fbpixel

Search icon
Search
Πώς να ευχαριστηθείτε το πασχαλινό σας γεύμα χωρίς να νιώθετε υπερκορεσμό και φούσκωμα
HEALTH

Πώς να ευχαριστηθείτε το πασχαλινό σας γεύμα χωρίς να νιώθετε υπερκορεσμό και φούσκωμα

Συμβουλές διατροφής για τα φετινά γεύματα του Πάσχα


Οι εορτασμοί του Πάσχα, όπως και όλες οι εποχικές γιορτές, είναι συνδυασμένες με κάποια είδη φαγητού και γιορτινά τραπέζια. Συνήθως χαρακτηρίζονται από αφθονία και απουσία ελαφριών επιλογών. Αν προσέχετε τη διατροφή σας και δε θέλετε να φάτε υπέρ το δέον αυτό το σαββατοκύριακο, θα σας βοηθήσει πολύ να σκεφτείτε εκ των προτέρων τι θα καταναλώσετε περίπου αυτές τις μέρες. Ειδικά στην περίπτωση που νηστεύετε, είναι καλό να το σκεφτείτε για έναν λόγο παραπάνω, αφού πιθανότατα θα βρεθούν μπροστά σας επιλογές που σας έχουν λείψει για αρκετό καιρό.

Μεγάλο Σάββατο

shutterstock-1558180124.jpg

Ξεκινήστε τη μέρα σας με ένα θρεπτικό και ισορροπημένο πρωινό, όπως και τις προηγούμενες μέρες. Αν υπολογίζετε να περάσουν αρκετές ώρες μέχρι το μεσημεριανό, καταναλώστε ένα σνακ ενδιάμεσα, όπως ένα φρούτο ή μία χούφτα ξηρούς καρπούς. Το Μ. Σάββατο το κυρίως γεύμα είναι μετά τα μεσάνυχτα (αν και μερικοί προτιμούν πλέον να τρώνε το βράδυ αλλά νωρίτερα). Γι’ αυτό τον λόγο είναι έξυπνο το μεσημέρι να φάτε κάτι πιο ελαφρύ, τόσο για να ισορροπήσετε το συνολικό ημερήσιο θερμιδικό φορτίο όσο και για να μην επιβαρύνετε το στομάχι σας. Επιλέξτε κάτι με βάση τα λαχανικά και προσθέστε λίγα μαγειρεμένα όσπρια ή/και ελιές ή λίγα ψητά λαχανικά που έχετε προσθέσει λίγη πατάτα για να είναι πιο χορταστικά.

Επίσης μπορείτε να διαλέξετε ζυμαρικά ολικής με μία πλούσια σάλτσα ντομάτας με πολλά πρόσθετα λαχανικά. Το απόγευμα συνεχίστε κανονικά το πρόγραμμά σας και επιλέξτε ένα ελαφρύ σνακ, όπως ένα παξιμαδάκι με ταχίνι ή αν δε νηστεύετε με λίγο τυράκι. Αν τρώτε τη μαγειρίτσα μετά τα μεσάνυχτα, επιλέξτε και πάλι κάτι σε σνακ την ώρα του «κλασικού» βραδινού για να μην πεινάτε υπερβολικά μέχρι το εορταστικό γεύμα. Έτσι θα μειώσετε τις πιθανότητες να παραφάτε από λαιμαργία. Στο γεύμα της μαγειρίτσας, αποφύγετε τα τσιμπολογήματα και αρκεστείτε σε ένα πιάτο σούπας μαζί με μία φέτα ψωμί, μπόλικη σαλάτα και το πατροπαράδοτο κόκκινο αυγό. Η αποφυγή υπερκατανάλωσης ζωικής πρωτεΐνης είναι ιδιαίτερα σημαντική για όσους νήστευαν αυστηρά, για την αποφυγή σοκ του οργανισμού από την υψηλή ποσότητας πρωτεΐνης και χοληστερίνης. Αν υπάρχει κάποιο είδος τυρόπιτας στο τραπέζι, κάτι που συνηθίζεται σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας, προτιμήστε να κρατήστε ένα κομμάτι για το επόμενο πρωί.

Κυριακή του Πάσχα

shutterstock-121643575.jpg

Και τώρα είναι η δύσκολη μέρα... συνήθως το βασικό γεύμα της Κυριακής διαρκεί αρκετές ώρες με τα εδέσματα να εκτίθενται μπροστά μας συνεχόμενα, μειώνοντας τις αντοχές μας για να μην παραφάμε.

Ξεκινήστε με ένα λιτό πρωινό (ή ένα μικρό κομμάτι πίτας από το χθεσινό γεύμα) χωρίς να το παραλείψετε τελείως. Αν ξυπνάτε νωρίς και βλέπετε ότι θα περάσουν τουλάχιστον 5-6 ώρες μέχρι το βασικό γεύμα, επιλέξτε ένα φρούτο ενδιάμεσα.

Ξεκινήστε το βασικό γεύμα με μία σόδα κι ελαφριά ορεκτικά, όπως μπαστουνάκια από καροτάκια και αγγουράκια ή λαχανικά τουρσί. Για το κυρίως πιάτο, ξεκινήστε γεμίζοντας τη μεγαλύτερη επιφάνεια του πιάτου με λαχανικά και σαλάτες. Συνεχίστε με τις διαθέσιμες πρωτεΐνες, προτιμήστε κομμάτια που δεν έχουν πολύ λίπος, και αν δε μπορείτε να αντισταθείτε στην πέτσα, διαλέξτε ένα μικρό κομμάτι «για τη γεύση». Τέλος συμπληρώστε το υπόλοιπο πιάτο με υδατάνθρακες, όπως πατάτες ή ρύζι, αποφεύγοντας τις τηγανητές επιλογές. 

Αν θέλετε να ξαναγεμίσετε το πιάτο σας, αυτή τη φορά αυξήστε ακόμα περισσότερο την ποσότητα σαλάτας και μειώστε την ποσότητα των άλλων δύο ομάδων. Μην ξεχνάτε να πίνετε νερό, ειδικά αν επιλέξετε να καταναλώσετε αλκοόλ. Για κάθε ποτήρι κρασιού, πιείτε ενδιάμεσα κι ένα ποτήρι νερό. Αν αγαπάτε τα γλυκά του Πάσχα, προσωπικά θα σας πρότεινα να μην το παραλείψετε ώστε να μη νιώσετε στέρηση και να τελειώσετε με τη γλύκα που προσφέρει το κλείσιμο του γεύματος με ένα γλυκό. Το μυστικό είναι να αρκεστείτε σε 1-2 κουτάλια σούπας.

Το πιο σημαντικό

Η ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή είναι αποτέλεσμα ενός μακροπρόθεσμου τρόπου ζωής και όχι επιλογών μερικών ημερών. Ένα σαββατοκύριακο τον χρόνο, δεν πρόκειται να επηρεάσει ούτε τις προσπάθειες που κάνατε τον τελευταίο καιρό ούτε συνολικά την καλή σας υγεία. Γι’ αυτό λοιπόν, ευχαριστηθείτε το γεύμα σας, χωρίς υπερβολές, και συνεχίστε τις καλές συνήθειες διατροφής τις επόμενες μέρες.

Καλό Πάσχα!

2-xbM9k.jpeg

Η Νίκη Αθανασιάδου MSc RDN CDN, είναι κλινική διαιτολόγος με πολυετή εμπειρία στη Νέα Υόρκη, ΗΠΑ.

Φωτογραφία: Άρης Ράμμος