίπαλο του παραδοσιακού λευκού κρασιού, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Για ποιον ή ποιους, όμως, λόγους είχαμε αυτήν την «έκρηξη» στις πωλήσεις; Είναι οι οινοποιοί που αντιμετωπίζουν αυτό το στιλ κρασιού με την ίδια φροντίδα, όπως τα κορυφαία κόκκινα και λευκά κρασιά, που οδηγούν σε οίνους υψηλότερης ποιότητας; Είναι οι Millennials που οδηγούν τη ζήτηση; Είναι η αύξηση των ετικετών κρασιών που ανήκουν σε διασημότητες; Ή μήπως οι καταναλωτές, που αντιλήφθηκαν ότι αυτό είναι απλώς ένα εκπληκτικό κρασί για να το απολαμβάνουν μόνο του ή με μια μεγάλη ποικιλία γαστρονομικών προτάσεων; Το μάρκετινγκ έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο με τις έξυπνες ετικέτες, τις ελκυστικές συσκευασίες και τη σύνδεση με κινηματογραφικούς αστέρες, τα οποία συμβάλλουν στη δημιουργία, σε πολλές περιπτώσεις, της αίσθησης «καλύτερης ποιότητας». Το rosé είναι σίγουρα το “instagrammable” χρώμα. Σχεδόν 3,1 εκατομμύρια φωτογραφίες στο Instagram φέρουν ετικέτα #rosé, ενώ τα Swish Beverages, που δημιουργήθηκαν από τρεις ειδικούς των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης, έχουν πλημμυρίσει τις κοινωνικές τροφοδοσίες με λαχταριστά ροζέ, όπως το White Girl Rosé και το Babe. Πρέπει, επίσης, να αντιληφθούμε επιτέλους ότι το ροζέ κρασί δεν είναι μόνο για γυναίκες! Μάλιστα, σύμφωνα με στατιστικές, το 47% από τους καταναλωτές που το προτιμούν, είναι άνδρες!

Originality

Tο κοινό είναι πλέον περισσότερο διαβασμένο για το κρασί και γνωρίζει ότι το rosé κυκλοφορεί σε πολλά διαφορετικά στιλ, με μια πολύπλοκη ποικιλία γεύσεων για όλες τις περιπτώσεις. Και μπορεί η πρωταθλήτρια χώρα στην παραγωγή εξαίρετων, κομψών, ελαφρών ροζέ να είναι η Γαλλία, με κυριότερη περιοχή την Προβηγκία, που καθιέρωσε το χαρακτηριστικό χρώμα του σολομού ή φλοιού του κρεμμυδιού, αλλά τα τελευταία χρόνια, υιοθετώντας το provence στιλ κρασιών, έλληνες παραγωγοί κυκλοφόρησαν στην αγορά ενδιαφέροντα ροζέ κρασιά, ιδιαίτερα απολαυστικά, που συνδυάζονται με το ανέμελο ύφος των διακοπών. Το ελαφρύτερο χρώμα του σολομού αυτών των ροζέ τείνει να τα κάνει πολύ πιο ελκυστικά για τον καταναλωτή. Τραγανά, νόστιμα, υψηλής ποιότητας ροζέ απ’ όλες τις γωνιές της Ελλάδας και του κόσμου, φτιαγμένα από ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών ποικιλιών, είναι οι βασικοί παίκτες τόσο σε επιλογές by the glass όσο και ως συνοδοί σε μια μεγάλη γκάμα φαγητών, με ιδιαίτερη αγάπη στα παραδοσιακά πιάτα της ελληνικής κουζίνας, όπως τα γεμιστά, τα φασολάκια, τα λαδερά κ.ά. Άλλες σημαντικές χώρες παραγωγής ροζέ είναι η Ισπανία, η Ιταλία, οι Η.Π.Α., η Χιλή και η Αυστραλία.

