fbpixel

Search icon
Search
Ψυχοθεραπεία on a budget: 5 προτάσεις για να διαχειριστείτε καθημερινές στρεσογόνες καταστάσεις
PSYCHOLOGY

Ψυχοθεραπεία on a budget: 5 προτάσεις για να διαχειριστείτε καθημερινές στρεσογόνες καταστάσεις

Μην ανησυχείτε, υπάρχει λύση


Δεν έχουμε γεννηθεί όλοι με ένα εγχειρίδιο ζωής, ούτε γνωρίζουμε πως να διαχειριστούμε αποτελεσματικά συναισθήματα και καθημερινές καταστάσεις. Αναμφισβήτητα η ψυχοθεραπεία μπορεί να φωτίσει άγνωστες πτυχές του εαυτού μας, μπορεί να μας βοηθήσει να γίνουμε καλύτεροι, να εξελιχτούμε σαν άνθρωποι αλλά και να βελτιώσουμε τις σχέσεις με τους ανθρώπους που μοιραζόμαστε τη ζωή. Όμως ας μην κρυβόμαστε: η ψυχοθεραπεία στη χώρα μας θεωρείται πολυτέλεια! Σίγουρα, τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη συνεδρία με τον ειδικό, όμως υπάρχουν τρόποι αυτοβοήθειας που μπορεί να βελτιώσουν την κατάσταση, και μάλιστα θεαματικά. 

Συνεχίστε να διαβάζετε και γνωρίστε τους 5 εναλλακτικούς, αλλά εξαιρετικά βοηθητικούς τρόπους σε περίπτωση που δεν μπορείτε να αντεπεξέλθετε στις οικονομικές απαιτήσεις της ψυχοθεραπείας!

Δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη

onlinekurs-erstellen-1.jpeg

Lucky for us, εν έτη 2021, τα πράγματα έχουν εξελιχθεί, αφού πλέον μπορούμε να έχουμε δωρεάν, online ψυχολογική υποστήριξη που γίνεται ανώνυμα. Το www.milamou.gr είναι μια από αυτές τις πλατφόρμες που δημιουργήθηκε κατά την περίοδο της καραντίνας. Εκεί μπορούμε να κλείσουμε ραντεβού και να μιλήσoυμε με κάποιον ειδικό ανά πάσα στιγμή από το σπίτι μας. Και επιπλέον, επιλέγοντας μόνοι μας τον τρόπο επικοινωνίας.

Βιβλία αυτοβελτίωσης

thought-catalog-575829-unsplash.jpeg

Όπως μαρτυρά και το όνομά τους τα βιβλία αυτοβελτίωσης έχουν φτιαχτεί ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο, να βοηθήσουν να βελτιώσουμε πτυχές του εαυτού μας ή και καθημερινά προβλήματα. Υπάρχουν βιβλία, τα οποία μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στη διαδικασία για να ξεπεράσουμε αδυναμίες ή και να βελτιώσουμε την ψυχική μας υγεία και να καλλιεργήσουμε την αγάπη για τον εαυτό μας. Βρείτε μερικά από τα καλύτερα βιβλία αυτοβελτίωσης εδώ

Διαλογισμός

shutterstock-1711808617.jpg

Παρόλο που ο διαλογισμός δεν είναι τόσο διαδεδομένος στην Ελλάδα, έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την ψυχική υγεία και ηρεμία. Έρευνες επιβεβαιώνουν ότι ο διαλογισμός αλλάζει τη δομή του εγκεφάλου προσφέροντας γνωστικά και ψυχολογικά οφέλη. Είναι ένας μοναδικός τρόπος να ηρεμούμε το μυαλό αλλά και το σώμα μας. Ανακαλύψτε τα οφέλη που προσφέρει εδώ

Σωματική άσκηση

shutterstock-608229722.jpg

Ναι, είναι αλήθεια! Η σωματική άσκηση δεν αφορά μόνο τη φυσική μας κατάσταση αλλά και τη ψυχική μας υγειά. Είναι ένα ισχυρό «φάρμακο», που μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο, την ψυχολογία μας, αλλά και την ενέργεια μας. Τα οφέλη της αφορούν τη μείωση του στρες, την αύξηση της αυτοπεποίθησης και τη καταπολέμηση της κατάθλιψης.

Μαζί είναι καλύτερα!

089149ba3e6c7d3b861bf480902744e8.jpeg

Τις περισσότερες φορές αποφεύγουμε να μιλήσουμε για τα προβλήματά μας με φίλους ή και με την οικογένεια μας. Οι λόγοι είναι διαφορετικοί για τον καθέναν. Είτε γιατί δε θέλουμε να επιβαρύνουμε κάποιον δικό μας άνθρωπο ή επειδή νομίζουμε ότι δε θα μας καταλάβει. Όμως, τα μικρά καθημερινά προβλήματα είναι όμορφο να τα μοιραζόμαστε και ίσως να δούμε τα πράγματα από μια άλλη οπτική γωνία. Πέρα από αυτό, όταν μιλάμε για κάτι που μας απασχολεί, ανακουφιζόμαστε, ηρεμούμε και «αδειάζουμε» την ψυχή και το μυαλό μας από ότι μας βαραίνει.

Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι καμία κατάσταση δεν είναι μόνιμη. Εάν το θέλουμε και προσπαθήσουμε, μπορούμε να βελτιώσουμε. Ας μην ξεχνάμε ότι η βελτίωση δεν είναι προορισμός, σημασία έχει η διαδρομή προς τη βελτίωση. Η ζωή εξάλλου είναι γεμάτη ανηφόρες, κατηφόρες, εμπόδια… Όμως όσο πιο δύσκολη η διαδρομή τόσο περισσότερες εμπειρίες θα μας αφήσει.

Μπορεί να μην έχουμε πάντοτε τη δυνατότητα για ψυχοθεραπεία αλλά υπάρχουν επιλογές και είναι πολλές. Δεν είναι μονόδρομος. Επιλογές για εξέλιξη και αλλαγή του σκεπτικού μας. Αλώστε οι σκέψεις μας είναι αυτές που καθορίζουν και τις πράξεις μας. Ας μην απογοητευόμαστε λοιπόν!

Πάντα πρέπει να θυμόμαστε ότι το πρόβλημα από μόνο του δεν είναι το πρόβλημα. Το θέμα είναι η στάση μας απέναντι σε αυτό και εύρεση της λύσης του.