fbpixel

Search icon
Search
Πώς να φροντίσετε τα μεταξωτά σας ρούχα για να μείνουν αναλλοίωτα στον χρόνο
THE LOOK

Πώς να φροντίσετε τα μεταξωτά σας ρούχα για να μείνουν αναλλοίωτα στον χρόνο

Διατηρήστε τη φρεσκάδα και τη λάμψη τους


Το μετάξι θεωρείται μία από τις πολυτιμότερες ίνες ζωικής προέλευσης και προέρχεται από τον μεταξοσκώληκα. Η παγκόσμια παραγωγή του ακατέργαστου μεταξιού φτάνει στις 30.000 περίπου τόνους τον χρόνο και η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα παγκοσμίως είναι η Ιαπωνία. Εκτός από το ζωικό μετάξι υπάρχει και το φυτικό, που παράγεται από τις ίνες μερικών φυτών. 

Αναμφισβήτητα, θεωρείται ένα από τα πλέον κατάλληλα υφάσματα για την καλοκαιρινή περίοδο. Ο μαλακός και αέρινος χαρακτήρας του είναι ιδανικός για τις ζεστές μέρες τους καλοκαιριού, διότι αφήνει τον αέρα να κινείται και είναι αρκετά απορροφητικό. Με την πάροδο των χρόνων και παρά την εμφάνιση πολλών συνθετικών υφασμάτων, οι λάτρεις της μόδας επιλέγουν ολοένα και περισσότερα μεταξωτά κομμάτια για τη συλλογή τους. Το συναντάμε σε όλα τα ρούχα από tops μέχρι φορέματα και παντελόνια. Plus, χάρη στην απλότητα κι εμφάνισή του προσδίδει μία νότα πολυτέλειας στα looks σας.

Καθώς πρόκειται για ένα πολύ ευαίσθητο ύφασμα, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί κατά τη διάρκεια της πλύσης, του στεγνώματος και της γενικότερης φροντίδας του. Η έντονη παρουσία μεταξένιων κομματιών και η προτίμηση που παρατηρείται από τα κορίτσια του street style σ’ αυτό το στιλ, μας οδήγησε στη διαδικασία έρευνας για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να μεταχειριζόμαστε τα silk items και σας την παρουσιάζουμε.

Voila!

Πλύσιμο

  • Το σωστό πλύσιμο των μεταξένιων κομματιών πρέπει να γίνεται στο χέρι. Χρησιμοποιήστε δροσερό ή χλιαρό νερό προσθέτοντας ένα ήπιο απορρυπαντικό ή σαμπουάν διαλυμένο σε νερό. Όπως οι περισσότερες φυσικές ίνες έτσι και το μετάξι δεν αντέχει στις αλλαγές της θερμοκρασίας. Προσπαθήστε να διατηρήσετε την ίδια θερμοκρασία καθ’ όλη τη διάρκεια του πλυσίματος.
  • Εάν το πλυντήριό σας διαθέτει πρόγραμμα για μεταξωτά τότε μπορείτε να τα τοποθετήσετε άφοβα. Ένα καλό πλυντήριο θα σας εξασφαλίσει απαλό καθάρισμα των ευαίσθητων υφασμάτων που έχουμε συνηθίσει να πλένουμε στο χέρι.
  • Για να είστε απόλυτα σίγουροι για τον τρόπο, με τον οποίο πρέπει να πλένετε τα μεταξωτά σας κομμάτια, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να κοιτάξετε την ταμπελίτσα στο εσωτερικό του ρούχου και να ακολουθήσετε τις οδηγίες κατά γράμμα.
  • Προσθέστε έως τρεις κουταλιές ξύδι για κάθε δύο λίτρα νερό εάν θέλετε να αποφύγετε την απώλεια του χρώματος και να διατηρηθεί σε πολύ καλή κατάσταση.

Στέγνωμα

  • Ποτέ μη στύψετε το μετάξι για να στεγνώσει. Αντ’ αυτού τοποθετήστε το επάνω σε μια απορροφητική πετσέτα και τυλίξτε το για να απαλλαγεί από την υπερβολική υγρασία. Ξετυλίξτε κι επαναλάβετε, χρησιμοποιώντας μία δεύτερη στεγνή πετσέτα.
  • Αποφύγετε οπωσδήποτε το στεγνωτήριο. Η πολύ υψηλή θερμοκρασία θα καταστρέψει τα κομμάτια σας.
  • Τα μεταξωτά ρούχα δεν πρέπει να τ’ αφήνουμε να στεγνώσουν στον ήλιο. Οι θερμές ακτίνες του ήλιου υπάρχει πιθανότητα να αλλοιώσουν το χρώμα αλλά και να καταστραφεί το ύφασμα.

Σιδέρωμα & αποθήκευση

  • Το μετάξι θα πρέπει να σιδερώνεται ενώ είναι ακόμα νωπό. Ρυθμίστε το σίδερό σας σε χαμηλή θερμοκρασία και χωρίς ατμό, για να μη δημιουργηθούν τυχόν λεκέδες.
  • Καθώς οι ίνες είναι ευαίσθητες σε υψηλές θερμοκρασίες, τα μεταξωτά ρούχα θα πρέπει να σιδερώνονται σε σταθερή. Η αντικολλητική πλάκα προσφέρει επιπλέον προστασία για τα σημάδια από κάψιμο.
  • Πάντα πρέπει να αποθηκεύετε το μετάξι σε ξηρό και σκοτεινό μέρος. Ποτέ μην καλύπτετε το ύφασμα με πλαστική συσκευασία γιατί πρέπει πάντα να «αναπνέει».