Id wine

Τα ροζέ είναι κατά κανόνα ευέλικτα στο food pairing, γιατί είναι κάτι ανάμεσα στο κόκκινο και το λευκό. Δηλαδή, δεν έχουν τόσο ένταση όσο ένα τανικό κόκκινο, που γεμίζει το στόμα, αλλά έχουν περισσότερο βάθος από ένα ελαφρύ, λευκό κρασί. Με αυτό το ευέλικτο προφίλ σημαίνει ότι μπορείτε πάντα να συνδυάσετε ένα ροζέ κρασί με το φαγητό σας, όποιο κι αν είναι αυτό (ψάρι, λαχανικά, κοτόπουλο, ψητά κ.ά.). Το Provence στιλ ταιριάζει απόλυτα με τα μεσογειακά πιάτα, αλλά και τ’ ασιατικά, τα ινδικά και τα πικάντικα, μέχρι και τα τάπας. Δεδομένου ότι μπορεί να ποικίλει το στιλ του -από ξηρό έως γλυκό-, είναι δυνατόν να βρούμε ένα που ταιριάζει με τις περισσότερες γευστικές επιλογές, από τα αλμυρά μέχρι τα γλυκά. Απλά, φροντίστε να το σερβίρετε δροσερό στο τραπέζι.

Αντίθετα με το κόκκινο, το ροζέ δε γίνεται καλύτερο όσο παλιώνει, γι’ αυτό μη σας μπαίνουν ιδέες να το αποθηκεύσετε στην κάβα του σπιτιού σας. Δεν είναι κακό να πίνετε κρασιά της προηγούμενης χρονιάς και πιθανότατα δε θα βρείτε στην αγορά ροζέ που χρονολογούνται περισσότερο από 2-3 χρόνια πίσω, εκτός από ειδικές περιπτώσεις.

Οι σνομπ του κρασιού και πολλοί οινόφιλοι είναι αυτό που λέμε… rose haters. Θεωρούν ότι το ροζέ είναι μόνο για κορίτσια ή έχουν δοκιμάσει ένα κακό ροζέ κι έχουν έκτοτε διαμορφωμένη άποψη. Αν είστε κι εσείς ένας από αυτούς, δοκιμάστε ένα πραγματικά εξαιρετικό κρασί, και όχι αυτά τα χρωματισμένα και νερωμένα που κυκλοφορούν, και θ’ αλλάξετε αμέσως γνώμη!

Παράγκα flowers 2018, Κυρ-Γιάννη

kyrgiannisparagkaroze-bzC3F.jpg

Εμφιαλωμένο με πώμα stelvin, έχει χρώμα ανοιχτό του σολομού, ενώ τροφοδοτεί τη μύτη με λεπτά αρώματα ώριμων, κόκκινων φρούτων, λευκόσαρκου ροδάκινου, λωτού και λευκών λουλουδιών. Διακριτική γλυκύτητα στον ουρανίσκο, όπου ο ημίξηρος χαρακτήρας προσφέρει μια σαγηνευτική αίσθηση, που χαρακτηρίζεται, επίσης, από ένα ποτ-πουρί φρούτων και λουλουδιών. Η επίγευση δεν είναι ιδιαίτερα μακρά σε διάρκεια, ολοκληρώνει, όμως, την όμορφα ισορροπημένη εικόνα του demi sec αυτού κρασιού.

Κτήμα Άλφα Ροζέ 2018

kthma-alfa-roze-2018.jpg

Ένα από τα best-seller ελληνικά κρασιά. Σε άρθρο του στο The Drinks Business, ο Patrick Schmitt MW το συμπεριλαμβάνει στα εννιά ροζέ κρασιά που πρέπει να δοκιμάσουμε πριν πεθάνουμε. Από Ξινόμαυρο, με χρώμα ροζέ του σολομού. Λαχταριστά αρώματα από κεράσια, φράουλες, ρόδι, spicy βατόμουρο και λεπτές ανθικές νότες. Στο στόμα, το provence-style ξηρό αυτό κρασί είναι εύπλαστο, κομψό και φρέσκο. Τον ουρανίσκο πλημμυρίζουν χυμώδη κόκκινα φρούτα κι ελαφριές νότες από ραβέντι. Τελειώνει, αφήνοντας μια γλυκιά φρουτώδη ανάμνηση κι επιθυμία για ακόμη μια γουλιά. Ιδανικό για καλοκαιρινές σαλάτες, λαχανικά, γαλοπούλα, καλοκαιρινά ελληνικά πιάτα, θαλασσινά.

Semeli Aetheria Ροζέ

semeli-estate-aetheria-rose-oeYM1.jpg

Το καλύτερο ροζέ κρασί του Διεθνούς Διαγωνισμού Οίνου Θεσσαλονίκης για το 2018, παράγεται με ιδιαίτερη φροντίδα από τις ποικιλίες Syrah & Grenache Rouge. Χρώμα σομόν με πανέμορφες γκρενά ανταύγειες, προσφέρει αρώματα ροδιού, κερασιού, καρπουζιού και passion fruit, που σε οδηγούν να το ταυτίζεις νοερά με φρούτα της άνοιξης και του καλοκαιριού. Στόμα ευχάριστο, ελαφρύ και ικανοποιητικής διάρκειας επίγευση κόκκινων φρούτων.

Κτήμα Γεροβασιλείου Ροζέ
Ξινόμαυρο 2018

rose-gerovasiliou.jpg

Μια καινούργια ετικέτα και το πρώτο ροζέ κρασί από το πασίγνωστο κτήμα της Επανομής. Παράγεται από την ελληνική ποικιλία Ξινόμαυρο, μια χαρισματική αλλά και απαιτητική στην καλλιέργεια ποικιλία της Μακεδονίας, που εγκλιματίστηκε ιδανικά στο μικροκλίμα της περιοχής. Έχει απαλό σομόν χρώμα κι έντονο αρωματικό χαρακτήρα, με αρώματα εσπεριδοειδών (ροζ γκρέιπφρουτ), φρούτων του δάσους, κερασιού και φράουλας. Στο στόμα παρουσιάζεται πλούσιο, με πολύ καλή οξύτητα και ισορροπία και μία έντονα αρωματική επίγευση (βύσσινο-κεράσι).

Άκρες Ροζέ 2018, Σκούρας

skouras.jpg

Από τις ποικιλίες Μοσχοφίλερο και Αγιωργίτικο, λαμπερό, ανοιχτό κερασί χρώμα με ροδαλές ανταύγειες. Η μύτη είναι καθαρή, γεμάτη ζωντάνια με αρώματα ώριμων κερασιών και φραμπουάζ, νύξεις ανθέων και νότες ροδοπέταλου. Το στόμα είναι μετρίου σώματος με μεσαία προς υψηλή οξύτητα και μια ελαφρά αίσθηση πολύ ώριμων τανινών. Τα αρώματα στόματος ακολουθούν αυτά της μύτης μαζί με νύξεις γλυκού γρασιδιού και τσιχλόφουσκας. Η επίγευση έχει μεσαία διάρκεια και συνεχή εξέλιξη.

Κεχρής, Ρόζα, Ροζέ Ρετσίνα

kexrhs-roza-roze-retsina.jpg

Βαθύ ροζέ χρώμα μειώδεις ανταύγειες.Αρώματα φρέσκων ζουμερών κόκκινων φρούτων, άγριας φράουλας, σε καπνιστό φόντο με νότες μπαχαρικών.Έντονα φρουτώδη αρώματα με νότες πεύκου και χαρακτηριστική οξύτητα, που προσδίδει φρεσκάδα.Αρμονία: με μανιτάρια στη σχάρα, θαλασσινά, καπνιστό σολομό σκέτο ή με ζυμαρικά, κοκκινιστά ψάρια, αρνάκι στη γάστρα ή τη σούβλα και μελιτζάνες.

Eden Drop, Lidl

6205701.jpg

To επετειακό ροζέ κρασί Eden Drop ξεχωρίζει για τη φρεσκάδα, τη φινέτσα και τη νοστιμιά του. Αγιωργίτικο και Syrah από τη βόρεια Πελοπόννησο. Το χρώμα του είναι φωτεινό σομόν, ενώ η μύτη παραπέμπει ευθέως σε ώριμη φράουλα και βύσσινο και σταδιακά καταλήγει σε άχνη ζάχαρη και λουκούμι. Μετρημένος ο όγκος στο στόμα κι ευχάριστη η δροσιστική οξύτητα. Απολαύστε το με φρέσκα αλλαντικά, όπως ζαμπόν και προσούτο, ζυμαρικά με αέρινες κόκκινες σάλτσες και πίτσα. Δοκιμάστε το και δίπλα σε γαρίδες, καραβίδες και ψητά ψάρια με φίνα σάρκα όπως τα μπαρμπούνια και το λαβράκι.

Biblinos Rose 2018, Κτήμα Βιβλία Χώρα

biblinos-rose-high.jpg

Με καινούρια εμφάνιση φιάλης, η ροζέ οινοποίηση μιας τοπικής ποικιλίας σταφυλιού, η οποία δεν έχει ακόμα ταυτοποιηθεί. Η εμφιάλωση του ροζέ αυτού κρασιού γίνεται σε ελάχιστες φιάλες magnum. Έχει χρώμα ανοιχτό του σολομού, με κάποιες χάλκινες ανταύγειες, ενώ στη μύτη αναδίδονται φινετσάτα αρώματα κερασιού, φράουλας και βατόμουρου, αλλά και μια απαλή αίσθηση φλούδας εσπεριδοειδών. Κομψό και αριστοκρατικό στον ουρανίσκο, με ζουμερά φρούτα και ζωηρή οξύτητα, ελαφρώς κρεμώδη υφή, αλλά κυρίως άριστη ισορροπία. Τελειώνει με μια αξιοσημείωτη φρουτώδη υπενθύμιση στη μέτριας διάρκειας επίγευσή του.

Rose Merlot 2018, Domaine Costa Lazaridi

rose-merlot-2014-costa-lazaridi-600x600.jpg

Με χρώμα ανοιχτό του σολομού, το ροζέ αυτό του Κτήματος από την ποικιλία merlot, στη μύτη προσφέρει μέτριας έντασης αρώματα νεκταρινιού, φράουλας και ξύσμα εσπεριδοειδών. Στον ουρανίσκο, ξηρό, με αριστοκρατική κομψότητα, διαθέτει ζωηρή οξύτητα και καθαρές γεύσεις ολόφρεσκων καλοκαιρινών φρούτων. Το άψογα ισορροπημένο αυτό single vineyard ροζέ Merlot, προσφέρει μια ικανοποιητικής διάρκειας φρουτώδη επίγευση. Αναμφίβολα, αντιπροσωπεύει ένα από τα καλύτερα provence-style ελληνικά ροζέ στην αγορά σήμερα.


Thema Ροζέ 2018, Κτήμα Παυλίδη

ktima-pavlidis-thema-rose-2018.jpg

Για την παραγωγή αυτού του κρασιού χρησιμοποιούνται δύο μέθοδοι παραγωγής. Μια παρτίδα πιέζεται απευθείας στο πιεστήριο, σαν να πρόκειται για λευκή οινοποίηση, ενώ μια δεύτερη προκύπτει με αφαίμαξη από τη δεξαμενή, όπου βρίσκονται τα στέμφυλα του Tempranillo, στη φάση της προζυμωτικής εκχύλισης. Μετά την ένωση των δύο παρτίδων, ο οίνος παραμένει στη δεξαμενή μαζί με τις οινολάσπες για τρεις μήνες. Λαμπερό, μέτριο ροδί χρώμα, φρουτώδης μύτη με γκάμα αρωμάτων, που περιλαμβάνει φράουλες, φρούτα του δάσους, μύρτιλα και κάποιες ανθικές νότες. Ξηρό, στιβαρή δομή με υποστηρικτική οξύτητα, ζουμερά φρούτα, αλκοόλ και απολαυστική φρουτώδης επίγευση.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ GLOW 149 ΙΟΥΝΙΟΣ 2019